Door soms even bij het verleden stil te staan, blijven we onszelf herinneren dat het niet vanzelfsprekend is om te leven in een vrij land waarin je mag zijn wie je bent. Op 4 en 5 mei herdenken we de oorlogsslachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog en daarmee laten we zien dat we blij zijn met de vrijheid waarin we vandaag in Nederland leven.

Helaas is er nog steeds veel onrecht in de wereld en worden mensen onderdrukt en bedreigd in oorlogsgebieden. Zelfs in ons relatief veilige Nederland voelt niet iedereen zich vrij. Vrijheid heeft in het dagelijks leven voor iedereen een andere, persoonlijke betekenis. Voel jij je vrij als je hand in hand met je geliefde over straat loopt? Voel jij je als vrouw vrij als je in een kort rokje loopt? Voel jij je vrij in je werk, je wensen en je ambities? Hoe vrij voel je je écht?

Ik ben heel dankbaar voor mijn vrijheid als Nederlander, maar ik voel me ook een enorm luxe-paard. Ik heb een dak boven mijn hoofd, stemrecht en mensen die van me houden. Ik hoef me niet elke dag zorgen te maken of mijn huis er morgen nog zal staan of dat er opeens geen eten meer is. Er is altijd iemand anders die het slechter heeft, die een onveiliger en minder vrij leven leeft dan jezelf. Daar mogen we best, niet alleen op 5 mei, vaker bij stilstaan.

Gregory Porter zingt in Free hoe hard zijn ouders hebben moeten werken om hem een toekomst in vrijheid te kunnen geven. Vrijheid wordt, net als op de Dam vanavond om acht uur, namelijk doorgegeven via het vertellen van verhalen; generatie op generatie.

Want to be free, got be free
Knew she could make it right
Working late every night
Got to make money to put food on the table
And Daddy had to do the same

He knew he had to do his part
So none of his children would get caught up in the game 

So I’d be young and free
Daddy made a way for me
He paved a road so my burden is lighter
And Momma did just the same

Dropping love just like rain
She said guard your heart for from it come the issues of life

Samen leven in vrijheid betekent ook dat je elkaar met respect behandelt. Vrijheid betekent namelijk niet alleen maar doen en roepen wat je wil zonder na te denken over de mensen om je heen. Dat Gregory Porter dit ook van zijn ouders heeft meegekregen blijkt uit het volgende stukje. Hij is dankbaar voor wat ze allemaal voor hem hebben gedaan;

Got to do well in school
Obey that golden rule
Treat another man like you want to be treated 

Share with your brotherman
If needed, give him a hand
For in the end, you might just need him

So I’d be young and free
Daddy made a way for me
He paved a road so my burden is lighter
And Momma did just the same
Dropping Love just like rain
She said guard your heart for from it, come the issues of life

Want to be free, got be free
Want to be free, got be free
Want to be free, got be free 

Though they both left this earth
I want to thank them for my birth
And all of the gifts they left for a lifetime
Free – Gregory Porter

Lees hier de rest van de lyrics.

Wat betekent vrijheid voor jou?

Ken jij een liedje dat precies verwoordt wat 4 en 5 mei voor jou betekent? Laat het ons weten in de comments!

Na de Nationale herdenking vanavond om 8 uur wensen we iedereen een mooi vrijheidsfeest en een nog betere toekomst. Laat de haren los, drink vooral een biertje teveel, geniet van de muziek en geef vrijheid door!