Aanstaande zaterdag bestaat Ziggo Dome vijf jaar en ter ere van dit jubileum vroegen ze mij om niemand minder dan Marco Borsato te interviewen. Sinds begin jaren negentig staat hij aan de Nederlandse muziektop en ik denk dat velen, net als ik, zijn opgegroeid met zijn muziek. Ik kan zijn talloze hits woord voor woord meezingen en Marco’s muziek was vaak zó herkenbaar dat ik het gevoel heb dat ik in de afgelopen decennia lief en leed met hem heb gedeeld.

Maar hoe kwam Marco ertoe deze muziek te schrijven? Welk liedje heeft een heel speciale betekenis voor Marco zelf? Hij deelde openhartig het verhaal achter het liedje ‘Mooi’.

Al meer dan 25 jaar ben je één van de grootste artiesten van Nederland, hoe blijf je zo lang aan de top?

Marco Borsato: “Als artiest kun je niet overleven als je niet innovatief bent. Het succes uit het verleden is nooit een garantie voor de toekomst. Dat betekent dat ik altijd in mijn muziek, maar ook in het uitkiezen van de venues of de dingen die ik doe in de concerten, kijk naar wat er nieuw is in de markt. Hoe kan ik meer toevoegen aan de beleving van de concertbezoeker? Hoe kan ik mijn muziek inhoudelijk blijven ontwikkelen?

Mijn nummers sluiten aan bij de groei die we allemaal als mensen doormaken. De onderwerpen die ik 15 of 20 jaar geleden in mijn nummers behandelde, zijn andere dan de onderwerpen waar ik nu over zing. Dat heeft met levensfasen te maken. Een liedje als ‘Dochters’ had ik 20 jaar geleden niet kunnen maken.”

Waardoor laat je je inspireren bij het schrijven van je muziek?

“John Ewbank (zijn vaste songwriter/producer, red.) en ik hebben bij het schrijven van de muziek altijd inspiratie gehaald uit onze eigen levens. In mijn carrière heb ik veel dwarsverbanden kunnen leggen met het publiek. Mensen hebben in fases van hun leven iemand ontmoet, zijn teleurgesteld of juist in euforie geraakt, hebben een kind gekregen of misschien wel verloren. Al deze gebeurtenissen appelleren aan één van de emoties in de liedjes die we in de afgelopen jaren hebben gemaakt. Zo is mijn muziek in de afgelopen 25 jaar verweven geraakt met de levens van heel veel mensen.”

Je muziek is dus voor een groot gedeelte autobiografisch. Is er één liedje waarbij we je echt leren kennen als we het luisteren?

“Ja, Mooi gaat echt over mij, over de manier waarop ik in het leven sta. Ik ben een ras-optimist, ik kijk altijd naar wat er wél is. Ga je in de schaduw staan of in de zon? Ik kies ervoor om in de zon te gaan staan. En niet om mezelf op te warmen, maar om de energie die ik opdoe uit te strooien over iedereen die het maar wil hebben.”

Hoe kwam ‘Mooi’ tot stand?

“Op de dag van de val van The Entertainment Group reed ik aan het einde van de middag naar huis. Er lag sneeuw. Het was eigenlijk de meest dramatische dag van mijn leven, alles waar ik 20 jaar lang voor gewerkt had was weg.

Toen ik Leontine aan de telefoon had, zei ze; ‘Kom maar naar huis schat, dan maken we een fles champagne open en gaan we het vieren’. Ik reageerde: ‘Vieren dat we alles dat we hebben zijn verloren?’ Ze zei: ‘Ja, want we hebben elkaar nog’. ‘Maar daarnaast hebben we bijna niets meer’, zei ik. En toen vervolgde ze: ‘Ja, maar we hebben elkaar nog en vanaf nu kunnen we alleen nog maar omhoog’.

Vlak voor Naarden zette ik de auto aan de kant, ik weet eigenlijk niet waarom ik dat deed. De zon scheen, ik zag de vogeltjes vliegen, het geluid van de auto’s die langs raasden klonk gedempt, de takken van de bomen waren bedekt met sneeuw. Ik stapte uit, keek om me heen en dacht; dit is de meest dramatische dag van mijn leven, maar als ik goed kijk, is het eigenlijk helemaal niet zo’n lelijke dag. Het is een prachtige dag.

Ik realiseerde me; het is maar net hoe je kijkt. Letterlijk en figuurlijk. Ja, ik moet weer opnieuw beginnen na 20 jaar keihard werken, dat is een gevoel dat kan ik niet omschrijven. Maar ja, ik ben nog jong genoeg, ik kan nog wat ik kan. Dan begin ik toch gewoon weer opnieuw.

Toen ik thuis kwam heb ik mijn chambreer-zwaard gepakt en zo de kurk van een grote fles champagne geslagen. Dat voelde zo lekker! Ik dacht: als we dit samen kunnen managen, kunnen we een heel eind komen.

Dit heb ik met John gedeeld en hij belde me de volgende dag om te vertellen dat hij er een liedje over had geschreven. Persoonlijker kan het bijna niet. Je hoort het letterlijk in de lyrics terug:

Hoe val je in slaap
Hoe begint je dag
Open je je ogen met een traan of met een lach
En kijk je om je heen
En zie je dan de zon
Of zoek je achter alles naar de schaduw op de grond
En leef je voor geluk
Of sterf je van verdriet
En voelt dat als een keuze
Of heb jij die keuze niet
Het maakt niet echt iets uit
Of dat de waarheid is of niet
Het is hoe jij het ziet

Hoe mooi
Kan het leven zijn
Het is maar hoe je kijkt
Het is maar wat je droomt
Hoe mooi

Is jouw werkelijkheid
Jij bent net zo rijk
Zo rijk als je je voelt
Mooi – Marco Borsato

Dit is exemplarisch voor hoe ik ben, dat ik zelfs in de aller-moeilijkste situatie toch nog kijk ‘Wat is er wel?’.

Ik realiseer me tegelijkertijd ook dat iedereen anders in elkaar zit. Er zijn ook mensen die een stofje in hun lijf missen waardoor ze alles negatief zien, hoe positief het eigenlijk ook is. Daar gaat het over; voelt het als een keuze of heb je die keuze niet? Het is geen waardeoordeel.”

Ik kan me voorstellen dat dit liedje veel steun kan geven wanneer je in een moeilijke situatie zit.

“Het is ongelofelijk hoeveel reacties ik op dit nummer krijg, iedereen vult het in met zijn eigen levenservaring. Het gaat over tegenslag, of dat nou in de emotionele- of relationele sfeer is, of alleen in je hoofd.

Met behulp van muziek kun je mensen leren om een soort helikopter-view in te nemen; de situatie op zich is vervelend, maar als je het in een groter perspectief zet, hoe erg is het dan nog?

Deze kracht van muziek heb ik aan het begin van mijn carrière onderschat, maar die waarde ken ik nu. Dat vind ik heel bijzonder.”

Zou jij de prachtige muziek van de legendarische Marco Borsato weleens live willen meemaken? De show van zaterdag in de Ziggo Dome is uitverkocht, maar er zijn nog tickets voor morgen (vrijdag 23 juni).

Marjolijn Winten interviewt Marco Borsato voor My Life is a Music VideoMarco & ik

📷 : Ferdy Damman Photography