Heb jij de nieuwste single Another Place van Bastille en Alessia Cara al gehoord? De band die eerder historische gebeurtenissen, klassieke mythologie en wereldpolitiek op een erg originele en intelligente manier besprak in hun songteksten, besteedt deze keer aandacht aan.. een one night stand!

Gezien de eerder besproken thema’s lijkt dit misschien een verrassende onderwerpkeuze, maar Bastille zou Bastille niet zijn als het niet enorm goed doordacht was. Another Place speelt een belangrijke rol in het verhaal dat ze vertellen met hun meest recente album Doom Days. Met dit album nemen ze je mee op een avond uit, waarmee ze ontsnappen aan de bizarre wereld waarin we leven.

Ben je benieuwd naar wat ze deze avond allemaal beleven? En zou jij wel willen weten wat er tijdens deze one night stand allemaal door het hoofd gaat van Dan en Alessia Cara? Ik plaatste alle liedjes op een tijdlijn en kleedde de songtekst helemaal uit…

Doom Days’ boodschap

In juni van dit jaar bracht Bastille hun derde studioalbum Doom Days uit. Wie het werk van de Britten een beetje kent, zal het niet verbazen dat er ook achter dit album een duidelijke boodschap schuil gaat.

In een interview dat ik met Dan Smith en Kyle Simmons had, legt de frontman het als volgt uit:

Dan: “We noemen het een apocalyptisch party album. Het is in de basis een verhaal over één avond, het start om 23.45u en eindigt de volgende morgen op de keukenvloer. Het gaat over alles dat daar tussenin gebeurt.

Het gaat over de zoektocht naar escapisme. Over jezelf verliezen in de nacht, in muziek, in vrienden en in andere mensen als afleiding van je leven. Het gaat over de verwarrende, bizarre tijd waarin we met z’n allen zijn terecht gekomen.

Het is een vrij persoonlijk, intiem verhaal maar gebruikt de normaliteit en realiteit om te kijken naar en te praten over grotere onderwerpen. We wilden het relevant en actueel maken, maar ook leuk.”

De tijdlijn van de Bastille’s avondje uit

De liedjes op Doom Days vormen een soort boog. Je kunt ze plaatsen op een tijdlijn en krijgt een idee wat de mannen – zowel rationeel als emotioneel – doormaken. Ik heb de (wat mij betreft) meest veelzeggende lyrics per liedje voor je geselecteerd:

00.15   Quarter Past Midnight

It’s a quarter past midnight
Still avoiding tomorrow

00.48   Bad Decisions

Take a bow for the bad decisions that we made

01:22   The Waves

Is it an apocalypse or nihilism on your lips?
We sink or swim
(We’re riding the wave)

02:05   Divide

Why would we divide when we could come together?

02:39   Million Pieces

If it’s gonna break me
Won’t you let me go?
Leave it till the morning
I don’t wanna know

03:07   Doom Days

When I watch the world burn
All I think about is you

03:28   Nocturnal Creatures

We’re nocturnal creatures, we own the night

04:00   4AM 

Four in the morning, we find ourselves here
The best of us passed out, I don’t know who’s where
I got all my old friends and new friends I’ve met once before
In a blanket of smoke as we sink through the floor

04:52   Another Place

I’m lost but found with you in a bed that we’ll never make

05:46   Those Nights

To be there at dawn, to wake with, ’cause aren’t we all just
Looking for a little bit of hope these days?

08:34   Joy

As the night dissolves into this final frame
You’re a sweet relief, you saved me from my brain

De songtekst van Another Place uitgekleed

Laten we nu inzoomen op de songtekst van Another Place. Zoals je in bovenstaande tijdlijn kunt zien, is het 04.52u wanneer dit liedje zich afspeelt. De hoofdpersoon is met iemand in bed beland en denkt na over wat dit nou eigenlijk te betekenen heeft:

[Couplet 1: Dan Smith]
I am bound to you with a tie that we cannot break
With a night that we can’t replace
I’m lost but found with you in a bed that we’ll never make
It’s a feeling we always chase

Deze avond doet veel met hem, maar hij weet ook wel dat dit niet ‘echt’ is.

[Pre-Refrein: Dan Smith]
I could write a book about the things that you said to me on the pillow
And the way you think and how you make me feel
You can fill my mind and move my body with the fiction, fantasies
Just call this what it is, we don’t pretend it’s real

En ze hoeven elkaar ook niet voor de gek te houden dat dit meer is dan seks:

[Refrein: Dan Smith]
So don’t make promises to me that you’re gonna break
We only ever wanted one thing from this

Don’t paint wonderful lies on me that wash away
We only ever wanted one thing from this
 

Maar als de situatie anders was geweest..

Oh, in another place
In another time, what could we have been?
Oh, in another place
In another time, what could we have been?

Op de album-versie van Another Place vraagt Dan zijn verovering om met hem mee te gaan in de illusie dat dit is wat ze nodig hebben ‘So lie to me tonight and pretend till the morning light/And imagine that you are mine’.

Maar in de nieuwe single-versie doet Alessia Cara mee en hebben ze het liedje omgevormd tot een duet. Dan’s lyrics zijn vervangen door een nieuw perspectief van Alessia:

[Couplet 2: Alessia Cara]
I hate that you know
You can make me feel so small
Can’t stop myself from falling back into you
We get so close then you pull yourself away
Maybe we just need a saving
Come save me

Hierna volgt het pre-refrein door Alessia en vervolgens zingen ze samen het refrein. In de bridge zijn ze om en om te horen:

[Bridge]
It felt like something special but it never felt like love
Wonder what we could be living in another life
Catch us in the mirror and it looks a lot like love
Then you stop me talking as you kiss me from above
Another Place – Bastille ft. Alessia Cara

Misschien verwacht je na het lezen van deze laatste regels dat de conclusie wordt getrokken dat er te veel nagedacht wordt tijdens deze one night stand, maar niets is minder waar! Als je goed naar het volgende liedje Those Nights luistert, hoor je dat dit nog maar het begin was…

Verder lezen

Benieuwd naar het volledige interview dat ik met Dan en Kyle had? Lees het hier! Of meer lezen over de betekenis van hun eerdere liedjes? Check dan: Waar gaat de muziek van Bastille eigenlijk over?

Volg jij ons al?

👍 ons op FacebookInstagram of schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief! (no worries, no spam 😇!)


✨WIN WIN WIN✨

Staat Doom Days van Bastille bij jou ook op repeat? En wil je jezelf nóg verder onderdompelen in deze apocalyptische party experience? Ik mag deze officiële Doom Days trui en mok weggeven!

Hoe kun je winnen?

  1. Volg Nolala op Instagram en/of Facebook
  2. Beantwoord in een comment onder deze post of op Instagram of Facebook de volgende vraag:

Wat vind jij de allerbeste Bastille-lyrics en waarom?

  1. Fingers crossed!
  2. Wij verloten deze mooie Bastille-merch onder de deelnemers.

View this post on Instagram

👕WIN WIN WIN 👕⁠ ⁠ Heb jij de nieuwste single 'Another Place' van Bastille en Alessia Cara al gehoord? De band die eerder historische gebeurtenissen, klassieke mythologie en wereldpolitiek op een intelligente manier besprak in hun songteksten, besteedt deze keer aandacht aan.. een one night stand! ⁠ ⁠ Dit lijkt misschien een verrassende onderwerpkeuze, maar Bastille zou Bastille niet zijn als het niet enorm goed doordacht was. 'Another Place' speelt een belangrijke rol in het verhaal dat ze vertellen met hun meest recente album 'Doom Days'.⁠ ⁠ Met dit album nemen ze je mee op een avond uit, waarmee ze ontsnappen aan de bizarre wereld waarin we leven 🎉⁠ ⁠ Ben je benieuwd naar wat ze deze avond allemaal beleven? En zou jij wel willen weten wat er tijdens deze one night stand allemaal door het hoofd gaat van Dan en Alessia? ⁠ ⁠ Ik plaatste alle liedjes op een tijdlijn en kleedde de songtekst helemaal uit… ⁠ ⁠ ****************************************⁠ ✨WIN WIN WIN✨⁠ Staat 'Doom Days' van Bastille bij jou ook op repeat? En wil je jezelf nóg verder onderdompelen in deze apocalyptische party experience? ⁠ ⁠ Ik mag deze officiële Doom Days trui 👕 en mok ☕ weggeven!⁠ ⁠ Hoe je deze officiële Bastille-merch kunt winnen!?⁠ ⁠ Check de link in de bio!⁠ ⁠ ****************************************⁠ ⁠ #anotherplace #doomdays #bastille #alessiacara #nolala⁠ .⁠ .⁠ .⁠ .⁠ .⁣⠀⁠ .⁣⠀⁠ #collab #lyricsmatter #lyricsexplained #StillAvoidingTomorrowTour #songmeanings #bastilledan #bastillekyle #bastillewill #bastilleband #bastillemusic #bastillefan #bastilleaccount #quarterpastmidnight #bastillealbums #bastillesongs #bastillelive #bastilleshow #doomdaystimeline #musicmagazine #musicblog #winnen #winactie #winning ⁠ ⁠ @bastilledan @alessiasmusic

A post shared by Nolala by Marjolijn Winten (@nolalacom) on

Als je deelneemt ga je automatisch akkoord met de actievoorwaarden. De actie loopt tot vrijdag 8 november 12.00u, de winnaar wordt persoonlijk bericht. 

[Update 8 november 2019: Deze actie is afgelopen, je kunt helaas niet meer deelnemen. Deze keer niet gewonnen? Houd ons Instagram of Facebook-kanaal in de gaten – er komen vaker dit soort acties voorbij!]

 


– Another place is written by Daniel Campbell Smith / Daniel Robin Priddy / Mark Blair Crew © Universal Music Publishing Group, Sony/ATV Music Publishing LLC, 2019