Wie is de aap in Dance Monkey van Tones And I? Dat heb ik voor je uitgezocht in mijn eerste artikel voor Nolala. Inmiddels ben ik alweer bezig met een volgende post, maar voordat we die gaan plaatsen, zal ik me even netjes voorstellen.

Ik ben Remco Verstraten, 38 jaar en woon samen met mijn vrouw en twee kinderen in Alkmaar. In 2008 kreeg ik mijn eerste kantoorbaan bij MTV Networks (inmiddels Viacom) waar ik de hele dag naar TMF en MTV kon kijken tijdens het indelen van de reclameblokken. Ik ben in de media gebleven en werk inmiddels als Accountmanager voor de zenders van Viacom, maar ook voor Discovery, Disney en sinds dit jaar RTL. Ik ben gek op muziek én vind het leuk om te schrijven, vandaar dat Nolala voor mij the place to be is!

Waar muziek voor mij begon

Als jochie luisterde ik veel naar de platen van mijn ouders. Zij hadden een vrij brede smaak; van de soul en jazz van Aretha Franklin en Solomon Burke tot de country van John Denver en The Eagles. Man, wat vond ik dat geweldig! Ik kon er uren op zolder naar liggen luisteren met mijn koptelefoon op.

Omdat mijn moeder Engelse is, werd ik tweetalig opgevoed en kon ik de teksten altijd vrij goed verstaan. Ik begreep dus al snel waar een liedje over ging. Door Marjolijn en Nolala kwam ik er pas achter dat dat helemaal niet vanzelfsprekend is.

Ik zal altijd van de muziek die ik voorgeschoteld kreeg door mijn ouders blijven houden, maar ik ontwikkelde mijn eigen muzieksmaak in de jaren ’90. Een brede mix van pop, rock, grunge en zelfs een beetje hardcore passeerden de revue. Ook ontwikkelde ik in die tijd mijn passie voor hiphop en leeft die vandaag de dag nog steeds.

De beste manier om jezelf bij Nolala voor te stellen, is natuurlijk door middel van songteksten. Maar poeh, mezelf omschrijven in 5 liedjes is veel lastiger dan ik dacht! Here it goes!

5. I Don’t Wanna Be – Gavin DeGraw

Al jaren ben ik groot fan van Gavin DeGraw en daarom hoort er zeker een liedje van deze Amerikaanse singer-songwriter in dit lijstje thuis. I Don’t Wanna Be spreekt mij in het bijzonder aan omdat ik me erg in Gavins boodschap herken.

Gavin geeft in dit liedje aan dat hij omgeven is door mensen die zich anders voordoen dan ze zijn. Iedereen heeft hier ongetwijfeld weleens mee te maken, maar wat goed bij mij past, is dat hij zelf niet de behoefte voelt om zich anders voor te doen dan hij is.

I don’t want to be
Anything other than what I’ve been trying to be lately
All I have to do is think of me
And I have peace of mind
I’m tired of looking ’round rooms
Wondering what I’ve got to do
Or who I’m supposed to be
I don’t want to be anything other than me
I Don’t Wanna Be – Gavin Degraw

Een belangrijk onderdeel van volwassen worden, is ontdekken wie je echt bent en daar vrede mee hebben. Gewoon lekker jezelf zijn is toch het fijnste dat er is?

4. The Lazy Song – Bruno Mars

Bruno Mars is één van mijn favoriete artiesten en ik ben niet te trots om toe te geven dat ik mezelf prima herken in deze songtekst:

Today I don’t feel like doing anything
I just wanna lay in my bed

Don’t feel like picking up my phone
So leave a message at the tone
‘Cause today I swear I’m not doing anything
Bruno Mars – The Lazy Song

Voor mij is dit liedje de soundtrack van mijn luiheid. Hey, mijn leven is druk genoeg met een fulltime baan en twee kinderen, dus laat mij lekker uitslapen op de zondagochtend!

3. Father And Son – Cat Stevens

Father And Son van Cat Stevens heeft een dubbele betekenis voor mij. Enerzijds doet het me denken aan de relatie die ik met mijn vader heb en anderzijds ben ik zelf een vader van een zoon van 9 (en een dochter van 11). Ik herken veel van mezelf in hem en dat doet me mijn eigen vader beter begrijpen.

I was once like you are now, and I know that it’s not easy
To be calm when you’ve found something going on

But take your time, think a lot
Why, think of everything you’ve got
For you will still be here tomorrow, but your dreams may not
Father And Son – Cat Stevens

Opvoeden kun je niet echt oefenen, maar je wil je kinderen wel heel graag de juiste dingen leren. Hoe doe je dat als ze koppig, druk of brutaal zijn en niet willen luisteren? Het is een leerproces dat nooit stopt zullen we maar zeggen…

2. Castle On The Hill – Ed Sheeran

Castle On the Hill van Ed Sheeran is voor mij pure nostalgie. Regelmatig denk ik terug aan vroeger en dan heb ik ook weleens moeite met dingen loslaten. Op zolder heb ik nog dozen vol spullen uit mijn jeugd. Altijd als ik in de stad kom waar ik ben opgegroeid, moet ik even langs mijn ouderlijk huis of door mijn oude buurt rijden. Dan denk ik aan mijn vrienden van toen die ik inmiddels bijna allemaal uit het oog verloren ben.

Found my heart and broke it here
Made friends and lost them through the years
And I’ve not seen the roaring fields in so long, I know I’ve grown
But I can’t wait to go home

Fifteen years old and smoking hand-rolled cigarettes
Running from the law through the backfields and getting drunk with my friends
Had my first kiss on a Friday night, I don’t reckon that I did it right
But I was younger then, take me back to when
Castle on the Hill – Ed Sheeran

Hangen met mijn vrienden, kattenkwaad uithalen, in de problemen raken, liefdesverdriet. Alles is zo herkenbaar in dit lied.

1. All I Need – Method Man & Mary J. Blige (Razor Sharp Remix)

Van alle muzieksoorten kan ik hiphop toch het meest waarderen. Gek genoeg gaat het mij daarbij niet per se om de lyrics. Er is gewoon iets rauws en puurs in met name Old skool en nineties hiphop dat me enorm aanspreekt. De beats maar ook de bijbehorende cultuur fascineren me, zo vind ik bijvoorbeeld de graffiti en kledingstijl fantastisch!

Een hiphop nummer mag wat mij betreft zeker niet ontbreken in dit lijstje, maar het moet natuurlijk wel passend zijn. Laat dat nou een probleem zijn; nineties Gangsta Rap omschrijft niet bepaald mijn lifestyle!

Toch heb ik een track gevonden waarvan de lyrics dicht in de buurt komen van de relatie tussen mij en mijn vrouw, die ik ken sinds mijn 19de.

Shorty, I’m there for you anytime you need me
For real girl, it’s me in your world, believe me
Nothing make a man feel better than a woman
Queen with a crown that be down for whatever

There are few things that’s forever, my lady
We can make war or make babies, back when I was nothing
You made a brother feel like he was something
That’s why I’m with you to this day boo, no frontin’
All I Need – Method Man & Mary J. Blige

Trudi is de liefde van mijn leven en omdat we elkaar al flink wat jaren kennen, hebben we natuurlijk een hoop meegemaakt samen.

See you soon!

Ik hoop jullie hier leuke, opvallende en onverwachte insights over artiesten en lyrics bij te kunnen brengen met mijn artikelen en daarmee een waardevolle bijdrage te kunnen leveren aan Nolala. Speciale verzoekjes zijn altijd welkom!

Dit is Remco Verstraten de nieuwe Nolala redacteur in songteksten als een kind al gek op muziek...

Verder lezen

Lees hier het eerste artikel van Remco: Wie is de aap in Dance Monkey van Tones And I? Ook benieuwd naar de andere redactieleden? Lees hier meer over Marjolijn, Celeste, Carlijn & Jeanine.

Volg jij ons al?

👍 ons op FacebookInstagram of schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief! (no worries, no spam 😇!)

Volg deze playlist ook op Spotify.

 


– I Don’t Want To Be is written by Gavin Degraw © Warner Chappell Music, Inc, 2003
– The Lazy Song is written by Philip Lawrence / Ari Levine / Bruno Mars / Keinan Warsame © Sony/ATV Music Publishing LLC, Warner Chappell Music, Inc, Round Hill Music Big Loud Songs, Universal Music Publishing Group, BMG Rights Management, Kobalt Music Publishing Ltd., 2010
– Father & Son is written by Yusuf Islam © BMG Rights Management, 1970
– Castle on the Hill is written by Benjamin Joseph Levin / Edward Christopher Sheeran © Sony/ATV Music Publishing LLC, Universal Music Publishing Group, 2017
– All I Need is written by Clifford Smith / Robert F. Diggs © Universal Music Publishing Group, BMG Rights Management, 2003