BLØF is zo’n band waarvan je het hele repertoire woord voor woord kunt meezingen, maar als je niet aandachtig luistert vaak geen idee hebt waar het over gaat. Maar is dat erg? Als je de critici moet geloven, is er wel wat aan te merken op de muziek. Maar is het niet juist heel bijzonder dat de band vele mensen aan het denken zet?

Volgend weekend staan de Zeeuwse mannen in Ahoy Rotterdam, wat mij betreft het perfecte moment om in de verhalen achter de muziek te duiken. Lees & oordeel zelf!

Een zee aan hits

BLØF werd in 1992 opgericht en bestaat tegenwoordig uit Paskal Jacobsen (zang/gitaar), Peter Slager (bas/tekstschrijver), Bas Kennis (toetsen/gitaar) en Norman Bonink (drums). De uit Zeeland afkomstige band brak door met het gevoelige Liefs Uit Londen. Dit was de eerste van talloze hits, waaronder Dansen Aan Zee, Holiday In Spain, Aanzoek Zonder Ringen, Oktober en natuurlijk het meest recente Zoutelande. Ook de soundtracks van de films Alles Is Liefde en Mannenharten die ze maakten, werden razend populair.

In 2017 stond de band maar liefst 18 keer in de Top 2000 van NPO 2, wat wel aangeeft hoe groot de impact van de band op het Nederlands(talig)e muzieklandschap is. Maar die invloed gaat verder dan de uitgebrachte muziek alleen, sinds 2006 organiseren ook ze jaarlijks een eigen festival aan de Zeeuwse kust; Concert At Sea.

Veelbesproken lyrics

Waarin BLØF zich misschien wel het meest onderscheidt van andere bands, zijn de lyrics. Ze zijn onderwerp van grote loftuitingen, maar ook van keiharde kritiek. De tekst zou te vaag zijn en de metaforen te gekunsteld.

Elk woord is in ieder geval zorgvuldig gekozen en Peter zegt hierover: “Of ik erin slaag is niet aan mij, maar met elk woord, elke punt, elke komma bedoel ik iets specifieks. Het is onbelangrijk of het precies zo wordt geïnterpreteerd. Sterker nog, ik vind het fijner als mensen zich mijn teksten eigen maken. En ja, mijn metafoorgebruik heeft vast iets te maken met mijn Zeeuwse afkomst. Meer dan andere schrijvers hanteer ik maritieme symboliek.”

Paskal: “Het gebeurt regelmatig dat ik jaren nadat ik de eerste demo van een liedje heb ingezongen en vervolgens jarenlang heb gezongen op een podium, ineens op een dieper niveau begin te begrijpen. Of dat het ineens indaalt.” 

Misschien is de muziek van BLØF gewoon het soort muziek dat even moet rijpen.

Hoe dan ook, in 2017 werden de critici keihard de mond gesnoerd toen Peter de prestigieuze Lennart Nijgh Prijs (een oeuvreprijs voor de grootste Nederlandse tekstdichter) won. In het juryrapport werd de kracht van Peters lyrics als volgt samengevat:

“Hij kiest voor een subtiele benadering, waardoor veel van zijn teksten multi-interpretabel zijn. Juist het feit dat iedereen zijn eigen beleving bij een tekst van Peter kan hebben, speelt een belangrijke rol in BLØF’s succes.” 

Die eigen beleving wil ik natuurlijk volledig intact laten, dus daarom waag ik me in dit lijstje niet aan een verklaring van de tekst (- iets dat ik eerlijk gezegd ook niet zou durven..). Dit zijn 6 BLØF-liedjes met een mooi, bijzonder of typisch verhaal.

5. Liefs Uit Londen (Helder, 1997)

Het liedje dat voor de grote doorbraak van de band zorgde, Liefs Uit Londen, was bij de band eigenlijk helemaal niet favoriet. Hun toenmalige Label Manager wist ze te overtuigen om het toch als single uit te brengen en de rest is geschiedenis.

In een interview zegt Peter dat het idee voor de tekst van een bordspel kwam, De Wereld Rond In 80 Dagen.

Het lukte hem niet om er ook muziek bij te schrijven en het liedje is dan ook voor een tijdje de ijskast in gegaan. Bas bleek de melodie echter al jaren in zijn hoofd te hebben: “Ik had dat themaatje al toen ik een jaar of acht was. Wel vreemd eigenlijk. Ik was dat wijsje nooit vergeten. Nu bleek het ineens op deze tekst te passen.”

Van de wereld weet ik niets
Niets dan wat ik hoor en zie, niets
Dan wat ik lees
Ik ken geen andere landen, zelfs al
Ben ik er geweest
Grote steden ken ik niet
Behalve uit de boeken, behalve van TV
Ik ken geen andere stad dan de stad
Waarin ik leef
Zij stuurt me kaarten uit Madrid
En uit Moskou komt een brief
Met de prachtigste verhalen
Oh God, wat is ze lief
Gisteren uit Lissabon ‘ik mis je’ en een zoen
Vandaag uit Praag een kattebel, want
Er is zoveel te doen
En morgen, als de postbode mijn huis
Weer heeft gevonden
Dan stort ze mijn hart vol met al het
Liefs uit Londen
Liefs uit Londen – BLØF

Vergeleken met de andere liedjes uit het repertoire van BLØF springt deze er echt uit. Peter zegt hierover:

“Ik vind het nog steeds een goede tekst, maar ik zou hem nu nooit meer schrijven. Het is een romantisch verhaaltje en ik schrijf niet zoveel verhaaltjes.”

4. Zoutelande (Aan, 2017)

Zodra ik Zoutelande hoor, word ik in gedachten ondergedompeld in Zeeuwse winterkou, sterke afzakkertjes en natuurlijk het Zeeuwse dorp Zoutelande. Maar wist je dat dit liedje eigenlijk een cover is van de Duitse band Bosse? Het origineel is dus ook helemaal niet op Zeeland geïnspireerd, maar op een stadje in Oost-Duitsland; Frankfurt Oder!

Waarom nou juist Zoutelande vraag je je misschien af? Naast dat het goed klinkt, zegt Peter hierover:

“Het moest het equivalent zijn van Frankfurt Oder, een grijs, klein en treurig stadje in Duitsland. Het is niet het grote Frankfurt, want daar [in Frankfurt Oder] wil je helemaal niet dood gevonden worden. (…) Ik dacht: onze badplaatsen hebben in de winter wel iets desolaats. Maar tegelijkertijd moet het ook het perfecte decor zijn voor de mooie romance waar Bosse over zingt.”

En dan zitten we hier in het oude strandhuis
Wat je vertelt houdt me nuchter en warm

Boven m’n hoofd zie ik de grijze wolken
Ik ben blij dat je hier bent, blij dat je hier bent

Als je de Duitstalige songtekst erop na slaat, zie je dat een aantal elementen vrij vertaald zijn. In Frankfurt Oder was het strandhuis bijvoorbeeld een tuinhuis.

Niets is mooier dan met jou het land doorkruisen
Op mistroostige plekken je bij me te hebben
En te zien dat het goed is, te zien dat we bruisen
En met wodka en met bokking
Tussen reddingsbanden
Zoutelande – BLØF feat. Geike Arnaert

En wat is het Duitse alternatief voor wodka en bokking (= gerookte haring)? Kartoffelschnaps en bockwurst! In het Duitse tuinhuis liggen ook geen reddingsbanden, maar ‘Gartenzwergen’, ofwel… tuinkabouters!

3. Aan De Kust (Naakt Onder De Hemel, 1995)

Je zou misschien verwachten dat het officieuze volkslied van Zeeland Aan De Kust één van de grootste hits van BLØF is, maar dat is niet helemaal waar! In de charts kwam het niet hoger dan de 25e positie.

Wat ik ook opvallend vind, is dat het liedje bekend staat als lofzang, maar eigenlijk best wel wat kritische woorden over de geboortegrond van de Zeeuwen bevat:

De zoute zee slaakt een diepe zilte zucht
Boven het vlakke land trilt stil de warme lucht
Hey, iemand slaat soms onverwacht maar zeker op de vlucht
Alarmfase 2 is hier nauwelijks nog berucht

Mijn kennis over veiligheidsmaatregelen aan de kust is beperkt en er is weinig informatie over te vinden, maar als mijn research klopt, zijn er aan de kust 5 alarmfasen, waarvan 1 de hoogste is. Wanneer die code geldt, wordt een opperste staat van paraatheid verwacht. Maar in Aan De Kust laten de Zeeuwen zich niet gek maken.

Maar men weet het niet
En zwijgt van wat men hoort en ziet

En wat doet een typische Zeeuw eigenlijk volgens de mannen van BLØF?

Hier aan de kust, de Zeeuwse kust
Waar de mensen onbewust zin in mosselfeesten krijgen
En van eten slechts nog zwijgen
Als ze zat zijn en voldaan
Dan weer rustig slapen gaan

Heb jij je ook altijd al afgevraagd wat er in de volgende passage gedaan moet worden?

Vlissingen ademt zwaar en moedeloos vannacht
De haven is verlaten want er is nog maar één vracht
Die moet in het donker buitengaats worden gebracht
Gedenk de goede tijden van zuiverheid en kracht
Aan De Kust – BLØF

‘Buitengaats’ is een scheepsterm voor ‘buiten de kustlijn van een land’. Het vrachtschip moeten dus naar volle zee worden gebracht.

Zeeuwen staan bekend als nuchter en er wordt wel gezegd dat de volksaard zich heeft aangepast aan het getij; het leven komt en gaat zoals het gaat.

Misschien is het succes van dit liedje wel te verklaren door het feit dat deze mindset zo duidelijk door de regels van deze lyrics heen te lezen is. Zeeland wordt niet mooier gemaakt dan het is; ‘Doe ma hewoon, dan doe je á hek henoeg’!

2. Barcelona (Omarm, 2003) / Donker Hart (Umoja, 2006)

Naast de hoge pieken, kende de band ook diepe dalen in de afgelopen decennia. Met als ultieme dieptepunt 17 maart 2001, de dag dat drummer Chris Götte omkwam bij een verkeersongeluk.

Dit had uiteraard enorme impact op de band en in de documentaire Een Manier Om Thuis Te Komen vertellen ze hoe ze elkaar op broederlijke wijze in deze moeilijke tijd bijstonden.

Als verjaardagscadeautje voor Paskal schreef Bas het liedje Barcelona, een eerbetoon aan hun overleden vriend en een beschrijving van het gemis dat hij achterliet.

De 30ste verdieping was voor mij niet hoog genoeg
Ik keek uit over de stad, over het water
Ik zocht naar iets van jou, maar vond alleen iets van mezelf
Het zei me niets, dat was voor later

(…)

Ik at op straat
En dronk door diepe dalen
Liet me rijden door de stad
Langs de hoeren en de kroegen en de havens
Van noord naar zuid, maar nergens iets te halen
En ik wist dat ik voorgoed veranderd was
En er was niets in Barcelona, niets in Barcelona
Er was niets in Barcelona, niets in Barcelona
Barcelona – BLØF

Maar dat was niet de enige keer dat de mannen elkaar een zelf-gecomponeerd, persoonlijk cadeau gaven. Toen Bas een paar jaar later in een zware periode zat, schreef Peter Donker Hart voor hem.

In het midden van de kring
Waar ze je helemaal omringen
En op de toppen van je kunnen
Bedenk je soms opeens
Je doet het niet voor hun
Je doet het niet voor mij
En zelfs niet voor jezelf
Je bent de zin voorbij
Donker Hart – BLØF

Had jij gedacht dat deze stoere mannen zulke kleine hartjes hadden?

1. Harder Dan Ik Hebben Kan (Boven, 1999)

Welk liedje uit het enorme repertoire van BLØF is nou een terechte nummer 1? Dit is een lastige vraag en volgens mij moet het er één zijn die laat zien wat de lyrics zo onderscheidend maakt. Ik had net zo goed voor Aanzoek Zonder Ringen, Holiday In Spain of Omarm kunnen kiezen, maar het is Harder Dan Ik Hebben Kan geworden.

Een liedje dat waarschijnlijk heel herkenbaar is voor iedereen die weleens heeft ervaren dat de liefde over was en dat niet langer kon ontkennen – hoe pijnlijk ook:

Je buien maken vlekken
Op een hagelwit humeur
Ik heb m’n handen op je heupen
Maar mijn hoofd is bij de deur

Ze zeggen dat het went
Ik heb het geprobeerd
Maar hoe ik ‘t ook wend of keer
M’n huis beschermt niet meer

Het regent harder dan ik hebben kan
Harder dan ik drinken kan
Het regent harder dan de grond aankan
Harder dan ik hebben kan
Harder Dan Ik Hebben Kan – BLØF

Je vóelt gewoon wat eraan de hand is, terwijl het niet letterlijk gezegd wordt.

Vorig jaar werd bekend dat de term ‘harder dan ik hebben kan’ naar alle waarschijnlijkheid wordt opgenomen in de nieuwe editie van de Dikke Van Dale. De uitdrukking is de afgelopen jaren zo’n gemeengoed geworden, dat het het liedje is ontstegen en nu een onmiskenbaar onderdeel uitmaakt van de Nederlandse taal.

Ik vind het heel bijzonder dat Peter naast al die vele songteksten, nu een officiële bijdrage aan de taal heeft geleverd. Volgens de taalvirtuoos is de Nederlandse taal niet alleen een communicatiemiddel, maar heeft een levensgrote waarde. Bij de uitreiking Lennaert Nijgh Prijs beschrijft hij het als volgt:

Je identiteit, je Nederlander zijn, dat wordt bepaald door je taal. Daar ben ik zeker van. De taal waarin je droomt, de taal waarin je verdriet hebt, waarin je lief hebt. (..) Schaam je nooit voor je taal, want dan schaam je je voor jezelf.” 

Misschien is dat wel de reden dat zo veel mensen de muziek van BLØF in hun hart sluiten. Wanneer je naar de teksten van BLØF luistert, luister je ook een beetje naar jezelf.

GENIET ervan als je naar het concert van de BLØF gaat!

Verder lezen

Benieuwd naar de verhalen van andere Nederlandse top-artiesten? We zetten de meest opvallende liedjes van ras optimist Guus Meeuwis op een rij en doken in de grootste hits van rockchick Anouk. Ook vertelde Marco Borsato mij in een openhartig interview het verhaal achter Mooi, dat hij schreef naar aanleiding van de val van The Entertainment Group.

Verder luisteren

Voor de liefhebber! ❤ Luister het repertoire van BLØF ook op vinyl:

Volg jij ons al?

👍 ons op Facebook, Instagram of schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief! (no worries, no spam 😇!)

 


– Liefs Uit Londen is written by Peter Slager / Bas Jan Bas Kennis © Universal Music Publishing B.V., 1997
– Zoutelande is written by A. Bosse, 2017
– Aan De Kust is written by Peter Slager © Universal Music Publishing Group, 1995
– Barcelona, 2003
– Donker Hart is written by Peter Slager / Norman Bonink / Bas Kennis / Paskal Jakobsen © Polygram Music Publishing B.V., Universal Music Publishing B.V., 2006
– Harder Dan Ik Hebben Kan is written by Paskal Jakobsen / Peter Slager © Universal Music Publishing Group, 1999

📸: SetVexy

[Dit bericht bevat affiliate links]