Kippenvel, tranen in mijn ogen én een brok in mijn keel; dat kreeg ik toen ik Diamonds van Rihanna luisterde nadat Ariënne vertelde waarom dit nummer zo’n bijzondere betekenis voor haar heeft. Dit zijn ‘soultunes’ in misschien wel de meest intense zin van het woord.

Ariënne (36) komt uit Haarlem, is getrouwd en heeft twee dochters van 3 en 1 jaar oud. Na een aantal jaren als marketingcommunicatie adviseur in een internationaal bedrijf gewerkt te hebben, heeft ze zo’n twee jaar geleden het roer compleet om gegooid.

Nu heeft ze haar eigen coachingspraktijk, LAB30. Hiermee helpt ze haar cliënten, onder andere door middel van paardencoaching, talenten te ontdekken, oude patronen te doorbreken en persoonlijk leiderschap te laten ontwikkelen.

Ze luistert veel muziek en haar smaak is breed. Ze houdt vooral van muziek die vanuit het hart gezongen wordt, puur is. Er is één liedje dat wel héél bijzonder voor haar is; ‘Diamonds’ van Rihanna gaf haar kracht bij de verwerking van een groot verlies.

Ariënne: “Een aantal jaren geleden was ik zwanger van Teuntje. Het leek een droom die uit kwam, maar na 13 weken veranderde het in een nachtmerrie; Teuntje bleek niet gezond te zijn. Mijn man en ik besloten de zwangerschap voor de 16e week af te breken.

Het was voor ons vrij snel duidelijk dat dit de juiste beslissing was, maar ik heb altijd een ‘ja maar wat als’ gevoeld. Dat maakte het heel moeilijk. Ondanks dat ik het zelf zo heb gewild, heb ik echt het gevoel dat ik mijn kindje ben verloren.”

Wanneer ontdekte je dat ‘Diamonds’ je in deze zware periode kon helpen?

“Voor een situatie als deze is geen standaard verlofregelgeving en ik heb behoorlijk moeten vechten om vrij te krijgen. Toen ik weer aan het werk ging, voelde ik me zo verloren. Ik was er nog helemaal niet klaar voor. Ik kon me niet concentreren en vroeg me bij grote projecten af; wat heeft het voor zin? Ineens klopte het voor mijn gevoel allemaal niet meer; ik wilde een nieuwe baan en een nieuw huis.

Op een dag zat ik in de auto op weg naar werk en hoorde ik ‘Diamonds’ op de radio. Dat voelde als het antwoord: ‘Je kan het wel, maar er moet een knop om. Je moet even stralen op werk en dan komt het allemaal wel goed.’

Find light in the beautiful sea, I choose to be happy
You and I, you and I, we’re like diamonds in the sky
You’re a shooting star I see, a vision of ecstasy
When you hold me, I’m alive
We’re like diamonds in the sky

I knew that we’d become one right away
Oh, right away
At first sight I felt the energy of sun rays
I saw the life inside your eyes

So shine bright tonight,
You and I
We’re beautiful like diamonds in the sky
Eye to eye
So alive
We’re beautiful like diamonds in the sky

Shine bright like a diamond
Shine bright like a diamond
Shining bright like a diamond
We’re beautiful like diamonds in the sky
Diamonds – Rihanna

‘Diamonds’ was in deze periode een grote hit en ik hoorde het heel vaak op de radio. Elke keer dat het voorbij kwam, voelde het weer als een berichtje van boven. Op moeilijke momenten herhaalde ik ook de woorden ‘Shine bright like a diamond’ als een soort mantra in mijn hoofd. Dat sleepte me er echt doorheen.”

Wat bracht uiteindelijk de omslag? Wanneer ging ‘de knop om’ en kwam er licht in de donkere tijden?

“Ik kan me herinneren dat ik het met een collega over Teuntje had. Ik zei tegen haar ‘Ik zou alles zo inleveren, ik wil alleen maar mijn kindje. Maar dat is mij niet gegeven.’

Dat was het moment waarop ik dacht; niemand gaat het me geven, geluk is iets dat ik zelf moet creëren. Dus als ik het op mijn werk niet naar mijn zin heb, is het aan mij om een stap te zetten.

Het heeft me uiteindelijk de kracht gegeven om meer voor mezelf te kiezen. Ik ben van baan veranderd en uiteindelijk met paardencoaching begonnen. Het heeft me geleerd dat je uit een situatie als deze ook steun, kracht of wijsheid kunt halen.

Begin dit jaar liep ik op het strand en ineens dacht ik; dat ik dit met Teuntje heb meegemaakt, is niet voor niets. De dood is niet iets engs en dat mag meer gezien worden in de samenleving. Daar wil ik iets in betekenen! Ik kreeg er helemaal kippenvel van. Het was zo groot! Ik had geen idee waar ik moest beginnen.”

Maar nu heb je je eigen coachingspraktijk..

“Ja, ik had geen idee wat die eerste stap zou zijn, maar langzaamaan krijgt het steeds meer vorm. Ik geef burn-out workshops en daarin kan ik mensen helpen met verlies, verdriet, afscheid nemen en loslaten.  

In de lente ben ik voor het eerst naar het Sterretjesveld van Zorgvlied [een begraafplaats in Amsterdam, red.] geweest waar Teuntje is uitgestrooid. Dat gaf me heel veel steun en heeft een nieuwe verwerkingsslag in gang gezet.

Naar aanleiding van dat bezoek kwam de vraag bij me op of er ook een Sterretjesveld in Haarlem is en dat bleek niet zo te zijn. Veel meer mensen vonden dit een mooi idee en ik heb een projectgroep opgezet om het te gaan realiseren. Nu ligt het voorstel bij verschillende fondsen die gaan beslissen of er geld voor kan worden vrij gemaakt.

Ook organiseer ik op 10 december Wereldlichtjesdag in Haarlem. Dat is een wereldwijd initiatief waarbij om 19.00u kaarsen worden aangestoken om overleden kindjes te herdenken. Ik vond de Oosterkerk daar een heel mooie plek voor en er waren meteen meer mensen enthousiast over dit idee. Er komt iemand zingen die ook haar kind heeft verloren. Zelfs al zou er maar een clubje van 20 man op af komen, dat maakt niet uit. Elke persoon die ik hiermee kan bereiken is een stapje in de goede richting.”

Wil jij ook naar Wereldlichtjesdag in de Oosterkerk in Haarlem? Het vindt plaats op zondag 10 december van 18.30u tot 19.30u en de toegang is gratis. Hier vind je meer informatie

Verder lezen?

Wij hebben nog veel meer van zulke bijzondere Soultunes verhalen mogen delen, hier vind je een overzicht.

Volg ons!

👍 ons op FacebookInstagram of schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief! (no worries, no spam 😇!)


📸: XaouX