We hebben er even op moeten wachten, maar 4 jaar na zijn succesvolle debuutalbum, kun je morgen eindelijk een nieuwe EP van de Zweedse singer-songwriter Andreas Moe aan je indie-playlist toevoegen. De EP Love Fast, Heal Slow bevat 4 aanstekelijke, vrolijke tracks die allen pareltjes van verhalen vertellen.

In een super leuk interview vertelt Andreas over hoe moeilijk het kan zijn om over je ex heen te komen, dat hij het stigma rondom depressie wil doorbreken en dat hij ooit naar de sportschool ging om indruk te maken op een meisje…

De teksten van Andreas Moe zijn uit het leven gegrepen en het zou me niks verbazen als je jezelf er (net als ik) enorm in herkent.

Welke rol speel muziek in je leven?

“Het speelt een grote rol, want het is niet alleen een baan of hobby, maar iets waar ik me mee kan identificeren. Ik ben muzikant, artiest en songwriter. Volgens mij is het belangrijk dat je ontdekt waar je goed in bent en waar je blij van wordt. Dat je je roeping vindt. Toen ik muziek vond, vond ik mezelf.”

Vanaf je 16e heb je veel succes als songwriter, producer en vocalist voor artiesten als Avicii, Tiësto, Hadwell en Boyzone. Waarom is het ook belangrijk voor je om je eigen muziek te maken en uit te voeren?

“Volgens mij zijn er verschillende manieren waarop je je kunt uitdrukken via muziek. Het is bijna alsof ik tegelijkertijd twee verschillende mensen kan zijn als ik ook voor anderen schrijf. In die liedjes hoef ik niet zo veel emotie te leggen en kan voor even iemand anders zijn. Dat is een geweldig gevoel, maar ik zou zo’n liedje nooit voor mezelf houden. De liedjes in mijn eigen repertoire moeten persoonlijk, oprecht en betrouwbaar zijn.”

Is je hele EP autobiografisch?

“Nee, een aantal van de liedjes komt voort uit eigen ervaringen, andere zijn gebaseerd op gedachten of ervaringen van vrienden. Calling Out en Out Of You Body zijn autobiografisch. Mine Mine Mine is 50/50. Dat liedje is geschreven naar aanleiding van eigen ervaringen en ook vanuit het perspectief van een vriend. Maar ik herken mezelf er absoluut in. Do You Even Know gaat over iets dat iedereen weleens heeft meegemaakt denk ik.”

Laten we je songteksten één voor één bekijken.

1. Calling Out – Andreas Moe

“Toen ik een jaar of 15 of 16 was, bracht ik veel tijd door in een jeugdcentrum in Stockholm. Er was één meisje dat ik heel leuk vond. Ik begreep toen nog niet hoe belangrijk het is om jezelf te zijn. Want mezelf zijn had nooit gewerkt. Op die leeftijd wil je cool zijn, een skater, gitaarspeler of rockster. Iemand die zij leuk zou vinden.

Calling Out gaat dan ook over iemands aandacht proberen te trekken door gekke dingen te doen. Dingen die niet bij je passen, maar die je wel doet totdat je je realiseert ‘Misschien moet ik gewoon mezelf zijn’.”

We’ve been hanging out now
Coming up a year now
But you never once looked at me that way
That is gonna change
There’s a reason why

I’m gonna grow a beard
I’ll even cut my hair
Just to look like guys in your magazine
I don’t know if it’s me
But I’ve gotta try


Cause everything I do is to start up a fire
And everything I say is to make you smile
Oh oh oh oh
I’m hoping that you hear me crying

Don’t you know I’m calling out
Calling Out – Andreas Moe

Ging je echt voor haar naar de sportschool?

“Ja, dat heb ik wel gedaan. [lacht] Ik ben krachttraining gaan doen en heb een raar snorretje laten staan die er nog erger uit ziet dan nu. Dit alles is echt gek als ik erop terug kijk.”

2. Out Of Your Body – Andreas Moe

Out Of Your Body is een donker liedje. Het is een soort oproep aan mensen die net als ik een psychische aandoening hebben gehad of dat nu meemaken en vastzitten in die duisternis.

Ik vind het heel erg om te horen dat er jonge mensen zijn die niet de energie hebben om door te gaan. In Zweden plegen elke dag vier mensen zelfmoord. Elke dag! Het is de meest voorkomende doodsoorzaak tussen de 15 en 25. Dat is bizar. Er zit een enorm stigma op. In plaats van hun ouder of vriend erover te vertellen, geven deze jongeren het leven op.

Dit liedje gaat over het kwijtraken van dit stigma. We moeten erover praten, het uit ons lichaam krijgen en nooit proberen te verbergen hoe we ons voelen. Je kunt er nooit te veel over praten. We moeten doorgaan totdat het stigma verdwenen is en depressie wordt behandeld als een gebroken been ofzo.”

You’ve been carrying this weight on your beat up shoulders
And hauled it around like a grinding rock
You know, the only thing that hurts more than being this broken
Is everyday trying to pretend that you’re not

But you gotta
Break if you gotta break
Hurt if you need the hurt
Cry if you wanna cry
Just get it out of your body, out of your body

Say what you wanna say
Fight until it goes away
Shout if you need to shout
Get it out of your body, get it out of your body now
Out Of Your Body – Andreas Moe 

Als je naar de vrolijke sound luistert, zou je niet zeggen dat het zo’n donker onderwerp heeft.

“De diepe boodschap en de betekenis zijn verdrietig natuurlijk, maar er zit hoop in het liedje. Zolang we blijven praten en niet neerkijken op mensen die zich slecht voelen, is er altijd hoop.”

3. Mine Mine Mine – Andreas Moe

“Mine, Mine, Mine is een ander liedje waarvan ik denk dat mensen zich er wel in herkennen. Als je een relatie hebt, zijn de eerste maanden of misschien wel het eerste jaar romantisch en gaat alles heel goed. Dan ga je samenwonen en zie je kanten van elkaar die je nog niet kent. Niet al die kanten zijn even glamorous. Sommige zijn gewoon heel menselijk maar die zie je niet wanneer je elkaar maar af en toe ziet.

Mine Mine Mine gaat over dat punt bereiken. Als je in een situatie komt waarin je denkt ‘Ok, dat was niet heel aardig van me. Waarom is ze eigenlijk bij me?’”

I got love for you baby
That’s for sure
Half a bottle deep
Laying on the floor
You’re blowing smoke rings at me
Till my eyes get sore
Blood shot burning
But I want some more
I got love for you baby
But I lost the keys
We’re stuck until we hit our anniversary
And when you’ve had too much
Lean on me
Make circles on my chest until you fall asleep

You know sometimes you gotta lose it all
Go lose it all
Before you find just what you’re looking for

So let your hair down pretty
Love will make you crazy
Why be sane
When we can be wild

I’m not laughing honey
I just think it’s funny
Cause who would’ve thought I could call you mine mine mine
Mine Mine Mine – Andreas Moe

“Tegelijkertijd weet ik dat ik een goede gast ben. Je moet het niet te serieus nemen, het gaat om de kleine dingen. Je blijft gewoon voor altijd dankbaar dat ze bij je is.”

4. Do You Even Know – Andreas Moe

“Do You Even Know gaat over wat er na een break-up gebeurt en over dat pijn nooit even hard toeslaat. Er is er altijd één meer gekwetst en in dit liedje kan hij het idee van ‘Ze is over me heen’ niet loslaten.

Dat kan in de kleinste dingen zitten. Rode lippenstift op een Instagram post kan je laten denken ‘Waarom draagt ze meer lippenstift?’ Of het kan een berichtje zijn zonder emoji’s. Snap je wat ik bedoel? Die kleine dingen doen je denken ‘Ze geeft niet meer om me’.”

She’s dressing up, I’m breaking down
Red lips, new love, gotta blow it
She orders long drinks for long nights
I’m still as blue as my poems
A day is like a drink, a week is like a pill
But when I sober up I’m just as ill
And everybody hurts, but no one in this world
No one has a word for how I’m burning for her
Just tell me know

Do you even know what it feels like?
Do you even know what it feels like when lights go out?
I’ve only really know myself through her eyes

Do you even know what it feels like?
Do you even know what it feels like when hearts burn out?
I’ve only really loved myself through her eyes

You live and learn, I toss and turn
I got rain, I got clouds, she got freedom
She loves fast, I heal slow
I’m still as blue as my poems
Do You Even Know – Andreas Moe

“She loves fast, I heal slow is een zin die in mijn hoofd bleef hangen. Het geeft aan dat de emotionele balans niet klopt. Verliefd word je in een seconde, maar het duurt eeuwen om over iemand heen te komen. Dat is gewoon niet eerlijk.”

Wat hoop je dat mensen uit je muziek halen?

“Net als bij elke andere kunstvorm, gaat het om mensen iets te laten voelen. Ik geloof dat zolang als ik iets voel als ik het liedje zing, sommige mensen zich erin zullen herkennen. Ik hoop dat ze het in zich opnemen en hun dag vervolgen met een lach, traan, of wat voor gevoel dan ook.”

Hoe hoop je dat je leven of carrière er over 5 of 10 jaar uit ziet?

“Ik heb me gerealiseerd dat ik gelukkig ben zolang ik muziek kan blijven maken. Natuurlijk wil ik succesvol zijn, kunnen toeren en platen kunnen verkopen. Maar uiteindelijk gaat het erom hoe je succes definieert.

Als ik 10 jaar in de toekomst zou kunnen kijken en mezelf zou zien staan op een podium voor 300 mensen, dan zou ik lachen. Omdat ik dan nog steeds mijn gitaar zou vasthouden, mijn liedjes zou spelen en mensen iets zou laten voelen. Dat is waar ik op dit moment van droom.”

Verder lezen

Benieuwd naar andere artiesten die hun songteksten uitleggen? Lees ook de interviews met Bastille, Wulf en de Bear’s Den voor meer bijzondere verhalen!

Volg jij ons al?

👍 ons op FacebookInstagram of schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief! (no worries, no spam 😇!)


– Calling Out is written by Andreas Moe / Jonathan Quarmby / Corey Sanders © Phrased Differently Music Limited, Spirit B Unique Jv S.A.R.L., SPIRIT B-UNIQUE JV SARL, RAK PUBLISHING LTD, 2019
– Out of Your Body, 2019
– Mine Mine Mine is written by Andreas Moe / Mitchell Lewis / Johannes Runemark © Universal Music Publishing AB, The Kennel AB, Phrased Differently Music Limited, 2019
– Do you even know, 2019

📸Jana Julian