Nog even en hij wordt weer grijsgedraaid; Last Christmas van Wham!. Dit jaar waarschijnlijk nog vaker dan anders, aangezien het liedje een centrale rol heeft in misschien wel dé kerstfilm van 2019: Last Christmas.

Ik was niet alleen onder de indruk van de heerlijke humor in de film, het verrassende plot en de mooie kerstgedachte, maar ook van het repertoire van George Michael. Wat heeft die man veel hits gemaakt! Een goed excuus om eens in zijn repertoire te duiken en te onderzoeken: waar gaan de songteksten van George Michael eigenlijk over?

Door zijn vriendelijke stem en smooth looks zou je kunnen denken dat zijn lyrics gemoedelijk zijn. Maar niets is minder waar! Hij schopte tegen de schenen van zijn platenmaatschappij, schreef een brutale ode aan seks in het openbaar en bracht een politieke protestsong uit. Over dat ‘once bitten and twice shy’ is hij toch wel heen gekomen..

George.. wie?

George Michael werd op 25 juni 1963 in Londen geboren als Georgios Kyriacos Panayiotou. Hij was de zoon van een Grieks-Cypriotische vader en Engelse moeder. Op zijn 12e leerde hij Andrew Ridgeley kennen. De twee werden beste vrienden en vormden vanaf 1981 de band Wham! waarmee ze razend populair werden. Ze scoorden hits met liedjes als Wake Me Up Before You Go Go, Club Tropicana en natuurlijk Last Christmas. De mannen werden heuse tieneridolen en wisten wereldwijd vele meisjesharten sneller te laten kloppen.

In 1986 besloot George Michael solo verder te gaan, hij wilde een meer volwassen publiek bereiken. Hij scoorde vele hits, deed duetten met artiesten als Aretha Franklin, Elton John, Whitney Houston en Mary J. Blige en verkocht wereldwijd meer dan 100 miljoen platen. Zo werd hij één van de meest gedraaide artiesten van de jaren ‘80 en ‘90.

Op (uitgerekend) eerste Kerstdag 2016 kwam het verdrietige nieuws naar buiten dat George Michael was overleden als gevolg van meerdere gezondheidsproblemen.

Dat zijn muziek nog altijd voortleeft, blijkt wel uit de belangrijke rol die het heeft gekregen in de film Last Christmas. We duiken in het verhaal achter deze hit en andere interessante liedjes van het popicoon.

5. Last Christmas – Wham! (Last Christmas, 1984)

Last Christmas werd in 1984 op een gewone zondagmiddag geschreven. George en Andrew waren op bezoek bij George’s ouders toen de zanger ineens naar zijn oude slaapkamer verdween. Helemaal enthousiast kwam hij een uur later terug om voor Andrew de eerste versie van de kerstsong te spelen. Andrew beschreef dit recentelijk in de Daily Mail als een ‘magisch moment’. Hij licht toe:

“George had performed musical alchemy, distilling the essence of Christmas into music. Adding a lyric which told the tale of betrayed love was a masterstroke and, as he did so often, he touched hearts.”

En daarin heeft hij toch gelijk in? Iedereen die weleens liefdesverdriet heeft gehad, kan zich wel voorstellen hoe pijnlijk het is om je ex tegen te komen met Kerst:

Once bitten and twice shy
I keep my distance, but you still catch my eye
Tell me, baby, do you recognize me?
Well, it’s been a year, it doesn’t surprise me

 Hij denkt terug aan de manier waarop hij vorig jaar zijn liefde uitte:

(Happy Christmas) I wrapped it up and sent it
With a note saying, “I love you”, I meant it

Hij baalt ervan en weet dat hij nog steeds een zwak voor haar heeft:

Now I know what a fool I’ve been
But if you kissed me now, I know you’d fool me again

Maar dit jaar gaat hij het anders aanpakken:

Last Christmas, I gave you my heart
But the very next day you gave it away
This year, to save me from tears
I’ll give it to someone special

Last Christmas – Wham!

Ouch, ouch, ouch! Je voelt toch gewoon met hem mee?

In het interview met Daily Mail vertelt Andrew dat George dol was op Kerst en in de beginjaren van Wham! ook Kerstavondjes voor vrienden organiseerde. Hoe dit er ongeveer aan toe gegaan moet zijn, is te zien in de iconische videoclip van Last Christmas – hierin zijn namelijk geen acteurs te zien, maar de beste vrienden van het duo!

Of Andrew in real life ook George’s vriendinnetjes afpakte, is niet bekend.. 😉

4. Careless Whisper – Wham! (The Final, 1986)

Careless Whisper schreven George Michael en Andrew Ridgeley samen toen ze nog deel uitmaakten van Wham!. Het liedje week muzikaal gezien nogal af van het repertoire waar het duo zo populair mee was geworden en daarom besloot George Michael om het alleen uit te brengen. Met 6 miljoen verkochte singles en een nummer 1 notering in 25 landen werd het zijn grootste hit ooit.

Hij schreef de tekst toen hij nog maar 17 was in de bus op weg naar zijn bijbaantje als deurwacht in een bioscoop. Over de vraag of het liedje autobiografisch is, gaan verschillende verhalen de ronde. In zijn autobiografie Bare (1991) zou staan dat hij de inspiratie voor het liedje een paar jaar eerder had opgedaan. Helaas heb ik het boek niet te pakken kunnen krijgen om te controleren of het er echt in staat, maar de anekdote is te juicy om niet te delen.

Toen George een jaar of 12 zou hij een enorme crush op Jane gehad hebben, een meisje dat hij kende van de ijsbaan. Zij zag hem op dat moment niet staan. Een paar jaar later had hij een relatie met Helen, toen Jane ineens bij hem in de buurt kwam wonen. Nadat ze George had zien optreden, wilde ze met hem uit. Zo at hij een tijdje van twee walletjes. In Careless Whisper beschrijft hij wat er zou gebeuren als Helen erachter zou komen.

I feel so unsure
As I take your hand and lead you to the dance floor
As the music dies, something in your eyes
Calls to mind a silver screen and all its sad goodbyes

I’m never gonna dance again, guilty feet have got no rhythm
Though it’s easy to pretend, I know you’re not a fool
I should have known better than to cheat a friend
And waste a chance that I’d been given
So I’m never gonna dance again the way I danced with you
Careless Whisper – George Michael

In de autobiografie zou staan dat Helen de waarheid nooit achterhaalde, maar dat het verhaal toch nog een staartje kreeg. Op een gegeven moment zou George namelijk met een derde vrouw, Alexis, zijn gaan daten zonder dit aan Jane te vertellen. Jane kwam daar wel achter en dumpte hem.

Of dit verhaal waar gebeurd is, durf ik dus niet met zekerheid te zeggen. Wat wel zeker is, is dat George zelf geen fan was van het liedje. In een interview met Big Issue in 2009 zegt hij:

“I’m still a bit puzzled about why it’s made such an impression on people. Is it because so many people have cheated on their partners? Is that why they connect with it?

Hoe dan ook, de hit betekende het begin van een razend succesvolle solocarrière. Michael nam afscheid van zijn zoete outfits en bubbly liedjes en groeide uit tot sekssymbool. Zijn eerste soloalbum bracht wereldhits als Faith, I Want Your Sex en Father Figure voort en deden hem uitgroeien tot wereldster. Maar dat bleek toch niet zaligmakend..

3. Freedom ’90 – George Michael (Listen Without Prejudice Vol. 1, 1990)

Je zou het op het eerste gezicht misschien niet denken, maar als je goed naar de tekst van Freedom ’90 luistert en de videoclip bekijkt, kun je eigenlijk maar één conclusie trekken: dit is een (persoonlijke) protestsong.

In het eerste couplet kijkt George Michael terug op de Wham!-periode:

Heaven knows I was just a young boy
Didn’t know what I wanted to be
I was every little hungry schoolgirl’s pride and joy

And I guess it was enough for me
To win the race, a prettier face
Brand new clothes and a big fat place
On your rock and roll TV

Maar dit is niet meer genoeg voor hem:

But today the way I play the game is not the same, no way
Think I’m gonna get me some happy

Hij wil zijn publiek iets vertellen:

I think there’s something you should know
I think it’s time I told you so
There’s something deep inside of me
There’s someone else I’ve got to be

Take back your picture in a frame
Take back your singing in the rain
I just hope you understand
Sometimes the clothes do not make the man

George Michael is niet het imago dat zijn label gecreëerd heeft. Vanaf nu gaat hij zichzelf zijn. Maar hij is nog niet overtuigd dat hij daar ook mee zal wegkomen:

All we have to do now
Is take these lies and make them true somehow
All we have to see
Is that I don’t belong to you
And you don’t belong to me
Freedom

I won’t let you down, freedom
I will not give you up, freedom
Gotta have some faith in the sound
You got to give what you take
It’s the one good thing that I’ve got, freedom
I won’t let you down, freedom
So please don’t give me up, freedom
Cause I would really, really love to stick around

Freedom ’90 – George Michael

Deze boodschap wordt zwaar bekrachtigd door de bijbehorende videoclip, misschien wel één van de meest iconische uit de geschiedenis. George Michael zette hierin niet alleen belangrijke elementen uit de Faith-video – zijn leren jasje, een jukebox en zijn gitaar – in de fik, maar weigerde zelf ook in de video te verschijnen. Hij vroeg dé supermodellen van dat moment om zijn tekst te playbacken: Naomi Campbell, Linda Evangelista, Christy Turlington, Cindy Crawford en Tatjana Patitz.

In de jaren ‘80 was MTV razend populair geworden en dat had de muziek voorgoed veranderd. Muzikaliteit van een artiest was minder belangrijk geworden, het draaide veel meer om het uiterlijk. Cindy Crawford legt het statement dat de video volgens haar maakt in Allure  26 jaar later als volgt uit:

“The video had a dark humor. It was saying, If you have to be beautiful to sell music now, let’s just put five beautiful faces in there.”

In deze tijd was George Michael nog niet openlijk uitgekomen voor zijn homoseksualiteit, maar met de kennis van nu zou Freedom ‘90 naast de kritiek op zijn label en de door TV-gedomineerde muziekindustrie, ook een statement over seksuele vrijheid kunnen bevatten.

2. Outside – George Michael (Outside, 1998)

Wanneer de wereld niet meer om George’s geaardheid heen kon, was in 1998, toen hij door een undercoveragent werd betrapt op ‘onzedelijk gedrag’ in een openbaar toilet. Hij werd veroordeeld, moest een boete betalen en kreeg een taakstraf. Een paar dagen nadat dit gebeurde, vertelt hij openhartig over zijn homoseksualiteit in een interview met CNN.

Al sinds het begin van zijn carrière werd flink gespeculeerd dat hij gay zou zijn, maar hij vertelt in het interview dat hij ‘pas’ op zijn 27e voor het eerst een relatie met een man had. Waar een ander het voorval in het toilet misschien had gedwongen tot nederigheid en excuses, gebruikte George het podium om de wereld te laten weten dat hij zijn homoseksualiteit juist omarmde en zich er zéker niet voor schaamde:

“Having done something as stupid as that, you know, I’m a very proud man, I want people to know that I have not been exposed as a gay man in any way that I feel.. I don’t feel any shame for.. I feel stupid, I feel reckless and weak for having allowed my sexuality to be exposed this way. But I don’t feel any shame whatsoever and neither do I think I should.”

Voor wie de boodschap nog niet helemaal begrepen had, bracht hij niet veel later Outside uit, een brutale ode aan seks in het openbaar en homoseksualiteit.

I think I’m done with the sofa
I think I’m done with the hall
I think I’m done with the kitchen table, baby

Let’s go outside, in the sunshine
I know you want to, but you can’t say yes
Let’s go outside, in the moonshine
Take me to the places that I love best 

Hij weet dat dit niet mag, maar hij is natuurlijk ook maar een mens..

And yes, I’ve been bad
Doctor won’t you do with me what you can
You see I think about it all the time
24/7
You say you want it, you got it
I never really said it before
There’s nothing here but flesh and bone
There’s nothing more, nothing more, there’s nothing more

Back to nature, just human nature
Outside – George Michael

En ook bij dit liedje maakt Michael een spraakmakende, opvallende videoclip.

Het nieuws over George Michaels seksuele geaardheid zal best wat vrouwenharten gebroken hebben. Maar in het interview met CNN benadrukt hij in zijn songteksten altijd eerlijk te zijn geweest:

“I do want people to know that the songs that I wrote when I was with women, were really about women. And the songs that I’ve written since, have been fairly obviously about men. So, I think in terms of my work, I’ve never been reticent in terms of defining my sexuality. I write about my life and I want people to know, and especially people who loved the earlier stuff, especially if they were young girls at the time or whatever, there was no bullshit there.”

1. Shoot The Dog – George Michael (Patience, 2004)

Dat George Michael een duidelijke mening had en niet bang was om die te delen, is inmiddels wel duidelijk. Maar wist je ook dat hij zelfs een politieke protestsong maakte?

In 2002 bracht hij zijn meest controversiële liedje ooit uit; Shoot The Dog. In de tekst én de geanimeerde videoclip portretteert hij Tony Blair, toen premier van de UK, als schoothondje van President Bush van Amerika. Hij bekritiseert hem omdat hij de Britse burgers niet betrokken zou hebben in de beslissing om Irak onder bewind van Saddam Hussein te bombarderen. Hij zou te volgzaam zijn aan Amerika en daarmee de Britten in gevaar brengen voor een mogelijke repercussie.

So, Cherie my dear
Could you leave the way clear for sex tonight?
Tell him
Tony Tony Tony, I know that you are horny, but there’s
Somethin’ bout that Bush ain’t right

Nine nine nine gettin’ jiggy
People did you see that fire in the city?
It’s like we’re fresh out of democratic
Gotta get yourself a little something semi-automatic
yeah…

That’s why I’m always gettin’ stoned yeah
That’s why I’m out there havin’ fun again
Good puppy, good puppy
Rolling on over for The Man…
Shoot The Dog – George Michael

Ook in de videoclip gaat hij behoorlijk ver:

In een statement op zijn website legt hij uit met welk doel hij dit liedje uitbracht:

“I have strong opinions on Britain’s current situation and I fell that in a time when public debate is being suppressed, even something as trivial as a pop song can be a good thing. 

’Shoot The Dog’ is intended as a piece of political satire, no more no less, and I hope that it will make people laugh and dance, and then think a little, that’s all.

Toch wordt Shoot The Dog niet overal op deze manier geïnterpreteerd. In Amerika wordt het gezien als een aanval op de Verenigde Staten en de New York Post zet George Michael zelfs neer als aanhanger van al Queda. Michael ontkracht dit in interviews en geeft aan dat het liedje anti-Bush is, maar zeker niet anti-Amerika.

Tegen de tijd van zijn overlijden in 2016 hoor je bijna niemand meer over deze protestsong, dus het lijkt erop dat ook dit George Michael’s ijzersterke imago niet kon breken.

Had jij gedacht dat George Michael’s songteksten zo uitgesproken, activistisch en vol lef waren? Hebben we jouw favoriet niet behandeld? Laat in een comment weten wat we gemist hebben, dat vinden we leuk!

Waar gaat Last Christmas-de film over?

De film Last Christmas vertelt het verhaal van de jonge, losbandige en soms wat humeurige Kate (Emilia Clarke) die niet tevreden is over haar leven. Niet alleen vanwege de zware periode die ze heeft doorstaan, maar ook door haar baantje in een kerstwinkel.

Tom (Henry Golding) lijkt te mooi om waar te zijn als hij in haar leven verschijnt en door de muur die Kate om zich heen heeft gebouwd lijkt te breken. Terwijl Londen zich klaarmaakt voor Kerstmis, lijkt niks goed te gaan voor deze twee, maar soms moet je gewoon naar je hart luisteren… en een beetje ‘faith’ hebben.

Verder lezen

Benieuwd naar het verhaal achter andere muzikale iconen? Wij doken ook in het repertoire van onder andere Queen, Elton John en Whitney Houston. Enjoy!!

Volg jij ons al?

👍 ons op FacebookInstagram of schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief! (no worries, no spam 😇!)

 


– Last Christmas is written by George Michael © Warner Chappell Music, Inc, 1986
– Careless Whisper is written by Andrew J. Ridgeley / George Michael © Warner Chappell Music, Inc, 1984
– Freedom ’90 is written by Georg Koppehele / Martin Koppehele / Marcus Deon Thomas © Kobalt Music Publishing Ltd., Warner Chappell Music, Inc, Universal Music Publishing Group, Broma 16, 1990
– Outside is written by George Michael © Warner/Chappell Music, Inc, 1998
– Shoot The Dog is written by Ian Burden / George Michael / Phil Oakey © Warner Chappell Music, Inc, BMG Rights Management, 2004

📸: Andrew Macpherson