Serena van Mil (35) is ambulant gezinswerker in Utrecht. Ze geeft advies over opvoeding en begeleidt probleemgezinnen die onder andere te maken hebben met (v)echtscheidingen, schulden, en huiselijk geweld. Toen ze haar vriend Martijn 6 jaar geleden ontmoette tijdens Koningsdag, veranderde haar leven volledig. Ze verhuisde van Soest naar Amsterdam om met hem, en deels van de tijd ook met zijn zoon uit een eerdere relatie, samen te wonen. Twee jaar geleden kreeg ze samen met Martijn een dochter. Hoe het is om een samengesteld gezin te vormen, beschrijft ze op haar website ‘Van Single tot Bonusmama’.

Iets waar Martijn ook veel invloed op heeft gehad, is Serena’s muzieksmaak. Waar ze opgroeide met alles van Bee Gees tot Dire Straits, van countrymuziek tot Frans Bauer, liet hij haar “écht goede muziek” ontdekken. Zo leerde zij singer- songwriters muziek waarderen. Nu luistert ze naar artiesten als Fink, John Mayer en James TW. En van die laatste is ook haar Soultune; When You Love Someone. Een liedje waarvan ze vanuit professioneel én persoonlijk perspectief vindt dat het gehoord moet worden…

Waarom is When You Love Someone van James TW jouw Soultune?

Serena: “When You Love Someone spreekt me heel erg aan omdat het heel goed verwoordt wat een scheiding met zowel ouders als kinderen kan doen. Op mijn werk en in mijn thuissituatie heb ik er elke dag mee te maken en het raakt me omdat ik veel van de worsteling herken. Het beschrijft precies waar te weinig over gesproken wordt.

[Verse 1]
Come home early after class
Don’t be hanging ’round the back of the schoolyard
I’ve been called up by your teacher
She said she can’t even reach you ’cause you’re so far
You’ve been talking with your fists
We didn’t raise you up like this, now did we?

Een scheiding kan gedragsverandering bij kinderen veroorzaken. Het maakt ze vaak boos en ze kunnen nergens naartoe met die emoties. Vaak uit de gedragsverandering zich dan op één plek, zoals in dit liedje op school. Ik vind het mooi dat deze vader zijn zoon uitlegt wat er thuis gebeurt.

There’ve been changes in this house
Things you don’t know about in this family

Er is van alles veranderd, maar de kinderen weten er vaak maar weinig vanaf en dat geeft ze een gevoel van onmacht. Daarom zegt hij ook:

[Pre-Chorus]
It don’t make sense, but nevertheless
You gotta believe us, it’s all for the best

It don’t make sense
The way things go
Son, you should know

Ik vind dit een goede manier voor ouders om aan hun kinderen te vertellen dat ze uit elkaar gaan.

[Chorus]
Sometimes moms and dads fall out of love
Sometimes two homes are better than one
Some things you can’t tell your sister ’cause she’s still too young
Yeah, you’ll understand
When you love someone

Ik geloof zeker dat twee huizen soms beter zijn dan één. Als er thuis veel ruzie is, leren kinderen niet wat veiligheid, geborgenheid en liefde is. Als uit elkaar gaan voor meer rust zorgt, is dat uiteindelijk beter voor de kinderen.

Dan komt er een stukje waar ik het eigenlijk niet helemaal mee eens ben:

[Verse 2]
There ain’t no one here to blame
And nothing’s going to change with your old friends
Your room will stay the same
‘Cause you’ll only be away on the weekends

Hij zegt dat er niets gaat veranderen, maar dat is niet waar. Alles wordt anders. Mijn bonuszoon leeft nu in twee verschillende families, in twee huizen met compleet verschillende energieën. Ik geloof dat zo’n nieuwe situatie je als ouder ook verandert. Waardoor jij als ouder voor je kind ook verandert.

Het volgende stukje vind ik heel mooi:

[Bridge]
Come home early after class
Don’t be hanging ’round the back of the schoolyard
And if we’re crying on the couch
Don’t let it freak you out
It’s just been so hard
When You Love Someone – James TW

Scheiden doet pijn en dat mogen de kinderen ook zien. Natuurlijk wel met mate. Ik vind het mooi dat hier gezegd wordt ‘laat je niet gek maken’. Het is soms moeilijk maar dat hoort erbij. Via mijn werk heb ik veel vechtscheidingen gezien waarin geen rekening werd gehouden met de kinderen. Dat waren vaak behoorlijk heftige situaties. Daarnaast vormen zich na scheiding vaak ook samengestelde gezinnen. Met Van Single Tot Bonusmama wil ik samengestelde gezinnen helpen om dat lastige proces liefdevoller en positiever te laten verlopen.”

Waarom was het nodig om ‘Van Single tot Bonusmama’ te starten?

“In de tijd dat ik Bonusmama werd, kon ik online niet veel over dit onderwerp vinden en ik had ook geen mensen in mijn omgeving die begrepen wat er allemaal komt kijken bij het wonen in een samengesteld gezin. Het leven in een samengesteld gezin is, op zijn zachts gezegd, een uitdaging. De scheiding is altijd aanwezig en zichtbaar.

Als ouders in scheiding betekent het dat je samen met je ex een hele nieuwe manier van opvoeden moet vinden. Dat proces is vaak behoorlijk ingewikkeld, zeker als er op een gegeven moment ook nieuwe relaties bij komen. Als bonusmama heb ik met ons samengestelde gezin dit hele proces meegemaakt.

Bonusmoeder zijn kan soms best pittig zijn, omdat je je vaak moet aanpassen en over veel zaken niets te zeggen hebt, terwijl het wel direct invloed op jou heeft. Het voelde bijna als een dans, een choreografie die ik moest leren. Ik heb daar vanuit mijn professionele achtergrond en persoonlijke situatie een weg in gevonden en heb er nu een behoorlijk positieve visie op. Op mijn website deel ik mijn ervaringen en tips aan bonusmoeders en hun samengestelde gezin om juist dat klankbord te bieden dat ik niet had.

Ik vind het belangrijk dat de (bonus)ouders vanuit een positieve mindset gaan denken, maar uiteindelijk doe ik het voor de kinderen. Het doel is om een liefdevol samengesteld gezin voor hen te creëren.”

Misschien een open deur, maar ik vraag altijd wie eens naar deze Soultune zou moeten luisteren..?

“Iedereen die gaat scheiden of gescheiden is en kinderen heeft. Ik denk dat het liedje bijdraagt aan bewustwording over de impact die een scheiding op kinderen heeft.

Ik heb het zelf niet meegemaakt, maar volgens mij is er niets moeilijker dan je kinderen vertellen dat je uit elkaar gaat. Ik denk dat dit liedje erbij kan helpen en ouders steunt om dit op een zo goed mogelijke manier te delen.

Scheiden is voor niemand leuk maar helaas onderdeel van het leven. Het is fijn om te weten dat je niet de eerste of de enige bent. Een liedje als deze is een mooie hulplijn. Het is natuurlijk veel beter als je dit liedje helemaal niet nodig hebt, maar hoe mooi dat het er is!”

Meer lezen over Serena’s ervaringen als bonusmama? Bezoek dan haar website Van Single tot Bonusmama.

Verder lezen

Wij hebben nog veel meer van zulke bijzondere Soultunes verhalen mogen delen, hier vind je een overzicht.

Jouw soultunes delen?

Heb jij zelf een Soultunes verhaal dat je wel zou willen delen? Laat een comment achter of stuur een mail naar info@nolala.com en wij nemen contact met je op!

Vaker dit soort artikelen lezen?

Volg ons dan op Facebook en Instagram of schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief (no worries, no spam 😇)

 


– When You Love Someone is written by James Taylor-Watts / Nolan Sipe / Sam Hollander © Sony/ATV Music Publishing LLC, Universal Music Publishing Group, 2019

📸: XaouX