Radio DJ en presentator Giel Beelen deelt zijn persoonlijke (romantische!) Soultunes-verhaal, maar nu ik één van de grootste radio DJs van ‘t land spreek, ben ik natuurlijk ook wel heel erg benieuwd naar of hij naar lyrics luistert en hoeveel aandacht er binnen 3FM is voor de betekenis van muziek!

Giel Beelen presenteerde 12,5 jaar lang de ochtendshow op 3FM, verbleef vele malen in het Glazen Huis voor Serious Request, zette in 2014 het Guinness Book of Records Wereldrecord radio maken op zijn naam, won een Gouden RadioRing, Marconi Award en een Zilveren Reismicrofoon. Vanaf 2012 maakte hij 3 seizoenen het Tv-programma De Beste Singer-Songwriter van Nederland en ontdekte hiermee onder andere Douwe Bob, Lucas Hamming, Maaike Ouboter en Nielson. Sinds vorig jaar mag hij zichzelf ook ‘YouTuber’ noemen en deelt hij elke week een nieuwe livestream. Maar natuurlijk is hij ook nog steeds op 3FM te horen, in het programma On Stage doet hij ieder weekend vanaf een andere locatie verslag van de beste live muziek en biedt een podium aan jong talent.

Als je naar je CV kijkt, lijkt het alsof je dag en nacht met muziek bezig bent geweest de afgelopen jaren. Hoe zit dat buiten je werk, kun je muziek dan nog wel horen?

“Muziek is echt mijn zuurstof. Hobby, werk en privé lopen voor mij volledig door elkaar heen, omdat ik het bezig zijn met muziek niet echt als werk zou willen bestempelen. Het is heel zelden of nooit stil bij mij. Niet dat ik er helemaal niet tegen kan, maar ik vind het zonde als het stil is, omdat ik op dat moment ook een nieuw liedje had kunnen ontdekken of gewoon even had kunnen genieten van de radio. Soms is muziek luisteren ook bijna huiswerk, ik wil toch alles luisteren wat mensen me sturen.”

Waar luister je het liefst naar?

“Ik houd, maar dat is meer vanuit sentiment, heel erg van house. Ik zet graag als ik even wil knallen een house classics lijstje op met platen die echt niet meer kunnen nu. Ook heb ik een grote voorliefde voor oude soul van bijvoorbeeld Motown en het Stax label.

Maar ik luister zelf vooral naar nieuwe muziek, dat vind ik leuk om te blijven ontdekken. Thuis heb ik een jukebox en als ik nieuwe muziek aan het luisteren ben, zet ik wel regelmatig een oud soul singletje op. Want als je meer dan 10 tot 15 nieuwe platen hebt gehoord, is het wel goed om weer even een bekende te horen. Voor mijn gevoel worden mijn oren dan even ‘gereset’ en hoor ik weer beter of die nieuwe muziek iets zou kunnen zijn.”

In hoeverre luister jij naar lyrics?

“In eerste instantie helemaal niet, maar ik ben het meer gaan doen dankzij De Beste Singer-Songwriter. Tijdens het eerste seizoen werd ik meer geconfronteerd met het maakproces van liedjes dan ooit tevoren. Want ja, ik ben eigenlijk gewoon een mannetje van de radio die tot dan toe alleen maar finished product hoorde. Vanaf dat moment ben ik er veel meer naar gaan luisteren. Maar nog steeds, in het merendeel van de gevallen, is het toch gewoon heel ordinair het liedje en daarmee het geluid. Dan let ik in de basis niet op tekst.”

Heeft de betekenis van muziek invloed bij het samenstellen van de playlist van 3FM?

“Totaal niet. Het is hooguit zo dat op het moment dat er een net een ramp gebeurd is, je op titelniveau en soms ook wel wat verder in de inhoud kijkt of het niet ongepast of misplaatst is. Je wil er op zo’n moment zeker van zijn dat je mensen die wel heel erg met teksten bezig zijn niet kwetst.

Inmiddels is er ook wel een heel repertoire van ‘rampenliedjes’, waarvan je weet dat ze niet zo veel kwaad kunnen of zijn juist heel toepasselijk zijn. Als je bijvoorbeeld ‘Overcome’ van Live op de radio hoort, dan weet je eigenlijk wel dat er iets aan de hand is. Dat is een plaat die je normaal namelijk niet meer echt draait, maar in het geval van een ramp wel heel hard aankomt en mooi is.

Aan de andere kant zal ik nooit vergeten dat bijvoorbeeld ‘Zandloper’ van Typhoon nooit Megahit is geworden vanwege het stukje ‘Kom met me dansen op het graf’. Als je goed naar de teksten luistert valt het eigenlijk wel mee, maar dat was vlak na de MH17-ramp en we hebben toen toch besloten om het geen Megahit te maken.”

In hoeverre denk je dat mensen die naar de radio luisteren zich echt bewust zijn van de betekenis of de boodschap achter muziek?

“Ik denk dat het heel erg verschilt per mens. Als ik mijn luisteraars oproep om nummers rondom een bepaald thema in te sturen realiseer ik me weer hoe erg sommige mensen er mee bezig zijn. Ik moet eerlijk zeggen dat ze vaak suggesties geven op basis van alleen de titel, maar er zijn ook genoeg mensen die aankomen met een nummer waarvan ik denk ‘Oh, gaat dat daar over?’. Maar dat zijn er wel echt minder hoor, ik denk 1 op de 10.”

Heeft het type muziek of het soort lyrics nog invloed? Zijn sommige lyrics toegankelijker dan andere?

“Tussen singer-songwriters is een groot verschil. Aan de ene kant zijn er verhalende lyrics waarbij er geen enkele onduidelijkheid is over waar het over gaat. Aan de andere kant zijn er juist de figuurlijke, symbolische lyrics, die vooral heel poëtisch zijn en waarbij iedereen eruit kan halen wat hij wil. Maar waarbij je dus ook zou kunnen zeggen dat het niet duidelijk is waar het exact over gaat.”

Welke van de twee spreekt het meest aan denk je?

“Ik denk dat juist die meer algemene lyrics uiteindelijk meer mensen aan zich binden, omdat iedereen daar iets uit kan halen. Een goed voorbeeld vind ik ‘Home’ van Dotan. Het muzikale gevoel van dit nummer in combinatie met de toch wel algemene, mooie, beeldende teksten van Dotan, doet mensen denken ‘Ja dat gaat daar over’, of het nou positief of negatief is. ‘Home’ werd namelijk voor zowel de winst op het WK gebruikt, als ook rondom de tragiek en het verdriet van de MH17. Dat vond ik op dat moment wel heel bijzonder. Er zijn maar een paar nummers die dat hebben.” 

Je gaf net aan dat je je zelf nauwelijks bewust bent van de betekenis van muziek. Heb je het gevoel dat je iets mist?

“Nou, het is altijd wel dat als je het eenmaal de betekenis van een nummer kent, dat het toch iets toevoegt. Hoe meer je erover hoort, hoe leuker het is eigenlijk. Dus in dat opzicht denk ik het wel.

Aan de andere kant vind ik toch, en niks ten nadele van de lyrics, maar dat de kracht van muziek juist ligt in het feit dat het universeel is. Dat het je zonder de invloed van taal in een bepaalde gemoedstoestand kan brengen. In het geval van house of hele oude muziek, zelfs in een soort indoctrinerende, euforische stand. Maar ook andere nummers brengen je in een ander soort toestand zonder dat je weet waar ze over gaan. Dat is wat muziek voor mij echt is. Dat andere is voor mij poëzie, waar ik ook heel erg van houd. En als die combinatie goed is, dan is het natuurlijk helemaal goud.”

En dan tot slot jouw ‘soultunes’.. iedereen heeft wel een nummer waarvan het lijkt alsof het voor jou geschreven is. Een nummer dat zowel qua sound als ook qua inhoud klopt bij jouw leven, een gebeurtenis, of een eigenschap. Welk is dat nummer voor jou?

“Voor mij is dat Hero met ‘Toen Ik Je Zag’. Eigenlijk is dat natuurlijk gewoon één van de vele liefdesliedjes. Maar voor mij omschrijft het goed het gevoel dat je ineens echt gepakt wordt door de liefde. En dat het vanaf dat moment het ‘gewoon zo is’.”

Er was een donder een bliksem,
Een slag toen ik je zag
Ik ben veranderd een ander,
Sinds die ene lach
Ik geef me over je hebt me,
Verzetten heeft geen zin
Ik ben veranderd een ander,
En dit is pas het begin
Toen Ik Je Zag – Hero

Zijn die donder en bliksem dan ook weleens op deze manier bij jou ingeslagen?

“Ik heb het altijd een mooi nummer gevonden en het veel gedraaid op de radio. Maar op een gegeven moment ging ik naar Spanje voor het programma ‘De Zomer Voorbij’ met Jan Smit. Omdat ze wisten dat ik het zo’n leuk nummer vond, lieten ze me het daar op een camping zingen. Ik kan natuurlijk helemaal niet zingen, maar dat was allemaal lachen. Vervolgens ging het in een gesprek met Jan nog eventjes over de liefde. Het was toen al een tijdje uit met mijn voormalige vriendin en ik vertelde, een beetje met dat nummer als referentie, dat het voor mij zo moest werken; dat je het opeens gewoon weet.

Door dat gesprekje kwam ik wat laat op het vliegveld aan. De dame van de redactie en ik konden hierdoor niet naast elkaar zitten in het vliegtuig. Ik kwam naast iemand anders te zitten en zij is mijn vriendin geworden.

Toen ik dat later terug zag en je mij hoort zeggen: ‘Het moet een beetje zo zijn als bij Hero en BAM dan is er een bliksem’. Nou ja.. dat nummer heb ik vanaf dat moment nóg meer in m’n hart gesloten.”

Meer Giel Beelen?

Giel is met zijn programma ‘On Stage’ elke vrijdag, zaterdag en zondag van 19.00u tot 22.00u te horen op 3FM. Ook verschijnt er elke dinsdag een nieuwe livestream op zijn YouTube kanaal.
Hier lees je de post over ‘Home’ van Dotan die ik eerder schreef.