Soms gebeuren er dingen in je leven die niet ok zijn en dat waarschijnlijk ook nooit zullen worden. Het vergt moed, kracht en vertrouwen om dat te accepteren. Dat kwetsbare en intieme proces beschrijft Andrew Davie van Bear’s Den treffend op hun derde album So That You Might Hear Me dat morgen verschijnt.

In een openhartig interview vertelt hij me met wie hij in gesprek probeert te gaan en geeft hij goede hints over de betekenis van de (vaak abstracte) lyrics van elk liedje van So That You Might Hear Me. Ontdek de inspirerende boodschap van dit album track voor track.

Voordat we de liedjes van So That You Might Hear Me een voor een gaan bespreken; welke rol spelt muziek in je leven?

Andrew: “Dat is een goede vraag. Muziek begon als hobby, toen werd het een passie en nu is het zelfs meer dan dat. Het is alles eigenlijk.

Muziek is zo krachtig en markeert zoveel momenten in je leven, vind je niet? Het is niet voor niets zo belangrijk is in film. Als je de muziek uit de film zou halen, zou het je relatie met de film compleet veranderen. Muziek is heel belangrijk voor me, dat kan ik wel zeggen.”

Waar gaat het nieuwe album So That You Might Hear Me over?

“Het is geïnspireerd op een gedicht dat perfect omvatte waar ik het over wilde hebben. Het bespreekt het idee van iemand willen bereiken, maar merken dat dat heel moeilijk, of zelfs onmogelijk, is.”

Schreef je het over iemand in het bijzonder?

“Het gaat over een aantal verschillende situaties, maar in het bijzonder over de relatie met mijn moeder. Helaas is ze alcoholiste. Het is heel moeilijk om met haar te praten, haar echt te bereiken. Met dit album praat ik daar voor het eerst over.”

Dus het is volledig autobiografisch?

“Ja.”

Kun je me vertellen waar de liedjes van So That You Might Hear Me over gaan?

1. Hiding Bottles

“Aan het begin van het liedje, ben ik op ‘Devoe en Humboldt’, een kruising van twee straten in New York. Dit gedeelte van het liedje gaat over proberen te ontsnappen aan een moeilijke situatie, dronken worden en er even niet aan hoeven denken.”

Out on Devoe and Humboldt,
I escape myself,
Been flying all night,
A legend or a fool?
Can’t I be both?

Your voice is breaking up. Manslaughter to the vibe
I think I hear what you’re saying think I need a drink
I’m keeping it together but you don’t know the half of it
It’s starting to show, no I’m not on top of this

“De hele eerste helft is een telefoongesprek en dat verandert in het refrein. Dan bespreek ik de situatie van mijn moeder waar ik het net over had.”

No you can’t run away from this hell you’re in
There’s no place you can go now and start again
Hiding bottles in the cold blue light
As you wander around your apartment
You’re wondering where your forevers went
Hiding bottles in the cold blue light

“De lyrics volgen de structuur van de muziek. Aan het begin is het bijna dromerig en dan gaat het ineens een andere kant op. Het zijn twee extremen, het is bijna bipolair.”

Neither devout nor humble
Just a solipsistic kind
You’re choking on a principle
I don’t share all you mythologise
Hiding Bottles

“Deze extremen zijn ook te zien in de woordspeling die ik maak. ‘Devoe en Humboldt’ wordt ‘devout nor humble’. Het is bijna alsof ik tegen mezelf praat. ‘Je bent gewoon een eenling en denkt dat je op een eiland woont.’”

Dus dit gaat over jou?

“Ja, het tweede gedeelte, vooral dat couplet, is behoorlijk zelf-beschuldigend.”

2. Fossils

“Toen ik Fossils schreef, dacht ik veel terug aan mijn kindertijd. Het gaat over bang zijn om dingen te doen die eigenlijk niet zo eng waren, maar op dat moment wel zo voelden.”

I feel your fingers on my spine
And the rocks that I was too afraid to climb
And the fossils that we found back then,
Reveal themselves through my whole life

“Ik vind het idee interessant van zo’n klein moment waarop je als kind bang bent om iets te doen, bijvoorbeeld op een rots te klimmen, en besluit om het niet te doen. Dat kleine momentje kan zich ontwikkelen in iets dat je je hele leven blijft tegenkomen.”

Hell I don’t know
It’s always the same thing
If I could
Take it back love
I’d take it back love
If I could
Fossils

“In het refrein zeg ik: ‘Als ik het terug kon nemen, zou ik dat doen’. Maar je zou helemaal terug moeten naar dat momentje in je kindertijd om het terug te kunnen nemen. Het is misschien een vreemd liedje, maar ik vind het leuk.”

Dat is heel mooi. Ik had er iets totaal anders uit gehaald, haha.

“Echt? Ik vind het veel interessanter wat jij eruit haalt.”

Nou, ik dacht dat het over een relatie gaat die het niet gaat redden.

“Daar gaat het zeker ook een beetje over. Alle liedjes behandelen ook het thema vergiffenis. In een relatie gaat het niet altijd over vergeven worden door iemand anders.

Soms is het de vraag: vergeef je jezelf voor wat je hebt gedaan? Dit liedje beschrijft ook hoe het is om hetgeen je kwelt, niet achter je te kunnen laten.”

3. Fuel On The Fire

“Ken je de serie Mr. Robot? Ik vind dat te gek en werd geobsedeerd van dit idee van een daemon waar acteur Rami Malek over praat in de serie.

Een daemon is een system op het internet dat op de achtergrond alles registreert wat je doet. Het kent je beter dan je jezelf kent. Ik vind dat heel eng, realistisch en afschuwelijk.

Ineens realiseerde ik me dat ons onderbewuste te vergelijken is met de daemon in de server. Je leeft je leven, maar de hele tijd pikt je onderbewuste van alles op. Na verloop van tijd kan het je vertellen wie je bent.”

I can’t find you
I wouldn’t even know where to look

Said you meet me back here, some day
Things change

Was it all in my mind?
Was I lost in my own head?
Worrying about something I regret
Is there anything I don’t regret?

“Dit liedje gaat ergens ook over dat je probeert contact te maken met iemand.”

It’s not just the memory of you.
It’s all that comes with you
As the images start to stutter and skip
Disintegrating into sparks that glitch

There’s a daemon in the server
And histories we cannot erase
You’re so close and so far away
You’re so close now

“Ook behandelt het zelfdestructie. In het refrein komt het ‘olie op het vuur’-idee naar voren. Je maakt een slechte situatie erger.”

You’re pouring
Fuel on the fire, I can’t get enough

Fuel on the fire, now I’m burning up
Fuel on the fire, I won’t ever stop
Fuel on the fire, remembering how to love
Remembering how to love
Fuel On The Fire

“In dat proces van zelfdestructie leer je jezelf ook kennen. Door dingen te doen die je normaal gesproken niet doet, herinner je je weer wie je bent.

De belangrijkste boodschap van dit liedje is dat je niet moet vergeten hoe je lief moet hebben. Als je dat eerder niet kon, moest je die zelfdestructieve weg nemen om te leren hoe het moet.”

4. Breaker Keeper

“Ik werd behoorlijk gefascineerd door een idee van ‘This is my breaker, my keeper’. Het is een op zich vrij gekke zin, maar ik probeer hiermee een relatie te beschrijven van iemand die je enerzijds beschermt, maar je op een bepaalde manier ook kapot maakt. Hij of zij wil je helpen, maar kan dat misschien niet.”

Red on the carpet floor
Is all forgiven or forever stored
In each lie we tell
And each silence that we choose not to fill

Truth is a part of me died
When you said I don’t really want to be alive
Time stood still
And it hasn’t really moved since

As the torrents bend the tired pines
I cave in to what I can’t make right
My shield, my shroud
Does it clear or does it cloud?

My breaker, my keeper

“De zin ‘When you said I don’t really want to be alivebeschrijft een moment met mijn moeder. Ze sprak die zin uit toen ze heel verdrietig was. Ik was nog best jong en het maakte grote indruk op me.

Het deed me realiseren hoe moeilijk het is wanneer je alle goeds in iemand ziet, maar zij het niet in zichzelf ziet. Ik denk dat dat één van de moeilijkste dingen van het leven is.”

I was a shoe horn, I was a crowbar
I was your Ohio Blue Tip
I was your old man
I was a best friend
That was then and that is all
Breaker
 / Keeper

“Het einde is een beetje vreemd. Ik benoem allerlei soorten hulpmiddelen; als ik een schoenlepel was, zou ik je helpen je schoenen aan te trekken. Als ik een koevoet was, zou ik je helpen om binnen te komen. Als ik je Ohio Blue Tip lucifer was, zou ik je sigaret aansteken. Als ik je vader zou zijn, zou ik slecht zijn. Ik was je beste vriend, maar ik was er alleen maar en kon je niet helpen.”

5. Not Every River

“De lyrics van Not Every River gaan over het feit dat niet iedereen zijn problemen ontdekt en kan oplossen.”

Not every river is gonna make it
Is gonna make it back to the sea
And I have followed, you to the delta
Down every branch and tributary
And in the cracked earth of all my hoping
We’re gonna get there eventually
But not every river is gonna make it
Is gonna make it back to the sea

Will you wait for me
In the dry river cemetery
Not Every River

“Een belangrijke functie van het album voor mij was om te leren ok te zijn met dingen die niet ok zijn. Ik herinner me dat ik, toen ik nog heel jong was, een zin in de Bijbel las. Ik ben niet heel gelovig, maar ging als kind naar de kerk. Het zei iets als: ‘Net als dat alle rivieren uitkomen in de zee, zal iedereen ooit thuiskomen en zullen ze lang en gelukkig leven’.

Maar dat gebeurt helemaal niet altijd en het is belangrijk om dat te erkennen. Het werkt bijna averechts om mensen te zeggen dat alles goed komt, want als dat niet gebeurt, is het alleen maar moeilijker om dat te verwerken. Volgens mij voelen mensen zich dan alleen maar slechter en slechter.”

6. Laurel Wreath

“Ik ben helemaal weg van de toneelschrijver Tennessee Williams. Hij was een grote inspiratie voor het album. In één van zijn gedichten praat hij over een lauwerkrans waarvan de blaadjes verwelken en afvallen. Ik vind dat heel mooi.

Een lauwerkrans staat voor mij symbool voor overwinning en succes. Het liedje gaat over jonge mannen die bang zijn om zich kwetsbaar op te stellen omdat ze denken dat het hen zwak maakt. Dat is volgens mij gewoon niet zo.

Als iemand helder kan praten over zijn problemen heb ik daar heel veel respect voor. Je mond houden is niet dapper, dat is alleen maar niet weten hoe te communiceren.”

Is it the withering of tired leaves
All so neatly woven round that Laurel Wreath?

Or the collapsing of a history
Of victories getting lapped now
By all my towering defeats.

To be a champion in your eyes
Someone that you might be proud to stand beside
But I bribed the judge and poisoned the field
Medals and the trophies are
only all that I could steal

(…)

As all my statues start crumbling
I don’t really know what it is that I’m offering
All I’ve got here is raining leaves
All once so neatly woven round that Laurel Wreath
Laurel Wreath

“De definitie van kracht is aan het veranderen. Kracht is standbeelden die afbrokkelen, blaadjes die vallen, de geschiedenis die ineen stort. Hoe succesvol je ook bent, je lijdt ook nederlagen en dat hoort gewoon bij het leven.”

7. Crow

“Dit liedje gaat mijn vader hopelijk blij maken. Hij is docent Grieks en vertaalt Griekse toneelstukken. Het bevat mythologie die hij hopelijk mooi vindt.

Crow is geïnspireerd op het boek Grief Is The Thing With Feathers van Max Porter. Het is een verhaal over een kraai die op bezoek gaat bij een familie waarvan de moeder net is overleden. De kraai staat symbool voor rouw, maar gek genoeg, ook voor hoop. Als je gerouwd hebt, zal de kraai je uiteindelijk met rust laten.”

I remember the night that you arrived
December maybe ’95
Your hair and your breath smelled
Of John Player Specials 

A stranger who I learned to love
A friend when really no one was
My Daedalus, my wings to fly
Why’d you leave me behind?

My beautiful crow
And all those black feathers
Perched deep in my soul
Won’t let me, let you go

“Dit liedje gaat ook over één van mijn moeders vriendjes waar ik een goede band mee had. Hij verliet ons toen ik nog heel jong was, maar hij was een heel belangrijk persoon in mijn leven.”

I never really thanked you for
All of the light you brought

Into my mother’s eyes
So many others tried
Crow

“In dit liedje praat ik als het ware tegen hem. Dit is denk ik het liedje waar ik het meest trots op ben. Misschien wel van alle liedjes die ik ooit geschreven heb. Ik vind de reis in het verhaal heel mooi.”

Heb je nog steeds contact met hem?

“Helaas niet. Hij verliet ons op mijn 12e en overleed toen ik 15 was. Het volgende liedje heet Conversations With Ghosts, daarin ik praat met iemand die niet langer onder ons is. Dat is geen toeval.”

8. Conversations With Ghosts

“Dit liedje is meer ironisch bedoeld in het licht van het vorige liedje en ook vanwege het feit dat het hele album gaat over praten met mensen die niet echt beschikbaar zijn.

In Conversations With Ghosts zeg ik bijna tegen mezelf: ‘Als je ooit moe wordt van die conversaties met mensen die er niet zijn, dan zullen wij er zijn.’”

You needn’t be a chamber to house all the echoes and voices of those that have left you
Are you talking to me or somebody that you once knew
Passing through?
Do we talk anymore or do our voices
Dance around themselves in circles till we can’t hear a damn thing?
We’re still as stone but our shadows are dancing
Upon the wall 

Oh if ever get tired of your conversations with ghosts
And all those that you let too close
I’ll be waiting
Conversations With Ghosts

“Ik schreef het toen ik in Mexico was. Ik was omgeven door Mexicaanse cultuur en raakte gefascineerd door hun perceptie op de dood en bijvoorbeeld de Dag van de Doden.

Om er meer te weten over te komen, las ik het boek Pedro Paramo van Juan Rulfo. Het verhaal gaat over een man die terug gaat naar zijn geboortestad, welke was veranderd in een spookstad. Je weet in dat verhaal niet wie leeft en wie niet, want iedereen praat met elkaar.

Toevalligerwijs had ik net daarvoor een ander boek gelezen, genaamd Lincoln in the Bardo, welke zich afspeelt op een kerkhof en gaat over geesten die met elkaar spreken.

Al deze verhalen die rondgingen in mijn hoofd, terwijl ik ín Mexico was, komen bij elkaar in dit liedje.”

9. Evangeline

“Evangeline gaat over een gesprek met één van mijn beste vrienden, Susie. We hadden het over het leven en ze zei: ‘Het gaat er niet om wie je bent, maar om wat je gedaan hebt. Er is een verschil tussen wat je doet en wie je bent. Ik vond dat zo krachtig en geweldig.

Volgens mij gaat dit liedje over acceptatie. Het is gericht aan de vrouwen in mijn leven die me gesteund hebben. Hierin bedank ik ze allemaal voor het feit dat ze zo geweldig zijn en dat ze het met me uithouden.

De lyrics bevatten letterlijke quotes van wat ze ooit tegen me zeiden.”

With your mother’s milk still spilling from your mouth
You can go alone, go alone
But how long can you go without
If you wanna go alone then go
alone
Where no one can ever let you down

No one can ever steal your crown.
No one can ever let you down.
If you wanna go alone then go alone
No one could ever hurt you now

It’s not who you are it’s what you did
There’s a difference but you let it stick
It’s in your bloodline and it’s running thick
I won’t forget it Evangeline
Evangeline

“Als ik aan dit liedje denk, denk ik ook aan hen. Dat is heel fijn.”

10. Blankets Of Sorrow

“Blankets Of Sorrow gaat over depressie en het idee dat je niet verder kunt kijken dan je ziekte. Het kwam tot stand vanuit een idee van een ijsschots in het water dat begint te smelten. Wat me aansprak, was het beeld dat je erop staat en voelt dat er barsten in komen. Het beschrijft het moment waarop je je begint te realiseren dat er dingen gaan veranderen.”

Hailing all of your virtues as flaws
While the ice on the floe starts to thaw
And the cracks and the veins start to form
All I can’t deny

Paralysed, you’re stubborn mind
Can’t see the woods behind
The blankets of sorrow
No one could ever reach or pull you out
You’re sleeping as the sleet just falls
To crystallise your crimson thoughts
No more I’m sorry’s 

No I’m not sorry anymore
The frozen lake or raging storm
The same damn thing in different forms
I can’t make you see it
The water only reflects what its been shown

And I know I should not stay
There you go, you push me away

“Het hele liedje gaat over iemand proberen te bereiken die niet te bereiken is. En hoe moeilijk dat kan zijn.

Het bevroren meer of de razende storm, het is exacte hetzelfde. Soms is het agressie, soms is het juist zwijgen. Het is eenzelfde soort verdriet in andere vormen.”

I dreamt I saw a careless child
My thistle amongst the lavender flowers
Crying as the snow started falling
A love you said I’d never know until the day I have my own
But I beg to differ
More than I know how to let it show
Not letting in or letting go
Just saying what I’ve always known
That I only speak 
So that you might hear me
Blankets Of Sorrow

“Dit liedje sluit af met de albumtitel. De belangrijkste boodschap is dat ik zeg wat ik weet en gewoon hoop dat je me zo kunt horen. Maar ik weet dat dit ook niet kan gebeuren.

Het gaat om ‘ok zijn met niet ok zijn’.

Zo, dat was een hele reis! Dat was behoorlijk zwaar.”

Dank je wel dat je dit alles met me gedeeld hebt. Ik denk dat dit ervoor kan zorgen dat mensen nog meer van jullie muziek genieten. Wat hoop je dat mensen uit je muziek halen?

“Het belangrijkste is dat we proberen om mensen te raken op welke manier dan ook. Muzikaal en door de lyrics. We proberen iets te creëren met lagen, betekenis, structuur, enzovoort. Als je je erin wil herkennen, moet dat kunnen. Op elk niveau.

Qua tekst hoop ik dat het voor iemand betekent wat het moet betekenen.

Als ze zouden denken: ‘Ik heb die regel in mijn hoofd en kan hem maar niet loslaten’. En vervolgens in de betekenis zouden willen duiken, dat is de droom.”

Meer interviews

Benieuwd naar meer verhalen achter autobiografische liedjes van artiesten? Hier vind je meer Behind The Track-interviews.

Voor de liefhebber ❤

Op zoek naar een mooi cadeau? Of wil je zelf je platen collectie uitbreiden? Draai So That You Might Hear Me van Bear’s Den (letterlijk!) grijs op deze coole LP’s:

Volg jij ons al?

👍 ons op FacebookInstagram of schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief! (no worries, no spam 😇!)


* Update 06-05-2019: in een eerdere versie van dit interview stond een verwijzing naar een gedicht. Bij nader inzien besloot de band zich hier toch van te distantiëren en daarom is het verwijderd. Heb je hier en vraag over? Mail gerust naar info@nolala.com.


– Hiding Bottles is written by Andrew Davie / Kevin Jones © Kobalt Music Publishing Ltd., 2019
– Fossils is written by Kevin Jones / Andrew Davie © Communion Publishing Ltd, 2019
– Fuel On The Fire is written by Kevin Jones / Andrew Davie © Communion Publishing Ltd, 2019
– Breaker / Keeper is written by Kevin Jones / Andrew Davie © Communion Publishing Ltd, 2019
– Not Every River is written by Kevin Jones / Andrew Davie © Communion Publishing Ltd, 2019
– Laurel Wreath is written by Kevin Jones / Andrew Davie © Communion Publishing Ltd, 2019
– Crow is written by Andrew Davie © Communion Publishing Ltd, 2019
– Conversations With Ghosts is written by Kevin Jones / Andrew Davie © Communion Publishing Ltd, 2019
– Evangeline is written by Kevin Jones © Communion Publishing Ltd, 2019
– Blankets Of Sorrow is written by Kevin Jones / Andrew Davie © Communion Publishing Ltd, 2019

📸: Sequoia Ziff

[Dit bericht bevat affiliate links]