Zal Nederland dit jaar dan eindelijk weer eens het Eurovisie Songfestival winnen? Als we de bookmakers moeten geloven, maakt onze inzending Duncan Laurence grote kans! Maar wie is de nog relatief onbekende singer-songwriter? En waar gaat zijn gevoelige song Arcade eigenlijk over? Wij zochten het voor je uit!

Duncan wie?

Duncan Laurence (geboren als Duncan de Moor) is een singer-songwriter die in 2017 afstudeerde aan de Rockacademie in Tilburg. Hij is zijn hele leven al met muziek bezig en schrijft liedjes sinds zijn 14e. Na de Rockacademie is Duncan zangtalent gaan coachen.

Nederland maakte kennis met Duncan tijdens zijn deelname aan The Voice Of Holland in 2014, waar hij het tot de halve finale schopte onder leiding van zijn coach Ilse DeLange.

Het was uiteindelijk ook Ilse die Duncan voorstelde bij de selectiecommissie van het Songfestival. Toen zij Arcade hoorden, waren ze zó onder de indruk dat ze unaniem voor hem stemden.

Recht uit Duncans hart

Maar wat is het verhaal achter Arcade? Over de boodschap zegt* Duncan:

De inspiratie vond ik (…) in het verhaal van een dierbare. Iemand die op jonge leeftijd – ze was pas 40 – is gestorven. (…) Zelf had ze geen kinderen, ik denk dat ik in zekere zin haar gedroomde zoon was. (…)

Haar dood had grote impact: het was mijn eerste grote verlies en dat is het nog steeds. (…) De song die toen ontstond, doopte ik ‘Arcade’ – de woorden en akkoorden kwamen, zo leek het, vanzelf vanuit het hart.”

Hij bracht het als volgt onder woorden in de songtekst:

A broken heart is all that’s left
I’m still fixing all the cracks

Lost a couple of pieces when
I carried it, carried it, carried it home

I’m afraid of all I am
My mind feels like a foreign land
Silence ringing inside my head
Please, carry me, carry me, carry me home

Duncans dierbare bleef altijd verliefd op haar man, ook al had hij haar verlaten:

I spent all of the love I’ve saved
We were always a losing game
Small-town boy in a big arcade
I got addicted to a losing game

Ooh, ooh
All I know, all I know
Loving you is a losing game

How many pennies in the slot?
Giving us up didn’t take a lot
I saw the end ‘fore it begun
Still I carried, I carried, I carry on

Arcade – Duncan Laurence

In het laatste couplet verwijst Duncan naar een penny slot; een speelautomaat in een casino waar je kleingeld in gooit om te gokken. Hij vergelijkt de liefde van zijn dierbare met een gokspel dat ze uiteindelijk verliest; Loving you is a losing game.

Small-town boy

Maar er zit nog een boodschap in Arcade. Duncan vertelt:

“In het lied zit ook het gevoel dat ik had toen ik van het dorp waar ik woonde naar Tilburg verhuisde: de kleine jongen in de grote stad. Verliefd op alles dat om hem heen gebeurde, maar ik voelde me er soms ook eenzaam. En daar had ik dan ook weer zelf voor gekozen – een rare mix van gevoelens, die toch iets positiefs opleverde.”

Levensles

Arcade mag dan een zwaar onderwerp hebben, Duncan wil mensen juist inspireren met dit liedje. Zijn doel is om met zijn muziek anderen te bereiken, ze zelfs helpen en iets meegeven.

“In het geval van ‘Arcade’ heb ik uit het levensverhaal van mijn dierbare een advies voor mezelf gehaald, een levensles: je eigen geluk bepaal je zelf. Al is dat natuurlijk lang niet altijd eenvoudig.”

Go Duncan!

Met zijn gevoelige liedje heeft hij de bookmakers én vele Nederlanders al voor zich gewonnen en in mei gaat hij voor de rest van Europa tijdens het Eurovisie Songfestival. Go Duncan! Onze douze points heb je!

Voor de liefhebber ❤

Op zoek naar een mooi cadeau voor een Eurovisie Songfestival-liefhebber? Beluister alle inzendingen van het Songfestival 2019 in Tel Aviv terug op cd! Of test je Songfestival-kennis met dit spel:

Volg jij ons al?

👍 ons op FacebookInstagram of schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief! (no worries, no spam 😇!)

* Het interview waarnaar wordt gerefereerd is verstrekt door Duncan Laurence’s management.

 


– Arcade is written by Wouter Hardy, Duncan Laurence & Joel Sjöö © Spark Records BV, under exclusive license to Universal Music, 2019.

📸: Paul Bellaart

[Dit bericht bevat affiliate links]