Vragen, verlangen en dromen; dat is wat er in de muziek van Brian Fennell, ofwel SYML, centraal staat. Niet alleen in de dream-pop, synth-rock en folktronica sound, maar zeker ook in de beeldende lyrics.

In een bijzonder interview vertelt de singer-songwriter, die je kunt kennen van Where’s My Love en Clean Eyes, over de inspiraties voor zijn self-titled debuutalbum. Over hoe het feit dat hij geadopteerd is vragen bij hem ging oproepen toen hij zelf vader werd. Over hoe het was om te zien dat zijn 1-jarige dochter een heftige medische procedure onderging. Maar ook over hoe zijn vrouw hem op een andere manier naar de wereld leerde te kijken.

Dit is het persoonlijke debuutalbum SYML, track by track.

Welke rol speelt muziek in jouw leven?

“Al toen ik klein was, was ik altijd omringd door en aangetrokken tot muziek. Toen ik ouder werd, werd het meer een uitlaatklep die me hielp met het leven om te gaan en over gevoelens en ervaringen te praten. Maar wel door een beschermende lens.”

Waar gaat je debuutalbum SYML over?

“Wat me thematisch en tekstueel geïnspireerd heeft voor dit album, is de zoektocht die we allemaal doormaken om onze identiteit te ontdekken en te begrijpen waarom de f*ck we hier zijn.

Ik probeer deze vraag nooit te beantwoorden, maar houd ervan om te praten over de ontdekking van nieuwe kanten van mezelf. Ook over de kanten die met elkaar conflicteren. Ik houd ervan om van mensen te houden, mijn familie en mijn vrienden. Maar tegelijkertijd ben ik soms een vreselijk mens en doe ik egoïstische dingen. Waarom is dat? Dat intrigeert me.”

Laten we de liedjes track voor track bespreken.

1. Clean Eyes – SYML

“Clean Eyes is geïnspireerd op mijn vrouw. Zij is iemand die altijd van het goede in mensen en dingen uitgaat. Als zij een slechte dag heeft gehad, wordt ze de volgende dag weer puur en fris wakker. Terwijl ik na een slechte dag juist denk ‘Het gaat weer shitty worden’. Ik ben kritisch en cynisch. Dat zijn vreselijke eigenschappen om te hebben, maar ze zijn echt. Je kunt niet elke dag een goede dag hebben.

Picture yourself in a room full of broken glass
Blood on the pieces the pieces you can’t put back
A little white light in a sea gone black
My head is the room and the room’s full of broken glass
You can’t change me, can you save me?

Oh clean eyes
Breaking my heart in all the right ways and
No I don’t mind, clean eyes
Oh clean eyes
Breaking my heart and breaking my chains and
I don’t know why, clean eyes
Clean Eyes – SYML

Ik zeg in de lyrics dat ze mijn hart op alle goede manieren breekt, omdat het mijn beeld van de wereld diep vanbinnen verandert.”

2. Wildfire – SYML

“Wildfire heb ik geschreven tijdens het bosbrand-seizoen in Seattle, waar ik vandaan kom. Eén maand per jaar staat zo’n beetje alles in lichterlaaie. Zo veel landschap brandt af, het is bizar. Het regent dan as en er hangt veel rook, en je kan dan de overkant van de straat niet eens meer zien.

Hier zit een donkere kant aan die bijna mooi is. Het deed me denken aan dat er mensen zijn die elke dag wakker worden en moeten omgaan met zaken als depressie, angst, verdriet of suïcide gedachten.

Ze hebben dan niet letterlijk te maken met brand, maar het voelt wel alsof de wereld om hen heen instort.

Dit liedje is voor mensen die het nodig hebben om te horen dat het belangrijk is dat ze er nog zijn, dat ze vechten. En dat we samen een nieuw begin kunnen vinden in de verwoesting.”

Darling please take my hand
Please get up, rise to stand

I can’t be the one to sing your song
Cuz I believe it’s not your fault
Don’t be scared you are my rock
Nothing’s gonna hold you down for long

Sometimes we break so beautiful
And you know you’re not the only one
I breathe you in so sweet and powerful
Like a wildfire burning up inside my lungs

I’m burning up
Wildfire – SYML

3. Bed – SYML

“Bed is een heel intiem liedje, weer geïnspireerd op mijn vrouw. Het gaat over dat er niets intiemer is dan het bed met iemand te delen. Je valt samen in slaap en wordt samen wakker, erop vertrouwend dat jullie voor elkaar gaan. Ook wanneer je op je slechtst bent, zal ik er zijn. Je bent veilig. Daar kun je op rekenen. Net als dat ik ervan uit mag gaan dat ik de jouwe ben.

In the still of the night
You need to believe
I will be here
Yes I will be waiting to receive

We could fly
I will never let you fall

I’ll never let you fall
We can fly
I will never let you fall
I’ll never let you fall
In the still of the night
Bed – SYML

Tekstueel vind ik het een lief liedje. Het gaat om jou en mij en dat is het enige dat belangrijk is.”

4. Where’s My Love – SYML

“Where’s My Love was het eerste liedje dat ik voor SYML schreef. Ik schreef het op een typische Seattle-dag. Het was regenachtig en ik voelde me niet per se eenzaam, maar ik realiseerde me wel dat ik een fantastisch leven heb. Ik begon me af te vragen: wat als ik niets had? Wat als het me allemaal afgenomen werd?

Veel mensen ervaren verlies en als dat je overkomt, moet je denk ik proberen om rust te vinden door hetgeen dat je niet onder controle hebt los te laten. En er uiteindelijk zelfs schoonheid in te zien.”

Cold bones, yeah that’s my love
She hides away like a ghost
Does she know that we bleed the same?
Don’t wanna cry but I break that way

Cold sheets, oh where’s my love?
I am searching high, I’m searching low in the night

Does she know that we bleed the same?
Don’t wanna cry but I break that way

Did she run away, did she run away, I don’t know
If she ran away, if she ran away, come back home
Just come home

Where’s My Love – SYML

5. Break Free – SYML

“Break Free is een liedje over vrouwenhaat. Dat is de laatste jaren natuurlijk veel in het nieuws, maar bestaat al zolang er sociale constructies zijn. Ik vind het giftig en beschouw het als een ziekte.

Het is iets waar ik ook aan heb meegedaan. Als je opgroeit als jonge man probeer je met je seksualiteit, relaties en gender-patronen te passen binnen verschillende rollen. Elke generatie probeert dat uit te bannen of juist te herintroduceren. Maar ik vind het goed dat er tegenwoordig mensen open over praten en zeggen: Dit is belachelijk.

Break Free ontstond na een gesprek dat ik met iemand uit de industrie had. Het kreeg op een gegeven moment een behoorlijk vrouwonvriendelijke toon en in plaats van dat ik tegen die gast zei ‘Dude, stop. Je zou je moeten schamen. Waar hebben we het over?’, deed ik niets en zat ik daar maar. Ik deed er niet aan mee, maar zei er ook niets over.

Daarna schreef ik dit liedje. Het heeft een beetje een knipoog. Het beschrijft een over-zelfverzekerde houding; ‘I’ll make you want me’. Maar dan ga ik naar huis en voel ik me heel onzeker, verdrietig en eenzaam.

Body perfection like a punch in the face
Why don’t you sit down closer to me
I’m talking sex religion politics and stereotypes
You know I could make you weak in the knees
But when I come home late at night and I’m all alone I can’t sleep

I can’t break free
I can’t break free
I can’t break
Even if it’s killing me

Break Free – SYML

Mensen willen gewoon gezelschap en als ze denken macht te hebben vanwege hun geslacht, slaat dat nergens op. Het werkt juist averechts.”

6. Animal – SYML

“Bij Animal staat de muziek op de eerste plaats. Het liedje heeft een niet-standaard format aangezien het een paar coupletten heeft, maar geen refrein. Ook bestaat de bridge uit een Franstalig gedicht.

De lyrics van de coupletten zijn vrij abstract, maar gaan over het omarmen van de eigenaardigheden van het leven.

Be
Let it go tonight
Keep it moving keep it tight
Don’t crystalize

Change
Are we different now?
Am I everything you didn’t want to figure out?

If you won’t be mine, I’m through baby

Mijn vrouw en ik komen uit hetzelfde stadje net buiten Seattle. Het heeft één veldje waar we als kinderen speelden.

Het gedicht gaat over het feit dat we allemaal eigenlijk maar dieren zijn, eenvoudige wezens. Laten we teruggaan naar de tijd waarin dingen veel simpeler waren en we niet te veel bezig waren met geld en carrière maken. Laten we de liefde ook eens zo benaderen.”

[Gedicht – vertaald uit het Frans]
We vergeten hoe het was om in de zomer 8 jaar oud te zijn
Om te kijken naar de wolken die de hemel bedekten
We vergeten de sensatie die we voelen
Als we het water aanraken dat dezelfde temperatuur heeft als de lucht
We vergeten hoe het was om acht jaar oud te zijn
We zitten vast tussen het zorgeloze geluk van een kind
En de realiteit van de volwassen ervaring
Dat wat we nodig hebben is een prachtige ontmoeting tussen de schaduw en de nacht
Pijn en minachting, de angst om er niet te zijn en te weten hoe je tevreden kunt blijven
Animal – SYML

7. The Bird – SYML

“The Bird is tekstueel het meest poëtische liedje op het album. Het beschrijft een kwetsbaar vogeltje als iets heiligs, iets magisch. Bevroren perfectie is een metafoor voor een persoon of de liefde.

We houden er zo veel van, dat we ervoor willen zorgen en niet willen dat het stuk gaat. Maar we willen ook niet dat het weggaat dus knijpen en verstikken we het. Door dat te doen, kan het niet zijn mooie zelf zijn.

Covered in dust
The wings of my porcelain dove
They don’t trouble the waters my love
Frozen in time

Fragile to touch
She melts like the words on my tongue
The goddess of heavenly love
Fades outta sight

Het refrein gaat over hoe het universum groter is dan wijzelf. Het zegt: voor mij is deze persoon dat. Hij of zij is gemaakt door het universum en ik kan niet volledig begrijpen wie je bent en hoe ik met je kan zijn.

All your stars are in view
I get lost loving you
The Bird – SYML

Maar dat is ok. Dat is waar ik het bij zou moeten laten. Maar ik wil het gewoon altijd begrijpen.”

8. Girl – SYML

“Girl is tekstueel het meest bijzondere liedje voor mij. Het gaat over mijn dochtertje die vorig jaar een zware medische procedure moest ondergaan. Het is zo zwaar om dat als ouder mee te maken, dat kun je je niet voorstellen! Maar gelukkig is alles zo goed als mogelijk verlopen, en gaat het helemaal goed komen met haar.

Ik schreef Girl voordat ze de operatie onderging, toen ze een hersenscan moest laten maken. Ze was toen 1 en ik hield haar hand vast terwijl ze onder narcose ging. Het was zo’n verdrietig moment, ze was zo bang, in de war en waarschijnlijk boos. Ze dacht volgens mij echt ‘Wat gaan jullie met me doen?’

Ze zal zich dit later niet herinneren en daarom schreef ik Girl als een brief aan haar. Maar het is eigenlijk meer een levenslied geworden.

Girl, perfectly her, broken and hurt
Soft and asleep in the morning grey
Shake off the night and don’t hide your face
The sun lights the world with a single flame
I want you to see this

Today and all of your days, I’ll wear your pain
Heal what I can in your troubled mind
Sometimes our bodies will hurt for some time
And the beauty in that can be hard to find
I want you to find it
I want you to see this

Ik verwachtte dat het alleen zou gaan over het feit dat er dingen zijn die ik niet voor je in de hand heb, maar het werd een reis in een liedje.

Ik stelde me voor dat we in het ziekenhuis waren en we zouden vluchten omdat er zo veel meer is dan de moeilijke dingen in het leven.

So run, wake up and run my little one
I wanna tear down these walls that can’t hold you inside
And rip out the cords and uncover your eyes
We’ll make our escape in the dark of night
I need you to see this

Maar de moeilijke momenten vormen je en maken je sterker. Dat je hier doorheen kwam, is onderdeel van je identiteit.”

Girl
You’ll see the world and you’ll come to learn
That falling in love is a strange work of art
All of your battles will shape who you are
And know that your scars are my favorite part
I want you to know this
Girl – SYML

9. Connor – SYML

“Connor schreef ik toen we ons tweede kind kregen. Het gaat over wat het is om vader of moeder te worden en dat niemand daar klaar voor is. Het doet je nadenken over je eigen ouders, over hoe jij bent opgevoed en hoe zij werden opgevoed. Over elke generatie.

Ouders doen niet alles perfect. Je bent maar mens. Je hebt ook een leven buiten je kind en om je dat over je eigen ouders te beseffen, is gek.Dus Connor gaat over vader of moeder worden, er niet klaar voor zijn, maar er heel mooi door veranderd worden.”

She broke today
A perfect little heart in my hand, she came undone
I hesitate
I’m waiting on my father to say, I love you son

It’s coming in phases
And I’m ready for none 

I knew it would change me
But I’m overcome
My father’s son

Connor – SYML

Ik hoorde dat Connor ook geïnspireerd is op het feit dat jij geadopteerd bent, klopt dat?

“Ja, Connor gaat daar inderdaad over. Het gaat niet letterlijk over mijn biologische moeder, maar toen ik vader werd, moest ik aan haar denken. Nogmaals; omdat we dieren zijn, maken we keuze op basis van overleven en zij kon me niet houden. Dat is tot op bepaalde hoogte moeilijk om mee om te gaan, maar het is ook mooi, want ze gaf me daardoor een betere kans op een gelukkig en gezond leven. Ik vind adoptie geen egoïstische keuze, het is voor mij iets positiefs.

Ik heb een bevoorrecht leven gekregen. Ik ben opgegroeid in een goede buurt met geweldige familie en vrienden, maar er was altijd een deel van mij dat iets miste. Gelukkig kon ik dat altijd opvullen met muziek, familie en vrienden. Maar toen mijn zoon geboren werd, realiseerde ik me dat hij de eerste persoon in mijn leven is die een bloedband met me heeft. 32 jaar lang leven en nooit iemand tegenkomen die familie van je is, is echt bizar. Nu ik een familie heb, die ik zelf heb gecreëerd, voelt het compleet anders.”

10. WDWGILY (Where Did We Go? I Love You) – SYML

“Where Did We Go? I Love You gaat weer over over-zelfverzekerd, maar tegelijkertijd onzeker zijn. Je mist iemand of dat wat jullie hadden, maar je denkt ook ‘Het is niet mijn schuld. Ik heb niets verkeerds gedaan’.”

Where did we go? I love you 
I’ve made a grave mistake
True love miscalculated
My nightmare turns to day
I can still feel you in my space

Why did you
How could you
I want to
Where did we go

Keep it all locked tight
In the middle of the night
Think I’m doing this right
It wasn’t my fault

WDWGILY– SYML

11. Everything All At Once – SYML

“Dit zou eigenlijk het laatste liedje worden, maar we hebben er uiteindelijk nog één toegevoegd. Bij dit liedje voel ik me alsof ik alles dat ik tot nu toe hebt meegemaakt in mijn leven bij elkaar pak en in een pilletje stop. Ik neem het in en laat het binnenkomen.

In het eerste couplet vertel ik over het moment dat ik mijn vrouw ontmoette en voelde dat het anders was. Ik denk ‘Ik moet niet dronken zijn’, haha! Dat is echt een vroege herinnering. We hadden het zo leuk samen en ik wilde het niet vergeten.

This is my hello
This is my clumsy goodbye
I’m putting my glass down
I wanna remember tonight
The silence felt justified

Learning your colors
The different shades of your eye
Give me your worst thought

You turn away with a sigh
You said you felt patronized

Het liedje gaat ook over de tijd waarin ik veel bezig was met waar ik nou eigenlijk in geloofde op het gebied van religie. Ik kwam uit een gelovige wereld en dat liep niet goed af. Ik praat er niet veel over maar wat ik hier wilde zeggen, was; door jou kan ik zien dat het om mij draait. Ik heb mezelf en ben niet afhankelijk van magie om dingen te verklaren.

Ik moet verantwoordelijk zijn voor mijn acties en dat ben ik ook. Maar ik kan ook op jou vertrouwen. We kunnen ervan uit gaan dat jij de mijne bent en ik de jouwe. Dus we kunnen eerlijk zijn tegen elkaar.”

These are my burdens
This is that dark I embrace
Tell me I’m heavy
As you trace the lines on my face
They came with my fall from grace

Look at my two hands
Look at these cracks and the holes
I am my savior
I found my truth letting go
And I’ve never felt so alone

Everything All At Once – SYML

12. Before You Knew It Was Me – SYML

“Het laatste liedje is instrumentaal en de titel Before You Knew It Was Me refereert aan het moment waarop je stopt met gewoon lol maken in de liefde en je realiseert: Dit is het. Jij bent mijn persoon. Dan gaat er een soort knop om en vanaf dat moment zal alles anders zijn. Niet beter of slechter, maar het is een verandering. Je ziet het door een lens.

Voor mij voelt Before You Knew It Was Me als vooruitgang. Muzikaal gezien wilde ik het laten zeggen: Wie weet wat er hierna komt? Laten we het in ieder geval samen ontdekken’.”

SYML’s debuutalbum is inmiddels overal te koop en te beluisteren en is binnenkort ook weer live te zien in Nederland:

08.06 | Pinkpop, Landgraaf
25.06 | Hedon, Zwolle
26.06 | Doornroosje, Nijmegen
29.06 | Rock Werchter, België
15.10 | Paradiso, Amsterdam

Verder lezen?

Bereid je verder voor op Pinkpop 2019 met dit lijstje! Meer lezen over de boodschappen van andere Singer-songwriters? Eerder sprak ik ook met HAEVN, Lewis Capaldi, Gavin James en Jacob Banks over hun songteksten. Check de links als je benieuwd bent naar wat zij te vertellen hebben!

Vaker dit soort artikelen lezen?

Volg ons op Instagram of Facebook en schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief! (No worries, no spam! 😇).

: Shervin Lainez