Ga jij altijd tot het gaatje als je op stap bent? En ben je de volgende dag ook zo gefrustreerd dat je je wéér hebt laten verleiden om tot de vroege uurtjes door te gaan? Maar weerhoudt dat je er toch niet van om het een volgende keer gewoon weer te doen? Dan is Grip van Seeb en Bastille jouw ultieme life hack!

Grip heeft niet alleen een lekkere sound om op los te gaan, de lyrics geven jou ook een ijzersterk excuus om tóch lekker lang te clubben!

Positieve verwachtingen

Je kent het vast wel; de dag na een (te) gezellig feestje ben je hungover dat je jezelf plechtig belooft nóóit meer te drinken. Waarom doen we onszelf toch elke keer zo’n kater aan terwijl we de nare gevolgen ervan dondersgoed kennen?

Volgens theorieën uit de sociale psychologie riskeren we elke keer opnieuw kater dankzij onze verwachtingen.

Eerdere ervaringen doen ons geloven dat we door het drinken van alcohol onze stress van het dagelijks leven even kunnen vergeten. Ook worden we (vaak) socialer en vrolijker na een glaasje waardoor de avond nog gezelliger wordt.

Deze positieve verwachtingen zijn dus zo overtuigend dat ze ons het idee van de (onvermijdelijke) kater gewoonweg doen negeren!

Ken je deze nog?

Terug naar de mannen van Bastille; zij speelden Grip een aantal jaren geleden al weleens op festivals, maar toen klonk de track nog heel anders!

Voor een nieuwe versie dook de Britse band de studio in met Seeb, een Noors dj-duo bestaande uit Simen Eriksrud en Espen Berg. Deze namen zeggen je misschien niet zo veel, maar je kent ze waarschijnlijk wel; hun remix zorgde namelijk voor het wereldwijde succes van I Took A Pill In Ibiza. Het duo weet dus wel hoe ze een dance-sausje over een liedje kunnen gooien, en met Grip lijken ze opnieuw een grote hit te pakken te hebben.

Maar komt de uplifting EDM-sound ook overeen met de boodschap van Bastille? Wij vertaalden de lyrics en zochten het voor je uit!

Grenzen verleggen

Bastille’s zanger Dan Smith zingt in Grip over hoe zijn wereld eruit ziet na een nachtje doorhalen:

Als de nacht doorsijpelt [letterlijk: bloedt] in de dag
Morgen zich door de lucht spreidt
En de zon ons er bruut aan herinnert waarom
We ons nauwelijks mens voelen

Je weet zeker dat je een top avond gehad hebt als je last hebt van het zonlicht!

Een duivels smoesje

Deze symptomen van een kater houden de mannen van Bastille echter niet tegen om (weer) over hun grenzen te gaan:

We weten niet wat goed voor ons is
Want als we dat wisten, dan zouden we dit niet doen
Wie weet waar onze grenzen liggen
We zullen ze niet ontdekken als we ze niet verleggen 

Ik zou gewoon weg moeten lopen
Maar het grijpt me vast, grijpt me vast
Als ik deze dag zou moeten beëindigen en weggaan
Oh, het grijpt me vast 

Omdat de duivel mijn armen heeft
(Omdat de duivel mijn armen heeft)
En hij trekt mij terug de nacht in
Als ik gewoon weg zou moeten lopen
Oh, het grijpt me vast

Volgens Bastille schuilt er dus een duivel in hem die hem ervan weerhoudt om naar huis te gaan. Ik denk dat er wel meer mensen zijn voor wie dit geldt. Dit is toch hét perfecte excuus om nog even door te gaan als je de tijd van je leven hebt?!

Dat de band dit excuus zelf ook graag inzet om verder te kunnen partyen blijkt uit het tweede couplet:

We werden dronken van deze onheilige wijn
Om ons te verlossen van onze oude gedachten
De belofte van een betere tijd
Totdat we ons nog nauwelijks mens voelen
Grip – Seeb & Bastille

Oei, dat klinkt alsof er de volgende dag een flinke kater wacht…

Gedeelde smart..

Seeb en Bastille houden dus wel van een feestje op zijn tijd! Ken jij of ben jij iemand voor wie dat ook geldt? Dan kunnen de lyrics (en de sound!) van deze single zeker helpen om je minder schuldig te voelen als je weer de verleiding weer niet kunt weerstaan. Gedeelde smart is halve smart toch? 😉

Meer nieuwe muziek van Bastille

Bastille liet Seeb deze remix van Grip maken voor hun nieuwe EP Other People’s Heartache Pt. 4. Als je weet dat deze EP naast deze hit all-time classic covers bevat, wordt deze titel toch gewoon briljant? De band dook onder andere in het liefdesleed van En Vogue (Don’t Let Go) en Charles & Eddie (Would I Lie To You?).

Dan Smith zei hierover in een interview met NME:

“The mixtapes are a place to respectfully play around with pop. (…) I think there’s something brilliant in music that connects with people being able to echo on through time via other people’s interpretations.”

Wat vind jij?

Wat vind jij van de nieuwe collab tussen Bastille en Seeb? Passen de sound en lyrics ook zo goed bij jouw uitgaansleven? Laat het ons weten in de comments!

Verder lezen?

Meer Bastille? Dan schreef met Send Them Off! een behoorlijk treffende tekst over jaloezie (en liet zich daarvoor inspireren door niemand minder dan Shakespeare). Ook plozen we World Gone Mad uit, een heus strijdlied voor de heftige tijd waarin we leven.

Liever iets luchtigers? Eerder schreven we ook over de beste liedjes over drank en kom je met deze Easy Sunday Morning playlist lekker bij van je kater.

Volg jij ons al?

👍 ons op FacebookInstagram of schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief! (no worries, no spam 😇!)


– Grip is written by Dan Smith / Espen Berg / Joakim Haukaas / Mark Crew / Simen Eriksrud / Thomas Eriksen © Universal Music Publishing Group, Kobalt Music Publishing Ltd.