De mooiste Nederlandse zomer ooit (!) mag dan inmiddels voorbij zijn, aanstaande zaterdag zullen de temperaturen in de Ziggo Dome nog één avond tot grote hoogte stijgen. De Colombiaanse wereldster Maluma doet ons kikkerlandje namelijk aan voor een avond vol zwoele hits en latin moves.

Je zou misschien verwachten dat deze charmante Latino alleen over de liefde zingt, maar wist je dat hij een tijdje geleden viral ging met een politiek statement? En dat er ooit een petitie is aangetekend tegen zijn sexy lyrics? En waar gaat zijn grote hit Clandestino met Shakira eigenlijk over? Dit móet je weten als je zaterdag naar de Ziggo Dome gaat!

Wie is Maluma?

Maluma, oftewel Juan Luis Londoño Arias, brak in Colombia in 2010 door met het liedje Farandulera. Zijn muziek kan worden omschreven als een combinatie van mambo, merengue, ballads en reggeaton. Een mix die momenteel razend populair aan het worden is in Nederland.

Maluma mag bij ons misschien nog geen alom bekende naam zijn, maar wereldwijd heeft hij miljarden views op Youtube, wordt hij met 35,2 miljoen volgers ook wel ‘King of Instagram’ genoemd, ontving hij tig Grammy-, EMA- en BMA nominaties en is hij de bestverkopende Latin-artiest als het om concerten gaat. Ook heeft de 24-jarige al heel wat samenwerkingen op zijn naam staan met sterren als Shakira, Marc Anthony en Ricky Martin. Ook is hij te horen op de remix van het nummer X van J Balvin & Nicky Jam, waar we eerder over schreven.

Political pop

In 2016 maakte hij met hij met El Perdedor (‘De Loser’) grote indruk. Voordat hij de videoclip van het liedje uitbracht, deelde hij beelden waarin hij hardhandig gearresteerd werd. Deze beelden gingen viral en een paar dagen later bleek dat ze uit zijn nieuwste videoclip kwamen. Hij was dus niet écht opgepakt, maar wilde aandacht vragen voor de boodschap achter het liedje.

De video eindigt met de zin

“Race, color, religion, gender nor social class should be an obstacle for love. Latinos Unidos.”

Met El Perdedor wilde Maluma een statement maken over discriminatie van Latino’s in de Verenigde Staten. Uitgaande van de 1.1 miljard YouTube views, werd dit massaal omarmd. Doet hij toch niet slecht, voor een loser 😉

Vind je dit vrouwonvriendelijk?

Maar Maluma was niet altijd een publiekslieveling. Toen hij in oktober 2016 Cautro Babys (‘Vier schatjes’) uitbracht, werd er zelfs een petitie tegen hem aangetekend. Het liedje zou te vrouwonvriendelijk zijn.

De Spaanse Laura Perez die de petitiebrief schreef zei er het volgende over:

“Both the lyric and the images incite direct violence towards women, which are described as worthless, interchangeable and absolutely available bodies at the service of the authors’ unlimited sexual desire. The woman figure appears represented as a valueless entity, or power of decision, that exists only to satisfy the physical needs of a group of virile little boys with money.”

Met lyrics als

Ik ben verliefd op vier schatjes
Ze geven me altijd wat ik wil
Ze neuken met me als ik ze dat zeg
Cuatro Babys – Maluma feat. Trap Capos, Noriel, Bryant Myers & Juhn

is Perez’ reactie misschien wel te begrijpen, maar wie vaker naar reggaeton lyrics luistert, weet dat ze regelmatig ontzettend expliciet zijn.

Maluma lijkt dan ook niet echt onder de indruk van de petitie, zijn reactie op social media was behoorlijk.. uhm.. macho!

You’ll always be judged for one thing or another. Just do what comes out of your heart, what makes you happy. If they talked about Jesus Christ, why would it surprise you to have them talk about you?”

Deze petitie had 25.000 e-signs nodig en Perez wist er meer dan 92.000 te verzamelen. Maar tegenover de 800 miljoen views van de clip was dit natuurlijk niets. Hij is nog steeds te zien op Youtube dus echt geslaagd is haar missie niet te noemen.

Bekijk hem hieronder 👇 & oordeel zelf!

Clandestino

In Nederland is Maluma het meest bekend van zijn samenwerkingen met Shakira. Clandestino is het derde liedje dat hij met haar uitbrengt en als je naar de lyrics kijkt, gaan ze steeds een stapje verder.

In Chantaje flirten ze alleen maar, in Trap eindigt een relatie maar blijft de aantrekkingskracht groot. Met Clandestino gaan ze een niveau hoger; verboden passie!

[Intro]
Meer vuur

[Couplet 1: Shakira, Maluma]
Je weet dat het niet handig is voor ons
Dat mensen weten wat we beiden hebben
Dat we van een verboden vrucht eten
We houden ervan en we weten het, hahaha
Ik heb geen andere Don Juan nodig
Die de deur voor me zal openen als ik in een restaurant aankom
Op Valentijnsdag heb ik niet meer bloemen nodig
Je houdt je stil om alle geruchten te vermijden

[Pre-refrein, Shakira, Maluma]
De onze is illegaal en ik zal je niet ontkennen
Dat ik de boete betaal voor het kussen van jou (muack)
Ik weet dat hetzelfde met jou gebeurt en je kunt me niet negeren
Ik heb al de fout gemaakt om verliefd te worden (yeh, yeh)
Ik kwam je bezoeken, om mezelf te vermaken
En je stal een kus van me waarvan je er nog niet aan denkt om hem me terug te geven
Het voelde alsof ik vloog, ik was aan het ontsnappen

Toen ik het het minst verwachtte, knuffelde je me al
En ga zo door, stop nog niet
Je bent veranderd in een ziekte
En ga zo door, zo, niet meer
Want terwijl je dichterbij komt
Vergroot je mijn angst
(Meer vuur!)

[Refrein: Shakira, Maluma, beide]
Clan-clan,
Clandestino*, oh
Dus wilde het lot het
Zoek geen problemen die er niet zijn, er niet zijn, er niet zijn
Clan clan clandestino, oh
Vergeet niet dat we vrienden zijn
Ik zoek problemen die er niet zijn, er niet zijn, er niet zijn
Oh ja, woah
Ik zoek problemen die er niet zijn, er niet zijn, er niet zijn
(Kijk!)

[Couplet 2: Maluma, Shakira]
(Kijk!)
Zeg me, schatje, omdat ik de behoefte niet meer begrijp
Om elkaar alleen te zien en elkaar in het donker te vermoorden
Jij gaat weg en mijn lichaam blijft hier om meer vragen

[Brug: Shakira, Maluma, beide]
Je gaat door met die houding
Wanneer het licht uitgaat
Word je gek
Met een paar kusjes op de mond (muack)

[Pre-refrein: Shakira, Maluma]
De onze is illegaal en ik zal je niet ontkennen
Dat ik de boete betaal voor het kussen van jou (muack)
Ik weet dat hetzelfde met je gebeurt en je kunt het niet ontkennen
Ik heb al de fout gemaakt om verliefd te worden

Ik kwam je bezoeken, om mezelf te vermaken
En je stal een kus van me waarvan je er nog niet aan denkt om hem me terug te geven
Het voelde alsof ik vloog, ik was aan het ontsnappen

En ga zo door, stop niet
Je bent een ziekte geworden
En ga zo door, zo, niet meer
Want terwijl je dichterbij komt
Vergroot je mijn angst
(Meer vuur!)

[Refrein 2x: Shakira, Maluma, beide]
Clandestino – Shakira & Maluma

* Clandestino betekent letterlijk stiekem, illegaal, of ongeoorloofd.

Waar zou de volgende samenwerking over gaan? Als ze deze spannende ‘verhaallijn’ blijven volgen, kunnen we heel wat verwachten! Als je naar dit interview kijkt zie je in ieder geval dat de chemie (op zakelijk vlak 😉) op en top aanwezig is tussen die twee, dus ik kijk uit naar meer!

Ben jij erbij in de Ziggo Dome?

Klaar voor een avondje ultieme latin vibes? Er zijn nog tickets voor Maluma’s F.A.M.E. tour in de Ziggo Dome op 22 september. Veel plezier als je er naartoe gaat!

Meer lezen

Aan het begin van het artikel zeiden we het al, maar we hebben jullie deze prachtige zomer kunnen overladen met hete hits, dus mocht je benieuwd zijn naar waar La Cintura  , Dura  of  X  over gaan, hebben we nog voldoende leesvoer in de aanbieding! En als kers op de taart stelde Marjolijn een heuse playlist voor ons samen met de heetste zomerhits inclusief vertalingen/betekenis.  Zodat je je nog zo lang mogelijk in de zomersferen kunt wanen🌴

Volg ons

Wij hóuden van Spaanstalige krakers en zijn de eersten met een vertaling als er weer nieuwe Spaanstalige liedjes worden uitgebracht. Wil je dat niet missen? Volg ons dan op Facebook en Instagram of schrijf je in voor de maandelijkse newsflash! No worries, no spam! 😊

– Cuatro Babys is written by Juan Jesus Santana-Lugo / Bryan Robert Rohena Perez / Jorge Hernandez Quiles / Juan Luis Londono Arias / Noel Santos Roman / Sharon Ramirez Lopez © Warner/Chappell Music, Inc, 2016.
– Clandestino is written by Edgar Barrera, Maluma & Shakira © Sony/ATV Music Publishing LLC, 2018.