Ze is uniek, uitgesproken en misschien wel intimiderend; Billie Eilish. Ze is nog maar 17 en verovert met haar vernieuwende sound, kunstzinnige videoclips en donkere boodschap in zeer korte tijd de wereld. Niet alleen wankelende tieners zijn idolaat van deze bijzondere verschijning, maar ook (de doorgaans sceptische) muziekcritici. Door toonaangevende Amerikaanse media wordt ze zelfs ‘de toekomst van de popmuziek’ genoemd!

Als ik heel eerlijk ben, vind ik het hele fenomeen Billie Eilish nogal ongrijpbaar. Misschien komt het doordat ik dubbel haar leeftijd heb (OMG!), maar ik kan niet meteen bevatten wat er hier gebeurt en waarom. Ik vind Billie’s sound vernieuwend en heel tof, haar stijl snap ik niet en haar lyrics vind ik vrij vaag. Billie Eilish is zo ánders dan haar collega-popsterren, dat ik verbaasd ben dat ze zo breed omarmd wordt.

Volgend weekend staat ze op Lowlands en daarom vind ik het hoog tijd dat ik ga begrijpen waarom Billie Eilish zo’n fenomeen is. Wie is ze? Waar gaat haar muziek over? En.. is ze echt zo bijzonder?

Een kleine spoiler: ik zou zaterdag 15.30u vast een plekje reserveren op je persoonlijke blokkenschema.. over Billie Eilish zou je zomaar over 10 jaar kunnen zeggen: ‘Ik heb haar nog op Lowlands 2019 gezien!’

Billie wie..?

Billie Eilish Pirate Baird O’Connell (alleen die naam al!) is het tweede kind van gematigd succesvolle acteurs Patrick O’Connel en Maggie Baird. Ze groeide op in een bescheiden appartementje in een ietwat slechte buurt van Los Angeles. Haar oudere broer Finneas werd geboren in het jaar waarin Mmmbop een enorme hit was en dat inspireerde haar ouders om hun kinderen, net als de broertjes Hanson, thuis te scholen.

“I was completely swept away by these kids,” zegt vader O’Connell in een interview met de New York Times. “They were religious Oklahoma home-schooled, but nonetheless. Clearly what had happened was they’d been allowed to pursue the things that they were interested in.”

En zo werden Billie en haar broer ook maximaal gestimuleerd om hun passies te ontdekken. Billie richtte zich in eerste instantie op dans en paardrijden. Ook zong ze in het Los Angeles Children’s Chorus. Toen ze 13 jaar oud was, vroeg Finnaes of ze het liedje Ocean Eyes, dat hij voor zijn band geschreven had, in te zingen. Ze plaatsten het op Soundcloud zodat Billie’s danslerares er een choreografie op kon bedenken en toen ging het balletje rollen. Het liedje werd in mum van tijd duizenden keren beluisterd en in de zomer van 2016 tekende Billie haar eerste platencontract.

Drie jaar later is haar debuutalbum When We All Fall Asleep, Where Do We Go? een mondiale hit, is ze 1 van de 10 meest gestreamde artiesten ter wereld op Spotify, heeft ze meer dan 33 miljoen volgers op Instagram en geeft zeer gewaardeerde optredens op toonaangevende festivals als Coachella en Glastonbury.

Wat verder opvalt aan Billie Eilish

… haar leeftijd

Billie Eilish is 17, ja echt; 17! De enige keer dat ik dat kon geloven, was toen ik zag hoe zij als fangirl haar idool Justin Bieber voor het eerst ontmoette. Verder komt ze zowel in haar videoclips als tijdens interviews met haar welbespraaktheid, (ogenschijnlijke) zelfvertrouwen en duidelijke boodschap (waarover later meer!) veel volwassener over dan haar leeftijd doet vermoeden.

In een interview met Elle magazine legt Billie uit dat haar leeftijd geen reden is om haar niet serieus te nemen:

“Ik denk dat tieners en jonge mensen ondergewaardeerd en onderschat worden. Ik hoor steeds: ‘Hoe weet je nou hoe het is om depressief te zijn als je nog geen 20 bent?’ (…) En: ‘Hoe kun je over liefde schrijven als je 13 bent?’ Bro, y’all are fucking stupid. (…)

Ik snap dat als je ouder bent, je kan denken: je begint je nog maar net zo te voelen, ik voel me al jaren zo. Jij weet niks. Maar voor mij gebeurt het nu. Ik werd vorig jaar voor het eerst verliefd. Dus zit het vers in mijn geheugen, vers in mijn lichaam, en maak ik er kunst van. En dan zeggen mensen: ‘Hoe kun je je zo voelen?’ Jij voelde dat toen ook, je hebt er alleen geen kunst van gemaakt.”

… haar familie

Billie Eilish = family business. Met haar broer Finneas (21) maakt ze haar muziek, hij schrijft mee aan de songteksten en is haar producer. Ook speelt hij in haar band. Billie’s moeder assisteert haar als een soort Chief of Staff op tour en haar vader is Lighting Director.

… haar stijl

Waar popsterren als Ariana Grande en Camila Cabello gepolijste, sexy looks hebben, gooit Billie het over een compleet andere boeg. In bijna alle video’s en foto’s kun je haar uittekenen in een oversized joggingpak of wijdvallende skaterbroek. Ze maakt opvallende combinaties van tweedehandsjes en haute couture.

Die ruime kleding draagt ze niet zonder reden. Eerder dit jaar was ze te zien in een ondergoedcampagne van Calvin Klein en legt ze uit waarom ze hiervoor kiest:

“I never want the world to know everything about me. I mean, that’s why I wear big baggy clothes. Nobody can have an opinion because they haven’t seen what’s underneath, you know. Nobody can be like ‘Oh she’s slim thick, she’s not slim thick, she’s got a flat ass, she’s got a fat ass.’ No one can say any of that, because they don’t know.”

https://www.instagram.com/p/BxQmFKPl3tt/?utm_source=ig_embed

… de weg naar het succes

Waar andere sterren die op jonge leeftijd doorbraken een steuntje in de rug kregen van bijvoorbeeld Disney’s Mickey Mouse Club (Selena Gomez) of wekenlange zichtbaar waren op nationale tv in een talentenjacht (Camila Cabello), was het bij Billie en Finneas de muziek die zich als een lopend vuurtje over het internet verspreidde. En het waren geen covers, zoals bij YouTube-sterren als Justin Bieber, het was hun eigen muziek. Ze namen het debuutalbum uiteindelijk op in zijn slaapkamer en de creatieve invloed van het platenlabel lijkt daarmee ook beperkt.

… haar kunst

Want zo mogen we haar muziek en bijbehorende video’s wat mij betreft wel noemen. De clips (zie onder!) zijn rauw en Billie lijkt met vogelspinnen die uit haar mond kruipen en haar gitzwarte tranen fearless. Want ja, die stunts doet ze allemaal zelf.

En haar lyrics? Laten we de 5 meest opvallende liedjes eens goed bekijken.

5. Bad Guy – Billie Eilish

We beginnen met het catchy Bad Guy. Het feit dat Billie nog maar 17 jaar is en teksten als ‘Bruises, on both my knees for you’ en Might seduce your dad typezingt, wekt bij actieve lyrics luisteraars verbaasde of zelfs geschokte reacties op. 

White shirt now red, my bloody nose
Sleeping, you’re on your tippy toes
Creeping around like no one knows
Think you’re so criminal
Bruises, on both my knees for you
Don’t say thank you or please
I do what I want when I’m wanting to
My soul? So cynical
 

So you’re a tough guy
Like it really rough guy
Just can’t get enough guy
Chest always so puffed guy
I’m that bad type
Make your mama sad type
Make your girlfriend mad tight
Might seduce your dad type
I’m the bad guy, duh
Bad Guy – Billie Eilish

Toch moeten we het allemaal niet zo letterlijk nemen. In een interview met 102.7 KIISFM legt Billie uit dat Bad Guy gaat over mensen die zichzelf stoerder voordoen dan ze zijn: 

“Bad Guy is (…) basically making fun of everyone and their personas of themselves. And even mine. (…) If you’re going around all the time and saying ‘I’m bad, I’m always breaking rules and doing this and doing that’, you’re not. I know that because I used to say that and I wasn’t. The people, bad kids, bad boys, bad b*tches, whatever, they do that sh*t and they don’t even know.”

Interviewer: “They’re not posting that on Instagram.”

Billie: “Exactly.”

Gewoon een kritisch liedje dat ervoor pleit om jezelf te zijn; een boodschap die verre van schokkend is!

4. All The Good Girls Go To Hell – Billie Eilish

Waar Billie ook kritisch over is, is de manier waarop er met het klimaat wordt omgegaan. Tegen Elle zegt ze:

Ik maak me zorgen om de wereld, bro. Het sneeuwde laatst in Los Angeles. Dat is verkeerd, dude. Het hoort daar niet te sneeuwen. Ik zeg het je, we gaan allemaal dood. Ik probeer er kunst van te maken maar ik denk niet: geweldig, ik heb iets om muziek over te schrijven! Ik ben echt bezorgd. Daarbij is onze president een fucking moron. En ik mag nog niet eens stemmen.”

Finneas zegt in een interview met NME dat klimaatverandering de inspiratie was voor All The Good Girls Go To Hell:

Hills burn in California
My turn to ignore ya
Don’t say I didn’t warn ya

All the good girls go to Hell
‘Cause even God herself has enemies
And once the water starts to rise
And Heaven’s out of sight
She’ll want the Devil on her team

My Lucifer is lonely
All The Good Girls Go To Hell – Billie Eilish

In dit liedje zit overduidelijk ook nog een religieuze referentie, maar hier heb ik nog geen uitspraken van Billie of Finneas over kunnen vinden. Heb jij een idee hoe we dit zouden kunnen interpreteren? Laat het weten in een comment!

3. Bellyache – Billie Eilish

‘Zegt ze dit nou echt?!’ is misschien je reactie als je eens goed naar de songtekst van Bellyache luistert. In dit liedje verplaatst Billie zich in een psychopaat die geld stal en haar vrienden vermoordde:

Sittin’ all alone
Mouth full of gum
In the driveway
My friends aren’t far
In the back of my car
Lay their bodies

Ze verwacht snel gepakt te worden:

They’ll be here pretty soon
Lookin’ through my room
For the money
I’m bitin’ my nails
I’m too young to go to jail
It’s kinda funny
 

En ondanks dat ze had gedacht dat ze zich beter zou voelen na het begaan van dit misdrijf, voelt ze zich eerder schuldig:

Where’s my mind? 

Maybe it’s in the gutter
Where I left my lover
What an expensive fake
My V is for Vendetta
Thought that I’d feel better
But now I got a bellyache
Bellyache – Billie Eilish

Moeten we ons zorgen maken dat deze wereldster lugubere plannen smeedt en binnenkort de (jeugd)gevangenis in moet vanwege crimineel gedrag? Volgens mij is hier helemaal geen reden toe, in een interview met 101WKQX zegt ze namelijk:

“We like to write from our perspective, or from nobody’s perspective. You can write about anything, you don’t have to go through it. As long as you’re not lying, like some people are, they really talk about things they really have no idea about. But it’s different when you try to be a character, when you put yourself in somebody else’s shoes and write from their perspective.”

Geen paniek mensen, Billie’s lyrics zijn gewoon grotendeels fictie!

2. Bury A Friend – Billie Eilish

Verplaats je even in het monster onder je bed. Wat zou die denken of voelen? Dat idee leidde tot Bury A Friend:

What do you want from me? Why don’t you run from me?
What are you wondering? What do you know?
Why aren’t you scared of me? Why do you care for me?
When we all fall asleep, where do we go?
Bury A Friend – Billie Eilish

In een interview met Altpress licht ze toe:

“I also confess that I’m this monster, because I’m my own worst enemy. I might be the monster under your bed too.”

Bij dat eerste kan ik me wel iets voorstellen, het tweede gedeelte van deze uitspraak vind ik nog vrij vaag. Maar in een interview met YouTube licht ze toe waarom ze het moeilijk heeft en waarom ze denkt dat ze een monster voor anderen kan zijn:

“Whether it’s an artist that you’re in love with, or a person that you’re in love with, or an idea that you’re in love with and you give all of your love to this person. If you’re giving everything you even have to this person, this idea, this creature or whatever, you’re not thinking about yourself and you’re not doing things for yourself. And I feel that’s dangerous.

And I feel like I’ve noticed that and I feel like that makes me the monster under people’s bed. I don’t know, it’s a hard thing to describe, but Bury A Friend and the album as a whole is like.. too much love is almost worse than no love at all.”

Heb Billie lief, maar wel met mate dus!

 

1. Idontwannabeyouanymore – Billie Eilish

Over het feit dat Billie het niet altijd gemakkelijk heeft, is ze heel open in interviews. Tegen Zane Lowe voor Apple Music Beats 1 zegt ze bijvoorbeeld:

Depression has controlled everything in my life. For my whole life. I’ve always been a melancholy person. I feel like there are some people that naturally, they’re happy. It’s really insane to me.”

In Idontwannabeyouanymore schrijft ze de persoonlijke struggle van zich af. In dit liedje gaat ze in gesprek met zichzelf, haar spiegelbeeld, en is daarbij goudeerlijk over de tegenstelling tussen wie ze zegt te zijn en hoe ze zich daadwerkelijk voelt.

Don’t be that way
Fall apart twice a day
I just wish you could feel what you say
Show, never tell
But I know you too well
Got a mood that you wish you could sell

Hoe heftig die gevoelens voor haar zijn, is te horen het refrein

If teardrops could be bottled
There’d be swimming pools filled by models

Waarom modellen? Vraag je je misschien af. In een interview met Genius legt ze het als volgt uit:

“I just think that models are maybe the saddest people in the world. Their job is to always being looked at. (…) Models are the people that everyone looks up to, models are known to be.. you know, these are your role models, these are your standards. You have to look like this and be like this and do this and this and this.

That’s been known for everyone and it has been changing all the time, but it’s like.. if it keeps changing, why does it have to be there at all?

Misschien is deze afkeer van (rol)modellen wel een andere verklaring voor haar excentrieke kledingstijl. Ze is zich er (volgens mij) erg bewust van dat ze zelf ook een rolmodel is en door geen modetrends te volgen of een perfect lichaam te laten zien, zet ze geen hoge (voor de meerderheid; onhaalbare) standaard. Ze stimuleert haar fans om gewoon lekker zichzelf te zijn. Jammer genoeg heeft ze daar zelf alleen nog wat moeite mee:

Told “a tight dress is what makes you a whore”
If “I love you” was a promise
Would you break it, if you’re honest?
Tell the mirror what you know she’s heard before

En de volgende zin is misschien wel de meest heftige..

I don’t wanna be you…
Anymore
Idontwannabeyouanymore – Billie Eilish

In het eerdergenoemde Genius-interview zegt ze:

“I really, really, really hate myself. You know, you can feel so unbelievably lost and horrible and like you’re nothing and you’re invisible, for no reason at all. Which is almost worse than having a reason. It’s the way that my brain works and it’s like ‘Billie what’s wrong?’ ‘I don’t f*cking know. Like ‘me’.’ ‘Who hurt you?And I’m like..” [wijst naar zichzelf]

Ik vind dit een behoorlijk verdrietige uitspraak, maar ervan uitgaande dat deze oprecht is, vind ik het dapper dat ze het deelt. Ik denk ook dat deze openheid een reden is dat ze zo veel mensen weet te raken is. Van mensen die met depressies kampen tot iedereen die zichzelf af en toe even (behoorlijk) kwijt is. Gedeelde smart is toch nog altijd halve smart!

Vind ik Billie Eilish ook zo bijzonder?

Ja! Dat durf ik na mijn intensieve research wel te concluderen. In de eerste plaats vind ik hetgeen ze doet en bereikt op haar 17e indrukwekkend. De muziek die ze maakt is vernieuwend, haar clips zijn origineel en haar boodschap is voor veel mensen herkenbaar en biedt steun.

Met hoe ze eruitziet, wat ze doet en zegt, is ze niet alleen de stoerheid zelve, maar tegelijkertijd stelt ze zich ook heel kwetsbaar op. Dat gaat van ongegeneerd giechelen als Justin Bieber in de buurt is, tot het openlijk bespreken van loodzware, persoonlijke struggles. Ook haar uitgesproken liefde voor haar familie (17-jarige meisjes schamen zich meestal toch voor hun ouders?), geeft me het idee dat ze zichzelf is en laat zien. In interviews komt ze zo toegankelijk en puur over, dat je eerder het idee hebt dat je naar je bijzondere buurmeisje kijkt, dan naar de grootste muziekbelofte van het moment. Die next level authenticiteit vind ik misschien nog wel het meest opvallende aan haar.

Misschien is ze hiermee inderdaad de stem van haar generatie en is het gedaan met de gepolijste, onechte wereld die (social) media ons het afgelopen decennium door de strot hebben geduwd. Ik begrijp ineens waarom dit excentrieke meisje zo’n verademing is.. laat die toekomst van de popmuziek maar komen!

Verder lezen?

Twenty One Pilots hebben hun overwinning 0p depressie ook van zich afgeschreven, check hun indrukwekkende verhaal hier. Verder voorbereiden op Lowlands? Lees dan dit interview met Bear’s Den en het verhaal achter Power Over Me van Dermot Kennedy.

Voor de liefhebber ❤

Op zoek naar een mooi cadeau voor een echte Billie Eilish-liefhebber? Of vind je het gewoon leuk om je eigen vinyl-verzameling uit te breiden? Bestel dan When We All Fall Asleep, Where Do We Go? op LP:

Vaker dit soort artikelen lezen?

Volg ons op Instagram of Facebook en schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief! (No worries, no spam! 😇).

 


– bad guy is written by Billie Eilish O’Connell / Finneas Baird O’Connell © Universal Music Publishing Group, 2019.
– all the good girls go to hell is written by Billie Eilish O’Connell / Finneas Baird O’Connell © Universal Music Publishing Group, 2019.
– bellyache is written by Billie Eilish O’Connell / Finneas Baird O’Connell © Universal Music Publishing Group, 2017.
– bury a friend is written by Billie Eilish O’Connell / Finneas Baird O’Connell © Kobalt Music Publishing Ltd., Universal Music Publishing Group, 2019.
– idontwannabeyouanymore is written by Billie Eilish O’Connell / Finneas Baird O’Connell © Kobalt Music Publishing Ltd., Universal Music Publishing Group, 2017.

[Dit bericht bevat affiliate links]