Birgit Schuurman is een verhalenverteller. De afgelopen jaren deed ze dat met name in het theater, films en series, maar deze week heeft ze sinds tien jaar weer een nieuw album uitgebracht. A Fool For Love is de meest autobiografische tot nog toe, een persoonlijk album waarin ze het leven in een uur weet te vatten.

Wat heeft je ertoe gebracht om na zo’n lange tijd weer een album uit te brengen?

“De afgelopen tien jaar stond ik continu in het theater of speelde ik in een film of serie. Op een gegeven moment vroeg de regisseur van een theaterstuk ik weer een paar eigen liedjes wilden schrijven. Tijdens dat proces dacht ik ‘Ik voel weer het vuur om voor een plaat te schrijven, ik heb voor mijn gevoel weer dingen die gemaakt moeten worden!’

Een paar dagen voor de repetities werd de hele productie afgeblazen, waardoor ik weer ruimte in mijn agenda had. Ik dacht: hier moet ik gebruik van maken, want ik heb weer veel zin om te schrijven en ik heb nu de tijd.”

Waar gaat A Fool For Love over?

“Het gaat over mijn leven. Mijn verlangens, f🤐ck ups, mijn liefdes – mijn man, kind en mijn vrienden – de lust voor het leven en de valkuilen van de liefde of de lust. Het gaat over hoe ik daarop terug kijk, maar ik kijk ook vooruit.”

Waarom heb je besloten zo’n persoonlijk album te maken?

“Met schrijven ‘flow’ ik het meest als ik over de waarheid schrijf. Soms bedenk ik weleens een zin die mooi zou passen, maar niet de waarheid is en dan voelt het alsof ik dat toch niet kan zeggen. Ik heb een gek soort censuur voor mezelf, alles moet ‘echt’ zijn.

Over censuur gesproken, die heb ik niet gehad als het gaat over het delen van intieme emoties. Er staan teksten op het album waarvan je denkt; het lijkt wel een dagboek, zo intiem. Zoals in ‘I f🤐cked it up, really f🤐cked it up’. Dan snap je wel waar het over gaat denk ik. Eerlijker wordt ’t niet.”

Is er één liedje dat een speciale betekenis voor je heeft?

“‘Sweet Surrender’ heb ik voor mijn zoontje geschreven. Als ik niet nu zou vertellen dat het voor mijn zoontje is, denk ik niet dat je het eruit zouden halen. Het zou ook over romantische liefde kunnen gaan.

Als mijn zoontje gaat slapen, vraagt hij vaak ‘Kom je bij me liggen?’ Dat vond ik leuk, maar ik ging ook weleens om half acht bij hem liggen en werd vervolgens om half tien wakker. Dan dacht ik ‘Shit, nou is mijn hele avond weg’. Maar op een gegeven moment realiseerde ik me dat deze momenten ontzettend dierbaar en waardevol zijn. Hij vertelt me dan over dingen die hij leuk vindt of waar hij verdrietig van wordt.

Dus het liedje gaat over dat ik bij hem ga liggen en we ons samen overgeven aan de slaap. Waar gaan we naartoe als we samen dromen?

Every time we lay down
Fill me up with wonder
A piece of heaven I found
I’m slowly diving under

Where do we go when we sleep at night?
Under the stars as we close our eyes
And we fall, and we fall and we fall into

Sweet surrender
Letting go as we fall, letting go of it all
I can feel it inside of me

I’m talking ‘bout sweet surrender

Sweet surrender

Als hij dit later terug hoort, dan weet hij; he is and was loved.

You should know you’re not only a wave
You will always be the wild wide sea

Je bent niet alleen het golfje, je bent de zee. We proberen hem mee te geven dat alles mogelijk is en hij alle ruimte van de wereld mag innemen. Ik zal er altijd zijn.

And I will be the one who stays
Sweet Surrender – Birgit Schuurman

Ik ben heel blij dat het een-op-een mijn liefdesverklaring aan mijn kind is geworden, maar ook multi-interpretabel is. En dat die meneer die luistert, denkt dat het over het meisje gaat waarop hij verliefd is. Dat vind ik tof.”

Wat hoop je dat mensen uit je muziek halen?

“Ik hoop mensen mee te nemen in een vibe die soms heel klein is, maar waar je ook lekker op kunt losgaan. Wanneer ik het live speel, hoop ik dat de mensen die aan het eind van de avond de zaal uitlopen zich realiseren dat ze liefde, verlangen en verdriet hebben gevoeld. Dat ze eigenlijk het leven in een uur hebben gehoord. Het liefdesleven van iemand waar ze veel in herkennen.

Daarbij vind ik het fijn als muziek een silver lining heeft, hoopvol is. Mijn liedje ‘Take Me Back In Time’ is wel een ‘Sorry I f🤐cked up’-song, maar aan het eind trek je de conclusie ‘het was pijnlijk, maar er is nog steeds liefde’. Dat vind ik belangrijk.”

Voel je je wanneer je muziek maakt anders dan wanneer je acteert?

“Als ik acteer, duik ik in de emoties van iemand anders en als ik muziek maak, leg ik mijn eigen emoties op tafel. Het is naakter en kwetsbaarder. Maar ik vind dat ook te gek. Als mensen bijvoorbeeld zeggen ‘Ik heb de hele tijd dat liedje in mijn hoofd’, denk ik; ik heb voor iemands oorwurm gezorgd, in a good way, haha!”

Zou je kunnen kiezen tussen muziek maken of acteren?

“Dat is voor mij hetzelfde als vragen te kiezen tussen twee kinderen, I’m not f🤐cking chosing! Het zijn twee verschillende dingen die je op een andere manier voeden en die gelukkig ook naast elkaar kunnen bestaan.

Het is wel zo dat wanneer je voor een film of serie wordt gevraagd, de producent de trein al in elkaar heeft gezet. Als je aan boord gaat, weet je dat je gaat rijden. Nu heb ik het hele bouwpakket from scratch zelf bedacht. I had a dream, haha!”

Is het een droom die uitkomt?

‘Nou ja, ik ben wel heel blij dat ik heb doorgezet. Ik heb het afgelopen jaar vaak gedacht ‘It’s a lot’ en wil ik wel? Dan liet ik het een week liggen en dacht ik ‘Ja, natuurlijk wil ik het!’. Maar als het allemaal uit jezelf moet komen.. het is een zoektocht.

Er zit ook veel goodwill in van de mensen met wie ik heb samengewerkt. Blijkbaar is er iets in mijn muziek of in mij dat ze zodanig aanspreekt dat ze ja hebben gezegd. Daar ben ik heel dankbaar voor en trots op.’

A Fool For Love is overal verkrijgbaar en te beluisteren via de bekende streamingdiensten 👇. Houd Birgits website in de gaten voor het laatste nieuws.

Verder lezen

Wist je dat Jamai vorige week ook een heel openhartig album heeft uitgebracht? Hij vertelt in dit interview waarom Alles Wat Er Is zo’n goede beschrijving geeft van een keerpunt in zijn relatie. Eerder sprak ik ook al met Marijn van HAEVN en Niels Geusebroek, ik ben benieuwd naar wat je van hun verhalen vindt.. 😊

Volg ons!

👍 ons op FacebookInstagram of schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief! (no worries, no spam 😇!)


📸: Karen Rosetzsky