Listen To Your Heart, It Must Have Been Love, The Look. Allemaal titels die je waarschijnlijk wel kent, ook als je begin jaren negentig nog maar net uit de luiers was. Het zijn de hits waarmee het Zweedse duo Roxette de wereld veroverde en ongekend populair werd.

Zangeres Marie Fredriksson kan wegens gezondheidsredenen helaas niet meer optreden, maar haar muzikale partner Per Gessle staat aanstaande donderdag in TivoliVredenburg om alle hits nog een keer ten gehore te brengen. Ik mocht de wereldster het hemd van het lijf vragen; het werd een throwback naar de bizarre dingen die hij meemaakte als tieneridool, zijn mening over fake lyrics en natuurlijk de hamvraag: wat is het verhaal achter de ultieme tearjerker It Must Have Been Love?

Welke rol speelt muziek in je leven?

Per Gessle: “Al zo lang ik me kan herinneren, is muziek heel belangrijk voor me. Toen ik klein was, sneakte ik vaak de kamer van mijn 7 jaar oudere broer in om naar zijn The Spencer Davis Group of Moody Blues-platen te luisteren. Ik was in die tijd nogal introvert en creëerde mijn eigen wereld met mijn muziek. Het was als een soort eilandje waar ik altijd naar terug kon.

Veel van mijn familieleden zijn werkzaam in de creatieve kunstsector en het was in die tijd heel normaal voor mij om urenlang te tekenen of schrijven. Ook verzon mijn moeder bijvoorbeeld altijd haar eigen verhaaltjes voor het slapen gaan die ze illustreerde. Je zou kunnen zeggen dat creativiteit in mijn DNA zit.

In mijn tienerjaren, ten tijde van de New Wave, startte ik een bandje. We waren nog niet heel goed, maar het gaf ons de kans om ervaring op te doen en werden getekend door een label. Dus wat kan ik zeggen? Muziek is alles.”

Wat was de mooiste periode uit je carrière? Wat is je beste herinnering?

“Er zijn er zo veel. Iets waar ik altijd nog met een goed gevoel op terugkijk, is de periode waarin ik met mijn eerste band een platencontract kreeg. We hadden pas 6 optredens voor publiek gegeven, we waren echte rookies. Maar we hadden iets. Ik weet niet wat het was, maar het klonk speciaal en het werd meteen een groot succes.

We werden tieneridolen, dat was een behoorlijk intense periode. Ik herinner me dat ik 3.000 kaarten kreeg voor mijn 21e verjaardag! Ik woonde nog bij mijn moeder en fans stolen werkelijk álles; van de was die in de tuin hing, tot nummerborden van de auto. Ongelofelijk!

En in 1986, toen Marie en ik Roxette gingen vormen, groeide ik muzikaal gezien enorm. Marie maakte met haar stem en de manier waarop ze zong mijn liedjes zoveel beter dan ze daarvoor waren. En in combinatie met de goede producties van onze producer Clarence Öfwerman, werd de muziek naar een nog hoger niveau getild.

Dat was een belangrijke ontwikkeling en vervolgens zo veel succes krijgen, dat was echt vreemd. We hadden er erg naar uit gekeken en hadden heel grote ambities, maar voor een Zweedse band bestond buitenlands succes doorgaans uit optreden in clubs in Amsterdam, Hamburg of Oslo. Het wereldwijde succes dat we uiteindelijk kregen, was totaal onverwacht en we wisten ook niet goed hoe we ermee moesten omgaan.

Ineens waren we na Wham! de tweede Westerse act die in China optrad en vulden we voetbalstadions in Zuid-Amerika en Rusland. In steden waarvan je de namen niet eens kunt spellen. Het was echt bizar. We waren er mentaal gezien nog niet helemaal klaar voor.”

Vind je het belangrijk dat mensen de boodschap uit je liedjes halen?

“Geloof het of niet, maar ik heb altijd veel aandacht besteed aan de lyrics. Ik schreef al lyrics voordat ik muziek componeerde en het was voor mij zelfs een reden om Engels te leren.

Als ik erop terug kijk, hebben liedjes als Listen To Your Heart of How Do You Do! best gekke lyrics, maar het past wel in de poptraditie.

I see you comb your hair and gimme that grin
It’s making me spin now, spinnin’ within
Before I melt like snow 
I say “hello, how do you do!”

I love the way you undress now, baby begin
Do your caress, honey, my heart’s in a mess
I love your blue-eyed voice, like Tiny Tim shines through
How do you do!
How Do You Do! – Roxette

Sommige liedjes uit de ‘80s zijn grammaticaal niet helemaal correct en als je deze liedjes voor een Engelssprekend publiek speelt, voelt het toch een beetje alsof je naakt op straat loopt. Maar ook tijdens deze shows wordt er goed op gereageerd dus het maakt kennelijk niet zoveel uit.”

In hoeverre is je muziek autobiografisch?

“Soms is het autobiografisch, soms is het fake. Mijn vrouw denkt altijd dat alles autobiografisch is en ik krijg dan ook vaak vragen als: ‘Wie is die vrouw waar je over zingt?’ Maar ze hoeft zich nergens zorgen over te maken.

Wanneer je een liedje schrijft, start je meestal met een idee over iets dat je hebt meegemaakt, of waarvan je had gehoopt dat je het zou meemaken. Vanuit daar bouw je het op, het is eigenlijk een soort scenario schrijven.

90% van mijn liedjes is fictie en de meest autobiografische liedjes die ik geschreven heb zijn in het Zweeds. Ik kan in het Zweeds toch dieper in mezelf graven dan in het Engels.”

Dus aan It Must Have Been Love gaat ook geen pijnlijke heartbreak vooraf?

“Nee, niet echt. Nadat we het eerste Roxette album hadden uitgebracht, probeerden we airplay te krijgen op de Duitse radio. Omdat werd gedacht dat het gemakkelijker zou zijn om gedraaid te worden rondom Kerstmis, werd het idee geopperd dat we een kerstliedje zouden maken. Dus ik ben naar huis gegaan en heb de ballad It Must Have Been Love (Christmas for the Broken Hearted) geschreven.

Dus mijn doel was om een verdrietig verhaal over een relatie met Kerstmis te schrijven. Ik probeerde me in de persoon in de lyrics te verplaatsen en het duurde een paar dagen voordat ik in die modus kwam.

Ik verzamelde een paar zinnen waarvan ik dacht dat ze mooi waren en met name de eerste zin ‘Lay a whisper on my pillow’ opende heel veel deuren:

Lay a whisper on my pillow
Leave the winter on the ground
I wake up lonely, there’s air of silence
In the bedroom and all around

Touch me now, I close my eyes and dream away

It must have been love but it’s over now
It must have been good but I lost it somehow
It must have been love but it’s over now
From the moment we touched ’til the time had run out
It Must Have Been Love – Roxette

Er is nog een demo waarop ik het liedje zing, maar het werkt pas echt met de stem van Marie. Als zij het zingt, wordt het indrukwekkend.”

Wat mij betreft is dit inderdaad zo’n liedje dat je gelóóft wanneer je het hoort..

“Dat is voor mij het grootste compliment dat ik kan krijgen. Wanneer mensen die ik niet ken bijvoorbeeld tegen me zeggen ‘We zijn getrouwd op dit liedje, het betekent heel veel voor ons’. Er is niets dat meer voldoening geeft voor mij als artiest.”

Wat kunnen we van de show aanstaande donderdag in TivoliVredenburg verwachten?

“Het idee achter de tour is dat ik alle grote Roxette liedjes ga spelen. Het was een moeilijke beslissing die ik samen met Marie genomen heb. Er waren eigenlijk maar twee opties: de liedjes nooit meer spelen omdat Marie ze niet meer kan zingen en spelen, of ik zou het zonder haar doen.

Ik werk met dezelfde band als tijdens mijn laatste tour en we gaan Marie niet vervangen, dat kan gewoonweg niet. Maar omdat ik al deze liedjes heb geschreven, denk ik dat het toch leuk is om er nog iets mee te doen. En er zijn veel mensen die ze graag willen horen, dus waarom niet? Let’s have a go!

Wil jij ook naar Per Gessle in TivoliVredenburg?

Dat kan! De show is nog niet uitverkocht. Bestel hier jouw tickets.

Verder lezen

Benieuwd naar nog veel meer persoonlijke verhalen van artiesten achter hun muziek? Lees de Behind The Track-interviews die ik eerder deed.

Volg ons

Like ons op FacebookInstagram of schrijf je in voor de maandelijkse News Flash(No worries, no spam! 😇).

 


– How Do You Do is written by Per Gessle © Sony/ATV Music Publishing LLC, Universal Music Publishing Group, 1992.
– It Must Have Been Love is written by Per Hakan Gessle © Sony/ATV Music Publishing LLC, Universal Music Publishing Group, 1992.