We luisteren dagelijks naar de verhalen van artiesten, maar wat is nou het verhaal achter deze verhalen? Deze week vertelt Marijn van der Meer, zanger en tekstschrijver van HAEVN over zijn creatieve flows, dromen durven najagen en natuurlijk het verhaal achter Where The Heart Is.

HAEVN

Als de naam HAEVN je (nog) niks zegt, scroll dan even naar beneden en zet de playlist aan, want het kán bijna niet dat je de herkenbare, filmische sound van Marijn en zijn muzikale wederhelft Jorrit Kleijnen nooit gehoord hebt. Hun single Finding Out More is bijna 7 miljoen keer gestreamd op Spotify, ze werden 3FM Serious Talent, hebben nominaties voor een Edison Award en 3FM Award op zak én ze maakten afgelopen zondagavond grote indruk in een stijf uitverkocht Carré.

Maar het begon zo’n 1,5 jaar geleden toen ze Where The Heart Is schreven en dat onder een YouTube filmpje over een blinde skater terecht kwam (mocht je het willen checken, kippenvel gegarandeerd!). Volvo gebruikte het in een internetfilmpje en een hoge marketingbaas in Zweden vond het zó goed, dat hij besloot om het de soundtrack van een internationale tv-campagne te maken. Toen ging het door het dak.

Wat dacht je toen ‘Where The Heart Is’ plotseling onder een reclame van Volvo te horen was?

Marijn: “Ik dacht dat het een grapje was. Ineens kreeg het een groot bereik en toen ging het heel snel. Het kwam in verschillende landen in de iTunes Top 20 terecht. Jorrit en ik dachten: ‘Het eerste liedje dat we ooit hebben gemaakt doet blijkbaar iets met mensen als een merk het zelfs wil gebruiken in hun reclames. Dan moeten we er maar iets gaan mee doen.’ Van de één op de andere dag heb ik gezegd; ik ga ervoor! Ik heb mijn baan opgezegd en nu zijn we hier.”

En toen kwam BMW…

“Ja, ik had net ontslag genomen bij het reclamebureau waar ik werkte en mijn oud-collega’s vroegen of we ook iets voor een klant van hun hadden. We hebben Finding Out More onder de commercial gezet en dat vonden ze meteen goed werken. Het werd snel daarna uitgezonden en ik weet nog goed dat ik Wie Is De Mol aan het kijken was en het in het reclameblok voorbijkwam. Ik dacht ‘Holy sh💩t, hoeveel mensen kijken er wel niet naar Wie is de Mol?’

Eigenlijk het was het nog maar een demoversie die onder de commercial zat, we hadden het nog helemaal niet goed opgenomen. Dat hebben we toen als een gek gedaan omdat we dachten ‘Misschien wordt het wel zo groot dat de radio erom gaat vragen’. En dat was ook zo. Giel Beelen claimde het als zijn ontdekking en heeft het helemaal omarmd, super tof. Niet veel later hebben we het bij DWDD gespeeld en vanaf daar hebben we een heel jaar optredens in TV shows kunnen doen.”

Wat betekent muziek voor jou?

“Mijn hobby is eigenlijk mijn werk geworden. Ik heb altijd muziek gemaakt, maar ik had dus eerder een job bij een reclamebureau waar ik mijn geld mee verdiende. ’s Avonds maakte ik altijd muziek, dat was waar ik naar uit keek.

Met eigenlijk alles wat ik doe, is het achterliggende doel dat ik muziek wil maken, iets nieuws wil creëren. Ik vind optreden ook heel leuk, maar het gaat allemaal om iets creëren. En dat is fijn, want dat kan altijd. Zelfs als je echt helemaal niks meer hebt, kan je altijd wel een melodietje bedenken of een tekst opschrijven. Zelfs als je helemaal in de put zit, kun je altijd muziek opzetten en dat kan je dan weer helpen. Dat is muziek voor mij.”

Luister je zelf dan ook veel naar muziek?

“Ja, het is eigenlijk ‘Je bent wat je eet’. Je bent wat je luistert; hoe meer muziek je luistert, hoe meer je verrijkt wordt met inspiratie om nieuwe muziek te maken. Er zijn weleens songwriters die zeggen; ‘Ik luister niks omdat ik uniek wil blijven’. Maar dan blijf je wel heel erg steken in één bepaalde stijl. Dan ga je echt geen nieuwe melodieën bedenken, dat kan niet. Je moet het ergens vandaan halen.

Waar luister je zoal naar?

“Ik luister veel naar nieuwe muziek, maar over het algemeen vind ik wat er nu uitkomt niet heel goed. Als je op dit moment de radio aanzet, is het veel productie en weinig liedje, vind ik. Daarom ga ik ook terug naar de muziek waar ik mee begonnen ben. Dat zijn singer-songwriters als Damien Rice, Ray LaMontagne en Bon Iver. Echt mannen met gitaren waarbij het liedje zo belangrijk is, dat het ook met alleen een gitaar of piano goed klinkt.”

Luister jij zelf ook naar lyrics?

“Ja, ik vind de tekst heel belangrijk. In eerste instantie gaat het er bij mij om of de melodie aanspreekt, daarna zoek ik de tekst op en schrijf ik hem over. Dan kijk ik per blok; wat wil de schrijver hiermee zeggen? Soms wordt een nummer nog veel mooier als je het ineens door hebt. Dan voel je je een soort ‘slim’ omdat je denkt; ‘Ik snap die schrijver’. Maar soms snap je het ook helemaal niet en dan haal je er weer iets anders uit.”

Heeft het voor jou ook toegevoegde waarde als het een raakvlak heeft met je leven?

“Ja, zeker. Een liedje is helemaal geslaagd als iemand het op zichzelf kan betrekken. Als iemand zegt; ‘Dat gaat over mij, of dat gevoel herken ik’. Dan kan het liedje eigenlijk over iemand anders gaan, maar iemand toch kunnen raken, dat is het beste dat je met een liedje kunt bereiken.”

Probeer je de muziek die je schrijft dan ook enigszins algemeen te houden?

“Ik heb wel geprobeerd om expliciet te schrijven, een bepaald verhaal te vertellen. Maar ik vind het toch mooier om het in het midden te laten, zodat je er verschillende dingen uit kunt halen. Ik hou wel van iets vagere teksten. Dan kun je er ook langer naar luisteren.”

Schrijf je je muziek voor de luisteraar of voor jezelf?

“Jorrit en ik maken muziek die we zelf mooi vinden en het is super tof dat het wordt omarmd door andere mensen. Het is soms zelfs zo dat we muziek maken en er niet van kunnen slapen omdat we het zo vet vinden! Dat klinkt een beetje stom, maar daarvoor doen we het.”

Als je een liedje schrijft, begin je dan met de lyrics of met de compositie?

“In principe met de compositie, maar het gaat heel snel. We beginnen met wat akkoorden en daar zing ik overheen. Vaak, bijvoorbeeld bij Where The Heart Is, komt het er in één keer uit. Jorrit had het pianostuk gemaakt en daar kreeg ik kippenvel van, het klonk voor mij heel hoopvol.

Ik ben er overheen gaan zingen. Gewoon wat er in me op kwam. De melodie en tekst kwamen tegelijkertijd, ik wist ik ineens waar het over ging. Blijkbaar bedenkt je onderbewuste bepaalde teksten als je zo’n melodie hoort.”

High above the tallest trees
Courage will come your way
It’s the need that burns the trust that shines
When you climb out of the shade
Your high awakes the things you wanna be
Where the air is thin and sweeps you off your feet

Where the heart is
When the light’s at your side
When the faith is ready
No more guidance
Take the leap of your life
As the ground is shaking
Where The Heart Is – HAEVN

‘Where The Heart Is’ geeft voor mij een perfecte omschrijving van wat ik beleefde toen ik mijn baan opzegde. Ik vind het ongelofelijk dat je dat gevoel zo treffend hebt kunnen verwoorden.. hoe kwam je daarop?

“Geen idee, haha! Dat was toch echt het onderbewuste denk ik. Het is op zo’n moment eigenlijk net alsof je het uit de lucht kan grijpen. Alsof het liedje er altijd al is geweest, maar dat je het in één keer kunt pakken. Alsof het niet van jou was, maar je het hebt gevonden. Dan kom je er later achter; ‘Oh, daar gaat het liedje over!’ Dan kun je het gewoon invullen en schrijft het zich vanzelf. Daarna is het veel bijschaven.

Maar ik moet ook wel toegeven dat ik soms lang niet in zo’n flow kan zitten. Dan ben ik meer bezig met wat anderen ervan vinden en is er een soort inner critic die me tegenhoudt. Héél irritant is dat. Daar probeer ik me zo min mogelijk door te laten leiden, maar dat lukt niet altijd.”

Voor mij heeft ‘Where The Heart Is’ dus een heel duidelijke betekenis, maar waar gaat het nou eigenlijk echt over?

“Het gaat over je dromen durven najagen. Dus eigenlijk is het wel grappig dat het eerste liedje dat we hebben gemaakt, precies beschrijft wat we daarna hebben meegemaakt met het beginnen van de band. Het was best wel spannend, maar het is wel zo dat als je die sprong durft te nemen, je echt gaat vliegen. Dan krijg je kansen, komen er allerlei dingen naar je toe. Daar ben ik inmiddels wel in gaan geloven.”

Deze keer ‘klopt’ mijn interpretatie dus – gelukkig, ik was al even bang dat jullie het nummer voor Volvo hadden geschreven 😅 – maar vind je het niet jammer als mensen je nummers niet begrijpen of ‘verkeerd’ interpreteren?

“Nee, dat vind ik ook wel leuk. Dat het niet is ‘Ik hou van jou, ik blijf je trouw’. Maar het is ook wel een moeilijke scheidingslijn. Aan de ene kant wil je niet te vaag zijn, maar aan de andere kant wil je wel een mooie tekst schrijven. Daar hebben wij ook best vaak discussie over binnen de band. Er wordt dan gezegd dat ze het te onduidelijk vinden. Maar ik denk dat het dan juist leuk is voor de mensen die erin duiken.

Zoals jij zegt, 2/3 luistert niet naar tekst, dus voor hen maakt het niet uit. En voor de 1/3 die wel luistert, is het juist mooi om iets dieper te schrijven of meer metaforen te gebruiken waardoor je als lezer ook wat slimmer voelt als je het begrijpt.

Dat je met de maker een soort onderonsje hebt. Ik heb dat met sommige songwriters, die ken ik helemaal niet maar daar voel ik me wel verbonden mee; ‘Ik begrijp in deze zin helemaal wat je zegt, dus wij begrijpen elkaar.’ Dat vind ik heel mooi.”

Is dat wat je hoopt dat mensen uit je muziek halen, dat gevoel van verbondenheid?

“Nou, ik vind het nog mooier is als de muziek en de tekst iets kunnen betekenen voor iemand. Laatst ontmoette ik iemand uit mijn straat en vertelde ik dat wij ‘Finding Out More’ hadden geschreven. Ze zei dat ze het op repeat had gehad toen haar relatie uit ging en het haar had geholpen om het te verwerken en voor zichzelf te kiezen. Toen dacht ik: ‘Wow, dit is iemand uit mijn straat die ik toevallig tegenkom, kan je nagaan wat de muziek misschien ook voor andere mensen heeft betekend’.

Dat is echt een nieuwe dimensie. Want je maakt het voor jezelf in eerste instantie, maar het is heel mooi dat een liedje een bepaald moment voor iemand kan benadrukken. Dat als je het over 5 jaar weer hoort, het je terug brengt naar dat ene moment. Dat heb ik zelf ook veel met muziek, dus ja, dat is wel heel tof om te merken.”

In de nieuwe muziek die jullie nu hebben geschreven, zijn er bepaalde thema’s of onderwerpen die vaak aan bod komen?

“Het gaat veel over de liefde, een conflict tussen twee geliefden, de liefde niet hebben of de liefde juist wel vinden. Dat is op dit moment waar we over schrijven merk ik. Maar het zijn nog allemaal demo versies dus op te plaat kan het nog alle kanten op.”

Over de plaat gesproken, het optreden in Carré zou eigenlijk een albumpresentatie zijn, maar er was nog geen album..

“Nee, dat wilden we heel graag daar presenteren, maar is niet gelukt. Anderhalve maand geleden hebben we een heel album opgenomen, maar het was nog niet zo goed als het in ons hoofd klinkt en dat is wel waar we voor gaan. Dus we gaan weer helemaal opnieuw beginnen. We willen niet haasten met het album, want dan komt er minder goede muziek.”

Heb je een idee wanneer we het album dan wel kunnen verwachten?

“Nee, we gaan gewoon heel hard werken om muziek te maken. Het kan ook zijn dat we een nieuwe single uitbrengen en kijken wat dat doet. Maar we brengen pas iets uit als het echt goed is, anders heeft het geen nut.

Hoe moeilijk dat ook is, want iedereen had het over een ‘momentum’. Maar wij geloven dat als je nu iets uitbrengt dat niet goed is, het straks ook niet goed is. En als je over een jaar iets uitbrengt dat goed is, is het dan ook nog goed. Het gaat gelukkig nog steeds om de muziek.”

 


[LEES OOK: Follow-up interview & Track By Track van debuut-album Eyes Closed. Jorrit: “We willen gewoon die soundtrack van je leven maken”]


Live: HAEVN vs. Heaven

Nou.. wat mij betreft brengen ze de muziek die ze zondag hebben gespeeld morgen uit, want ik zou er niks meer aan doen! 😍😍 Wat een bijzondere avond in Carré! Een gevarieerd repertoire in de onmiskenbare (bijna verslavende) HAEVN-sound, een top band (inclusief strijkkwartet) én prachtige visuals. Een multidimensionale ervaring die keihard binnenkomt – op een héle fijne manier. Het zou mij niks verbazen als dit er één is waarvan ik over 10 jaar zeg; ‘Ik was erbij toen ze nog in Carré stonden’.

HAEVN vervolgt hun theatertour op 20, 21 en 22 april in respectievelijk Utrecht, Groningen en Nijmegen en voor de laatste show zijn nog tickets verkrijgbaar! (just saying 😉)

Verder lezen

Eerder beschreef ik waarom Where The Heart is perfect (maar dan echt perféct!) past bij wat ik beleefde toen ik mijn baan opzegde. Lees het in Waar haal je het lef vandaan..?

Blijf op de hoogte

Vaker dit soort artikelen lezen? Volg ons op Facebook, Instagram, of schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief! (no worries, no spam 😇!)

Volg deze lijst ook op Spotify.

 


– Where The Heart is is written by Jorrit L Kleijnen / Marijn Van Der Meer © Sony/ATV Music Publishing LLC, 2015.
– Finding Out More is written by  Jorrit L Kleijnen / Marijn Van Der Meer © Sony/ATV Music Publishing LLC, Peermusic Publishing, 2015
– Bright Lights is written by Jorrit L Kleijnen / Marijn Van Der Meer © Sony/ATV Music Publishing LLC, 2016