Sweet But Psycho, je hoeft de radio of een willekeurige hit(play)list maar aan te zetten en hij komt voorbij. Deze aanstekelijke popsong is hard op weg om een kneiter van een wereldhit te worden. Wie is Ava Max, de rising star achter deze catchy track? En is het terecht dat ze wordt vergeleken met Lady Gaga?

Wij zetten de belangrijkste feiten over deze twee dames op een rij en onthullen de (verrassende!) boodschap achter misschien wel de grootste oorwurm van het moment.

Ava wie?

De 25-jarige Ava Max, ofwel Amanda Ava Koci, groeide op in de Amerikaanse staat Virginia in een Albanese migrantenfamilie. Ze wist al op jonge leeftijd dat ze muzikant wilde worden en verhuisde op haar veertiende naar Californië om haar droom waar te maken.

En die muzikale carrière komt inmiddels goed van de grond. Eerder werkte ze al samen met niemand minder dan David Guetta (Let It Be Me) en Jason Derulo (Make Up) en nu scoort ze dus een grote hit met Sweet But Psycho. De single bereikte inmiddels in 8 landen een nummer-1 positie in de charts en is al meer dan 55 miljoen keer bekeken op YouTube.

Ava vs. Gaga

Ava Max wordt door velen vergeleken met superster Lady Gaga en wij vinden dat nogal een statement! Laten we kijken of deze dames inderdaad zo veel met elkaar gemeen hebben:

De muziek

Sweet But Psycho doet qua vibe inderdaad denken aan de eerste albums van Lady Gaga. Als je deze mashup van Tufos beluistert, hoor je dat de muziek inderdaad erg in lijn ligt met elkaar.

De stemmen

Sinds het album Joanne en A Star is Born is de wereld volgens mij wel overtuigd dat Lady Gaga niet alleen goed klinkt in geproduceerde popsongs, maar juist ook in akoestische setting.
Van Ava heb ik nog niet veel akoestische tracks kunnen vinden, maar onderstaande video is veelbelovend.

De looks

Ook qua uiterlijk lijkt Ava Max wel een beetje op Lady Gaga in haar jonge(re) jaren. Ze hebben allebei super steil platinablond haar en waar Gaga in haar eerste hit Just Dance een bliksemflits op haar wang heeft, zijn Ava’s wangen in Sweet But Psycho bedekt met behoorlijk uitgelopen mascara.

Ava Max’s outfits zijn niet zo arty als de jurken waarin designers als Alexander McQueen Lady Gaga eerder hulden, maar in Just Dance was het ook nog lang niet zo extreem als we later van haar gezien hebben.

Terug naar Ava’s haar! Dat is niet alleen opvallend door de kleur, maar ook door de coupe. Haar haar is één kant kort en aan de andere kant lang. In een interview met Warner Music zegt ze hierover:

“It’s also because I wanted to give out a message like it’s okay to be unique and different.”

Ik denk dat we uit bovenstaande kunnen concluderen dat beide dames een statement maken met hun uiterlijk en het is nog even afwachten in hoeverre Ava hierbij in de (bijzondere) voetsporen van Gaga zal treden.

Popmuziek met een boodschap

Op het eerste gezicht lijkt de muziek van beide dames nogal luchtig en misschien zelfs wat oppervlakkig, maar eerder hebben we gezien dat je de muziek van Lady Gaga met deze veronderstelling absoluut tekortdoet. Ze verstopte ijzersterke boodschappen over LGBTQ-emancipatie en seksueel geweld in haar vele hits. We duiken in Sweet But Psycho om te zien of dit ook voor Ava Max geldt.

De betekenis van Sweet But Psycho

Volgens Urban Dictionary is de definitie van ‘psycho’ “een gestoord en/of psychopathisch persoon die mentaal onstabiel is”. Iemand een ‘psycho’ noemen is dus niet bepaald een compliment.

Oh, she’s sweet but a psycho
A little bit psycho
At night she screamin’
“I’m-ma-ma-ma out ma mind”

Oh, she’s hot but a psycho
So left but she’s right though
At night she screamin’
“I’m-ma-ma-ma out ma mind”

Maar Ava geeft een eigen draai aan de definitie van ‘psycho’. In het een interview met Hits 93.1 zegt ze:

“If a woman is called psycho it means that she’s outspoken and strong and the guy basically can’t handle her.”

In Sweet But Psycho wordt dus eigenlijk het verhaal verteld van een vrouw die niet goed begrepen wordt in haar relatie. De man denkt dat ze gestoord geworden is, maar eigenlijk probeert ze alleen maar haar gevoelens te uiten.

Ze lijken een haat-liefde verhouding te hebben:

She’ll make you curse, but she a blessing
She’ll rip your shirt within a second
You’ll be coming back, back for seconds
With your plate, you just can’t help it

No, no, you’ll play along
Let her lead you on, on, on
You’ll be saying, “No, no”
Then saying, “Yes, yes, yes”
‘Cause she messin’ with your head

Maar uiteindelijk krijgt het verhaal toch nog een happy end:

You’re just like me, you’re out your mind
I know it’s strange, we’re both the crazy kind
You’re tellin’ me that I’m insane
Boy, don’t pretend that you don’t love the pain
Sweet But Psycho – Ava Max

Ava legt in een interview met Kiss 95.1 uit dat de man uiteindelijk van al haar kanten gaat houden, zelfs van haar gekke kant. Ze lijkt me dit liedje dus te willen pleiten voor zelfacceptatie en -vertrouwen.

Is Ava Max de nieuwe Lady Gaga?

Het is natuurlijk best wel gewaagd om een dame die net haar eerste hit heeft gescoord te meten aan een wereldster die al meer dan een decennium tot de muzikale top behoort, maar ik snap wel waarom de vergelijking gemaakt wordt.

Op alle eerdergenoemde punten (muziek, stem, uiterlijk en boodschap) lijkt Ava Max niet zo uitgesproken als Lady Gaga, maar er zijn zeker overeenkomsten en het zou me niets verbazen als verdere verdieping nog gaat komen.

Ava Max heeft een goede eerste stap gezet met deze catchy hit met zijn verrassende boodschap en we kunnen alleen maar afwachten om te zien wat de toekomst nog gaat brengen. Wij kijken uit naar nieuw werk van Ava!

Verder lezen

Wil je meer weten over de (verborgen) boodschap van Lady Gaga? Ook blijkt Ariana Grande met God Is A Woman over meer dan over alleen seks te zingen, benieuwd naar wat ze te zeggen heeft? Of wil je weten wie Little Mix met hun laatste single een hart onder de riem steekt? Check de links!

Vaker dit soort artikelen lezen?

Volg ons op Instagram of Facebook en schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief! (No worries, no spam! 😇)


– Sweet But Psycho is written by Ava Max, TIX, Cirkut, Madison Love & Cook Classics, 2018.