Is de wereld gek geworden? Volgens de Britse band Bastille wel! Ze schreven hun nieuwe single World Gone Mad voor de ‘urban fantasy crime film’ Bright, maar als je naar de lyrics kijkt, blijkt het ook akelig goed bij de realiteit te passen..

Wild World

World Gone Mad is het eerste nieuwe werk van de band sinds het album Wild World uit 2016. Ook in dit album delen ze hun blik op de maatschappij, waarbij ze hun verbazing uiten en zich afvragen hoe het zo ver heeft kunnen komen. Daarnaast leveren ze kritiek. Kritiek op politici als Donald Trump en Theresa May en de negativiteit en haat die ze zaaien. In een interview met NME zegt zanger Dan Smith dit werkelijk walgelijk te vinden.

Wake up call

Dan geeft in dit interview ook aan dat het zingen hierover helend werkte, maar deze zomer kreeg hij een wake up-call. Ze waren geboekt voor het Duitse festival Rock Am Ring, maar wegens een serieuze terroristische dreiging is de eerste dag van dit festival afgelast. 80.000 mensen werden geëvacueerd.

Toen ze op de derde dag van het festival toch op het podium stonden, realiseerde Dan zich: “Dit is echt, het maakt niet uit in welk land je woont of waar je mee bezig bent, het kan je raken. En dat is wat het zo ontzettend beangstigend en shocking maakt.”

Wat nu?

Eigenlijk is de wereld sinds het uitbrengen van het laatste album alleen maar “meer bizar en onstuimig” geworden, aldus Dan. Wat nu? “Ik denk dat mensen door middel van muziek en kunst naar de wereld kijken om hieraan herinnerd te worden, maar ook om eraan te ontsnappen. Als ik naar de toekomst kijk, probeer ik hier de juiste balans in te vinden”.

Blauwe of rode pil?

Hij maakt een vergelijking met The Matrix, waarin de vraag wordt gesteld ‘Is de wereld een illusie?’. Hoofdpersoon Neo voelt aan dat het niet goed gaat met de wereld, maar weet niet precies wat eraan de hand is.

Hij krijgt de keuze; als hij een blauwe pil neemt wordt zijn huidige kennis gewist en gaat hij terug naar zijn oude leven. Hij kan dan geloven wat hij wil geloven. Maar hij kan ook voor de rode pil kiezen, dan krijgt hij meer informatie en ontwaakt hij juist uit de illusie.

Wild World was volgens Dan als de blauwe pil “praten over de wereld, je er vragen bij stellen, ervan ondersteboven zijn”. Het nieuwe album kiest het pad van de rode pil, waarbij hij op zoek gaat naar de juiste balans. Volgens Dan wordt het luchtiger, leuker, een “apocalypische party plaat”.

World Gone Mad…

Ik zou de eerste single World Gone Mad niet per se als ‘luchtig’ omschrijven, maar het lijkt wel een stap verder te gaan dan de thematiek van het vorige album.

De wereld is gek geworden:

So this is where we are
It’s not where we had wanted to be
If half the world’s gone mad
The other half just don’t care, you see

Maar dat betekent niet dat we het erbij moeten laten zitten:

You don’t want to f🤐ck with us
British till the very last

Ook al voel je je soms machteloos:

When it feels like the world’s gone mad
And there’s nothing you can do about it
No there’s nothing you can do about it

Dat betekent nog niet dat je er je ogen voor hoeft te sluiten, kom maar door met de realiteit!

So tell me what’s the news
And what is it you want me to see
We’re lying to ourselves
And dancing by the light of the screen

Ik vraag me af of Dan in de volgende passage naar zichzelf refereert, het zou me niks verbazen als hij hiermee terugblikt naar zijn optreden op Rock Am Ring:

Another man holding a microphone
Trying to say something at all
Or finding himself on an empty road
Trying to choose which way to go

Of dat hij juist doelt op de politici die hij op Wild World al zo bekritiseerde:

And so, you wanna make some money?
You wanna make some money
So, you wanna be somebody?
You wanna make some money

Hoe dan ook, volgens mij is dit toch echt de moraal van het verhaal:

You don’t want to f🤐ck with us
British till the very last
World Gone Mad – Bastille

Met dit liedje gaat de band op de spreekwoordelijke barricade! Iets dat met zo’n bandnaam eigenlijk ook wel te verwachten was… 😉

Verder lezen?

Meer lezen over muziek van Bastille? Ze schreven een heel bijzonder liedje over jaloezie (en haalden daarvoor inspiratie uit het werk van niemand minder dan Shakespeare!). En ook schreven we over 5 kritische klassiekers die óók over de maatschappij van vandaag gaan.

Volg ons!

👍 ons op FacebookInstagram of schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief! (no worries, no spam 😇!)


📸: Arvin Febry