Ze werd wereldberoemd met de epische, symfonische metal-sound van Within Temptation, maar morgen brengt Sharon den Adel een soloalbum uit met een heel ander geluid. Met ‘My Indigo’ verwerkte ze een veelbewogen periode in haar leven. Ze zette haar diepste gevoelens om in kleine liedjes met persoonlijke teksten en een luchtige sound. In een openhartig gesprek vertelde ze mij het bijzondere verhaal achter de eerlijke lyrics.

Voor iemand die al decennialang een succesvolle muzikale carrière heeft, kan ik me voorstellen dat muziek een centrale rol speelt in je leven. Maar wat betekent het voor jou persoonlijk?

Sharon den Adel: “Als kind was ik best verlegen, wat eigenlijk raar is want van nature ben ik heel open. Maar je wordt snel gekwetst als je je erg openstelt en door omstandigheden ben ik meer behoudend geworden.

Voor mij is muziek altijd een katalysator geweest om die emoties te verwerken. Al op jonge leeftijd merkte ik ‘Als ik ergens gelukkig van word, is het zingen. Dat is voor mij de beste uitlaatklep’.”

Welke artiesten inspireren je?

“Ik luister naar allerlei soorten muziek. Een goed liedje is voor mij een liedje dat me raakt, in positieve of negatieve zin. Het kan de melancholie zijn in metal of het hele positieve dat reggae heeft. Het is maar net wat bij de emotie van dat moment past.

Janis Joplin, Tori Amos en Kurt Cobain zijn mijn grote helden. Zij hebben mij gevormd in mijn tienerjaren. Ik herkende me in hun rauwe teksten en het boos of gefrustreerd zijn over iets. Onderweg naar school of naar huis luisterde ik vaak naar Nirvana en als ik dan aankwam, was ik dat gevoel helemaal kwijt.”

Hoe belangrijk is de betekenis van muziek voor jou?

“Heel belangrijk, ik luister altijd naar de lyrics. Ik kan ook geen teksten schrijven die nergens over gaan. Ik vind dat als je ergens een emotionele lading aan geeft, je het moet onderbouwen.

Het kan niet zo zijn dat je een liedje over een heftig onderwerp schrijft en dat naderhand blijkt dat je het nooit hebt meegemaakt of er eigenlijk geen mening over hebt. Dat mag niet. Bij metal sowieso niet, authenticiteit is daar misschien nog wel belangrijker dan in welk ander genre dan ook. Dat heb ik meegenomen in ‘My Indigo’.”

‘My Indigo’ is zowel qua sound als qua lyrics veel ingetogener dan we van de muziek van Within Temptation gewend zijn, hoe kwam dit album tot stand?

“Dat heeft een bijzondere reden. Mijn hele jong-volwassen leven is in Within Temptation gaan zitten. Vol overgave ben ik ervoor gegaan.

Met Within Temptation kan ik op de barricade staan. We maken sterke, euforische liedjes met grote verhalen over thema’s die zich bijvoorbeeld in de wereldpolitiek afspelen. Na 20 jaar kwam ik erachter dat ik die muziek even niet meer kon schrijven.

Ik had te veel op mijn bordje gekregen en voelde me even niet groot op dat moment. Ik ging naar mezelf kijken en dacht: ‘Wie ben ik nu eigenlijk? Wat wil ik doen in die laatste 20 jaar die ik nog op het podium sta?’”

Wat voor inzichten kreeg je?

“Ik kwam erachter dat ik het één en ander uit het verleden nog niet verwerkt had. Within Temptation werd zo succesvol dat er elke keer weer iets nieuws op ons pad kwam. Als we bijvoorbeeld een gouden plaat hadden behaald, dronken we er even een drankje op, maar de volgende dag stapten we weer in vliegtuig en gingen we door. In die twintig jaar kon ik bepaalde highs en lows geen plek geven omdat de machine alsmaar door ging.

Ooit zei Xzibit iets tegen mij dat me enorm raakte: ‘You can buy anything in life, but you can’t buy time’. Heel leuk dat je zo succesvol bent, maar als je tijd komt moet je er zeker van zijn dat je de tijd hebt gespendeerd aan de dingen die echt belangrijk voor je zijn. Dat betekent dus ook meer aan familie en vrienden. Dat heeft me de genadeklap gegeven om zo te blokkeren. En dat heeft er uiteindelijk ook voor gezorgd dat ik meer balans in mijn leven ben gaan brengen.

Hoe heb je dat gedaan?

“Ik heb meer tijd genomen voor mijn gezin, familie en vrienden en heb besloten om de toekomst met Within Temptation anders in te delen, zodat ik vaker thuis ben. En ik heb een plaat geschreven om alle highs en lows te verwerken, om ze een gezicht te geven.

‘My Indigo’ bevat persoonlijke liedjes over de jaren ‘80 waarin ik opgroeide maar ook over het nu en de toekomst. Over hoe dit mij gevormd heeft en over hoe ik in het leven sta. Vaak praat ik over emoties in kleuren en indigo was de kleur van de periode waarin ik het schreef.”

Is er één liedje dat een speciale betekenis voor je heeft?

“Toen ik het liedje ‘My Indigo’ had geschreven, wist ik; nu heb ik het liedje dat alles in één keer vertelt, dat naar de kern gaat.

And though you never take my hand
Even when I raise your shipwreck from the sand
And though you never count the cost
Of the innocence you’ve lost and what it meant

Mensen uiten zich op verschillende manieren en ondanks dat je samen opgroeit, laat je soms emoties op een andere manier zien. De één is meer introvert, de ander meer extravert.

You don’t have to love me
There’s one thing you should know
My love will not unravel
Its unconditional

Mijn liefde zal nooit vergaan. Ik hou van jou, hoe ons leven zich ook gevormd heeft en hoe we ook over elkaar denken. Jij begrijpt mij vaak niet en ik begrijp jou vaak niet, maar ondanks dat houd ik van je.

My indigo
Even the heart won’t let show, you don’t have say, to let me know
My indigo
Even the heart won’t let show, you don’t have say, to let me know
My indigo
My Indigo – My Indigo

Het belangrijkste van dit verhaal is dat je soms heel ongelukkig kunt zijn terwijl het niet nodig is. Maar het kan je wel vormen. Communicatie is misschien wel het moeilijkste dat er is, maar ik denk dat het heel belangrijk is dat je altijd eerlijk naar elkaar bent. Zeker als het je zo dwars zit.”

Ik vind het heel moedig en bijzonder dat je dit deelt.

“Ik had geen keuze. Ik denk ook dat deze liedjes eerlijker moeten zijn dan alles dat ik hiervoor geschreven heb. Het gaat gewoon zó diep.”

Heeft de persoon over wie dit gaat het liedje het al gehoord?

“Ja en dat kwam wel hard aan. Maar er zijn heel mooie gesprekken uit voortgekomen.

Het bleek dat hij wel van mij houdt, maar het op een andere manier uit. Hij had helemaal niet het idee dat hij mij zo heeft laten voelen die jaren.

Met die gesprekken hebben we het kunnen vereffenen en heb ik het een plek kunnen geven. Dat vind ik heel mooi. Ik houd nu nog meer van hem.”

‘My Indigo’ is vanaf morgen overal verkrijgbaar en te beluisteren via de streaming services 👇. Ook wordt er op dit moment aan nieuwe muziek voor Within Temptation gewerkt, Sharon verwacht dat dit zal worden uitgebracht voor de start van de Europese tour die in oktober van start gaat.

Verder lezen?

Benieuwd naar het verhaal achter de muziek van HAEVN? Of waarom Birgit Schuurman haar nieuwe album ‘A Fool For Love’ schreef? Check de links!

Vaker dit soort artikelen lezen?

Volg ons op Instagram of Facebook en schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief! (No worries, no spam! 😇).


Over Sharon den Adel

Sharon den Adel werd wereldberoemd als frontvrouw van metalband Within Temptation. De band werd in 1996 opgericht en is inmiddels wereldwijd één van de meest succesvolle in zijn genre. De band scoorde vele hits, waaronder Ice Queen, Stand My Ground en What Have You Done en bracht 7 studioalbums, 2 live albums, een cover album en 3 DVDs uit. Wereldwijd verkochten ze meer dan 3,5 miljoen stuks en waren dan ook jarenlang de bestverkopende Nederlandse band in het buitenland. Ook won Within Temptation vele prestigieuze prijzen en zetten ze tours door Europa, Azië, Noord- en Zuid-Amerika op hun naam.

Ook heeft Sharon de afgelopen jaren verschillende succesvolle ‘featurings’ gedaan, waaronder In And Out Of Love met Armin van Buuren. My Indigo is het eerste eigen soloproject van de Singer-songwriter. Het gelijknamige album is de eerste release van dit project, maar in de toekomst kunnen we hier nog meer releases van verwachten.


– My Indigo is written by Daniel Barkman, Daniel Gibson & Sharon den Adel, 2018.