Singer-songwriter Ruben Annink ken je misschien wel van De Beste Singer Songwriter van Nederland of zijn onvergetelijke optreden met (een huilende) Ali B tijdens De Wereld Draait Door. De 19-jarige zanger bracht in 2016 in samenwerking met Monica Geuze en Jonna Fraser urban track Nu Of Nooit uit. Ondanks dat dit een groot succes was op YouTube, besloot hij zijn hart te gaan volgen. Eind januari kwam de EP Goed uit, met daarop 5 gevoelige liedjes die te beschrijven zijn als ‘Nederpop’. Vanwaar deze switch en wat wil hij eigenlijk met zijn muziek bereiken?

Welke rol speelt muziek in je leven?

Ruben Annink: “Voor mij is muziek echt een uitlaatklep. Alles dat vast zit in m’n hoofd kan ik met behulp van muziek en het schrijven van teksten loslaten. Als ik dat niet had gehad, was ik al lang depressief geweest of had ik een burn-out gehad.

Sommige dingen vind ik te persoonlijk om aan iemand te vertellen, maar om het in een songtekst op te schrijven, vind ik heel normaal. ‘Van De Liefde Weet Ik Niets’ gaat bijvoorbeeld over de scheiding van mijn ouders en dat is voor mij echt een ding. Maar als ik erover schrijf of zing, blijft er toch een soort ‘glazen wandje’ tussen staan en kan ik het kwijt.”

Krijg je wel eens reacties op dat wat je in je muziek bespreekt?

“Veel mensen denken dat ik alles onder een vergrootglas leg. Soms moet dat ook omdat een verhaal anders niet ‘groot’ genoeg is, maar sommige mensen vinden dat je je dan aanstelt. ‘Je maakt alleen maar jankmuziek’ zeggen ze dan.  

Natuurlijk snap ik dat, maar zelf blijf ik een heel vrolijke jongen, juist omdát ik dat soort muziek maak. Als ik dat niet zou doen, zou ik zelf heel jankerig worden, haha. Dat moeten we niet willen.”

Waarom heb je de switch van hiphop naar Nederpop gemaakt?

“Mijn collega’s in de urban wereld zijn jongens die ervan houden om naar clubs te gaan, flessen drank te bestellen en de hele avond in de VIP te staan. Zo ben ik niet. Ik wil niet de guy zijn die als een soort god bewonderd wordt in de club. Ik wil met de mensen die naar mijn muziek luisteren aan de bar staan, met een biertje. 

En als je dat doortrekt naar mijn muziek, klopte dat niet. Ik vind hiphop super leuke muziek om te maken, maar het past niet bij mij als persoon. En ik vind niet dat ik mezelf een masker moet voorhouden. Ik heb me voorgenomen dicht bij mezelf te blijven en te proberen om mensen van míj te laten houden, niet van iemand die ik wil neerzetten.”

Waar gaat Goed over?

“Mijn EP is volledig autobiografisch en daar heb ik heel bewust voor gekozen. Ik wilde mijn verhaal vertellen en Goed is een verhaal over de liefde.

Het liedje Goed gaat over de break-up met m’n ex. Van De Liefde Weet Ik Niets sluit daar mooi op aan. In Dat Ik Op Je Wacht vind ik weer een nieuwe liefde en in Wie Ze Was verandert alles weer. Tot slot gaat het liedje Sarah over de relatie met mijn zusje, ik wilde positief en luchtig eindigen.”

Welke van deze liedjes heeft een (extra) bijzonder verhaal?

“‘Wie Ze Was’ vind ik bijzonder. Ik heb dit samen met Okke Punt geschreven, die ik ken van De Beste Singer Songwriter van Nederland. We wilden een liedje over Amsterdam schrijven, zonder dat mensen door hebben dat het daar over gaat.

Nog geen drie maanden nadat we het liedje schreven, ontmoette ik een meisje uit Amsterdam en bleek het ook perfect bij haar aan te sluiten. Het paste zo goed, het was bijna eng!”

Waar gaat het over?

“In de eerste plaats gaat het dus over Amsterdam.

‘s Avonds laat, loop over straat en zij is bij me
Ik ben terug van weggeweest

Ik ben in Amsterdam geboren en daarna naar Haarlem verhuisd met m’n ouders. Maar elke keer als ik in Amsterdam kom, voelt het weer als thuiskomen.

Niemand is met haar te vergelijken
Van haar is er maar één

Er is zo veel historie, een mengeling van zo veel verschillende invloeden. Het is uniek hoe de originele inwoners, maar ook ‘import Amsterdammers’ en toeristen met elkaar samenleven. Dat vind ik heel tof om te zien.

Ik probeer haar te vermijden
Maar ze trekt me toch weer terug

Soms wil je gewoon niet naar Amsterdam, heb je geen zin in die drukte. Om uit te gaan vind ik Amsterdam bijvoorbeeld totaal niet interessant. Maar er is altijd wel iemand die naar Amsterdam wil en uiteindelijk word je dan meegezogen.

Iedereen heeft altijd wat te zeiken

Dat ben ik zelf.

Maar zij maakt zich niet druk

Ik kan Amsterdam als heel druk ervaren, maar eigenlijk is Amsterdam best wel rustig. Het kan de drukte aan.

En het refrein gaat over de ontwikkeling van de stad.

Zij is niet meer wie ze was
Ze verandert met de tijd
Is anders elke nacht

In Amsterdam is geen avond hetzelfde, ik denk dat Amsterdam daardoor de hoofdstad van FOMO’s is (mensen met een ‘Fear Of Missing Out’, red.). In Haarlem, waar ik woon, is elk weekend hetzelfde en dat vind ik heerlijk. Maar ik kan heel goed begrijpen dat mensen hier in Amsterdam niks willen missen.

Het gezicht van Amsterdam
Ze blijft zichzelf bewijzen
Zij heeft nooit wat de verliezen

Amsterdam als stad heeft ook niks te verliezen, je kunt alleen maar winnen in die stad.

Koningin van de Jordaan
En je hoeft ook maar een straat te kiezen
En iedereen hier kent haar naam
Wie Ze Was – Ruben Annink

Maar het liedje gaat dus ook over het meisje. Ze komt uit de Jordaan en zou zo ‘het gezicht van Amsterdam’ kunnen zijn. Ze is het afgelopen jaar ook enorm veranderd en doet echt wat ze wil, heeft schijt aan iedereen. Het is bijna vervelend hoe goed dit bij haar past, haha.”

Zou je ooit in Amsterdam willen wonen?

“Nu niet meer. Ik zag ik mezelf tot een jaar geleden echt als Amsterdammer, maar heb me vorige maand beseft dat ik nooit meer weg wil uit Haarlem. Eerder dacht ik; ‘Als je in Amsterdam woont, kun je gewoon elke dag stappen’! Maar nu vind ik het heerlijk dat ik níet de gelegenheid heb om te stappen op een dinsdagavond. Ik zou die verleiding niet kunnen weerstaan. Dus eigenlijk is het een beetje uit zelfbescherming.”

Wat hoop je met je muziek te bereiken?

“Ik hoop dat mensen zich herkennen in mijn muziek. ‘Dat Ik Op Je Wacht’ gaat bijvoorbeeld over dat je in de kroeg een leuk meisje ziet en je je ineens heel achterlijk gaat gedragen. Ik hoop dat anderen dat herkennen en om zichzelf moeten lachen. Dat ze zich realiseren: ‘Jeetje, wat ben ik eigenlijk een idioot’.

Bij ‘Van De Liefde Weet Ik Niets’ hoop ik dat mensen beseffen dat liefde voor iedereen anders is. Wie weet nou eigenlijk wat de definitie van liefde is? Wie ben ik om te weten wat liefde is? Voor mij kan liefde heel anders zijn dan voor iemand anders.

‘Goed’ gaat over mijn ex. Ik denk dat iedereen heeft weleens gehad dat je om 2.00u ‘s nachts helemaal alleen op de bank zit, met net te veel bier op en dat je je ineens realiseert dat je al 2 uur lang de Facebook van je ex aan het stalken bent. Dat je ziet hoe gelukkig zij is en daarmee beseft hoe ongelukkig jij eigenlijk bent.

Dat is mijn doel met schrijven, dat mensen zichzelf herkennen in mijn teksten. Jij zei net dat 2/3 van de mensen geen f🤐ck geeft om wat je nou eigenlijk zegt. Ik wist niet dat het er zo veel waren en dat vind ik best pijnlijk. Je doet toch veel moeite om iets mooi te laten rijmen en in een verhaaltje te gieten.  

Ik heb ergens het vertrouwen dat mensen bij sommige artiesten wél bewust naar de tekst luisteren, maar misschien houd ik mezelf daarmee voor de gek, haha.”

De EP Goed van Ruben Annink is nu te beluisteren in Spotify 👇 en ook wordt er aan een album gewerkt, de planning is dat deze dit najaar zal verschijnen.

Verder lezen?

Meer openhartige interviews met artiesten lezen? Marco Borsato vertelde me eerder hoe hij de val van The Entertainment Group van zich afschreef in Mooi en Marijn van der Meer van HAEVN schreef een tekst die met terugwerkende kracht heel goed bij hem ging passen.. Giel Beelen vertelde het romantische verhaal over welk liedje perfect bij hem past.

Volg jij ons al?

👍 ons op FacebookInstagram of schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief! (no worries, no spam 😇!)