Ik durf te wedden dat minstens de helft van de nummers uit de top 40 gaan over lovestories. Artiesten luchten maar al te graag hun hart door te zingen over het (eigen?) liefdesleven en vertellen hier via lyrics de meest uiteenlopende verhalen over. Het valt me op dat er vaak een uiterste wordt gekozen.

In veel gevallen gaan lovesongs over ontevredenheid, problemen, misfits en jaloezie, zie dit toplijstje bijvoorbeeld. En in het andere veelvoorkomende geval gaan de lyrics over hopeloos verliefd zijn, verlangens, of zijn het zelfs heuse serenades. Maar hoe zit het dan met de eenmaal geslaagde liefde? Gewoon een chill nummer over een relatie die goed zit, stabiel is en een stap verder gaat dan die onzekere (eerste) fase…

Na lang zoeken tussen de extreme lovesongs kwam ik uit op een pareltje van Jamie Lawson. Een voor mij nog onbekende artiest, maar het nummer van deze held heeft wel een heel mooie match met mijn huidige relatiestatus (even afkloppen.. 😉).

Inmiddels ben ik al 3,5 jaar samen met mijn vriend. We hebben allebei één eerdere serieuze relatie gehad en zijn er toen achter gekomen hoe belangrijk we het vinden dat een relatie op meer gebaseerd is dan alleen verliefdheid. We vinden vertrouwen cruciaal en gunnen elkaar de vrijheid om ‘eigen dingen’ te kunnen blijven doen.

Kortom; we beschouwen elkaar als soulmates en kiezen bewust voor elkaar omdat dit onszelf gelukkig maakt en wij onze significant other graag het allergelukkigst willen maken. Kosten wat het kost. En als het met één van ons even minder gaat, dan biedt de ander de nodige ondersteuning waardoor we er weer tegenaan kunnen samen, als een team.

Klinkt natuurlijk wel heel perfect als ik het zo vertel, maar een paar jaar geleden had ik zelf ook nooit verwacht dat het zo zou kunnen werken en dat ik de juiste persoon op zo’n onverwacht moment zou vinden. Dit herken ik heel goed in wat Jamie Lawson zingt:

I thought love wasn’t meant to last,
I thought you were just passing through
If I ever get the nerve to ask
What did I get right to deserve somebody like you?
I wasn’t expecting that
It was only a word, it was almost mis-heard
I wasn’t expecting that

Op het moment dat ik mijn huidige vriend leerde kennen had ik namelijk absoluut geen behoefte aan een relatie. Het was net uit met mijn eerste ‘echte’ toenmalige vriend en ik was helemaal klaar met het ‘serieuze gedoe’. Ik wilde gewoon even vrij zijn en kijken wat het leven me zou brengen. En toen, twee weken later, midden in een wilde uitgaansavond, stond hij daar… Ik vond hem zo knap dat ik gewoon een praatje ‘moést’ maken. Een hele impulsieve actie want ik was nog nooit op een jongen afgestapt… Maar ja ik had toch niks meer te verliezen, dus zo geschiedde.

We zijn die avond de hele tijd bij elkaar gebleven. Lange gesprekken gehad, want hij kwam ook net uit een relatie en had het vertrouwen verloren. Allebei hadden we dezelfde negatieve kijk op relaties, maar stiekem vonden we elkaar wél leuk. En dat ging eigenlijk niet samen…

We waren allebei onszelf niet doordat we nog niet klaar waren voor nieuwe liefde. En dat bracht een hoop moeilijke situaties met zich mee. Je kunt wel stellen dat we elkaar op het verkeerde moment en op de verkeerde plaats hebben ontmoet.

Maar na een lange periode van geen relatie durven aangaan terwijl we ons wel als een koppel gedroegen, gaven we toe dat we eigenlijk gewoon voor elkaar hoorden te kiezen. Ook al vonden we het eng door de angst om weer gekwetst te worden, die angst is juist alleen maar afgenomen toen we die stap hebben genomen. Sindsdien is de tijd dan ook voorbijgevlogen:

But it came without fear,
A month turned into a year
I wasn’t expecting that
Wasn’t Expecting That – Jamie Lawson

Dus… ook al was het bij ons niet helemaal zonder angst en beschrijven veel nummers hoe lastig het is om geslaagde liefde te vinden of te behouden, het kan echt! En vaak gebeurt het op dat ene moment dat je niet zoekt, er niet over nadenkt en het niet verwacht.

Jamie’s lovestory gaat verder dan waar mijn vriend en ik nu staan. Of dat ook gaat matchen met ons leven? De toekomst zal uitwijzen of dit een happily ever after wordt, maar dat is iets dat ik stiekem wél verwacht.


📸: Andrew Welch