Soms maakt muziek een wereld van verschil, het verandert je gevoel of zelfs een situatie. Singer-songwriter Greg Holden maakt betekenisvolle liedjes over actuele onderwerpen en zet daarmee vele mensen aan tot actie. Zijn muziek heeft een duidelijke boodschap en komt recht uit het hart.

Volgende week staat hij in Paradiso en daarom nam hij de tijd om mij telefonisch alles te vertellen over zijn nieuwste single On The Run, het hartverscheurende Boys In The Street en het bijzondere The Lost Boy – het liedje waarmee hij $50.000 voor Serious Request ophaalde.

Wat betekent muziek voor jou?

“Muziek heeft mij altijd geïnspireerd en kracht gegeven. Ik houd vooral van muziek die tegendraads is en mensen aanmoedigt om anders te denken, die ze bijvoorbeeld boos maakt of op een andere manier verder brengt.

Artiesten als Bob Dylan en Bruce Springsteen zijn dapper in hun lyrics. Het maakte hen niet uit wat anderen van hun boodschappen dachten, ze probeerden mensen te inspireren en op een andere manier over het leven te laten nadenken. Dat heeft me altijd enorm aangesproken.”

En dat horen we ook terug in jouw muziek..

“Ja, zeker. Mijn meest succesvolle liedjes zijn ook, vergeleken met veel andere popmuziek, vrij controversieel. Mijn eerste hit The Lost Boy gaat over een Soedanese vluchteling, Boys In The Street over een jongen die gay is en een bewogen relatie heeft met zijn vader en Home, mij grootste hit in de VS die werd gezongen door Philip Philips, gaat over depressie en zelfmoord. Ik probeer altijd liedjes te schrijven die ‘brutally honest’ zijn.”

Waarom maak je muziek?

“Muziek is voor mij ‘the labor of love’. Het helpt me om te gaan met uitdagingen in mijn leven en de wereld waarin ik leef. Het is nooit mijn doel geweest om rijk of beroemd te worden, ik schrijf muziek boven alles als een soort therapie voor mijzelf.

Ik hoop dat ik dat voor andere mensen ook kan doen, mijn doel is om mensen zich goed te laten voelen. Dat hoeft niet altijd door middel van een positief, uplifting liedje te zijn, soms kan het ook goed doen als een liedje je juist aan het huilen maakt.

Zolang mensen zich maar verbonden voelen met mijn muziek. Mijn grootste nachtmerrie is dat iemand naar mijn muziek luistert en het compleet langs hem heen gaat. Dan denk ik ‘Damn, deze heb ik gemist!’.”

In hoeverre is je muziek autobiografisch?

“Dat gaat in vlagen. Ik heb een periode gehad waarin ik er helemaal genoeg van had om over mezelf te schrijven en toen vond ik meer inspiratie in boeken en documentaires. Ik had bijna een heel album over andere mensen geschreven, maar uiteindelijk heb ik het toch niet uitgebracht. Ik vond het moeilijk om positief en gelukkig te blijven als ik mezelf continu in hun hopeloze situaties en verhaallijnen verplaatste.

Recentelijk ben ik weer over mezelf gaan schrijven en dat heeft me ook door een moeilijke tijd heen geholpen. Dus veel van mijn nieuwe werk gaat over mij.”

Hoe kwam je nieuwste single On The Run tot stand?

“Een paar jaar geleden ontmoette ik mijn verloofde en dat was de eerste keer in mijn leven dat ik me realiseerde: ik wil heel graag dat deze persoon in mijn leven blijft, dit wil ik echt niet verpesten. Dat bracht me ertoe om terug te blikken op eerdere relaties en vriendschappen.

I know I get a little down
Make a mess sometimes
But I am getting better now
Now that you’re on my side

I know there’s something about this
I know there’s something about this
And I am lucky that you stuck around
I’ll do it right this time

De afgelopen 10 jaar heb ik bijna constant gereisd en ben ik een beetje egoïstisch geweest, wat soms wel moet als je bepaalde doelen wil bereiken. Ik ben niet altijd even leuk geweest naar mijn omgeving, dit liedje is een manier om mijn excuses aan te bieden aan iedereen die ik pijn heb gedaan of boos heb gemaakt in deze tijd.

Baby I am sorry for the things I’ve done
I know it wasn’t easy when I was on the run
But you’ve got to take me back
Cause baby I am sorry for the things I’ve done
On The Run – Greg Holden

Het lijkt misschien alsof het over één persoon gaat, maar het is breder dan dat.”

Hoe kwam je ertoe om Boys In The Street te schrijven?

“Vrienden van mij leiden ‘Everyone is gay’, een organisatie die LGBTQ-kinderen en hun ouders helpt. Zij vroegen mij een liedje te schrijven. Zelf ben ik hetero en ik wilde op een respectvolle manier met het onderwerp omgaan. Dus ik ben op zoek gegaan naar een manier om het ook met mijn leven te laten raken.

Toen ik opgroeide, had ik een slechte relatie met mijn stiefvader. Daardoor was het eigenlijk best gemakkelijk voor mij om te putten uit een gevoel van veroordeling of afgewezen worden. Het liedje komt uit een oprechte, echte plek in mijn ziel. Het is niet gemaakt.

When I was younger
My daddy told me I would never
Never amount to nothing special
He’d come at me from every angle
He’d say, “You’re the last thing I wanted, the last thing I need
How am I going to answer when my friends tell me
My son was kissing boys in the street?

“You are part of this family, I made you myself
But the way that you act isn’t good for your health
My son, stop kissing boys in the street”
Boys In The Street – Greg Holden

Hoe waren de reacties op dit liedje?

“Ik vond het wel spannend hoe dit liedje ontvangen zou worden, maar 98% van de reacties was gelukkig positief. Ik woon in Amerika en vooral in sommige regio’s hier is het lastig om gay te zijn.

Een aantal keren ben ik tijdens shows ‘geboo’ed’ en ik heb ook wat haatmail gekregen. Het is verdrietig dat dit gebeurt, maar het hoort erbij als je muziek schrijft die anders is.

Maar er was ook één reactie die ik nooit zal vergeten. Na een optreden in Florida kwam een jongen naar mij toe die vertelde dat hij had overwogen om zelfmoord te plegen. Boys In The Street had hem op andere gedachten gebracht.

Toen ik dat hoorde, ben ik in tranen uitgebarsten. Nog steeds maakt het me emotioneel als ik eraan denk. Ik vraag me echt af: Wat als ik dit liedje niet geschreven had? Was die jongen er dan niet meer geweest? Al was het maar voor die ene jongen, dit was het allemaal waard.”

En The Lost Boy is geïnspireerd op het boek What Is The What van Dave Eggers over de Soedanese vluchteling Valentino Achak toch?

“Dat klopt. Ik had het boek gelezen en vond het prachtig, maar aan het eind was ik er helemaal kapot van. Toen ik het dichtsloeg, ben ik meteen naar huis gegaan en heb ik The Lost Boy geschreven. Ik heb het opgenomen en naar Eric Corton gestuurd. Hij draaide het meteen op de radio tijdens Serious Request en een week later kwam het binnen als nummer 1 single in de Nederlandse hitlijsten.

Ik had helemaal niet verwacht dat het een radio-hit zou worden, ik schreef het alleen om mijn gevoelens over deze Soedanese vluchteling te delen.

I never found my father
I never found my mother
Even would I know in my lifetime I will be

A hero into the masses
To those born without chances
There’s a freedom that everyone deserves

I know there’s greed and there’s corruption
I’ve seen death and mass destruction
But I’m telling you, and I hope that I’m heard

And I will not be commanded
And I will not be controlled
And I will not let my future go on
Without the help of my soul
The Lost Boy – Greg Holden

Gek genoeg zat ik een aantal jaren later ineens aan een diner in Beverly Hills met Dave Eggers en de Valentino Achak. Dat was zo bizar, deze ontmoeting maakte de cirkel rond.”

Wow, dat klinkt wel heel bijzonder..

“Ja, het was een heel mooie en emotionele avond. Het deed me realiseren dat muziek zó krachtig kan zijn. The Lost Boy heeft veel geld heeft opgehaald voor Het Rode Kruis en in Amerika is het een bescheiden hit geworden toen het werd opgenomen in de Tv serie Sons of Anarchy. Inmiddels is het 6 of 7 jaar geleden sinds ik het uitbracht, maar het blijft maar voortleven.

Deze realisatie was voor mij persoonlijk life changing. Ik heb echt geluk dat ik dit soort bizarre momenten mag meemaken in mijn carrière.”

Ben jij erbij in Paradiso?

Dinsdag 24 juli staat Greg Holden in Paradiso. Verwacht een intieme avond, waarin hij zijn betekenisvolle liedjes solo akoestisch zal spelen en nog veel meer van zulke unieke verhalen zal vertellen.


✨WIN WIN WIN!✨

Yay! Wij mogen 2 tickets voor de intieme show in Paradiso op dinsdag 24 juli weggeven! Wil jij deze (ongetwijfeld) bijzondere avond niet missen? Laat in een comment op Facebook of Instagram  weten wie jij zou willen meenemen naar dit concert en maak kans op 2 kaartjes!

(Bij deelname aan deze actie, ga je automatisch akkoord met de actievoorwaarden. De actie loopt tot vrijdag 20 juli 2018 12.00u).


Verder lezen

Meer van dit soort persoonlijke Behind The Track-verhalen lezen? Lees eerdere interviews van HAEVN over de soundtrack van ‘t leven die ze schreven en het inspirerende verhaal van Niels Geusebroek over Leave A Little Love Behind.

 


– On The Run is written by Greg Holden, 2018.
– Boys In The Street is written by Espen Berg, Greg Holden, Niklas Strandbraten, Simen Eriksrud, 2015.
– The Lost Boy is written by Greg Holden, 2012.