‘t Levenslied; als er één genre is waardoor je je begrepen en gesteund kunt voelen, is dit het! Het Hollandse levenslied in ’t algemeen en de muzikale erfenis van André Hazes in het bijzonder is eerlijk, recht voor z’n raap en behandelt alle aspecten van het leven.

Voor het zesde jaar op rij wordt op 14, 15, 20 en 21 april de Ziggo Dome omgetoverd tot XXL-kroeg tijdens Holland Zingt Hazes. Onder meer Xander de Buisonjé, Trijntje Oosterhuis, Jamai, Jeroen van der Boom, Barry Hay, Peter Beense, Glennis Grace, Danny de Munk en uiteraard Roxeanne en André Hazes Jr. zullen het grootse repertoire van de smartlappen-koning weer doen herleven. Ook zal de indrukwekkende hologram van André Hazes terugkeren met een nieuw, niet eerder getoond live fragment. Kippenvel gegarandeerd!

Een goed excuus om de beste liedjes van Neerlands grootste volksheld eens op een rij te zetten!

5. Bloed, Zweet en Tranen

Bloed, Zweet en Tranen werd oorspronkelijk geschreven door de Tilburgse gitarist Ton Leijten, maar werd pas een hit toen André Hazes het (in sterk aangepaste versie!) uitbracht. Aangezien het nummer vaak wordt gebruikt om het Nederlands Elftal te begeleiden naar een EK of WK dacht ik altijd dat het ging over hard werken en doorzetten. Maar niets is minder waar!

Ik heb geluk gekend maar ook verdriet gekend
Hoe vaak stootte ik m’n kop
Maar toch ik ben tevreden met alles wat ik heb
Als je roem voorbij is moet je kijken wie je nog kent

Met bloed zweet en tranen, zei ik, rot hier nu maar op
Met bloed zweet en tranen
Zei ik vrienden, dag vrienden, de koek is op
Bloed, Zweet en Tranen – André Hazes

Bij nader inzien een vrij merkwaardige keuze als lijflied voor ‘onze jongens’… 🤔 Maar Hazes heeft gelijk als het om het leven gaat; soms is opgeven en accepteren gewoon de beste optie.

4. De Vlieger

Eén van de meest aandoenlijke liedjes van de Amsterdamse volksheld is wat mij betreft De Vlieger. Het liedje is geschreven door de Nederlandse zanger Nico Haak, maar de uitvoering van Hazes werd omarmd door het grote publiek. Het gaat over een vader die zijn zoontje een vlieger voor zijn verjaardag geeft nadat die z’n moeder heeft verloren;

Ik heb hier een brief voor m’n moeder
Die hoog in de hemel is
Deze brief bind ik vast aan m’n vlieger
Tot zij hem ontvangt, zij die ik mis
De Vlieger – André Hazes

Iedereen die een dierbare verloren heeft, herkent waarschijnlijk wel de behoefte om nog te willen communiceren met de persoon die hij moet missen. Hoe mooi zou het zijn als je dat met een vlieger zou kunnen doen?

3. Uit M’n Bol

In 2010 werd de SENA-Media Tools Oeuvre Award postuum aan André Hazes toegekend; hij is de meest gedraaide artiest in de Nederlandse horeca aller tijden. Als we de (roddel)pers uit de 90s moeten geloven, heeft hij zelf ook regelmatig inspiratie opgedaan in de kroeg. In Uit M’n Bol horen we hoe het eraan toe ging;

Oh vanavond ga ik even uit m’n bol
Gooi alles van me af en giet me vol
Want ik hou van ’t leven
Al moet ik soms ook geven
Maar vanavond telt alleen voor mij de lol
Oh ik zet de zorgen even aan de kant
En denk niet aan verdriet of trammelant
Ja lachen gieren brullen
Toe laat m’n glas maar vullen
Want vanavond ga ik even uit m’n bol
Uit M’n Bol – André Hazes

Heerlijk! Als je deze tekst leest, krijg je toch gewoon zin in een biertje?

2. Kleine Jongen

Het leven gaat niet altijd over rozen. Kleine Jongen is een wijze raad van vader tot zoon.

Kleine jongen
Je bent op deze wereld dus zal je moeten vechten net als ik
Ik kan het weten
Het leven is niet makkelijk
Er is tegenspoed op ieder ogenblik

De laatste alinea van dit liedje is inmiddels helaas akelig toepasselijk;

Kleine jongen
Als jij dan later groot bent
Dan is je vader er misschien niet meer
Vertel dan aan je eigen kinderen de wijze lezen van je ouweheer
Kleine Jongen – André Hazes

Kleine Jongen is een ode aan de eerste zoon van André Hazes; Melvin. André Hazes Jr. was nog niet geboren toen het liedje in 1990 uit kwam, maar het is voor hem waarschijnlijk niet minder relevant en persoonlijk. Diep respect voor André Jr. die dit nummer vol overgave en geheel zuiver z’n strot uit krijgt tijdens Holland Zingt Hazes. Zou hij dit nummer al voor zijn zoontje André gezongen hebben?

Ok.. dan stuiten we nu dus op een probleem! Wat is de ultieme nummer 1? Ik weet het niet.. de lijst hits is enorm en liedjes als Een Beetje Verliefd, De Hoogste Tijd en Wij Houden Van Oranje mogen met recht klassiekers worden genoemd, maar een liedje als Ik Ben Een Gokker is ook zó catchy! Omdat ik écht niet kan kiezen, gaan we gewoon voor een gedeelde eerste plaats! 😊

1a. Geef Mij Je Angst

Guus Meeuwis heeft een paar jaar geleden zo’n grote hit gescoord met Geef Mij Je Angst dat velen denken dat het liedje van hem is, maar de eerste die het naar Nederland haalde is toch echt André Hazes!

Oorspronkelijk was het van de Oostenrijkse zanger Udo Jürgens, maar Hazes vertaalde het naar het Nederlands en maakte er een liefdesliedje van met een inhoud die denk ik iedereen aanspreekt. Want als je relatie in zwaar weer zit, wil je toch niets liever dan horen dat het allemaal wel goed komt?

Geef mij nu je angst
Ik geef je er hoop voor terug
Geef mij nu de nacht
Ik geef je hem morgen terug
Zolang ik je niet verlies
Vind ik heus wel de weg met jou
Geef Mij Je Angst – André Hazes

Hoop, liefde, geborgenheid, ik snap wel waarom dit zo vaak luidkeels wordt meegezongen in de kroeg.

1b. Zij Gelooft In Mij

De andere ultieme liefdesclassic van Hazes is Zij Gelooft in Mij. Dit liedje is een alternatieve uitvoering van She Believes In Me, welke is geschreven door de Amerikaanse Steve Gibb en in 1979 werd uitgebracht door country muzikant Kenny Rogers. André Hazes gaf zijn eigen twist aan de vertaling van de oorspronkelijke lyrics en het resultaat is ongekend..

Nu sta ik voor je
Ik ben weer blijven hangen in de kroeg
Zo’n nacht ze weet het, heb ik nooit genoeg
Hoe was het? Dat was alles wat ze vroeg

Want zij gelooft in mij
Ze ziet toekomst in ons allebei
Ze vraagt nooit maak je voor mij eens vrij
Want ze weet dit gaat voorbij
Ik schrijf mn eigen lied
Totdat iemand mij ontdekt en ziet
Dat een ieder van mijn songs geniet
Ze vertrouwt op mij
Ze gelooft in mij
Zij Gelooft In Mij – André Hazes

Een romantische, verbloemde versie van de werkelijkheid zien we niet bij Hazes, hij zegt gewoon waar het op staat. Hij is niet altijd de makkelijkste en waardeert het dat zijn wederhelft dit accepteert. Een heerlijk eerlijk liedje!

De liedjes van André Hazes mogen dan wel niet allemaal from scratch door hem zelf geschreven zijn, hij was wel de man die ze in Nederland razend populair maakte met zijn rake vertaling en overtuigende uitvoering. In voor- en tegenspoed, de muziek van André Hazes past altijd.

Wil jij dit live meemaken?

Wil je dit weleens live meemaken? De shows van 15, 20 en 21 april zijn uitverkocht, maar voor aanstaande zaterdag 14 april zijn nog kaartjes. Wees er snel bij! Heel veel plezier als je er naartoe gaat! Biertje erbij, dan komt de muziek van de man die we zonder overdrijven de Koning van het Levenslied mogen noemen toch wel het allerbest tot z’n recht. Cheers!

Verder lezen?

Eerder doken we ook in de lyrics van Guus Meeuwis en Jamai vertelde me in een openhartig interview wat de inspiratie was voor zijn nieuwe goudeerlijke album Genoeg Te Doen; zijn relatie die in een rollercoaster terechtkwam, maar op het nippertje wist te overleven. En ken je singer-songwriter Ruben Annink al? Hij vertelde mij dat André Hazes één van zijn grote inspiratiebronnen is en het zou mij niets verbazen als hij ooit net zo groot wordt als zijn grote held..

Pak de tissues er maar bij voor deze terugblik op het verschijnen van de hologram tijdens Holland Zingt Hazes 2017:

Blijf op de hoogte!

Vaker dit soort artikelen lezen? Volg ons op Facebook, Instagram of schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief! (no worries, no spam 😇!)

 

Volg deze playlist ook op Spotify.