EINDELIJK! Morgen ziet het nieuwe album Electric Light van James Bay het levenslicht. De sound is zo vernieuwend dat de vonken ervan af vliegen, maar hoe zit dat met de lyrics? Heeft het nieuwe werk net zulke rake teksten als zijn succesvolle voorganger? En welk punt wil de Britse singer-songwriter eigenlijk maken? Wij zochten het voor je uit!

James’ keiharde klim naar de top

Zo’n drie jaar geleden veroverde James Bay de wereld met hits als Hold Back The River en Let It Go. Met zijn gitaar, zwarte hoed, lange lokken en singer-songwriter-sound maakte hij diepe indruk bij vrijwel iedere fan van het genre. En bij (grote delen van) de rest van de wereld.

Debuutalbum Chaos And The Calm werd genomineerd voor 2 Grammy’s, behaalde de gouden status in landen als de VS, Duitsland en Australië, werd platina in onder andere Nederland, Canada en Ierland en dubbelplatina in de UK. Ook speelde James vooraanstaande venues over de hele wereld plat.

Tearing up the rule book

Nu is het tijd voor het nieuwe album Electric Light. Zijn frisse look (hij heeft een korte coupe en laat de hoed tegenwoordig thuis) verraadt al dat we een nieuwe kant van Mr. Bay gaan zien. Met de reeds uitgebrachte liedjes Wild Love, Slide, Pink Lemonade en Us gaf hij vast een voorproefje op het be-hoor-lijk innovatieve geluid, maar morgen verschijnen de resterende 8 tracks.

Hij liet zich voor Electric Light inspireren door David Bowie, LCD Soundsystem en Frank Ocean en dat is te horen. Waar Chaos And The Calm een mix is van pop, blues en rock, voelt het nieuwe album heel anders door een zeer aanwezig synthesizer sausje. En daar koos hij met een reden voor: “I hope that this record can do for singer-songwriters, loosely, what like Drake and Chance The Rapper are doing to their genre: tearing up the rule book”.

Uit de “happy bubble”

In een interview vertelt James dat hij dit album begin 2017 schreef. Hij was een paar maanden thuis van zijn tour, welke de afsluiter vormde van een razendsnelle en super steile klim naar de top. Hij beschrijft deze tijd als een aaneenschakeling van euforische momenten, een ‘happy bubble’. De mensen die met hem mee toerden was hij als familie gaan beschouwen en vanuit het publiek voelde hij veel liefde. Liefde voor zijn muziek, maar ook voor elkaar. Een krachtig gevoel van ‘unity’, hartverwarmende eenheid.

Na een paar maanden van rust kreeg hij weer ruimte om de wereld in te kijken. Hij zag dat er heel veel mooie dingen om hem heen gebeurden, maar zag ook een wereld die eigenlijk behoorlijk verdeeld was.

Hij dook de studio in en toen de liedjes eenmaal geschreven waren, bleek dat de eenheid die hij in die periode ervoor had gevoeld, de rode draad van dit album was geworden. Electric Light is een muzikale ode aan het belang van samenzijn. Hij diept zo’n beetje elk mogelijke vorm van liefde uit en is niet bang om goudeerlijk te zijn over de uitdagingen die daarbij komen kijken.

Dit zijn de belangrijkste boodschappen van Electric Light:

5. Pink Lemonade – James Bay (Electric Light, 2018)

De (vele) liedjes over de romantische liefde op dit album zijn in drie categorieën te verdelen; het zijn positieve lovestories, óf James vist achter het net, óf de uitkomst is onduidelijk.

Pink Lemonade, één van de sneak peeks van het album, valt in de laatste categorie. James heeft in dit liedje niet alleen twijfels, hij heeft het er zelfs benauwd van:

Don’t fall into my arms
Don’t ask me to repeat it
Don’t suffocate my heart
I don’t know what I’m feeling

Do you wanna talk, do you wanna talk it through?
Swear I ain’t got anything on my mind,
I don’t wanna talk to you
(Don’t ask me)
Do you wanna talk, do you wanna talk it through?
Swear I ain’t got anything on my mind,
I don’t wanna talk to you

Don’t fall into my arms
I’ll only disappoint you (I’ll let you down)
Don’t go sounding the alarms
When all I do is want you
Pink Lemonade – James Bay

Zou dit liefdesverhaal toch nog een happy end gekregen hebben?

4. Wanderlust – James Bay (Electric Light, 2018)

In het geval dat het album een chronologisch verhaal zou vertellen en Wild Love of I Found You het volgende hoofdstuk zou zijn, dan is het goed gekomen.

In deze liedjes is James verliefd (“I want to give you wild love / The kind that never slows down”) en haalt zijn ega hem zelfs uit de put (“When I found you / There was nothing left I was alone / Slipping deeper sinking like a stone”).

In Wanderlust is de liefde ook wederzijds. Alleen is deze situatie geen walk in the park.. James’ lief is in dit verhaal namelijk op afstand;

You get me high and low
No matter where we go
You’re the first thing on my mind
We started to fade
I know I was supposed to call
I wasn’t alone
And it was late in different time zones
You’d got eleven hours on your side
I was only waking up
I just wanna see you, wanna feel that rush again and again and again 

Come on over
Mend my heart 

I didn’t wanna be here
I didn’t wanna be here without you
Didn’t wanna be here
But every one of us
Every one of us got wanderlust
Wanderlust – James Bay

Soms is de drang om te reizen en de wereld te ontdekken groter dan de drang om bij elkaar te zijn. Maar dan kun je de liefde natuurlijk wel nog steeds vieren met zo’n fijn liedje.

3. Wasted On Each Other – James Bay (Electric Light, 2018)

Maar Electric Light kent ook verschillende liedjes waarin de liefde niet beantwoord wordt. In Stand Up beschrijft Bay bijvoorbeeld hoe een kalverliefde het niet gered heeft (“High on hope and high on fear / We were heartbreak of the year”).

In Just For Tonight doet de dame in kwestie nogal vaag; ze hebben een leuke tijd gehad, maar nu is ze afwezig en vangt James signalen op dat het niet goed zit (“We were such a pretty picture in a frame / Now it’s like you don’t remember my name”). Toch doet hij nog een poging, wellicht tegen beter weten in.

In Fade Out heeft zijn crush alleen aandacht voor hem als het haar uitkomt. Hoe frustrerend dit ook is, hij komt er niet vanaf (“I wanna just be done with you / But I call you back ‘coz I’m a fool”).

De meest heftige situatie beschrijft hij in Wasted On Each Other. Deze liefde is heel sterk, maar niet goed voor hen:

Is it a sane desire?
Is it insane to try?
We let this runaway train catch fire (I don’t care)
I don’t care all I want is you 

We could try to stop this bruising
We could be like novocaine
There’s a high we keep on choosing
We don’t wanna change it
Everybody calls us foolish
They don’t know how foolish tastes
Every time we try to fight it we just end up wasted (wasted)
Wasted on each other
Wasted On Each Other – James Bay

In een interview zegt James over het thema van Electric Light: “(…) And how relationships are very bizarre difficult things. But some of them might be important enough that they’re worth fighting for.”

Volgens mij is Wasted On Each Other de muzikale vertaling van deze gedachte.

2. Slide – James Bay (Electric Light, 2018)

Wat Incomplete is op Chaos And The Calm, is Slide op Electric Light. Een klein, super intiem liedje over de uitdagingen van het opgroeien en de (harde) lessen die de liefde je kan leren:

From the hot strobe lights and the spiked punch bliss
To the long walks home in the dark we’ll miss
Nobody teaches you how to reminisce
Nobody teaches you to hurt like this

Then we slide into the arms of someone else
Yeh we slide into the arms of someone else 

No more coked up, broke, nocturnal kids
Was that ever even us, do we know what we missed?
Nobody teaches you how to win big
Nobody said there’s no reverse on this

Deze keer sluit Bay af met een quote van de Amerikaanse Beat-poet’ Allen Ginsberg:

“The weight of the world is love
Under the burden of solitude
Under the burden of dissatisfaction
The weight, the weight we carry is love
And so we must rest in the arms of love
Must rest in the arms of love”
Slide – James Bay

 Pfoe.. dit heeft verder geen toelichting nodig. Respect als je het bij dit liedje drooghoudt!

1. Us – James Bay (Electric Light, 2018)

Als je vluchtig naar de lyrics van Us luistert, zou je kunnen denken dat het over een liefdesrelatie gaat, maar volgens mij snijdt Bay hier een groter thema aan. Hij vat hierin het thema van het hele album samen:

Sometimes I’m beaten
Sometimes I’m broke
‘Coz sometimes this city is nothing but smoke
Is there a secret?
Is there a code?
Can we make it better?
‘Coz I’m losing hope 

Tell me how to be in this world
Tell me how to breathe in and feel no hurt
Tell me how ‘coz I believe in something
I believe in us
Us – James Bay

In de videoclip van dit liedje zien we allerlei mensen in uiteenlopende situaties; thuis, in de kerk, in de wasserette, op een feestje en in de tattoo shop. Al deze mensen hebben hun ups en hun downs en in de laatste scène zie je ze allemaal bij elkaar in één ruimte. Een prachtig portret van de kracht van het samenzijn.

James licht zijn geloof in eenheid als volgt toe: “I’m not a religious person but I am saying I believe in us, whether that’s on a personal or much wider level, there’s strength in being together.”

Ook al zijn er uitdagingen in ’t leven, de liefde of de maatschappij, het is het waard om ervoor te vechten. En als we dan toch moeten vechten, waarom zouden we dat dan niet samen doen?

Wat vind jij van het nieuwe album van James Bay? Laat het weten in een comment!👇

Verder lezen?

Wist je dat Bastille ook een liedje heeft geschreven over de bizarre wereld waar wij in leven? En er ook best wel wat eigentijdse protestsongs zijn die vandaag nog relevant zijn? Of ben je benieuwd naar waar bijvoorbeeld John Mayer of Ed Sheeran eigenlijk over zingen? Check de links!

Blijf op de hoogte!

Vaker dit soort artikelen lezen? Volg ons op Facebook, Instagram of schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief! (no worries, no spam 😇!)


📸: Emily Hope