Doe je ogen dicht en laat je meevoeren naar de sfeervolle wereld van HAEVN. Afgelopen vrijdag kwam het langverwachte album van voormalig copywriter Marijn van der Meer en filmcomponist Jorrit Kleijnen uit. Alleen met Nolala delen ze álle verhalen achter dit bijzondere debuut. Dit is Eyes Closed: Track By Track! 

Een dik jaar geleden sprak ik Marijn al over hoe Where The Heart Is werd opgepikt door Volvo, de doorbraak met Finding Out More en over hoe jullie uitkeken naar jullie eerste show in Carré. Inmiddels is jullie muziek meer dan 36 miljoen keer gestreamd, hebben jullie een uitverkochte clubtour achter de rug, tekenden jullie een platencontract bij een label dat jullie internationaal op de kaart gaat zetten en is daar eindelijk Eyes Closed!

Marijn: “Ja, het was een veelbewogen jaar en we hebben eindelijk het album af weten te maken. Dat was een hele klus.”

Jorrit: “In het voorwoord van het album staat dat Eyes Closed een interne reis representeert, een zoektocht naar wie we zijn. Finding Out More was bijna een ‘ongelukje’. Marijn en ik maakten snel een keer iets en dat werd opgepikt.

Vervolgens ontstond de druk van het maken van een album en het duurde even voordat voor ons duidelijk was hoe onze muziek in een volledig album moest klinken.

Het grootste risico daarbij was dat de liedjes te veel op elkaar zouden gaan lijken, dus we hadden dit proces nodig om de variatie op te zoeken en de breedheid in ons verhaal te vinden. Maar ik geloof dat dat gelukt is.”

Vorig jaar zei je dat jullie de muziek uit de hitlijsten vaak erg ‘licht verteerbaar’ vinden en dat jullie echte muzikale verhalen willen vertellen. Je gaf aan dat jullie grote drijfveer jullie liefde of passie voor muziek is, maar dat het hoogst haalbare eigenlijk groter is dan jullie zelf. Dat een liedje voor jullie echt geslaagd is wanneer iemand zich erin herkent. Sta je hier nog steeds achter?

Marijn: “Jazeker, Eyes Closed is een tegengeluid tegen de ‘hapsnap’ wereld van nu, waarin mensen vooral naar playlists luisteren en bijna niet meer naar hele albums. We hopen dat mensen dit album wel van A tot Z gaan luisteren. Dat ze het helemaal draaien als ze een lange treinrit maken of ’s nachts in de auto rijden.

We hebben het album Eyes Closed genoemd als een soort gebiedende wijs; doe je ogen dicht en kijk welke beelden er bij jou opkomen. Een liedje kan voor jou een heel andere betekenis hebben dan voor een ander. Dat gegeven hebben we omarmd.

Laatst speelden we tijdens een intiem concert The Sea en had iedereen in het publiek zijn ogen dicht. Na afloop vroeg de presentator aan een paar mensen: ‘Wat heb jij gezien tijdens het liedje?’ Iedereen zei iets anders. Wat we hadden bedacht werkte dus wel. Ik ben erg benieuwd naar welke connecties mensen met de liedjes maken.”

Als je bekend bent met jullie filmische sound, is de link naar ‘soundtrack van je leven’ snel gelegd..

Marijn: “Dat heb ik zelf ook weleens, dat ik nieuwe muziek ontdek en het gevoel hebt dat ik in mijn eigen soundtrack of videoclip zit als ik het luister. ‘Dit ís gewoon een videoclip, ik heb de muziek op!’, denk ik dan.”

Voor iedereen die de persoonlijke soundtrack van zijn of haar leven nog aan het samenstellen is, waar gaan de liedjes van Eyes Closed over?

1. The Sea

Jorrit: “We zijn erachter gekomen dat we vaak het onderwerp water aanhalen. Daar waren we ons helemaal niet van bewust, maar dat realiseerden we ons toen we de songtitels zagen.

Water en de zee vinden we een mooie metafoor voor hetgeen we niet kunnen doorgronden. Als je aan zee bent, voel je dat je kop leeg raakt, maar tegelijkertijd is het zoiets machtigs en groots dat je het niet kunt bevatten. Het is zowel bevrijdend als intimiderend. Dat hebben we in de lyrics en de muziek van The Sea proberen te vangen.”

Sunrays touch the coastline
Warm our feet, show the glare
We walk through the sand in the warm night
The water will take the weight from us

And all our lives we’re told
The stream will take us home
The Sea – HAEVN

2. Bright Lights

Marijn: “Bright Lights gaat over diep vanbinnen weten dat het wel goed komt, maar nog wat tijd moeten uitzitten voordat het zover is. Je ziet het licht aan het einde van de tunnel en zegt dat tegen jezelf.”

Your words are high and running through a tired mind
A howling wind surrounds you
I’m trying to illuminate a clouded heart
I’m gonna find the strength to stay

Feel we’re gonna break out
At the last step now
Feel we’re gonna break out
I really wanna see your face, and I see

Bright bright lights, bright lights to guide me
Bright bright lights, bright lights to guide me home
Bright Lights – HAEVN

3. Mind Games

Marijn: “Het thema van Mind Games is ook wel herkenbaar, hebben we gemerkt. Het gaat over dat je iemand hebt leren kennen die je oprecht leuk vindt, maar die ander is alleen maar uit op jouw aandacht.

Als jij op het gas trapt, trapt zij op de rem. En als jij op de rem trapt, trapt zij weer op het gas. Dat zal ook altijd zo blijven, die afstand zal altijd hetzelfde zijn. En als jij even niets van je laat horen en drie maanden later ’s nachts weer een smsje krijgt, ben je weer helemaal terug bij af.”

The road that you take when I’m caught in your stream
You’re cold when I’m in your play
The rule that you break gives hope and relief
Warmth when I am away

If I let it go, you come for more
But if I let it in, you take control

I let your mind games in
Let your mind games in
Let your mind games in again
Mind Games – HAEVN

4. Back In The Water

Marijn: “Back In The Water gaat over een situatie waarin diegene met wie je een relatie hebt zich niet goed voelt. Ze is als het ware onder het water, je kunt haar niet bereiken. Maar je weet ook dat als je blijft wachten, het wel goed komt. Je moet haar gewoon even loslaten.”

Jorrit: “Ja, het gaat eigenlijk over conflict binnen intimiteit. Dat je heel dichtbij iemand staat, maar toch die intimiteit niet kan delen. Je spreekt je loyaliteit uit en laat voelen dat je de ander de tijd geeft om er weer uit te komen.”

The night fell slowly on our glory days
I lie awake to see you fade away
You’re lost without a trace

And when you’re hiding underwater
I’ll be waiting, till you’re ready for my love

When you washed away your sorrow

I’ll be right here, until you’re ready for the road

Cause I’ll go with you
Back In The Water – HAEVN

5. City Lights

Jorrit: “City Lights is voor mij nostalgie. Herinneringen ophalen, iets koesteren dat geweest is.”

Marijn: “Het woord reminiscent vat het voor mij goed samen.”

Waiting on the corner I first saw you
Risi
ng of my heart, everyone will see
There’s no wrong in all the things you told me

There’s a wall for all the truth in me

Well it’s time to leave the darkness baby
It’s time for us to know
Nights that we got lost my baby
I’ve seen you grow

I can see in your eyes
City lightning
City Lights – HAEVN

6. Let Love Tear Me Down

Marijn: “Ik denk dat iedereen weleens heeft gehad dat hij dacht: ‘Nou ga ik eens alleen maar feesten, even mezelf verliezen. Daar gaat Let Love Tear Me Down over.”

Jorrit: “Je compleet overgeven aan de liefde en vooral alle downfalls die daarbij horen.”

All your burning hearts
Come and find me
I want deeper love
I wanna dive in
I am here to fall
So don’t ignite me
I have seen it all
So come and blind me 

I want your lovin’
I want you to be tonight
I wanna melt until our
bodies’ states are unified
So pull me closer
Let the rhythm take our life
Let’s get together on the sharp edge of the knife
Let Love Tear Me Down – HAEVN

7. Where The Heart Is

Marijn: “Where The Heart Is gaat over het najagen van je dromen, het volgen van je hart. Bij dit liedje begrijpen mensen vaak wel dat we dit ermee bedoelen. Dat komt denk ik ook door de combinatie van de woorden en de muziek. Je vóelt bij deze muziek gewoon dat je in het diepe springt!

High above the tallest tree
Courage will come your way
It’s the need that burns the trust that shines
When you climb out of the shade

Your high awakes the things you wanna be
Where the air is thin and sweeps you off your feet

Where the heart is
When the light’s at your side
When the faith is ready
No more guidance
Take the leap of your life
As the ground is shaking
Where The Heart Is – HAEVN

[Benieuwd naar hoe Marijn deze woorden voor dit bijzondere liedje vond? En hoe het beschrijft wat ze daarna pas gingen meemaken met het beginnen van de band? – Hij vertelt het uitgebreid in dit interview.]

8. Finding Out More

Marijn: “Finding Out More gaat over de vraag ‘Wat als?’ Dat kan over vanalles gaan; wat als ik vrijgezel zou zijn? Of wat als ik juist heel lang een relatie zou hebben? Wat als ik mijn baan had opgezegd? Of dat juist niet had gedaan? Wat als ik in Australië was gebleven toen ik daar op reis was? Je zal altijd twijfelen of je de juiste beslissing hebt genomen.”

If you like to go far, run fast
But if you chase love, don’t pass
Chances never built to last
I better run and chase

Finding out more
Finding more ways
If you need it all
Try to operate
Finding Out More – HAEVN

9. (Interlude)

Jorrit: “De Interlude bevat geen lyrics, het is een rustmoment.”

10. Sinner Love

Marijn: “Sinner Love gaat over…”

Jorrit: “Marijns Tinder-gedrag, haha!”

Marijn: “Haha ja, Marijns Tinder-gedrag dat hij helaas niet heeft. Maar inderdaad, het gaat over liefde vinden via social media. Online laat iedereen alleen het mooiste van zichzelf zien en hoe kun je nou zoeken naar echte liefde in een wereld die nep is?”

Jorrit: “In een wereld waarin je eerst door het neppe heen moet prikken om tot het echte te komen. Iedereen zet zijn meest mooie foto’s online, niemand toont kwetsbaarheid, niemand is echt eerlijk.”

Marijn: “Precies, de mooiste versie van jezelf. Dat doe je in de kroeg natuurlijk ook.”

Jorrit: “Ja, maar daar kun je iets minder goed faken.”

Somebody save from this perfect world
But I keep searching in this shallow pool
Someone with a real heart
Someone with honesty
Somebody full of flaws
Someone with a real touch
Somebody off-screen
Cause life is full of faults

Holding on
O, I like to think it’s alright
Sinner love
O, I like to think it’s alright
Sinner Love – HAEVN

11. We Are

Jorrit: “We Are beschrijft het gevoel van midden in de nacht op straat lopen en je verloren voelen. Een desolaat gevoel dat je iets aan het kwijtraken bent dat je niet wil verliezen. Je kunt het ook niet tegenhouden, het glipt uit je handen. Dat gevoel hadden we toen we het schreven, het werkte bijna therapeutisch.”

Marijn: “Ja, we hebben het ook ’s nachts geschreven. Het is het meest persoonlijke liedje op het album en ik hoop dat het gevoel waarmee we het hebben gemaakt, ook resoneert als je ernaar luistert.”

Walking through the dark night
Calling out your name
I’m waiting for an answer

How did we end up here

I try to find a shoreline
With no ground beneath my feet

I miss your hand in mine now
I try to understand

Cold we are, we are, we are
We Are – HAEVN 

12. Love Is A Game

Jorrit: “Ondanks dat we in 2018 leven en we allemaal geciviliseerd zijn, kan de dansvloer nog steeds een jungle zijn. Blikken, body language en intonatie spelen een grotere rol dan wat dan ook.

We vinden dat teasende gevoel van hoe iemand een ander onder de indruk kan maken of zelfs onder controle kan krijgen heel leuk. Daar gaat Love Is A Game over.”

Love is a game they say
Looks like you’re winning

The hunter feeds on prey

Your eyes are killing

I can see it in your eyes
You’re wonderful
It’s in your eyes
You want to go home
Love Is A Game – HAEVN

13. Hold On

Jorrit: “Bij Hold On zegt de titel eigenlijk alles. Whatever you’re doing, hold on to it.”

Drowning in our days
As the night hour left its trace
Calm this raging thirst
At it’s best it showed our worst

Chasing-off the past
Let go of what we’ve had

Our lives are on repeat
Working hard, holding the peace

We will try to overcome
We will try

And just hold on and walk on
And just hold on
If you want then I can show
There’s a way out
Hold On – HAEVN

14. Fortitude

Marijn: “Fortitude heeft iets krachtigs en gaat over geloven in dat het goed komt. Geloven in de liefde.”

Jorrit: “Maar het gaat ook over twijfel. Het gaat over vechtlust voor iets. Is datgene het waard om voor te vechten?”

You hold it back from us
No need to hide no more

And the world’s love holds me
And the world’s love holds me

I’m gonna walk down the lane
Of true love
Not gonna bend or break
It’s in all of us
Could it be right
Could it be right
Could it be
Would it be right
If we would stop this fight
Would it be right if we would stop tonight
Fortitude – HAEVN

Wow! Bedankt voor deze uitleg. In hoeverre zijn deze liedjes autobiografisch?

Marijn: “Dat zijn ze eigenlijk allemaal wel. Maar ik moet wel zeggen, de inspiratie voor bijvoorbeeld Sinner Love heb ik uit mijn omgeving gehaald. Ik heb zelf nooit een Tinder-profiel gehad, maar zie het bij vrienden. Zij vertellen dat ze echt een stuk of 5 dates in een week kunnen hebben. Dan ik denk; ‘Wow, dat is gewoon hard werken!’”

Jorrit: “Dan moet je een dag vrij nemen!

Marijn: “Inderdaad, haha! Onze liedjes zijn altijd persoonlijke verhalen of verhalen die we om ons heen horen. Ik denk zelf weleens dat wij heel duidelijk schrijven, maar mensen halen de betekenis er niet altijd uit of vinden onze teksten soms vaag. We krijgen zelfs weleens de vraag: ‘Gaat jullie muziek wel ergens over?’

Maar je kent nu onze versie van de liedjes, je weet nu wat we er ongeveer mee bedoelen. Bij sommige liedjes is het heel tof als mensen onze betekenis ontdekken, dan krijgen we het gevoel: ‘Het is toch gelukt!’. En bij andere nummers vinden we het juist leuk dat het meer open blijft. Dat mensen er hun eigen verhaal bij bedenken.”

Jorrit: “Dat is het hele idee van Eyes Closed. Wij hebben wel ons eigen verhaal, maar het gaat om de luisteraar. Daar willen we best wel nederig in zijn. We zijn uiteindelijk meer filmcomponisten dan popmuzikanten. We willen je niets uitleggen, we willen gewoon die soundtrack van je leven maken.”

Eyes Closed is nu overal te koop en te beluisteren 👇. Ook zal HAEVN op 5 oktober weer in Carré optreden, de kaartverkoop is inmiddels gestart.

Verder lezen

Benieuwd naar wat Marijn dacht toen hij Finding Out More in een reclameblok op TV voorbij zag komen? Of over hoe zijn onderbewuste hem de lyrics van Where The Heart Is ingaven? (Ja, dit is écht bijzonder!) Je leest het in het interview dat ik vorig jaar met hem had.

Ook beschreef ik eerder hoe Where The Heart Is voor mij perfect beschrijft wat ik doormaakte toen ik mijn baan opzegde om het Nolala-avontuur te beginnen, dat lees je in Waar haal je het lef vandaan..?

Volg jij ons al?

👍 ons op FacebookInstagram of schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief! (no worries, no spam 😇!)

 


– The Sea is written by Jorrit L Kleijnen / Marijn Van Der Meer © S.I.A.E. Direzione Generale, Night Shift Publishing, Day Shift Publishing, 2018
– Bright Lights is written by Jorrit L Kleijnen / Marijn Van Der Meer © Sony/ATV Music Publishing LLC, 2018
– Mind Games is written by Marijn Van Der Meer / Gordon Groothedde / Jorrit L Kleijnen Mind Games lyrics © Sony/ATV Music Publishing LLC, 2o18
– City Lights is written by Gordon H G Groothedde / Jorrit L Kleijnen / Marijn Van Der Meer © S.I.A.E. Direzione Generale, Sony/ATV Music Publishing Bv, Night Shift Publishing, Lunty Music Publishing, Day Shift Publishing, 2018
– Back in the Water is written by Marijn Van der Meer / Daniel Bjorn Gibson / Jorrit L Kleijnen © Sony/ATV Music Publishing LLC, Peermusic Publishing, Concord Music Publishing LLC, 2018
– Let Love Tear Me Down is written by Martijn Tienus Konijnenburg / Lieuwe Roonder / Jorrit L Kleijnen / Nienke B Paardekoper / Marijn Van Der Meer © Downtown Music Benelux Bv, Night Shift Publishing, Tienus Music, Day Shift Publishing, 2018
– Where The Heart Is is written by Jorrit L Kleijnen / Marijn Van Der Meer © Sony/ATV Music Publishing LLC, Peermusic Publishing, 2018
– Finding Out More is written by Jorrit L Kleijnen / Marijn Van Der Meer © Sony/ATV Music Publishing LLC, Peermusic Publishing, 2018
– Interlude, 2018
– Sinner Love is written by Jorrit L Kleijnen / Marijn Van Der Meer © Sony/ATV Music Publishing LLC, Peermusic Publishing, 2018
– We Are is written by Marijn van der Meer / Jorrit L Kleijnen © Night Shift Publishing, Day Shift Publishing, 2018
– Love Is A Game is written by Marijn van der Meer / Jorrit Kleijnen / Nienke Paardekoper © Sony/ATV Music Publishing LLC, 2018
– Hold On is written by Jorrit L Kleijnen / Marijn Van Der Meer © Night Shift Publishing, Day Shift Publishing, 2018
– Fortitude is written by Marijn van der Meer / Jorrit Kleijnen © Sony/ATV Music Publishing LLC, Peermusic Publishing, 2018

📸: Eveline Vroonland