We luisteren dagelijks naar de verhalen van artiesten, maar wat is nou het verhaal achter deze verhalen? Welke nummers hebben een speciale match met het leven van de artiest die het geschreven heeft? 17 maart kwam het tweede album van singer-songwriter Lucas Hamming uit: ‘Luck Is For Suckers’. Een titel die schreeuwt om uitleg!

Lucas Hamming (23) brak in 2013 door tijdens De Beste Singer Songwriter van Nederland waarin hij een finaleplek bemachtigde. Niet lang daarna studeerde hij af aan het Conservatorium en bracht hij zijn debuutalbum ‘HAM’ uit. Deze werd be-hoor-lijk goed ontvangen; hij won een 3FM Serious Talent Award, was een seizoen lang huisartiest van De Wereld Draait Door, speelde zo’n 100 shows (waaronder Pinkpop) én schreef in 2016 de themasong ‘Are You With Me’ voor 3FM Serious Request. Nog geen 1,5 jaar na het uitbrengen van het debuutalbum vertelt hij over het vervolg.

Waar haal je de inspiratie voor het schrijven van je muziek vandaan?

“Uit mijn leven, alles dat er in en rond mijn hoofd gebeurt. Dus uitgaan, vrouwen, vriendinnen, vrienden, dat soort dingen.”

Gaat Luck Is For Suckers dan ook over jou?

“Ja, het concept dat ben ik zelf. Dus nummers gaan gewoon over mij en over vrienden, ouder worden, uitgaan, partyen, dat soort dingen. Gewoon echt wat ik doe. In ‘Luck Is For Suckers’ ben ik hierin een stap verder gegaan dan in m’n vorige plaat. Ontwikkeling vind ik belangrijk.”

Op wat voor manier heb je je ontwikkeld?

“Nou ja, in 1,5 jaar tijd ben ik geen vader geworden en ben ik nog steeds vrolijk en gelukkig. Het is alleen uit met m’n vriendin, maar ik heb nog nooit een break up song gemaakt en daar heb ik ook geen behoefte aan. Er is dus nog niet zo veel gebeurd dat ik echt over sh💩t kan praten, dat kan best lastig zijn.

Maar op deze plaat heb ik het bijvoorbeeld wel over mijn ADHD. Dat is eigenlijk geen voor de hand liggend onderwerp om over te schrijven, maar ik vond het leuk om een keer mijn verhaal te vertellen.”

Welk nummer gaat daar over?

“Dat zijn eigenlijk twee nummers: ‘Thrill Of The Chase’ en ‘Temporary Remedy’. Waarbij ik in ‘Thrill Of The Chase’ eigenlijk heel letterlijk beschrijf wat het voor me betekent om ADHD te hebben;

D’You think I talk too much? I’ll never have enough
‘till I get distracted. A second and a half from now
D’you think I’ll make a mess if I don’t take my meds?

Well I’ve tried to get by. Survived it, but I don’t know how
I don’t mind slowing down
Every once in a while
Just don’t want to be bored

I’m a whirlwind in a rush
I don’t think, I just do
I don’t listen to you
I will always live for the thrill of the chase

Dus; ik ben een wervelwind die haast heeft. Ik zie dat juist ook als iets positiefs, want ik ben gewoon heel impulsief en dat is altijd lachen. Het is altijd lachen met Lucas. Ik denk niet na, ik doe het gewoon en ik luister toch niet. Dus als jij tegen me aan zit te praten, kijk ik naar buiten en dan…

In a heartbeat I’ll be there
When excitement is near fear
Whispers into in my ear, come and get me
Living for the thrill of the chase

D’you think I’m using this attention deficit disorder
In order to justify the way I am

Denk je dat ik het als excuus gebruik? Want dat doe ik ook weleens. Maar dit gaat eigenlijk nog meer over het feit dat mensen vaak zeggen: ‘Volgens mij heb ik ook ADHD’.

D’you think you’re just like me? I think I’m more like you
‘cause I know that you know that you’re a little crazy too
Thrill Of The Chase – Lucas Hamming

Want ik weet, dat jij weet, dat je ook een beetje gek bent! Nou, dat was het.”

Is dit een beetje een ‘f🤐ck you’ naar mensen die ten onrechte zeggen; ‘Ik heb ook ADHD?’

“Nou.. niet een f🤐ck  you, maar ook weer wel. Ik denk dat die pillen ook wel als een soort een placebo werken. Als ik bijvoorbeeld met de jongens van de band in de bus zit en ze weten dat ik mijn pillen niet heb genomen, dan vinden ze alles twee keer zo irritant. Ik heb dus ook weleens gehad dat ze vroegen of ik ze had genomen. Dat was die dag niet zo, maar toen zei ik ‘Jawel, ik heb ze wel genomen’. En dan hoor je ze dus nergens meer over.”

En ‘Temporary Remedy’?

“Sinds m’n 14e slik ik al pillen tegen ADHD, maar ik was laatst drie weken op vakantie in Thailand en omdat ze daar onder de opium wet vallen had ik ze niet meegenomen. Daar keek ik vooraf best wel tegenop, want als ik m’n pillen niet neem dan merk ik dat wel. Vandaag heb ik ze bijvoorbeeld niet genomen en dan vind het moeilijk om een lang gesprek te voeren. Ik vraag me dan vaak af wat ik ook alweer aan het vertellen was. Ik ben dan wat onrustiger, heel snel afgeleid en ook kan het zijn dat ik mijn sleutels ergens laat liggen, dat soort dingen.

En als je op reis bent met een rugzak, je paspoort, je bankpas en alles kwijtraakt.. Daar was mijn moeder vooral heel bang voor en ik dus ook. Gelukkig ging dat toen eigenlijk heel goed, maar ik heb ook een moment gehad waarop ik dacht; ‘Oh nee, ik trek het niet! Ik moet echt m’n pil hebben!’ Toen dacht ik: ‘K🤐t, ik ben verslaafd!’. Daar gaat ‘Temporary Remedy’ over.

Give me something nice for the Friday evening
Make me feel alive on a Sunday night
Give me something more for the Monday morning

This is a temporary remedy
This is the easiest way out
Stuck in my head, in my mind
Gotta work it out

Temporary remedy
She’s got a hold on me
Tomorrow she’ll be gone
But tonight I’m gonna need her
I just need a remedy
Temporary Remedy – Lucas Hamming

Ik vond dit een heel leuk onderwerp voor een liedje want in eerste instantie zal niemand weten dat het over mijn ADHD medicatie gaat, haha. Door de manier waarop ik het heb neergezet, lijkt het alsof het gewoon over drugs en party gaat. Maar dat is dus helemaal niet waar! En dat is het leuke aan teksten schrijven, dat je aan de hand van allerlei metaforen een luisteraar om de tuin kunt leiden of op het verkeerde been kun zetten.”

In hoeverre denk je dat mensen je boodschappen uit je muziek halen?

“Dat weet ik niet, daar ben ik niet echt mee bezig. Maar ik vind het wel belangrijk. Soms luister ik naar bands dat ik echt denk ‘Jezus wat een schijttekst!’ Ook zelfs Engelse bands! Dat ik denk; ‘Dude, je bent Engels, dan kun je dit toch niet zeggen?’

Maar goed, tijdens het schrijven van deze plaat luisterde ik veel naar Arctic Monkeys, Alex Turner is een grote held van mij! Hij heeft heel mooie, bijzondere teksten. Bij zijn derde plaat kwam hij met allemaal moeilijke sh💩t en toen dacht ik ‘Oh dat wil ik ook! Ik ga ook allemaal moeilijke teksten schrijven!’. Ik ben daar heel erg mee bezig geweest, maar op een gegeven moment realiseerde ik me; ‘Als ik naar een concert ga, luister ik nóóit naar de teksten, never!’ Dus toen dacht ik; ‘Nee, de lyrics die ik schrijf, moeten gewoon te begrijpen zijn voor mensen.’ Dus toen ben ik dat gaan doen.”

Uit onderzoek blijkt dat maar 1/3 van de mensen naar lyrics luistert. Vind je het jammer als mensen jouw boodschap er niet uit halen?

“Nee hoor, helemaal niet. Hoewel, als ik er nu zo over nadenk, voelt het misschien wel als verspilde moeite als je heel lang bezig bent geweest met een tekst, maar niemand ernaar luistert. Maar dat is eigenlijk ook bullsh💩t, want er luisteren altijd mensen naar en je moet het voor jezelf ook interessant maken.”

Waarom heb je het album ‘Luck Is For Suckers’ genoemd?

“Ik las die zin in een boek en vond hem meteen heel mooi. Ik heb hem ergens opgeschreven en toen ik hem later tegenkwam vroeg ik me af; wat betekent het eigenlijk? Toen dacht ik; in Nederland ben je al super snel arrogant en vinden veel mensen ‘Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’.

Het afgelopen jaar werd vaak tegen me gezegd; ‘Het gaat goed he? Het gaat ineens hard he?’ En dan zei ik altijd; ‘Ja, ik heb echt geluk gehad’. Maar naar aanleiding van die zin dacht ik; ‘Wat een bullsh💩t! Ik heb helemaal geen geluk gehad, ik heb er keihard voor gewerkt! Dus het is het gewoon meer dan waard.’ Ik vond het een lekkere pretentieuze titel en dacht; let’s go for it. Een beetje de Oasis-mentaliteit. Twee vuisten in de lucht; Eeeeey!”

De Oasis-mentaliteit?

“Gewoon een dikke attitude. In het nummer ‘Rock ‘n’ Roll Star’ zegt hij gewoon letterlijk dat hij een super baas is..

I live my life for the stars that shine
People say, “It’s just a waste of time”
When they said, “I should feed my head”
Well that to me was just a day in bed
I’ll take my car and drive real far
They’re not concerned about the way we are
In my mind my dreams are real
Now you concerned about the way I feel
Tonight I’m a rock ‘n roll star
Rock ‘n’ Roll Star – Oasis

I love it! Ik word er helemaal enthousiast van! Weet je, ik zou deze tekst nu gewoon kunnen uitprinten en op de muur in mijn kamer kunnen schilderen! Ja, echt waar.

Ik heb een liedje op mijn plaat dat ook ‘Rock ’n Roll Star’ heet, maar dat is juist een soort geintje. Alle clichés van Rock ’n Roll zitten erin. ‘I just wanna be a star, singing songs and play guitar’. Dat is een grapje, met een knipoog geschreven. Anders kun je er ook niet mee wegkomen.

Maar ik vind de teksten van Oasis gewoon heel erg mooi. En ook hun mentaliteit, de attitude waarmee ze op het podium staan, waarmee ze zich opstellen naar de pers. In een interview kregen ze een keer de vraag; ‘Het gerucht gaat dat jullie de beste band van dit moment zijn. Is dat waar?’ Toen zei de zanger; ‘Ja, dat klopt. De beste band van de wereld eigenlijk. Of nee, van het universum.’ Kijk, als ik dat zou zeggen, dan zouden mensen zeggen ‘Oh, die Lucas is zo arrogant, wat een mongool’. Maar toen was het gewoon zo, er was nooit iemand die dat zo gezegd had. Dat is toch echt super vet?”

Maar ga jij dat nou ook zeggen tegen de pers?

“Hmm.. nee, maar dat bedoel ik dus met dat klaar zijn met dat ‘Oh ja, ik heb mazzel, dit en dat’. Het is gewoon ook heel goed. Ja het is gewoon zonde om daar nuchter over te blijven toch? ‘Goeie plaat!’ ‘Ja, klópt’.”

Maar je mag toch ook wel trots zijn op wat je hebt gemaakt?

“Ja, tuurlijk. Maar Oasis was súper trots, haha.”


Meer Lucas Hamming
Is Lucas Hamming de beste artiest van het universum? Oordeel zelf; ‘Luck Is For Suckers’ is overal verkrijgbaar en op Spotify te luisteren. Maar deze zomer is hij ook op vele fesitvals live te bewonderen en in het najaar doet hij een clubtour door het hele land. Check hier de data & tickets.


Fotografie: HP Velthoven