In ‘De soultunes van…’ delen we verhalen van mensen die een liedje kennen dat goed bij hun leven past. Deze week vertelt Anieke Lamers over Let Her Go van PassengerJe zou misschien verwachten dat dit voor haar de ultieme break-up song is, maar niets is minder waar:“Iedereen die veel bezig met een perfect imago zou hier eens naar moeten luisteren.”

Welke rol speelt muziek in je leven?

“Ik vind muziek echt fantastisch wanneer ik op een top zit, maar het heeft misschien nog wel meer impact tijdens de lows. Ik ben van nature een vrolijk mens, maar juist de ‘verdrietige’ liedjes kan ik erg waarderen. Bij dat type liedjes speelt de muziek een heel grote rol in het verwerken van emoties.”

Waarom is Let Her Go van Passenger jouw ‘soultunes’?

Let Her Go past bij verschillende momenten in mijn leven en raakt me op meerdere niveaus. Volgens mij is het overkoepelende thema ‘loslaten’. Ik had het gevoel dat dit over mij ging toen ik tijdens mijn studie in Australië woonde. Mijn moeder moest mij op dat moment loslaten.

Only know you love her when you let her go

Volgens mij kun je dit vergelijken met het hebben van zand in je hand. Als je hard knijpt verdwijnt het, maar als je het gewoon rustig laat liggen, blijft het liggen. Die tegenstrijdigheid komt ook heel duidelijk naar voren in dit liedje; als je echt van iemand houdt, moet je diegene laten gaan.

Well, you only need the light when it’s burning low
Only miss the sun when it starts to snow
Let Her Go – Passenger

Deze regel betekent voor mij: je mist iets pas als het er niet meer is. Vroeger botste ik veel met mijn moeder en zus, mijn zus en ik waren zelfs als water en vuur.

In Australië kwam een groot realisatie-moment, ik werd me ervan bewust hoe belangrijk zij eigenlijk voor me zijn. Ik dacht: ‘Mijn moeder heeft alles voor me gedaan als kind, ik mag weleens wat dankbaarder zijn’. Ook realiseerde ik me dat mijn zus de enige is die precies dezelfde sh💩t heeft meegemaakt als ik. Dat ging ik veel meer waarderen.

Mijn zus is recentelijk met een Australiër getrouwd en geëmigreerd, maar voordat zij en haar man verhuisden, hebben ze nog twee jaar in Nederland gewoond. Dat waren twee dierbare jaren waarbij we heel bewust extra lief tegen elkaar waren, omdat we wisten dat ze nog maar korte tijd hier zouden zijn.

Mensen zagen haar vroeger als de perfecte dochter en ik was de rebel van de familie. Ik dacht altijd dat ik het moeilijk had als rebel, maar voor haar was het ook niet makkelijk want zij moest altijd het engeltje zijn. Ze heeft in die twee jaar meer van zichzelf laten zien en gaf daarbij aan ‘Ik ben ook niet perfect en zo hoeft het ook niet te zijn’. Daardoor ben ik haar beter gaan begrijpen en dat heeft ons dichter bij elkaar gebracht.

Tot slot haal ik er ook de boodschap van ‘let it go’ uit. Ik vond het altijd heel belangrijk wat anderen van me dachten. Passenger zegt het niet letterlijk, maar voor mij zegt hij hier: Laat los wat anderen van jou vinden, doe gewoon wat jou gelukkig maakt.”

Wat doet het met je als je naar ‘Let Her Go’ luistert?

Het roept veel bij me op, het brengt me zelfs af en toe aan het janken, haha! Ik ben een heel vrolijk persoon, dus zou niet zeggen dat dit de soundtrack van mijn leven is. Maar dit is wel een nummer dat mij erg heeft geholpen om verdrietige momentjes een plekje te geven. Soms moet je even toegeven aan die sadness en dan zet ik hem op.

Ken je de film Inside Out? Dat is een Disney film die dat op een heel mooi manier laat zien. De vijf emoties verdriet, blijdschap, boosheid, afkeer en angst worden weergegeven als vijf poppetjes in je hoofd die aan de knoppen draaien. Blijdschap is de hoofdrolspeelster, die heeft ook de hoofdrol in onze samenleving. Als je op Facebook kijkt, zie je bijna alleen maar positieve posts; ‘Kijk eens hoe leuk ik ben?’. In het verhaaltje raken ze het poppetje verdriet kwijt, die gaat aan de wandel in het lichaam omdat ze zich niet gezien voelt. Ze laat daarbij overal pijn en verderf achter. De boodschap is dat als je aandacht aan verdriet geeft en eraan toegeeft, je het ook een plekje kunt geven. Dat is veel beter voor je.”

Zijn er nog mensen die je dit nummer zouden willen aanraden?

“Iedereen die veel bezig is met een perfect imago. Luister eens naar wat diepere muziek en laat dat verdriet er maar gewoon af en toe zijn.”


Over Anieke

Anieke (27) uit Amsterdam werkt voor RTL Ventures als investeringsadviseur. In deze rol adviseert ze RTL in de selectie van start-ups voor investeringen en begeleidt de hieruit volgende trajecten. Ze komt uit een samengesteld gezin met vijf zussen. Ze woont samen met haar vriend Ronald, doet aan yoga, hardlopen, bootcamp, zwemmen en zingt in een bandje. Muziek speelt een belangrijke rol haar leven en ze heeft een brede smaak. Ze luistert naar artiesten variërend van Bon Iver tot Cindy Lauper tot ACDC.

Meer Soultunes?

Nog meer van zulke mooie Soultunes verhalen lezen? Je vindt ze hier. Of heb jij zelf een verhaal dat gewoon gehoord móet worden? Laat een comment achter of stuur een mail naar marjolijn@nolala.com en wij nemen contact met je op!

Volg ons!

👍 ons op FacebookInstagram of schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief! (no worries, no spam 😇!)


– Let Her Go is written by Michael David Rosenberg © Sony/ATV Music Publishing LLC.

📸: XaouX