Metalband Within Temptation gaat met hun nieuwe album Resist op de barricade. Ze schudden de wereld wakker en zetten aan tot actie; niet alleen door middel van een vernieuwende sound, maar vooral ook met vlijmscherpe lyrics.

Eerder dit jaar sprak ik frontvrouw Sharon den Adel over hoe zij zo beeldend heeft leren schrijven, het effect van hun muziek op hun fans en haar persoonlijke idealistische drijfveren.

De release van Resist is uitgesteld naar 1 februari, maar de band zit nu middenin een Europese tour. Ik ben vast in de achterliggende boodschap van het nieuwe album en de lyrics van de single Raise Your Banner gedoken. Ga jij ze binnenkort live zien? Dan lees je hier waarom het heffen van je spandoek voor Within Temptation echt wel op z’n plek is..

Inspiratie

Wie de songteksten van Within Temptation kent, weet dat ze vaak krachtige boodschappen bevatten. Om erachter te komen hoe Sharon zo betekenisvol heeft leren schrijven, neemt ze me mee naar haar jeugd. “Toen Little Earthquakes van Tori Amos uitkwam, was ik nogal aan het stoeien met hoe ik bepaalde dingen kon verwoorden. Die plaat heeft mij op een andere manier naar tekstschrijvers laten kijken.

Ik had me altijd laten inspireren door artiesten als Janis Joplin, Queen en The Doors. Maar bijvoorbeeld The Doors gebruikten veel drugs om tot die muziek te komen en dat paste niet bij mij. Ik was toen puber en rookte niet eens.

De teksten van Tori Amos deden mij realiseren dat je ook metaforisch kunt schrijven. Dat was echt een openbaring! Ik ben in haar teksten gedoken en heb me ook verdiept in filosofen als Leonard Cohen.

Hij zei bijvoorbeeld: ‘Ik deelde mijn laatste sigaret’. Voor iemand die rookt, betekent het delen van die laatste sigaret dat het wel een héél goede vriend moet zijn, haha! Zo’n diepere laag vind ik prachtig.”

Vele interpretaties

Uit onderzoek blijkt dat maar 1/3 van de mensen naar lyrics luistert. Denkt Sharon dat haar fans zich wel bewust zijn van haar teksten?

“Ik heb vooral het idee dat mensen geraakt worden door de liedjes. Ze hebben allemaal hun eigen interpretatie en geven er een eigen kleur en emotie aan.

Vaak sta ik versteld als ik hoor wat mensen eruit halen. Dan denk ik: ‘Dat heb ik er niet mee bedoeld, maar de manier waarop jij het interpreteert, vind ik heel mooi’. Muziek helpt hen om gebeurtenissen te verwerken en ze hangen er herinneringen aan op. Maar dat gaat niet bij iedereen even diep hoor. Er zijn ook mensen die er gewoon een goed gevoel van krijgen en daar iets mee kunnen.”

Nauw betrokken bij fans

Dat haar fans belangrijk voor haar zijn, blijkt wel uit haar grote betrokkenheid. “Tijdens het toeren vind ik het heel mooi om te zien dat mensen ervan genieten. Fans delen vaak persoonlijke verhalen met me en daardoor herken ik bepaalde gezichten in het publiek.

Zo was er bijvoorbeeld een man die zijn vrouw had verloren. In de hele Mother Earth-periode stond hij vooraan, waarbij hij helemaal uit zijn dak ging. Ik dacht vaak ‘Ik hoop maar dat het goed met hem gaat’.

Uiteindelijk kwam hij afscheid van ons nemen, hij had een nieuwe vriendin. Hij gaf ons een speldje van zijn overleden vrouw en zei ‘Jullie zullen altijd belangrijk voor me blijven, maar ik zal niet meer zo vaak komen. Ik heb het een plek kunnen geven dankzij jullie muziek’. Dat vond ik prachtig.”

Wereldpolitiek

Sharon schrijft de teksten vaak samen haar man en gitarist Robert Westerholt. Ze halen inspiratie uit hetgeen ze om zich heen zien. En dat is niet beperkt tot persoonlijke ervaringen. “Dat wat er op het wereldtoneel gebeurt, is voor ons de perfecte inspiratiebron. We kunnen ons heel boos maken over de politiek en over wat er bijvoorbeeld in Syrië en Turkije gebeurt. Maar ook over de persvrijheid.

Het is niet mijn bedoeling om me in oorlogen te mengen in gebieden waar ik niet leef, maar ik heb er wel een mening over en vind dat ik er iets over mag zeggen. Volgens mij ben je als artiest de aangewezen persoon om dat te doen.

Daarbij willen we ook mensen steunen die wel in dergelijke situaties zitten. We hebben fans in Turkije, Libanon, Israël, maar ook in Zuid-Amerika waar van alles aan de hand is.”

Op de barricade

Dat is duidelijk terug te horen op het nieuwe album Resist. En daarbij gaan ze verder dan het aankaarten van maatschappelijke onderwerpen en het geven van steunbetuigingen. Zoals de titel aan aangeeft, roepen ze op tot verzet. In een persbericht zegt ze over de boodschap van het album:

“Het is belangrijk om weerstand te bieden, want in de huidige maatschappij worden mensen meer en meer onderdrukt door sociale onderwerping – een proces dat wordt aangewakkerd door autoriteiten, dictators maar ook multinationals die manipuleren en controleren. We moeten ons losbreken om ons te kunnen ontwikkelen, vooral wanneer we constant worden gecontroleerd en geobserveerd door een hogere macht.”

Hogere macht

Een hogere macht klinkt misschien wat abstract, maar het is iets waar we volgens haar allemaal, vaak zonder dat we het ons realiseren, door worden beïnvloed:

“We zijn geneigd te denken dat onze waarden gebaseerd zijn op ons eigen perspectief van de wereld, maar we denken niet echt na over hoe dit perspectief tot stand is gekomen. Eigenlijk is de manier waarop we tegen dingen aankijken gekleurd: het is gebaseerd op wat onze ouders ons geleerd hebben en steeds verder bijgeschaafd door de evolutie van het digitale tijdperk. Ondanks dat evolutie de drijvende kracht van het leven is, moeten we altijd waakzaam blijven. Waakzaam voor een samenleving die ons kan domineren en onze waarden makkelijker kan vormen door het verkeerd gebruiken en misbruiken van technologie.”

Word wakker!

Maar het één en ander is al aan het veranderen:

“Langzaam maar zeker komt ons besef tevoorschijn. We proberen allemaal te ontsnappen – en geef maar toe, jij ook. We proberen los te breken van onze vaste patronen en onze sociale verplichtingen. We zijn op zoek naar vrijheid om het leven te leven zoals we willen, zonder dat iemand of een algoritme ons hoeft te vertellen wat we moeten denken.”

Bescherm je vrijheid

Als je deze achterliggende gedachte achter het album Resist kent, vallen de lyrics van de tweede single Raise Your Banner ook op hun plek:

[Intro]
Blood for freedom

[Verse 1: Sharon Den Adel]
You’re pushing me into the corner
Don’t fight with me, don’t fight with me, don’t fight with me
I’m crowning no man for his armour or rhapsody
For what I see and what I feel

[Pre-Chorus: Sharon Den Adel]
Wake up
I’m defying you, seeing right through you

Once I believed in you
Wake up
Feel what’s coming deep within we all know
Blood for freedom

[Chorus: Sharon Den Adel and Anders Fridén]
So raise your banner, fight your war
Break the silence, no remorse

Won’t die within
Blood for freedom
Raise your banner, won’t you come
Fight the venom, the good die young
Won’t die within
Raise Your Banner – Within Temptation ft. Anders Fridén

Hoe kun je dat verschil concreet maken? In het persbericht vervolgt Sharon:

“Wapen jezelf tegen organisaties die zich verbergen aan de andere kant van je computer. Open je ogen voor een instituut dat programma’s aan het ontwikkelen is om jouw gedrag te volgen. Open je ogen voor een wereld die gedomineerd wordt door overheden die je graag doen geloven dat je een vrij persoon bent, terwijl ze mee kijken met elke beweging die je maakt en elke volgende stap die je zet controleren. Word wakker en bescherm je vrijheid!”

Spandoeken in de lucht

Naar aanleiding van ons persoonlijke gesprek en deze nieuwe release durf ik de volgende conclusie wel te trekken: de mate van betrokkenheid van Sharon den Adel bij haar fans en de maatschappij is uniek en wat mij betreft bijzonder. Haar missie komt recht uit het hart en ze grijpt de kans dat ze een groot podium gekregen heeft met beide handen aan om de wereld een beetje mooier te maken.

Metal mag dan een genre voor liefhebbers zijn, maar dit alleen al is toch voldoende reden om te zeggen: spandoeken in de lucht voor Within Temptation?

Wil jij Within Temptation live mee maken?

De komende maand is Within Temptation op verschillende locaties in Nederland live te bewonderen:

  • 23 november 2018: AFAS Live Amsterdam
  • 24 november 2018: AFAS Live Amsterdam [UITVERKOCHT]
  • 25 november 2018: Martini Plaza Groningen
  • 20 december 2018: 013 Tilburg
  • 21 december 2018: 013 Tilburg [UITVERKOCHT]
  • 22 december 2018: 013 Tilburg [UITVERKOCHT]

Er zijn nog enkele tickets verkrijgbaar.

Verder lezen

Nu ook wel nieuwsgierig geworden naar My Indigo, het intieme en openhartige soloproject van Sharon den Adel? Lees hier het interview dat ik eerder dit jaar met haar had. Of benieuwd naar waar de grootste hits van Sharons inspiratiebron Queen eigenlijk over gaan? Wij zochten het voor je uit.

Voor de liefhebber ❤

Op zoek naar een mooi cadeau voor een echte Within Temptation-liefhebber? Of wil je Resist zelf (letterlijk!) grijs draaien? Dan is deze bijzondere super deluxe edition of het album op vinyl misschien wel iets voor jou..


Sharon den Adel werd wereldberoemd als frontvrouw van Within Temptation. De metalband werd in 1996 opgericht en is inmiddels wereldwijd één van de meest succesvolle in zijn genre. De band scoorde vele hits, waaronder Ice QueenStand My Ground en What Have You Done en bracht 7 studioalbums, 2 live albums, een cover album en 3 DVDs uit. Wereldwijd verkochten ze meer dan 3,5 miljoen stuks en ze waren dan ook jarenlang de bestverkopende Nederlandse band in het buitenland. Ook won Within Temptation vele prestigieuze prijzen en zetten ze tours door Europa, Azië, Noord- en Zuid-Amerika op hun naam.

In april 2018 bracht Sharon haar eerste eigen soloproject, My Indigo, uit. Het gelijknamige album is de eerste release van dit project, maar in de toekomst kunnen we hier nog meer albums van verwachten.


– Raise Your Banner is written by Sharon den Adel & Robert Westerholt, 2018.

📸: Set Vexy

[Dit bericht bevat affiliate links]