God Is A Woman; Ariana Grande verrast vriend en vijand met deze nieuwste single. Niet alleen de sound is gloednieuw, ook de controversiële titel roept vragen op. Maakt Ari een (behoorlijk sexy) statement tegen de Kerk? Waarom is er een schreeuwende bever in de videoclip te zien? En wat doet ze in het wereldberoemde schilderij van Michelangelo? We doken in de lyrics én de videoclip en ontdekten dat ze hier een duidelijke boodschap mee wil uitdragen: buckle up for girlpower 2.0!

Feministisch stand(punt)je

De titel God Is A Woman doet vermoeden dat Ariana over religie zingt, maar wanneer je naar het refrein luistert, hoor je dat het over een veel minder vroom onderwerp gaat; seks.

You, you love it how I move, you
You love it how I touch you, my one
When all is said and done
You’ll believe God is a woman
And I, I feel it after midnight
A feeling that you can’t fight, my one
It lingers when we’re done
You’ll believe God is a woman

In bovenstaande passage zegt Ariana dat het bed delen met haar zó fantastisch is, dat je haast zou geloven dat ze God is. Ze laat hiermee niet alleen een blakend zelfvertrouwen zien, ze maakt ook een feministisch stand(punt)je. Ze laat zich niet door haar man leiden (You love it how I move you, you love it how I touch you), zíj is in charge in de slaapkamer.

Goddess of Pop

Ariana liet zich voor deze gewaagde combinatie van religie en seks inspireren door niemand minder dan Madonna. In de jaren ‘80 schudde de ‘Goddess of Pop’ de wereld al wakker met sexy liedjes als Like A Prayer en droeg hiermee bij aan de seksuele emancipatie van de vrouw.

Geen wonder dat Ari voor haar videoclip een ereplek voor the one and only M reserveert. Je hoort haar de volgende passage uit de Bijbel voordragen, welke in de video door Ariana wordt geplaybackt:

And I will strike down upon thee with great vengeance and furious anger those who attempt to poison and destroy my sisters.

And you will know my name is the Lord, when I lay my vengeance upon you.

De boodschap van de dames is duidelijk: kom niet aan hun zussen of je kunt wraak en woede verwachten!

Take Me To Church

In het tweede couplet verwijst Ariana weer naar het Katholieke geloof met woorden als confess (biechten) en blessed (gezegend zijn):

But you’re different from the rest
And boy, if you confess, you might get blessed
See if you deserve what comes next
I’m telling you the way I like it, how I want it

Ariana heeft het hier waarschijnlijk over haar verloofde Pete Davidson. In de videoclip is te zien dat ‘what comes next’ kan doelen op een toekomst met een kind. Ze is namelijk te zien met een groeiende babybuik!

“I’m not just a vagina”

Maar de videoclip bevat nog meer symbolen die God Is A Woman veel meer dan een sexy lovesong maken. Zo gooit Ariana een glass ceiling stuk met een hamer, zit ze letterlijk on top of the world – namelijk bovenop een wereldbol – en doet het haar niets wanneer mannen (letterlijk) lelijke woorden naar haar gooien.

Wat bovendien opvalt in de videoclip is de schreeuwende bever die het liedje abrupt pauzeert. Ariana legt in een interview in de Zach Sang Show uit waar dit voor staat:

It’s supposed to represent the frustration of being a misunderstood woman and popping out of the ground (…) screaming like “Hi I’m not just a vagina”… (…) We’ve been screaming for decades for equality and also to be understood and to feel heard. To be seen also not as just a vessel for sex.”

Maar dat betekent niet dat ze ook een celibatair leven promoot. In tegendeel, ze omarmt haar seksualiteit juist:

“Which [een ‘vessel for sex’ – red.] we totally can be if we choose to be, also. Which is sick.”

Go Ari!

Gospel ladies

Dan wordt het refrein in de clip door een enorm gospelkoor gezongen, bestaande uit – je raadt het al – alleen maar vrouwen:

My one
(One)
When all is said and done
You’ll believe God is a woman
You’ll believe God
(God is a woman)
God Is A Woman – Ariana Grande

Ariana lijkt hiermee te zeggen dat ze dit liedje zingt namens alle vrouwen en dat alle vrouwen God zijn of zo gezien zouden moeten worden.

God is.. Ariana?!

De belangrijkste boodschap van het liedje wordt duidelijk in de laatste scene van de clip. Ariana is te zien in haar versie van het bekende schilderij De Schepping van Adam van Michelangelo.

Waar het originele meesterwerk laat zien hoe God de eerste man Adam schept, is de eerste mens ter wereld in Ariana’s versie een vrouw. En God? Die wordt in de clip gespeeld door Ariana!

In het interview met Zach Sang, legt ze het als volgt uit:

“God Is A Woman is not actually about God (…) It’s about women and female energy, feminine energy and being responsible for the whole creation of the universe. (…) It’s whitin.”

Hallelujah!

Heb jij de videoclip van God Is A Woman al gezien?

Bekijk hem hier.

Meer Ariana Grande

Meer weten over het eerdere werk van Ariana Grande? Eerder schreven we al over haar boodschap achter The Light Is Coming en vroegen we ons af waar de liedjes van haar vorige albums eigenlijk over gaan.

Vaker dit soort artikelen lezen?

Volg ons op FacebookInstagram of schrijf je in voor de maandelijkse News Flash! (No worries, no spam! 😇).


– God Is A Woman is written by Rickard Göransson, Savan Kotecha, Ilya Salmanzadeh, Max Martin & Ariana Grande © Republic Records, a Division of UMG Recordings, Inc., 2018.