Begin jaren 2000 waren de mannen van Keane jonge honden die met hits als Somewhere Only We Know en Everybody’s Changing de wereld veroverden en enorm waren aangetrokken tot de bijbehorende rockstar lifestyle. Afgelopen vrijdag bracht de Britse band een nieuw studio-album genaamd Cause And Effect uit en hierop is te horen dat ze tegenwoordig in heel ander vaarwater verkeren. Misschien minder rock-’n-roll, maar zeker niet minder betekenisvol.

In een inspirerende heart-to-heart met leadzanger Tom Chaplin en songwriter/toetsenist/bassist Tim Rice-Oxley, vertellen de mannen het persoonlijke verhaal achter de rauwe lyrics van dit nieuwe album, praten we over de paradox van verdrietige muziek en aan het eind neemt het gesprek zelfs een filosofische wending… we bespreken de zin van het leven.

Dit is misschien wel het meest wijze Behind the Track-interview tot nu toe; listen & learn!

Welke rol speelt muziek in jullie levens?

Tom: “Muziek heeft altijd een grotere rol gespeeld dan wat dan ook. Veel van mijn eerste herinneringen hebben met muziek te maken, bijvoorbeeld dat ik optrad in toneelstukken en koren op school.

Toen ik ouder werd, ontdekte ik het fantastische fenomeen dat rockmuziek heet. Het cliché van met een borstel voor de spiegel staan, werd waarheid. Ik probeerde de mensen op wie ik muzikaal gezien verliefd was geworden te evenaren, dat werd de droom.

Wij als band zijn die droom nooit ontgroeid. Door de jaren heen groeide Tim uit tot een ontzettend goede songwriter en ontwikkelde mijn stem zich tot wat het nu is. Ineens hadden we de chemie die ervoor zorgde dat we onze droom werkelijkheid konden laten worden.”

Waar gaat jullie nieuwe album Cause And Effect over?

Tim: “Het is gebaseerd op het stuk gaan van mijn huwelijk, iets dat een paar jaar geleden is gebeurd. Elk liedje vertelt een klein stukje van dat verhaal. Sommige liedjes gaan over waarom het gebeurde en de fouten die zijn gemaakt, andere gaan over hoe het achteraf voelde en wat er in mijn hoofd om ging. Sommige zijn heel verdrietig en vol rouw, andere zijn romantisch, grappig of hoopvol.”

Dat klinkt als een behoorlijke achtbaan aan emoties.

Tim: “Ja, het drukt de verschillende aspecten van een willekeurig traumatisch incident of een grote verandering in het leven uit. Er is altijd rouw en shock, maar vaak ontstaan er ook goede dingen uit. Het dwingt je tot nadenken over jezelf en iets nieuws te leren.”

Is er één liedje op dit album dat een (extra) bijzondere betekenis voor je heeft?

Tim: “Ik houd van Phases en volgens mij is dat ook een favoriet van ons allemaal. Ik denk dat het de meest filosofische track op het album is. Het is bitterzoet, maar ook erg hoopvol en menselijk.

A plan is a work of art
A house built to fall apart

Je kunt plannen maken in het leven en denken dat je het allemaal voor elkaar hebt, maar er kan op elk moment van alles gebeuren. De kans is groot dat je ergens anders uitkomt dan je vooraf had bedacht.

You’re digging for the answers
Crawl across the world to find
There are just more questions
Waiting on the other side

But you’re still here
You’re bleeding but you’re still here

Phases, the motion of our lives
Ages, the rote of changes
Erases the ink before it dries on pages
It’s all just phases

Elk moment in je leven, of je nou in een band zit, getrouwd bent of kinderen hebt, kan voelen alsof dat je hele wereld is. Maar de kans is groot dat een paar jaar later blijkt dat het maar een fase van je leven is geweest.

We salvage the parts we can
And work on a better plan

Always on the outside
Fingers clinging on so tight
Kicking at the window
Dreaming of a better life

Take what you can
Just got to take what you can

 Phases, the motion of our lives
Ages, the rote of changes
Erases the ink before it dries on pages
It’s all just phases
And sometimes you feel how good it is

De volgende regels vind ik heel mooi:

And low tide gives way to high tide
And hard times, we watch them come and go like crazes

It’s all just phases
Phases – Keane

Het kan eng zijn te realiseren dat de goede en moeilijke tijden in je leven voorbij zullen gaan, maar ik vind het ook heel geruststellend. Als je je erbij kunt neerleggen en geen plan nodig hebt dat móet werken, kun je je leven waarschijnlijk veel gelukkiger leiden.”

Wat hopen jullie dat mensen uit jullie muziek halen?

Tom: “Ik denk dat onze muziek voor veel mensen ook de soundtrack is geweest van break ups of moeilijke tijden [lacht]. Volgens mij is de kracht van onze muziek dat we regelmatig naar verdrietige plekken gaan en die emoties te lijf gaan.

Een verdrietig liedje staat mensen toe te zwelgen, maar het kan ze ook het gevoel geven dat ze niet er alleen voor staan. Een gesprek met een vriend kan je dat gevoel ook geven, maar niet iedereen heeft daarvoor de juiste mensen om zich heen. Muziek kan enorm uplifting zijn, zelfs als de muziek verdrietig klinkt. Dat is de grote paradox.”

Tim: “Het is algemeen bekend dat muziek veel impact kan hebben; als je het juiste liedje op het juiste moment hoort, kan het je leven veranderen.

Soms horen we van fans ‘Jullie liedje maakte het verschil. Dat is voor mij het hoogst haalbare, ook al is het maar voor een klein deel van de mensen die naar onze muziek luisteren.”

Dan mijn laatste vraag, en dat is misschien een grote, maar waarom maken jullie muziek?

Tom: “Ik denk dat je in de eerste plaats en vooral muziek maakt voor jou als persoon en voor jezelf als band. Keane was die plek waar we al onze problemen of angsten konden uiten. Dus dat aan de ene kant. Maar als je tiener bent, is het verhaal van bands en rockmuziek ook heel fascinerend en verleidelijk.”

Tim: “Eén van de belangrijkste redenen waarom ik in een band wilde, was omdat ik gek was op U2 en zij alles leken te hebben. Ze waren heel kunstzinnig, hun muziek was fantastisch, hun shows waren indrukwekkend en ze waren super beroemd en commercieel succesvol. Er waren foto’s van hen zwemmend bij een jacht en op afspraakjes met supermodellen als Cindy Crawford [lacht].

Maar je kunt dat geen hele carrière volhouden en dat is waarschijnlijk geen manier van leven. Als de tijd verstrijkt, ga je naar iets anders in de muziek op zoek, denk ik.”

Tom: “Je beseft dat die rock-’n-roll lifestyle leuk is, maar het gevoel van connectie dat je krijgt door muziek te maken, is hetgeen me drijft. Connectie met jezelf, met de band en de mensen die naar je muziek luisteren.”

Tim: “Verbinding maken met mensen is zo’n belangrijk deel van het mens zijn. Om even filosofisch te worden; wat is er verder nog? Er is niets meer dan dat.”

Tom: “Alles van betekenis is relationeel, toch? Alles dat we doen, elke dag. Als je dingen niet kunt vieren of zware tijden niet kunt beleven met anderen, wat heb je er dan aan?”

Cause And Effect van Keane is nu overal te koop en via alle streaming diensten te beluisteren.

Verder luisteren

Voor de liefhebber! ❤ Luister Cause And Effect van Keane ook op vinyl:

Verder lezen

Nieuwsgierig naar meer artiesten die de betekenis achter hun songteksten uitleggen? Bekijk dan ook de interviews met Alvaro Soler, Andreas Moe en Bastille voor meer interessante verhalen!

Volg jij ons al?

👍 ons op FacebookInstagram of schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief! (no worries, no spam 😇!)


– Phases, 2019

📸: Alex Lake

[Dit bericht bevat affiliate links]