Als je Muse zegt, zeg je bombastische muziek, opvallende videoclips en natuurlijk overweldigende live shows. Zo’n beetje alles dat Muse maakt, is indrukwekkend. Wist je dat hun songteksten daarop geen uitzondering zijn? Als je er eens goed naar luistert, kom je erachter dat er enorme doordenkertjes tussen zitten. De lyrics lijken niet bedoeld om woord voor woord uit te pluizen, maar zijn het ideale startpunt om te filosoferen over relevante thema’s.

Als dat niet de ultieme voorpret voor de show in Ziggo Dome op 12 september is?! Speciaal voor onze vrienden van Ticketmaster zette ik de 5 meest dubbelzinnige lyrics van de rockband op een rij. Filosoferen maar!

5. Psycho (Drones, 2015)

Veel lyrics van Muse bespreken op een vrij duistere manier onderwerpen als politiek, technologie en de samenleving. Het Drones-album beschrijft hoe iemand verlaten wordt en hoop verliest. Hij wordt vervolgens zo door ‘het systeem’ geïndoctrineerd, dat hij uiteindelijk in een drone verandert.

Het liedje Psycho beschrijft het doemscenario waarin zo’n killer drone al zijn empathie verliest en in de oorlog de meest vreselijke dingen doet.

Your mind is just a program

And I’m the virus
Psycho – Muse

Food for thought in een wereld waarin Artificiële Intelligentie een steeds grotere rol krijgt in het dagelijks leven.

4. Stockholm Syndrome (Absolution, 2003)

Dan een bijzonder liedje van het album Absolution; Stockholm Syndrome. Deze songtekst is geïnspireerd op het psychologische verschijnsel waarbij een gegijzelde sympathie krijgt voor zijn of haar gijzelnemer. Een behoorlijk complex en tegenstrijdig fenomeen.

In de songtekst van dit liedje kan ik geen expliciete links met het Stockholm Syndroom ontdekken. Wel zie ik in de volgende zinnen ook duidelijke tegenstrijdigheden:

Look to the stars
Let hope burn in your eyes
And we’ll love
And we’ll hope
And we’ll die
All to no avail
All to no avail
Stockholm Syndrome – Muse

Iets dat in je ogen brandt klinkt niet echt lekker, maar het blijft toch hoop. Is het dan positief of negatief?

3. Hysteria (Absolution, 2003)

Obsessieve liefde, daar lijkt Hysteria over te gaan. In de videoclip wordt dit uitgebeeld door een verhaal over een stalker die het hoofd op hol wordt gebracht door de vrouw van zijn dromen.

Cause I want it now
I want it now
Give me your heart and your soul
I’m not breaking down
I’m breaking out
Last chance to lose control
Hysteria – Muse

Dat de hoofdpersoon in dit verhaal geen (mental) breakdown krijgt, lijkt me goed nieuws. Maar als iemand die op een ziekelijke manier met zijn geliefde bezig is, zegt dat hij losbreekt, vraag ik me toch af wat er verder gaat gebeuren…

2. Supermassive Black Hole (Black Holes and Revelations, 2006)

Frontman en tekstschrijver van vele Muse-liedjes Matthew Bellamy blijkt een fascinatie voor het buitenaardse te hebben en dat is regelmatig te horen in de songteksten. Zo is de single Supermassive Black Hole een liefdesliedje in een spacy jasje:

Glaciers melting in the dead of night
And the superstar’s sucked into the supermassive
Supermassive Black Hole – Muse

Liefdesliedje? hoor ik je denken.. In een interview met Hot Press legt Bellamy uit:

“It’s kind of comparing a woman to the centre of the galaxy, as this gigantic black hole that you powerlessly get sucked into.”

Ah ja! Grenzeloze romantiek, zullen we maar zeggen!

1. Starlight (Black Holes and Revelations, 2006)

Het meest filosofische liedje van Muse is wat mij betreft Starlight. Hierin gaan de mannen op een (ruimte) reis waarbij ze hun geliefden moeten missen. Tot zover het gedeelte waar ik een (vrij) duidelijke betekenis uit kan halen.

Dan komt het tweede couplet:

My life
You electrify my life
Let’s conspire to ignite
All the souls that would die just to feel alive
Starlight – Muse

Als iemand je leven onder stroom zet, doet dat je goed? En dan die laatste regel; sterven om het gevoel te hebben dat je leeft. Die is dubbel toch? En tot slot de meest filosofische vraag van ze allemaal: kan een ziel wel doodgaan?

Veel plezier!

Met ‘doordenkertjes’ heb ik niets te veel gezegd toch? De shows van Muse staan erom bekend audiovisuele spektakels te zijn en ook voor de Simulation Theory Tour zouden de mannen kosten nog moeite gespaard hebben.

Wie weet hebben ze er ook wel wat clues over de betekenis van hun songteksten in verstopt en is je aan het eind van de avond helemaal duidelijk wat ze met deze ermee bedoelen… Enjoy!

Verder lezen

Vond jij dit een interessant artikel? Dan ben je misschien ook wel benieuwd naar waar de muziek van The Killers of Linkin Park over gaat? Check de links om erachter te komen!

Voor de liefhebber ❤

Op zoek naar een mooi cadeau voor een echte Muse-liefhebber? Of vind je het gewoon leuk om je eigen vinyl-verzameling uit te breiden? Bestel dan Black Holes & Revelations of één van de andere Muse-albums op LP:

Volg jij ons al?

👍 ons op FacebookInstagram of schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief! (no worries, no spam 😇!)

 


– Psycho is written by Matthew James Bellamy © Warner Chappell Music, Inc, 2015.
– Stockholm Syndrome is written by Matthew James Bellamy © Warner Chappell Music, Inc, 2003.
– Hysteria is written by Matthew James Bellamy © Warner Chappell Music, Inc, 2003.
– Supermassive Black Hole is written by Matthew James Bellamy © Warner Chappell Music, Inc, 2006.
– Starlight is written by Matthew James Bellamy © Warner Chappell Music, Inc, 2006.

[Dit bericht bevat affiliate links]