Hij verkocht in de afgelopen 49 jaar meer dan 300 miljoen albums, gaf ruim 4.000 optredens, raakte dik bevriend met het Engelse koningshuis en recentelijk nog werden zijn lyrics gequote door niemand minder dan Donald Trump; Sir Elton John.

In het kader van zijn afscheidstournee betreedt de ‘living legend’ woensdag het podium van de Ziggo Dome, eind mei gaat de biografische film Rocketman in première en in oktober verschijnt zijn autobiografie.

Door zijn flamboyante voorkomen, bijzondere outfits en enorme brillencollectie, zou je bijna vergeten te lúisteren naar zijn vele hits. En dat is zonde! Want er schuilen mooie verhalen achter bijvoorbeeld Tiny Dancer, Nikita en Rocket Man..

Elton wie?

Sir Elton Hercules John werd op 25 maart 1947 in Pinner (Groot Londen) geboren als Reginald Kenneth Dwight. Als hij nog maar 11 jaar oud is, wint hij een beurs voor de Royal Academy of Music. Eind jaren zestig gaat hij samenwerken met tekstschrijver Bernie Taupin. Dat blijkt een gouden greep. De vele hits die het duo samen voortbrengt, maakten van Elton John één van de grootste artiesten aller tijden.

Hij behaalt 26 gouden, 38 platina- of multiplatina en 1 diamanten album en zet het record voor bestverkopende single allertijden op zijn naam met Candle In The Wind.

Eind jaren 80 gaat hij zich fanatiek inzetten voor de strijd tegen aids. Hij richt de Elton John aids Foundation op en weet daarmee in de loop der jaren meer dan $300 miljoen te werven.

Ook wint hij vele prijzen, waaronder 6 Grammy’s, een Academy Award, een Golden Globe en een Tony Award. Hij krijgt een ster op de Hollywood Walk Of Fame en wordt in 1997 zelfs tot ridder geslagen door Koningin Elizabeth.

Achtbaan

“Mijn leven is tot dusver één grote achtbaanrit” zegt de zanger bij de aankondiging van zijn autobiografie die in oktober zal verschijnen.

Naast de hoge pieken die hij op muzikaal gebied beleeft, is ook bekend dat hij aan boulimia leed en een tijd verslaafd was aan drugs en alcohol. In 1990 lukt het hem om er helemaal vanaf te komen.

Ook moet het heftig zijn geweest om in de jaren ’70 als één van de eerste artiesten uit de kast te komen. In het begin noemt hij zich biseksueel en is ook een aantal jaren getrouwd geweest met een Duitse vrouw. Eind jaren ’80 geeft hij aan homoseksueel te zijn. In 2005 trouwt hij met David Furnish, met wie hij later twee kinderen krijgt.

Eltons lyrics

Aangezien de songteksten van de meeste liedjes door Bernie Taupin geschreven zijn, hoef je niet te verwachten dat Elton Johns repertoire heel autobiografisch of persoonlijk is. Sterker nog, in een interview met The Wallstreet Journal zegt Taupin zelfs dat Elton niet eens alles wat hij zingt, echt begrijpt:

“He never questioned the meaning of any of my lyrics. He might say, ‘I don’t understand this and I don’t know if I can work with it.’ But he never challenged my interpretation or the art of what I do.”

Als het zelfs Sir Elton himself niet altijd lukt om zijn eigen songteksten te begrijpen, wil ik helemaal niet pretenderen dat ik hier een juiste uitleg of verklaring kan geven. Toch heb ik wel heel wat mooie verhalen achter zijn grootste hits kunnen ontdekken. Enjoy!

5. Tiny Dancer (Madman Across the Water, 1971)

Ed Sheeran zingt het liedje mee tijdens zijn roadtrip in Castle On The Hill, het nummer is gebruikt voor een belangrijke scene in de film Almost Famous, Phoebe in Friends hoort er een ode aan Who’s The Boss acteur Tony Danza in en er zijn zelfs mensen die denken dat het over de ‘jonge heer’ gaat. Maar wat betekenen de lyrics Tiny Dancer nou echt?

[Verse 1]
Blue jean baby, L.A. lady
Seamstress for the band
Pretty-eyed, pirate smile
You’ll marry a music man
Ballerina, you must’ve seen her
Dancing in the sand
And now she’s in me, always with me
Tiny dancer in my hand

In een interview met Rolling Stone uit 1970 zegt Elton John dat het over Bernie Taupins vriendin Maxine Feibelmann gaat. Dit zou ook wel logisch zijn aangezien zij in die tijd mee reisde met de band en hun outfits naaide. Ook zou op het album bij de credits van dit liedje ‘With love to Maxine’ staan.

Maar online wordt regelmatig naar een interview gerefereerd waarin Taupin aangeeft dat het liedje niet over één iemand in het bijzonder gaat. Ik heb er geen officiële bron van kunnen vinden, maar hij zou erover gezegd hebben:

“We came to California in the fall of 1970, and sunshine radiated from the populace. I was trying to capture the spirit of that time, encapsulated by the women we met – especially at the clothes stores up and down the Strip in L.A.  

They were free spirits, sexy in hip-huggers and lacy blouses, and very ethereal, the way they moved. So different from what I’d been used to in England. And they all wanted to sew patches on your jeans. They’d mother you and sleep with you – it was the perfect Oedipal complex.” 

[Chorus]
Hold me closer, tiny dancer
Count the headlights on the highway
Lay me down in sheets of linen
You had a busy day today
Tiny Dancer – Elton John

Tja, daar is natuurlijk ook geen speld tussen te krijgen!

4. Rocket Man (I Think It’s Going To Be A Long, Long Time) (Honky Château, 1972)

De volgende single die Elton uitbracht, was Rocket Man. Anders dan dat vaak wordt gedacht, is dit liedje niet geïnspireerd op David Bowie’s Space Oddity, maar op het liedje Rocket Man van de band Pearls Before Swine.

Deze band schreef de lyrics naar aanleiding van een verhaal in het boek The Illustrated Man van Ray Bradbury uit 1951. Taupin las het verhaal ook en zegt hier in een interview met Billboard over:

“It’s about a guy who’s an airline pilot and he goes off every day and then one day he sort of burns up. And the kids are always looking up to see their dad come home.”

Taupin geeft aan zijn versie van Rocket Man echter een meer futuristisch tintje:

“I thought it was a great idea to sing a song about a guy in the future, where being an astronaut would be akin to being an airline pilot – which will probably happen.”

In een interview met Wall Street Journal vertelt Taupin dat niet de tragische afloop of het grote verlangen van de hoofdpersoon in het verhaal van Bradbury hem aansprak, maar dat hij vooral geraakt werd door de sleur van het astronautenbestaan die beschreven werd. Hij zegt hierover:

In ’71, the future of space flight was exhilarating. America was putting astronauts on the moon. Yet 20 years earlier, Bradbury had envisioned future astronauts as little more than intergalactic truck drivers, burning themselves out alone far from home.”

Dat lees je als volgt terug in de lyrics: 

[Verse 1]
She packed my bags last night, pre-flight
Zero hour: 9:00 a.m
And I’m gonna be high as a kite by then
I miss the Earth so much, I miss my wife
It’s lonely out in space
On such a timeless flight

[Chorus]
And I think it’s gonna be a long, long time
‘Til touchdown brings me ’round again to find
I’m not the man they think I am at home
Oh no, no, no
I’m a rocket man
Rocket man
Rocket Man (I Think It’s Going To Be A Long, Long Time) – Elton John

Niemand minder dan Donald Trump lijkt fan te zijn van Rocket Man. Hij gebruikte het liedje al (zonder toestemming!) tijdens zijn presidentscampagne en gaf Kim Jong Un de songtitel als bijnaam. Tijdens een toespraak voor de VN zei hij ‘Rocket Man is on a suicide mission’. Volgens bronnen zouden beide heren het ook over het liedje gehad hebben en zou Trump zijn minister van buitenlandse zaken zelfs een cd mee hebben gegeven als cadeau bij een later bezoek.

Taupin was echter niet blij met dit gebruik van zijn lyrics. In het The Wall Street Journal-interview zegt hij:

“The context bothered me. The thought that World War III could start over the use of my song title was disturbing. I also was uncomfortable that something of mine that was culturally iconic could be used in such a way.

But what could I do? Sue him for cultural appropriation? As a songwriter, you’re powerless to stop something like that.

However, if the use of ‘Rocket Man’ results in peace, I will be very happy to take full credit for it.”

3. Nikita (Ice On Fire, 1985)

In oktober 1985, 4 jaar voor de val van de Berlijnse Muur, bracht Elton John het liedje Nikita uit. In deze ballad is de westerse Elton verliefd op de Oost-Berlijnse Nikita, maar door de Koude Oorlog is hun liefde onmogelijk.

[Verse 1]
Hey Nikita is it cold
In your little corner of the world

You could roll around the globe
And never find a warmer soul to know
Oh I saw you by the wall
Ten of your tin soldiers in a row
With eyes that looked like ice on fire
The human heart a captive in the snow

In de bijbehorende videoclip komen de geliefden wel bij elkaar, maar in de songtekst hebben ze minder geluk:

[Chorus]
Oh Nikita, you will never know
Anything about my home
I’ll never know how good it feels to hold you

Nikita, I need you so
Oh Nikita is the other side of any given line in time
Counting ten tin soldiers in a row
Oh no, Nikita you’ll never know
Nikita – Elton John

Het liedje werd een grote hit in West-Europa en zorgde zelfs voor dat de naam Nikita een populaire babynaam werd.

In 2012 worden John en Taupin aangeklaagd voor plagiaat. Fotograaf Guy Hobbs had een aantal jaren voordat Nikita uitkwam een liedje genaamd Natasha voorgelegd aan de publisher van Elton John. Natasha ging ook over een onmogelijke liefde tijdens de Koude Oorlog, maar de rechtbank oordeelde uiteindelijk in het voordeel van John en Taupin.

2. Candle In the Wind (Goodbye Yellow Brick Road, 1973) /(Candle in the Wind 1997, 1997)

Het bekendste liedje van Elton John is misschien wel Candle In The Wind. Begin jaren ’70 werd het geen groot succes, maar de re-release in 1997 die werd uitgebracht naar aanleiding van het overlijden van prinses Diana werd één van de grootste hits allertijden. Wereldwijd werden er bijna 40 miljoen singles van verkocht.

De originele versie was geïnspireerd op Marilyn Monroe. Taupin zegt hierover in een interview met Rolling Stone:

“I wrote ‘Candle In The Wind’ about Marilyn Monroe, but she is absolutely not someone I admired a lot as a kid or anything. She was just a metaphor for fame and dying young, and people sort of overdoing the indulgence, and those that do die young.

The song could have easily have been about Montgomery Clift or James Dean or even Jim Morrison. But it seemed that she just had a more sympathetic bent to her, so I used her. And she was female, and that was more vulnerable.

But it was really about the excesses of celebrity, the early demise of celebrities, and ‘live fast, die young, and leave a beautiful corpse.’ And that was really the crux of the song.” 

[Verse 1]
Goodbye Norma Jeane
Though I never knew you at all
You had the grace to hold yourself
While those around you crawled
They crawled out of the woodwork
And they whispered into your brain
They set you on the treadmill
And they made you change your name

[Chorus]
And it seems to me you lived your life
Like a candle in the wind
Never knowing who to cling to

When the rain set in
And I would have liked to have known you
But I was just a kid
Your candle burned out long before
Your legend ever did
Candle In The Wind – Elton John

Sinds de Jaren 70 is Elton John bevriend met de Engelse royal family. In 1981 ontmoette hij Prinses Diana op Prince Andrews verjaardagsfeestje. Zou zouden die avond 20 minuten lang samen de Charleston gedanst hebben. De vriendschap bekoelde begin 1997 voor een tijdje maar 6 weken voor Diana’s overlijden, legden ze het bij. Tijdens haar uitvaart speelde Elton een aangepaste versie van Candle In The Wind (Goodbye England’s Rose):

Goodbye England’s rose
May you ever grow in our hearts
You were the grace that placed itself
Where lives were torn apart
You called out to our country
And you whispered to those in pain
Now you belong to heaven
And the stars spell out your name

And it seems to me you lived your life
Like a candle in the wind
Never fading with the sunset
When the rain set in
And your footsteps will always fall here
Among England’s greenest hills
Your candle’s burned out long before
Your legend ever wil
l
Candle In The Wind ’97 – Elton John

In een documentaire van de BBC vertelt Prince Harry dat juist het moment waarop dit liedje werd gespeeld, voor hem erg indrukwekkend was:

“Elton John’s song was incredibly emotional. That was part of this whole trigger system, which nearly brought me to the point of crying in public, which I didn’t do”.

Elton won een Grammy voor Best Male Pop Vocal Performance voor het liedje en de opbrengst van de single ging naar het Diana, Princess of Wales Memorial Fund. Zijn band met de royals bleef goed. Hij zou zelfs Your Song op het huwelijk van Prince Harry en Meghan Markle hebben gespeeld.

1. Circle Of Life – (Lion King, 1994)

Door jongere generatie(s) wordt Elton John misschien wel het meest gewaardeerd om de muziek die hij voor Disney schreef. In 1994 leverde hij een grote bijdrage aan de soundtrack van blockbuster The Lion King. Hiervoor werkte hij niet samen met Taupin, maar met tekstschrijver Tim Rice.

Circle Of Life, Hakuna Matata en Can You Feel The Love Tonight werden genomineerd voor een Oscar voor Best Original Song en voor de laatstgenoemde nam hij zo’n felbegeerd beeldje mee naar huis. Het verhaal gaat echter dat John Circle Of Life een veel beter liedje zou vinden.

Wie kan zich het iconische moment niet herinneren waarop baviaan Rafiki de pasgeboren Simba voorstelt aan het dierenrijk?

From the day we arrive on the planet
And blinking, step into the Sun
There’s more to be seen than can ever be seen
More to do than can ever be done

There is far too much to take in here
More to find than can ever be found
But the sun rolling high
Through the sapphire sky
Keeps great and small on the endless round

It’s the Circle of Life
And it moves us all
Through despair and hope
Through faith and love

‘Til we find our place
On the path unwinding
In the circle
The Circle of Life
Circle Of Life – Elton John

In juli komt de live-action remake van The Lion King uit en hierin zal Circle Of Life weer te horen zijn. Ook zegt de zanger in een interview met The Sun te werken aan een nieuw liedje samen met niemand minder dan Beyoncé. Zij zal in de film Nala, de geliefde van Simba, spelen. Wij wachten vol spanning af!

Ben je erbij in de Ziggo Dome?

Heb jij een ticket voor één van de allerlaatste shows van Elton John ooit te pakken? Heel veel plezier, maak er een onvergetelijke avond van!

Verder lezen

Benieuwd waar andere (living) legends over zongen? Eerder doken we ook in het repertoire van Queen en The Beatles. Enjoy!

Voor de liefhebber ❤

Heb je dankzij al deze bijzondere verhalen zin gekregen om het repertoire van Elton John (letterlijk) grijs te draaien? Of mogen al deze iconische hits niet in jouw platencollectie ontbreken? Bestel ze dan hier:

Benieuwd naar ROCKETMAN – de film?

De film ROCKETMAN is een musical fantasy die is gebaseerd op de beginjaren van de muziekcarrière van Elton John. Vanaf 23 mei gaat hij in Nederland in voorpremière, bekijk hier alvast de trailer:

Volg jij ons al?

👍 ons op FacebookInstagram of schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief! (no worries, no spam 😇!)

 


– Tiny Dancer is written by Bernie Taupin / Elton John © Universal Music Publishing Group, 1971.
– Rocket Man (I Think It’s Going to Be a Long, Long Time) is written by Elton John / Bernie Taupin © Universal Music Publishing Group, 1971.
– Nikita is written by Bernard J.P. Taupin / Bernie Taupin / Elton John © Universal Music Publishing Group, 1985.
– Candle in the Wind ’97 is written by Elton John / Bernie Taupin © Universal Music Publishing Group, 1997.
– Circle of Life is written by Elton John / Tim Rice © Warner/Chappell Music, Inc, Universal Music Publishing Group, 1994.

[Dit bericht bevat affiliate links]