15 jaar na Idols is er eindelijk weer nieuwe muziek van Jamai. Morgen komt Genoeg Te Doen uit en ik sprak met de zanger over zijn ontwikkeling, de inspiratie voor dit goudeerlijke album en het verhaal achter Alles Wat Er Is; een openhartig liedje over zijn relatie die op het nippertje gered werd.

Wat heeft je ertoe gebracht om na 15 jaar weer een album uit te brengen?

“Ik voel me zanger, ik ben ook nooit echt gestopt. Ik realiseer me dat ik dat de afgelopen jaren totaal niet heb uitgedragen, maar mijn piano staat midden in mijn woonkamer, ik zit er elke dag achter en heb in die 15 jaar honderden liedjes geschreven. Ik had alleen niet de behoefte om het out there te gooien.

Voor het programma ‘Beter Dan Het Origineel’ maakte ik een piano versie van Wake Me Up van Avicii, dat werd een bescheiden hitje. Even later zong ik in The Passion het liedje Gevallen Of Gevlogen? en dat werd ook een hit. Ik raakte in gesprek met Universal en zij boden me alle tijd en ruimte om een nieuwe plaat op te nemen. Dat was een droomscenario.”

Begin dit jaar postte je een bericht op Instagram waarin je schreef dat je anders in het leven staat dan 15 jaar geleden, toen je je vorige album maakte. Wat is er veranderd?

“Toen was ik 17, ik weet niet of jij je nog kunt herinneren hoe je was toen je zo oud was, haha? Je had toch oogkleppen op en ging maar gewoon. Als je ouder wordt, is dat gelukkig minder.

Ik ben nu 31 en dat vind ik een heel prettige leeftijd. Je wordt serieus genomen, maar hebt toch ook nog het jeugdige, je kunt bijvoorbeeld wel nog een festivalletje pakken. Op mijn 17e was ik helemaal niet bezig met wat anderen deden of met wat er in de politiek gebeurde.”

Is dat nu veranderd?

“Ja, heel erg. Dat contrast is denk ik bij iedereen heel groot, alleen kenden mensen mij al toen ik 17 was. Ik denk dat je ervan schrikt hoeveel mensen nog denken dat ik een bril draag en mijn tong uitsteek als er een camera voorbijkomt.

Mensen hebben een bepaald beeld en dat moet je helemaal turnen, dat is wel een drempel. Ik ben 15 jaar verder, volwassen en wil luisteraars aan me binden met mijn muziek.”

Waar gaat het album over?

“Je zou de liedjes in chronologische volgorde kunnen zetten en dan zou het beginnen met intense verliefdheid, vervolgens komt er een sleur in, dan is er een ander in het spel, daarna is er een breuk en uiteindelijk komen we toch weer bij elkaar. In een notendop is Genoeg Te Doen het verhaal van Romeo en Julius. Alleen sterven we niet.”

Is het volledig autobiografisch?

“Bijna helemaal. Ik heb me laten inspireren door mijn eigen relatie, maar ook door mensen om mij heen. Het is niet alleen maar ellende bij mij geweest, haha.”

Je bent heel eerlijk in je nieuwe album. Bodem Van Mijn Glas is bijvoorbeeld een behoorlijk rauwe beschrijving van liefdesverdriet.

“Zo heb ik het ook echt gevoeld. En ik denk veel mensen met mij. Je kunt weleens domme keuzes maken in het leven, of liefdesverdriet hebben dat niet zo snel over gaat.”

Is er een liedje dat een (extra) bijzondere betekenis voor je heeft?

“Alles Wat Er Is gaat over mijn relatie met mijn vriend Michael. Vier jaar geleden zaten we in een sleur en twijfelde ik enorm. Wij zijn een paar keer keer uit elkaar geweest omdat ik dacht dat het op was.

Die zomer ben ik ook samen geweest met iemand anders. Het was een soort vakantieliefde. Dat dat moest gebeuren, maar later realiseerde ik me; dit is leuk, maar ik moet hier onderuit. Alleen krijg ik Michael natuurlijk nooit meer terug! Maar gelukkig wel, hij stond er voor open. Daar is Alles Wat Er Is uit voortgekomen.

Sorry als het lijkt of ik je niet zie
Ben alleen nog maar verblind door mijn ambitie
Maar als ik jou niet heb dan ben ik niets
Zonder jou

Laat me zien dat het al goed is
Ik zie alleen maar wat ik mis
Het voelt alsof het nooit genoeg is
Terwijl alles er al is

Terwijl alles, alles er al is

Ik vond het gek te realiseren dat je in een perfecte relatie kunt zitten, maar je niet kunt voelen dat het gewoon goed is. Dat je denkt dat het beter is aan de andere kant.

Er is één passage, toen ik dat voor het eerst aan Michael liet horen, werd hij best wel emotioneel.

Ik ben te vaak afwezig
Zit ik naast je sta ik uit
Ik durf jou niet aan te kijken
Als de twijfel mij bekruipt

Sorry dat ik af en toe zo koud doe
En dat ik mijn geluk soms buiten jou zoek
Maar als ik jou niet heb dan ben ik niets
Zonder jou
Alles Wat Er Is – Jamai

Dit beschrijft precies hoe die periode was.”

En hoe is het nu? Is het veranderd sindsdien?

“Voor mij is het zo’n enorme eye opener geweest. Sindsdien ben ik zo gelukkig, zo blij! Altijd als ik me héél even afvraag ‘Gaat het nog wel zo goed?’, dan denk ik terug aan die zomer en realiseer ik me; ‘Oh ja, everything is just fine’.”

Als je het nu zingt, roept dat nog emoties op?

“Vooral bij die tweede verse, denk ik terug aan die periode en krijg ik dat gevoel ook weer. Ik ben eigenlijk echt een klootzak geweest en vind dat vervelend van mezelf. Dus misschien zing ik het ook wel met schaamte.

Het is ook niet het eerste liedje dat ik aan mensen laat horen, terwijl ik het wel één van de mooiste liedjes op de plaat vind.”

Ik vind het wel heel mooi dat je het deelt, ondanks dat het zo dichtbij komt.

“Ja, maar ik denk dat er ook mensen zijn die het luisteren en iets vergelijkbaars doormaken. Mensen die denken ‘Ik ben eigenlijk wel gelukkig in mijn relatie, maar toch ik voel ik geen fulfilment. Hoe kan ik dat nou oplossen?’

Ik heb soms een harde klap in mijn gezicht nodig om iets te leren. Er was ook een kans geweest dat hij had gezegd ‘Ik wil je nooit meer zien’. Dan had ik echt iets moois weggegooid. Maar zo groot is zijn hart dus.”

Wat hoop je dat mensen uit je muziek halen?

Genoeg Te Doen heb ik geschreven met het doel mensen troost te bieden. Niet dat ik het antwoord zou hebben, maar ik hoop dat luisteraars zichzelf erin herkennen. Of het nou liefdesverdriet is, je bedrogen voelen of dat je je slecht voelt omdat je het uit wil maken.

Het is misschien ook een millennial-ding; onrust voelen en niet weten waar je heen wil met je leven. Dat je net niet kunt aansluiten bij de jongere generatie, maar ook niet bij de oude generatie. I hear you!

Welke aansluiting bedoel je precies?

“Ik zit constant in een gevecht waarin ik het aan de ene kant heel moeilijk vind dat ik net te oud ben om bijvoorbeeld het belang van social media echt te begrijpen. Is dat nou echt zo belangrijk in je leven? Maar toch wil ik het ook niet missen, ik móet er zijn! En bij de generatie die net boven ons zit denk ik; wat zijn jullie conservatief, jullie denken totaal niet vernieuwend. 

Genoeg Te Doen, de titel van het album, komt ook daar vandaan. Er zijn nog zo veel stappen die we moeten zetten met z’n allen, het is een groter ding. Volgens mij is die complete onrust typisch voor mensen in de leeftijd van 28 tot 34. De drang om iets willen doen voor de wereld, plastic op te ruimen in Azië of whatever. De drang om iets te willen betekenen.”

En dat doe jij door middel van je muziek?

“Nou, het is niet zo dat ik een podium wil om te verkondigen wat ik met onze generatie wil, maar ik wil onze struggles vertalen in mijn muziek. Als metafoor heb ik daarbij de liefde gebruikt.”

Je album komt morgen uit, wat staat er daarna op de planning?

‘Op 23 juni sta ik in Paradiso als slot van een kleine tour doen en na de zomer volgt een
grotere tour. Daarnaast ben ik vanaf april weer samen met Chantal op de buis in ‘Time To Dance’ en doe ik samen met Gordon ‘It Takes 2’.


✨ #WINNING ✨

Benieuwd naar Jamais herkenbare & inspirerende verhaal? Wij mogen 3 gloednieuwe albums weggeven! Laat in een comment op Facebook of Instagram weten met wie jij het liefst door de bodem van je glas kijkt en waarom 🍷. Wie weet ben jij één van de winnaars!

(Bij deelname aan deze actie, ga je automatisch akkoord met de actievoorwaarden. De actie loopt tot maandag 26 maart 12.00u).


Genoeg Te Doen is vanaf morgen overal verkrijgbaar en te beluisteren via de bekende streaming diensten. Wil je Jamai liever live bewonderen? Dat kan hier:

25 mei Mezz – Breda
26 mei Oosterpoort – Groningen
9 juni Tivoli Vredenburg Pandora – Utrecht
16 juni Doornroosje – Nijmegen
23 juni Paradiso – Amsterdam

Tickets zijn verkrijgbaar via de venues.

Meer Behind The Track-verhalen

Meer openhartige interviews over de verhalen áchter de liedjes lezen? Marco Borsato vertelde me eerder hoe hij de val van The Entertainment Group van zich afschreef in Mooi en Marijn van der Meer van HAEVN schreef een tekst die met terugwerkende kracht heel goed bij hem ging passen.. Ruben Annink schreef een ode aan onze hoofdstad.

Volg ons!

👍 ons op FacebookInstagram of schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief! (no worries, no spam 😇!)


📸: Omar Rosalina