Lewis Capaldi: misschien klinkt zijn naam (nog) niet meteen bekend, maar zodra je zijn liedjes Bruises of Someone You Loved één keer hebt gehoord, vergeet je hem niet snel meer. De muziek (en stem!) van Schotse singer-songwriter gaat door merg en been en hij wordt gezien als één van de grootste talenten van het moment.

Afgelopen vrijdag is ‘Divinely Uninspired To A Hellish Extent uitgekomen; een debuutalbum vol gevoelige break up songs. In een bijzonder eerlijk gesprek kwam ik erachter dat hij de waarheid in zijn liedjes (goddank!) soms wat aandikt, vertelde hij het verhaal achter Fade en deed hij een interessante voorspelling over de toekomst van lyrics.

Welke rol speelt muziek in jouw leven?

“Het is mijn werk en ik houd ervan. Muziek is altijd een belangrijk deel geweest van mijn leven. De eerste keer dat ik optrad voor een publiek was ik 4 jaar oud. Dat was het moment waarop ik me realiseerde ‘Ik vind dit leuk, ik wil hiermee doorgaan’. Ik ben al bijna 18 jaar getrouwd met muziek, het was een kindhuwelijk.”

Maar een goed kindhuwelijk neem ik aan?

“Ja en dit is het enige geval waarin een kindhuwelijk acceptabel is.”

Waar vind je de inspiratie voor je muziek?

“In mijn dagelijks leven en in wat mijn vrienden meemaken. Soms begint het ook met een idee voor een lyric. Maar om het liedje echt ergens op te laten slaan, moet ik de emotie van de lyric eerst zelf ervaren hebben.”

In hoeverre zijn je songteksten autobiografisch?

“Ik zou zeggen 75%. Zelfs de autobiografische nummers kunnen een beetje aangedikt zijn. Er zijn liedjes op het album over een meisje dat mijn hart breekt en waarbij het lijkt alsof dat het einde van de wereld voor me is. In werkelijkheid waren we maar een paar weken samen toen we uit elkaar gingen.

Als het een liedje veel sterker maakt, kies ik er soms voor om van een mug een olifant te maken in mijn lyrics.”

Waar gaat het album Divinely Uninspired To A Hellish Extent over?

“Het album komt voort uit een break-up die ik doormaakte, maar voor mij is het niet per se een ‘break-up album’. Er staan een paar liedjes op die gaan over mijn ex, maar de meerderheid gaat over liefdesverdriet in het algemeen. En over het gevoel om weer alleen te zijn.”

Is er één liedje dat een bijzondere betekenis voor je heeft?

“Ik zou zeggen Fade. Ik ben erachter gekomen dat veel mensen denken dat dit liedje, net als Grace, een verdrietig liedje is. Waarschijnlijk door het tempo en de manier waarop ik het zing. Maar beide liedjes gaan juist over hoe het is om heel, heel, heel erg verliefd te zijn.

Fade gaat over het moment waarop je je dat voor het eerst realiseert en overvallen wordt door een gevoel van angst. Ze maakt je kwetsbaar; als ze je verlaat, ben je f*cked. Hoe meer je hebt, hoe meer je kunt verliezen.

 [Verse 1]
It ain’t no wonder why we lose control
When we’re always a heart attack away from falling in love
Well, I know that we’ve been hardly holding on
To tell the truth, I can’t believe we got this far
Running near on empty
I wish somebody would’ve told me

[Chorus]
That I’d end up so caught up in need of your demons
That I’d be lost without you leading me astray
Guess that I’m a fool for the way that you caught me
Girl, you make my heart break more every day
But don’t fade away
Fade – Lewis Capaldi

Mensen interpreteren de eerste 2 zinnen van het refrein vaak als precair. Ze denken dat het over een slechte relatie gaat aangezien het de woorden ‘leaving me astray’ [de weg kwijt raken, red.] bevat. Maar het is dus op een positieve manier verdwaald raken. Je enthousiasme over de ander brengt je van je stuk.”

Heb je het idee dat mensen naar je lyrics luisteren?

“Ja, dat denk ik wel. Mensen die naar mijn shows komen, lijken echt in de lyrics te graven, ze kennen ze en vertellen me wat het voor hen betekent. Volgens mij denken sommige mensen er nog meer over na dan ik, haha. Maar dat is positief, het is leuk om te zien dat mensen erom geven.

Ik geloof in het algemeen dat songteksten belangrijk zijn. Het grootste deel van de emotionele connectie die mensen met muziek hebben, komt vanuit de lyrics.

Muziek die tegenwoordig in de hitlijsten staat, wordt vaak bekritiseerd en er wordt gezegd dat er weer ‘echte muziek’ gemaakt zou moeten worden. Mensen denken dat lyrics niet meer zo van belang zijn als vroeger, maar ik denk dat de jongere generatie er wel degelijk om geeft. Fans van bands als Twenty One Pilots of The 1975, of zelfs 12-jarige meisjes die naar One Direction of Justin Bieber luisteren, kennen elk woord.

Lyrics zijn ook de reden dat rapmuziek zo populair is. Als je op YouTube ‘rap reactions’ intypt, zie je miljoenen video’s van mensen die in hun slaapkamer praten over rap lyrics.

Jongeren snakken naar lyrics en ik denk dat ze in de komende 20 of 30 jaar weer op de voorgrond zullen komen.”

Je album is net uit, wat hoop je ermee te bereiken?

“Ik hoop dat mensen er gewoon van genieten. Dat het ze aan het lachen maakt of zich beter laat voelen. Het is helemaal niet negatief bedoeld, maar ik probeer niet om het wiel opnieuw uit te vinden met wat ik doe. Ik schrijf gewoon liedjes die ik goed vind en ik hoop dat mensen er iets in kunnen vinden dat ze waarderen. Dat is het enige dat belangrijk is. Ik bedoel, f*ck it. Het is maar een album. Het is maar mijn levenswerk.”

Verder lezen?

Meer lezen over de boodschappen van andere Singer-songwriters? Eerder ontrafelden we de teksten van John MayerJames Bay, Gavin James en Jacob Banks. Check de links als je benieuwd bent naar wat zij te vertellen hebben!

Voor de liefhebber ❤

Heb je dankzij dit goudeerlijke verhaal zin gekregen om Divinely Uninspired To A Hellish Extent van Lewis Capaldi (letterlijk) grijs te draaien? Of ben je op zoek naar een mooi cadeau? Bestel hem hier:

Vaker dit soort artikelen lezen?

Volg ons op Instagram of Facebook en schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief! (No worries, no spam! 😇).

 


– Fade is written by James Ho / Lewis Capaldi © BMG Rights Management.

📸: Alexandra Gavillet

[Dit artikel bevat affiliate links]