Ik weet nog goed dat ik in april 2012 met vriendinnen in New York was en op een ochtend één van mijn favoriete albums Battle Studies van John Mayer aanzette. Al jaren draaide ik zijn muziek grijs en voor mij was dit album de perfecte soundtrack van een ontspannen ochtend.

Erg verbaasd was ik dan ook toen één van mijn vriendinnen zei: “Ah nee Marjo, niet weer die depressieve muziek”. Depressief? Waar had ze het over? Dit was toch juist heel gemoedelijk? In die tijd luisterde ik nog niet naar lyrics en was me er dan ook niet van bewust dat misschien wel het meest bijzondere onderdeel van John Mayers muziek compleet langs me heen ging! 

Inmiddels weet ik beter en heb ik ontdekt dat zijn songteksten gelaagd, nostalgisch en (inderdaad!) rauw zijn. Misschien nog wel bijzonderder is dat ze vaak tegelijkertijd metaforisch én direct zijn. Zowel simpel als diepgaand.

Ter voorbereiding op de shows van John Mayer in de Ziggo Dome deze week heb ik de verhalen achter 5 van mijn favoriete lyrics van de singer-songwriter onderzocht. Ik ben benieuwd of jij er net zo door wordt geraakt als ik…

5. Daughters (Heavier Things, 2003)

Eén van de eerste liedjes waarmee John Mayer internationaal naam maakte en waarvoor hij maar liefst 2 Grammy Awards ontving, is Daughters. Wist jij dat het ontstaan is uit frustratie over een onbeantwoorde liefde?

In een uitzending van Vh1 Storytellers legt John uit dat hij het schreef voor een vrouw die ‘daddy issues’ had. Hij hield van haar, maar zij kon hem niet toelaten in haar leven omdat ze mannen niet durfde te vertrouwen.

I know a girl
She puts the color inside of my world

But she’s just like a maze
Where all of the walls all continually change
And I’ve done all I can
To stand on the steps with my heart in my hand
Now I’m starting to see
Maybe it’s got nothing to do with me

In de Storytellers-uitzending licht hij de betekenis van het liedje toe:

“It really is the result of tracing it backwards to find out how I could possibly love this person. And the answer is: you can’t. Because someone else didn’t before you.”

Om dit nooit meer te hoeven meemaken (“If I meet one more beautiful woman with daddy issues, I swear to God, I’m just gonna go insane), roept hij in Daughters ouders op om hun dochters goed te behandelen:

Fathers, be good to your daughters
Daughters will love like you do

Girls become lovers who turn into mothers
So mothers, be good to your daughters too
Daughters – John Mayer

Of dit liedje John meer geluk in de liefde heeft gebracht valt – gezien het behoorlijke aantal exen en zijn huidige vrijgezelle status – te betwijfelen. Daughters is wel een ontzettend populair liedje geworden, dus het zou mij niets verbazen als het wereldwijd wel veel mensen aan het denken heeft gezet.

4. Waiting On the World To Change (Continuum, 2006)

In 2006 bracht John Mayer Waiting On The World To Change uit. Het was een reactie op de problemen in de wereld in die tijd.

Me and all my friends
We’re all misunderstood
They say we stand for nothing and
There’s no way we ever could
Now we see everything that’s going wrong
With the world and those who lead it
We just feel like we don’t have the means
To rise above and beat it

Voor een politieke song is John Mayer in dit liedje eigenlijk maar weinig specifiek. Wat wel redelijk duidelijk aan bod komt, is kritiek op wereldleiders, de vooringenomenheid van media en ook spreekt hij zich uit tegen oorlog:

Now if we had the power
To bring our neighbors home from war
They would have never missed a Christmas
No more ribbons on their door
But when you trust your television
What you get is what you got
Because when they own the information, oh
They can bend it all they want

John wil niet alleen aanstippen wat er, volgens hem, mis is in de wereld; hij wil het ook hebben over de rol die zijn generatie erin kan spelen:

[Chorus]
So we keep waiting
Waiting on the world to change

We keep on waiting
Waiting on the world to change
It’s hard to beat the system
When we’re standing at a distance

So we keep waiting
Waiting on the world to change

Waiting On the World To Change – John Mayer

In een interview met CBS Early Show legt hij uit wat hij met de songtekst bedoelt:

“It’s about a feeling of my generation and why there’s a silence right now. Is silence a sanity protective measure or is it apathy? And I think it’s probably a protective measure. You only get one heart and once it’s jaded, you never unjade it. So, I think we’re waiting for the right time to step in.”

En zijn tijd is inmiddels gekomen. Sinds 2012 zet John, wiens vader gediend heeft in de Tweede Wereldoorlog, zich in voor de (mentale) gezondheid van oorlogsveteranen. In maart van dit jaar richtte hij de Heart and Armor Foundation op. Een stichting waarmee hij wetenschappelijk onderzoek naar gezondheid van oorlogsveteranen steunt en meer bewustwording rondom hun ervaringen bij burgers wil creëren.

3. Slow Dancing In A Burning Room (Continuum, 2006)

Slow Dancing In A Burning Room is nooit uitgebracht als single, maar is toch één van de populairste liedjes van John Mayer. De singer-songwriter heeft nooit verteld wat de inspiratie was voor het liedje, maar het is wel duidelijk dat het gaat over een relatie die ten einde loopt. Hij beschrijft dit heftige proces in misschien wel zijn meest beeldende songtekst tot nu toe.

It’s not a silly little moment
It’s not the storm before the calm
This is the deep and dying breath of

This love that we’ve been working on
Can’t seem to hold you like I want to
So I can feel you in my arms
Nobody’s going to come and save you
We pulled too many false alarms

We’re going down
And you can see it, too
We’re going down
And you know that we’re doomed
My dear, we’re slow dancing in a burning room

Slow Dancing In A Burning Room – John Mayer

Een liefde die zijn laatste adem uitblaast, samen een heel intiem, laatste moment beleven terwijl alles om je heen verbrandt totdat er niets anders over is dan as.

Dit is toch een enorm treffende analogie van een break-up en het hartverscheurende gevoel dat daarbij hoort? Daarbij vind ik het ook een mooi voorbeeld van hoe metaforisch en tegelijkertijd direct de lyrics van John Mayer kunnen zijn. Wow, wow, wow!

2. Love On The Weekend (The Search For Everything, 2017)

Je zou het inmiddels misschien niet meer verwachten, maar niet alle muziek van John Mayer is zwaar of nostalgisch. Als eerste single van zijn meest recente album The Search For Everything bracht hij Love On The Weekend uit – een ongecompliceerd liefdesliedje. In een interview met Rolling Stone vertelt John dat hij op het idee kwam voor dit liedje toen hij aankwam bij het kantoor van zijn label Capitol Records, dat gelegen is aan de voet van de heuvel met het Hollywood-teken in Los Angeles. Hij noemt LA een magische plek en Californië het perfecte decor voor romantiek:

“There is a culture here of the lovers’ getaway, and most of my jealousy as a single man is about not being able to go to the Post Ranch Inn in Big Sur or the San Ysidro Ranch in Santa Barbara.”

Hij neemt je in de songtekst helemaal mee in het romantische tripje met zijn prille geliefde:

It’s a Friday, we finally made it
I can’t believe I get to see your face

You’ve been working and I’ve been waiting
To pick you up and take you from this place

Love on the weekend
Love on the weekend
Like only we can
Like only we can
Love on the weekend
Love on the weekend
I’m coming up and I’m loving every minute of it

Vervolgens zitten de love birds in de auto:

You be the DJ, I’ll be the driver
You put your feet up in the getaway car
I’m flying fast like a, a wanted man
I want you, baby, like you can’t understand

En alleen al het idee dat er ook weer een einde aan komt, doet pijn:

I gotta leave ya, it’s gonna hurt me
My clothes are dirty and my friends are getting worried
Down there below us, under the clouds
Baby, take my hand and pull me down, down, down, down

And I’ll be dreamin’ of the next time we can go
Into another serotonin overflow
Love On The Weekend – John Mayer

 De geliefde van John moet zijn hoofd uit de wolken halen en hem weer met beide benen op de grond zetten. Toch zal hij dan gauw weer gaan dromen over de volgende keer dat ze samen op stap kunnen. Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd en dankzij hun romantische getaway loopt John hier helemaal van over.

Deze songtekst is minder gelaagd dan de andere liedjes uit dit lijstje en wordt daarom door critici minder gewaardeerd om de tekst. Wat mij betreft wist John hier toch wel een verdomd treffend liefdesliedje mee te maken en een enorm goede soundtrack voor een roadtrip met je lover. Daarom toch een plek in dit lijstje!

1. In The Blood (The Search For Everything, 2017)

In The Blood is een super persoonlijk en eerlijk liedje, waar John Mayer om die reden ook weinig over kwijt wil. In een interview met National Public Radio zegt hij:

“I guess I made a deal with myself that if I was gonna go that honest on a song, I wasn’t gonna necessarily be a liability to it and color it in.”

Hij beschrijft het als een ‘anthem’ voor en over hem en de songtekst bevat dan ook een diepe zelfreflectie:

[Verse 1]
How much of my mother has my mother left in me?
How much of my love will be insane to some degree?
And what about this feeling that I’m never good enough?
Will it wash out in the water, or is it always in the blood?

[Verse 2]
How much of my father am I destined to become?
Will I dim the lights inside me just to satisfy someone?
Will I let this woman kill me, or do away with jealous love?
Will it wash out in the water, or is it always in the blood?

[Chorus]
I can feel the love I want
I can feel the love I need
But it’s never gonna come the way I am
Could I change it if I wanted?
Can I rise above the flood?
Will it wash out in the water
Or is it always in the blood?
In The Blood – John Mayer

Naar alle waarschijnlijkheid zijn de lyrics geïnspireerd op het spreekwoord ‘blood is thicker than water. Dit is vergelijkbaar met de Nederlandse uitdrukking ‘bloed kruipt waar het niet gaan kan’. Hiermee wordt enerzijds bedoeld dat je je ware aard niet kunt verbergen, en anderzijds dat een bloedband sterker is dan wat dan ook.

John vraagt zich in dit liedje af in hoeverre zijn leven en wie hij is bepaald wordt door zijn genen en hetgeen zijn familie hem geleerd heeft. Of kan hij hier toch ook zelf invloed op uitoefenen?

Nature vs. nurture op z’n John Mayers.

Had jij gedacht dat de muziek van John Mayer zo veel lagen bevat? Laat een bericht achter in de comments – vinden we leuk!

Ben jij erbij in de Ziggo Dome?

Uit ervaring weet ik dat de concerten van John Mayer héél bijzonder kunnen zijn! Nog geen tickets voor de Ziggo Dome maar wil je wel gaan? Je bestelt hier de laatste voor woensdag en donderdag. Enjoy!!

Verder lezen

Wij bij Nolala kunnen John Mayers lyrics wel waarderen! Eerder doken we ook al in de betekenis van Why Georga, Gravity, Who Says, Shadow Days, Changing, I Guess I Just Feel Like, Your Body Is A Wonderland, Perfectly Lonely, In Repair, Dreaming With A Broken Heart en I Will Be Found (Lost At Sea) heeft voor mij persoonlijk een héél bijzondere betekenis.

Voor de liefhebber ❤

Op zoek naar een mooi cadeau voor een echte John Mayer-liefhebber? Of vind je het gewoon leuk om je eigen vinyl-verzameling uit te breiden? Bestel dan The Search For Everything of één van de andere albums van John Mayer op LP:

Volg jij ons al?

👍 ons op FacebookInstagram of schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief! (no worries, no spam 😇!)

 


– Daughters is written by John Clayton Mayer © BMG Rights Management, Reach Music Publishing, 2003
– Waiting on the World to Change is written by John Clayton Mayer © Reach Music Publishing, BMG Rights Management, 2006
– Slow Dancing in a Burning Room is written by John Clayton Mayer © Reach Music Publishing, BMG Rights Management, 2006
– Love on the Weekend is written by John Clayton Mayer © Reach Music Publishing, BMG Rights Management, 2017
– In The Blood is written by John Mayer © Reach Music Publishing, BMG Rights Management, 2017

[Dit bericht bevat affiliate links]