Morgen is het zo ver.. G-Dragon in de Ziggo Dome! Uhm.. wie? Zal je misschien denken.. Een naam die opvalt in een line-up van artiesten als John Legend, Metallica en Neil Diamond die er de afgelopen weken ook het podium beklommen.

[ENGLISH VERSION BELOW]

Maar het zou je niet hoeven verbazen.. G-Dragon is een Koreaanse zanger die niet alleen als bandlid van K-pop band BigBang (de Aziatische One Direction) razend populair is, maar ook een indrukwekkende carrière als soloartiest heeft (vergelijkbaar met Kanye West in het westen – vanwege zijn ‘genre-bending artistic daredevilry‘ wordt G-Dragon vaak met hem vergeleken).

‘K-pop’ staat letterlijk voor ‘Korean pop’ en is een fenomeen in Azië. Je kunt geen karaoke bar, café of winkel in Seoul in lopen, of je hoort K-pop door de speakers schallen. Ik heb een semester in de Zuid-Koreaanse hoofdstad gestudeerd en het was bijna onmogelijk om een dag geen muziek van BigBang of G-Dragon te horen.

G-Dragon (geboren als Kwon Ji-yong) schreef en produceerde maar liefst 22 hits, verkoopt wereldwijd stadions uit, werkt samen met artiesten als Justin Bieber, Diplo, Skrillex, Missy Elliott en M.I.A. en verscheen in minder dan een jaar tijd in Vogue, Dazed en ID. Dus dan kunnen wij bij Nolala natuurlijk niet achterblijven 😉

De show in de Ziggo Dome is onderdeel van zijn tweede solo wereldtour, Act III: M.O.T.T.E (Moment Of Truth The End). In Korea waren de 40.000 tickets voor de première binnen 10 minuten uitverkocht en in Japan is het optreden in 100 bioscopen live gestreamd.

Be prepared voor de grote dag morgen! Wij praten je bij aan de hand van de lyrics van zijn 5 grootste hits. (En no worries, we hebben ze voor je vertaald 😊)

5. Crayon – G-Dragon

“Let’s get this party started! Get your crayon!” Wacht… Cray-on, crayon…? Als-in Ni**as In Paris‘ “That shit cray”? Of als-in pak je waskrijtje? Dit liedje gaat toch niet echt over knutselen?

Eens kijken.. het refrein van Crayon is helemaal in het Engels:

Get your crayon Get your crayon Get your cray Get your
Why so serious?
Come on girls Come on boys Come on come on Get your crayon crayon Come on

Girls Come on
Boys Come on come on Get your crayon crayon
Mori okke mureup bal swag!
Crayon – G-Dragon

Ahaaa, de lyrics blijken een woordspeling te zijn! ‘Crayon’ is een afkorting van ‘Crazy On’, wat weer komt van de combinatie ‘Crazy’ en ‘G-Dragon’. Even alles loslaten en helemaal los!

Dit is ook de mind-set die G-Dragon typeert: “I am usually positive and optimistic, I don’t worry a lot and I’m not too serious about anything. I want to have freedom with everything I do.”

Niet slecht, get your cray on!

4. Good Boy – G-Dragon X TAEYANG

Dit liedje klinkt als de Koreaanse versie van Turn Down For What van DJ Snake en Lil Jon. G-Dragon zingt “I am a Good Boy” op zo’n zwoele manier dat je gaat denken dat hij alles behalve een goeie jongen is..

Spreekt G-Dragon zich hier, tussen de regels van deze lyrics door, over uit?

During the day, lil hamster but,
When you love at night gangster
Tasteful eyes (natural skin ship)

You’ll be scared
Tell me what you want
I do not need to know

Eh eh eh Unlike the example
I do not play play
People tell me to be careful of a guy like me
Do not believe me too much
What you know about me

I am a good boy
Good Boy – G-Dragon X TaeYang *

Deze lyrics laten zien dat Kwon Ji-yong overdag een good boy is, maar verandert in een night gangster wanneer hij als G-Dragon op het podium staat.

G-Dragon zou het alter-ego van de zanger Kwon Ji-yong zijn, die ‘in het echt’ eigenlijk veel introverter is. Het imago als Korea’s bad boy zou eigenlijk heel ver van zijn echte persoonlijkheid af staan.

Aangezien dit nummer iets meer over G-Dragons persoonlijkheid vertelt, een terechte #4 in dit lijstje!

3. Bang Bang Bang – BigBang

Dit liedje was dé hit van 2015 in Seoul. Of je nou in een winkelstraat liep, op weg was naar school of uitging in een bar, je hoorde Bang Bang Bang van BigBang werkelijk overal!

Dit liedje is een perfect voorbeeld van de stijl die Vogue beschrijft als ‘Part Pop’, een combinatie van pop, hip-hop en EDM, waar regelmatig Engelse teksten in voorkomen.

Voor mij was het onmogelijk om dit liedje te zingen tijdens karaoke, maar een Koreaanse vriend kon dit meezingen zonder te hoeven ademen..

I’ll take you away right now
When the red sky dances
We’re spinning and spinning, you and I, this place is Valhalla
Give praise and spread it out louder

We go hard, we’re the night’s watchmen, run all night with space magic
This song is the apex, it’s so fun, sing about the wonder
Loud screams are devilish melodies, the connection to a black poison
All around you, get high and release the reins whoo
Bang Bang Bang – BigBang

De combinatie van de sound en lyrics maken Bang Bang Bang niet alleen het perfecte nummer om op te partyen, maar ook om mee te rebelleren! Met dit liedje is dan ook politieke geschiedenis geschreven.

Zo heeft de Zuid-Koreaanse regering Bang Bang Bang op volle kracht uit de speakers laten schallen over de grens van Noord-Korea als antwoord op hun nucleaire proeven in 2016. Een saillant detail: in Noord-Korea kun je geëxecuteerd worden voor het luisteren naar K-Pop.

Ook werd dit nummer gezongen in het protest van Zuid-Koreaanse studenten tegen hun president. Dit protest leidde tot haar aftreden.

Bang Bang Bang! Dat is nog eens wat je noemt een protestsong.

2. Bae Bae – BigBang

Maar G-Dragon heeft ook een gevoelige kant. In 2015 bracht BigBang het nummer Bae Bae uit en hierin zingt G-Dragon over egoïsme in de liefde.

In een interview zegt G-Dragon hierover: “I expressed men’s selfish desire for his girlfriend not to grow old from the age of 25, when a woman is the most beautiful in her entire life”.  Ik vind het dapper dat hij zich hier zo openlijk over uitspreekt!

Baby baby can you stay beautiful like you are right now?
So my heart can race even after time passes

Baby baby don’t wither, this is all for the selfish me
You have to stay just as you are right now

Your eyes are pretty like a deer
My princess
When you laugh at me it’s so chic
Are you crazy?
You’re a natural beauty, so unique, so unique
My perfect dear
Be my muse
We’re so comfortable together, I’m gaining so much weight
My body wraps around yours so perfectly

You’re forever 25 to me
Won’t ever change BABE 5 X 5 BABE

Maar waarom is 25 volgens G-Dragon de perfecte leeftijd als het op de liefde aankomt? “The age of 25 seems to be the right age for a man and woman to have the most passionate love in their lives. I expressed a situation in which the man and woman promise that their love will never change,” aldus G-Dragon.

En, cool als hij is, beschrijft G-Dragon het hebben van goede chemistry als:

Like rice cakes, like rice cakes
Our chemistry, our chemistry
Bae Bae – BigBang

Chemistry als ‘chapssaltteok’, een plakkerige rijstcake. Ah, hoe schattig (en Aziatisch!) is dat?

1. Act III Super Star – G-Dragon

Tot nu toe gaf de zanger zich dus uit als zijn alter-ego G-Dragon, maar in zijn laatste album wordt hij veel persoonlijker, zoals de titel van dit album ‘Kwon Ji-yong’ doet vermoeden.

De eerste nummers op het album zijn in de gebruikelijke crayon/crazy G-Dragon stijl, maar halverwege lijkt het een andere kant op te gaan. Het liedje ACT III Super Star beschrijft precies wie Kwon Ji-yong op dit moment in zijn carrière is. In het eerste couplet vertelt hij over het leven als superster dat hij als G-Dragon heeft opgebouwd:

I need some,
Things that I want in my life now
I own so many things
But I have so much more to lose

I need some,
A big house, super car, money, honor, girls
Yeah, a ghetto super star
Being able to build my own home, my own fortune
The art that fills the walls of my room
The galleria in my home

In the Seoul garden, my garden
Feel free to visit comfortably

Maar halverwege ACT III Super Star lijkt het alsof de hoofdpersoon verandert in de persoon achter het succesvolle pseudoniem. Al deze rijkdom en luxe kan Kwon Ji-yong niet verlossen van zijn eenzaamheid:

I need some
Friends who are the same age as me,

Instead pour my own glass and drink by myself
I work; producing songs and filming lined-up commercials
I tour the world
I need some
I know, your words are right
I’m full, yes, I’m tired, I am
Act III Superstar – G-Dragon

Aan het eind van de première van zijn wereldtour in Seoul zei de artiest tegen het publiek: “I hope you will stay by me no matter who I am—the humble Kwon Ji-yong or the glamorous G-Dragon.”

Ah, ook voor K-Pop fenomeen als G-Dragon is het spannend om zich kwetsbaar op te stellen!

Wie spreekt jou meer aan? G-Dragon of Kwon Ji-yong? Bepaal het zelf, morgen tijdens de Act III: M.O.T.T.E World Tour show in de Ziggo Dome! Er zijn nog tickets!

*Disclaimer: Na 5 maanden in Zuid-Korea is mijn Koreaans nog steeds behoorlijk belabberd. Heb jij een betere vertaling van de lyrics of weet jij precies waar ze over gaan? Laat het ons weten!


[ENGLISH VERSION]

Meet K-pop icon G-Dragon in 5 songs

If you’re surprised that a Korean superstar is performing at the Ziggo Dome tomorrow you shouldn’t be. G-Dragon, who’s sold out entire stadiums worldwide, has collaborated with a myriad of artists including Justin Bieber, Diplo, Skrillex, Missy Elliott, and M.I.A.. He’s appeared in Vogue, Dazed and ID in less than a year (so let’s not forget him here on Nolala 😉). The singer has written and produced 22 hits in Asia, but if you’re not convinced of his cool just yet, you can find him hanging out in the spotlight with Chanel’s Karl Lagerfeld.

G-Dragon, whose real name is Kwon Ji-yong, is a Korean idol who is also part of the K-pop band, BigBang. K-pop is a phenomenon, which literally means ‘Korean pop’ because it originates from Korea. Karaoke bars, cafes and shops in Seoul all compete for your attention by blasting K-pop onto the streets. I spent a semester living in the capital of South-Korea and it was hard not to hear at least one of G-Dragon’s songs every day. The band’s popularity in Asia can be compared to that of One Direction in the west, while G-Dragon’s fame is much like Kanye West.

The guy is on fire and will be performing in the Ziggo Dome tomorrow as a part of his second solo world tour, Act III: M.O.T.T.E (Moment Of Truth The End). In Korea, 40 000 tickets for the tour’s show sold out in less than 10 minutes, and the concert in Japan was live streamed in 100 theatres. G-Dragon can be a little crazy and has an interesting personality on and off-stage. Just in case you’re not familiar with him, here are the Top 5 songs that reveal who G-Dragon really is by introducing you to a few of his major hits.

5. Crayon – G-Dragon

Let’s get this party started! Get your crayon! Wait… Cray-on, crayon…? Get your cray on. As in Ni**gas in Paris‘ that shit cray? That’s cray-zay. This song isn’t actually about colouring is it?

Let’s find out! The chorus of Crayon is almost completely in English:

Get your crayon Get your crayon Get your cray Get your
Why so serious?
Come on girls Come on boys Come on come on Get your crayon crayon Come on
Girls Come on
Boys Come on come on Get your crayon crayon
Mori okke mureup bal swag!
Crayon – G-Dragon

After some online research, it turns out that the lyrics really are a play on words. ‘Crayon’ is shortened from ‘Crazy On’, which derives from combining ‘Crazy’ with ‘G-Dragon’.

G-Dragon seems to have this mind-set as well: “I am usually positive and optimistic, I don’t worry a lot and I’m not too serious about anything. I want to have freedom with everything I do.”

We’ll take that as a good thing.

 4. Good Boy – G-Dragon X TAEYANG

This song sounds almost like the Korean version of Turn Down For What by DJ Snake and Lil Jon. Instead, G-Dragon sings I am a Good Boy in a sultry voice that makes you think he’s anything but. Could these lyrics be trying to say something along those lines? Let’s ask Google to translate the lyrics:

During the day, lil hamster but,
When you love at night gangster
Tasteful eyes (natural skin ship)

You’ll be scared
Tell me what you want
I do not need to know

Eh eh eh Unlike the example
I do not play play
People tell me to be careful of a guy like me
Do not believe me too much
What you know about me

I am a good boy
Good Boy – G-Dragon X TaeYang *

Kwon Ji-yong could be the good boy during the day, but while he’s performing he’s G-Dragon, the ‘night gangster’. According to the online music platform, HelloAsia, G-Dragon is a type of alter-ego of the singer Kwon Ji-yong, who is much more of an introvert. Apparently, the image G-Dragon has as Korea’s bad boy is very different from the actual person.

As the song clarifies a little more about G-Dragon’s personality, this song is a deserved #4 on the list.

3. Bang Bang Bang – BigBang

This song was the height of 2015 in Seoul. Whether you were walking down a shopping street, on your way to class or hanging out in a bar, Bang Bang Bang by BigBang was going off.

This song is the exact style which Vogue described G-Dragon as having “part pop, hip-hop, and EDM, with the occasional interspersing of English words.” For me, this song was impossible to Karaoke to, but my Korean friend could sing it to the point that I thought he’d stopped breathing.

I’ll take you away right now
When the red sky dances
We’re spinning and spinning, you and I, this place is Valhalla
Give praise and spread it out louder

We go hard, we’re the night’s watchmen, run all night with space magic
This song is the apex, it’s so fun, sing about the wonder
Loud screams are devilish melodies, the connection to a black poison
All around you, get high and release the reins whoo
Bang Bang Bang – BigBang

A combination of the tune and lyrics of Bang Bang Bang make the ultimate song to party and rebel to. The song could go down in history for how it’s been used. The South-Korean government officially blasted Bang Bang Bang over the North Korean border in response to the country’s nuclear tests in 2016. With the the salient detail that listening to K-Pop can actually lead to you being executed in North-Korea.

University students also sang the song during protests that led to their president being impeached.

Bang Bang Bang! Take that! With BigBang, G-Dragon is a party, protest – powerhouse.

2. Bae Bae – BigBang

G-Dragon isn’t all about letting loose though. Back in 2015, BigBang brought out Bae Bae. With this song, G-Dragon sings about the selfishness of love. In an interview, G-DRAGON said, “I expressed men’s selfish desire for his girlfriend not to grow old from the age of 25, when a woman is the most beautiful in her entire life”. The singer is quite brave for his honesty. Maybe 25 is around the time a woman starts to age gracefully.

Baby baby can you stay beautiful like you are right now?
So my heart can race even after time passes
Baby baby don’t wither, this is all for the selfish me
You have to stay just as you are right now

Your eyes are pretty like a deer
My princess
When you laugh at me it’s so chic
Are you crazy?
You’re a natural beauty, so unique, so unique
My perfect dear
Be my muse
We’re so comfortable together, I’m gaining so much weight
My body wraps around yours so perfectly
You’re forever 25 to me
Won’t ever change BABE 5 X 5 BABE

But why does G-Dragon think 25 is the perfect age when it comes to love? “The age of 25 seems to be the right age for a man and woman to have the most passionate love in their lives. I expressed a situation in which the man and woman promise that their love will never change,” G-Dragon said.

Cool as he may be, G-Dragon describes having good chemistry as follows:

Like rice cakes, like rice cakes
Our chemistry, our chemistry
Bae Bae – BigBang

Chemistry like ‘chapssaltteok’, a sticky rice cake. A this is not only very Asian, but also pretty damn cute.

1. Act III Super Star –  G-Dragon

Up until now, the singer has been best known as G-Dragon but his latest album has become more personal which is where you’ll find the Top 1 of this list, Act III Super Star. Recently, G-Dragon has been going by his birth-name ‘Kwon Ji-yong’, which is also the name of the album.

The album starts off in the usual crayon/crazy G-Dragon style, but halfway through it seems to take a turn with Act III Super Star. This song seems to describe exactly who Kwon Ji-yong is at this stage in his career.

Act III Super Star begins with describing the life he has built up, which seems to be symbols of his success.

I need some,
Things that I want in my life now
I own so many things
But I have so much more to lose

I need some,
A big house, super car, money, honor, girls
Yeah, a ghetto super star
Being able to build my own home, my own fortune
The art that fills the walls of my room
The galleria in my home

In the Seoul garden, my garden
Feel free to visit comfortably

The first half of the album seems to be performed by G-Dragon, and halfway through Act III I feel as if the album’s persona switches to the man behind the whole act.

The luxuries he has don’t seem to alleviate Kwon Ji-yong’s loneliness:

I need some
Friends who are the same age as me,

Instead pour my own glass and drink by myself
I work; producing songs and filming lined-up commercials
I tour the world
I need some
I know, your words are right
I’m full, yes, I’m tired, I am
Act III Superstar – G-Dragon

At the end of the world tour premiere in Seoul he told the audience “I hope you will stay by me no matter who I am—the humble Kwon Ji-yong or the glamorous G-Dragon.” Ah.. even to a K-pop phenomenon like G-Dragon it’s scary to open up.

Who do you like better? G-Dragon or Kwon Ji-yong? Decide this for yourself, tomorrow during the Act III: M.O.T.T.E World Tour performance in the Ziggo Dome! Tickets are still available!

*Disclaimer: After 5 months in South-Korea, my Korean language skills are terrible. Do you have a better translation of the lyrics, or know exactly what they’re about? Let us know!

Follow this playlist in Spotify.