Als er iemand uit je naaste omgeving overlijdt, staat de wereld stil, wordt de waan van de dag even totaal onbelangrijk en kom je erachter wie je echte vrienden zijn.

Als de geliefde die je moet missen je vader is, gebeurt er nog iets anders. Het idee dat er een onaantastbare rots in de branding is die jou altijd zal beschermen, is aan diggelen. De man die je tranen droogde als je je knuffel kwijt was, jou leerde wat goed was en fout, je een schop onder je kont gaf als je iets niet durfde en met je mee dacht als je een moeilijke beslissing moest nemen, is niet meer. Nu moet je het zonder hem doen en ben je in één klap écht volwassen.

Het is alweer tien jaar geleden dat ik afscheid heb moeten nemen van mijn vader en afgelopen week was het de beurt aan een goede vriendin van mij. Tijdens het prachtige, liefdevolle afscheid realiseerde ik me weer even hoe hard en pijnlijk het is als je grote held bij je vandaan gaat.

In de afgelopen jaren maakten mijn pijn, verdriet en angst gelukkig plaats voor mooie herinneringen en heel veel dankbaarheid voor de tijd die we wél hebben mogen delen. En hoe gek het misschien ook klinkt.. ik heb niet het gevoel dat de tijd samen nu écht voorbij is. Dan heb ik het niet over een spirituele aanwezigheid (al sluit ik die ook niet uit), maar eigenlijk over een heel praktische.

Samen met mijn moeder en zussen kunnen we altijd wel bedenken welk advies mijn vader gegeven zou hebben als ik moeite heb met het maken van een keuze, denk ik aan zijn bemoedigende woorden voordat ik in het diepe spring, lijken mijn normen en waarden tegenwoordig verdacht veel op die van hem en draag ik nog elke dag zijn zakdoek bij me voor het geval ik het niet drooghoud.

Die zakdoek heb ik afgelopen week weer even tevoorschijn gehaald toen ik naar mijn My Favorite Tear Jerkers-playlist luisterde en There You’ll Be van Faith Hill voorbijkwam.

Deze is voor mijn lieve zussen, vriendinnen en natuurlijk mijn hermano, die allemaal veel te vroeg afscheid hebben moeten nemen van hun vader.

Well you showed me how it feels
To feel the sky within’ my reach
And I always will remember all
The strength you gave to me

Your love made me make it through
Oh I owe so much to you
You were right there for me

In my dreams I’ll always see you soar above the sky
In my heart there’ll always be a place for you
For all my life
There You’ll Be – Faith Hill

Meer muziek over verlies

Ariënne kreeg ook te maken met een heel heftig verlies en vond een liedje dat haar door de moeilijke tijd heen hielp. Lees het in haar Soultunes: “‘Diamonds’ voelde als het antwoord: Je kan het wel, maar er moet een knop om.”

Volg ons!

👍 ons op FacebookInstagram of schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief! (no worries, no spam 😇!)