Al weken was het onrustig in de ‘Skeleton Clique’, de fans van pop/hip hop/rockduo Twenty One Pilots. Sinds april verrassen Tyler Joseph en Josh Dun hun achterban mondjesmaat met vage hints in de vorm van korrelige foto’s, handgeschreven berichten en bijzondere video’s op hun website en social media. Ook werd hun nieuwe logo op verschillende billboards in Londen gespot. Een speurtocht 2.0. Eén met betekenisvolle aanwijzingen en een bijzondere boodschap – zo blijkt na wat Sherlock Holmes-achtig speurwerk. Ik leg stap voor stap de puzzelstukken voor je in elkaar.

Groot nieuws

Laten we beginnen met het grote nieuws van 11 juli. In een persbericht maken de mannen bekend dat op ze 5 oktober een nieuw album zullen uitbrengen: Trench. Ook gaan ze vanaf 16 oktober op de ‘Bandito’ wereldtour, waarmee ze op 12 maart 2019 ook de Ziggo Dome zullen aandoen.

Alsof dit nog niet genoeg is voor de super actieve fans, droppen ze ook twee nieuwe singles: Jumpsuit en Nico And The Niners. Twee tracks waarvan de lyrics en bijbehorende videoclip doordenkt zijn van symboliek. Nu vallen de clues die de Pilots in het afgelopen jaar gaven ein-de-lijk op hun plek!

Dema

Na meer dan een jaar de wereld over te zijn gegaan met de Emotional Roadshow World Tour, de tournee in het kader van het laatste album Blurryface, plaatsten de mannen op 7 juli 2017 een bericht op Twitter met de tekst ‘And now I just sit in silence’. Hiermee werd een radiostilte van een jaar ingeluid.

Een jaar lang hoorden we niets, op één (eerste) hint na. Josh verscheen alleen op de Alternative Press Music Awards 2017 en toen hij de Award voor Most Dedicated Fanbase ophaalde, zei hij: “Tyler wishes he could be here, but he’s actually severing ties with Dema.”

Fanatieke fans gingen op onderzoek uit en kwamen erachter dat ‘Dema’ kan staan voor ‘Tower of Silence’. In het Zoroastrianisme (een oude Perzische religie) werden Dema’s gebouwd voor uitvaartrituelen. Het waren ronde gebouwen waar overledenen werden blootgesteld aan de zon en aasgieren. Dit was dus niet letterlijk bedoeld, maar het gaf wel aan dat Tyler zich op een plek begaf die op z’n zachtst gezegd niet fijn was.

Ontmoet Clancy

In april van dit jaar wordt een lange stilte doorbroken als ze een video op hun website met een link naar dmaorg.info plaatsen. Op deze website is een 404-error te zien met de volgende waarschuwing:

‘you are in violation. thEy mustn’t know you were here. no one should ever find out About this.’

Onderaan dit bericht staat een ‘violation code’. Wanneer je deze toevoegt aan de url, kom je op een pagina terecht waarop in de daarop volgende weken meerdere aanwijzingen worden toegevoegd.

Zo wordt op deze website een brief van ‘Clancy’ gedeeld, hij blijkt de hoofdpersoon in het verhaal van het album Trench te zijn. Fans raden dat Clancy het nieuwe alter-ego van Tyler is. In de brief schrijft hij over Dema, wat geïnterpreteerd kan worden als een metafoor voor Tylers duistere beeld van de wereld.

Verstikkende onzekerheid

Het eerdere werk van Twenty One Pilots wordt als behoorlijk donker beschouwd. In een interview met AP in 2014 geeft Tyler aan te lijden aan seasonal depression. Hij praat er vrij luchtig over, maar op het autobiografische album Blurryface kun je horen dat hij soms donkere tijden doormaakt.

Het album gaat over het personage Blurryface, Tylers alter-ego, en zijn belevingswereld. In een interview met MTV vertelt Tyler dat Blurryface alles representeert waar hij onzeker over is; onder andere de muziek die uit zijn handen komt. Wanneer deze onzekerheid hem bekruipt, voelt het voor hem alsof hij stikt. Dat is ook de reden waarom hij in de video’s en tijdens optredens met zwart smeer op zijn handen en hals te zien is.

De mannen werd eerder verweten dat ze depressie op deze manier te promootten en hiermee kwetsbare fans zouden ontmoedigen om hulp te zoeken. Ondanks dat er met dit nieuwe album wordt verwezen naar het duistere Dema, lijkt Trench juist een positieve(re) boodschap te hebben.

Clancy’s dagboek

In een passage uit zijn dagboek kunnen we meer over Clancy te weten komen. Hij beschrijft hierin zijn leven en de afgelopen negen jaar in Dema.

De belangrijkste onthulling lijkt de volgende te zijn:

‘It was upon my ninth year that I learned that Dema wasn’t my home. This village, after all of this time, was my trap.’

Op Twitter leggen fans de link dat Tyler inmiddels negen jaar actief is in de muziekindustrie. Het wordt steeds waarschijnlijker dat Dema inderdaad de persoonlijke belevingswereld van Tyler representeert.

In dit dagboekfragment praat hij ook over negen bisschoppen, zij maken de dienst uit in Dema. Verder zijn twee korrelige foto’s en een bewijs voor een mislukte poging tot ontsnapping uit Dema te zien. Uit al deze hints kun je concluderen dat Clancy de strijd aangaat en weg wil uit het duistere Dema.

A hum of wonder

Dan volgt een ander bericht waarin Clancy nogmaals aangeeft dat Dema nooit zijn thuis is geweest. Ook benadrukt hij zijn hoop op een beter leven:

‘But, somewhere between the iron order and infallible [p]rec[i]sion of Dema, a hum of wo[n]der exists, It’s the quiet wonder that my mind tends to [g]ets lost in.

This hope of discovery alone has birthed a new version of myself; a better version, I hope, that will find a way to experience what’s beyond these colossal walls.’

Jumpsuit

Nog een aantal hints in de vorm van (hand)geschreven boodschappen, beelden en video’s volgen, maar we krijgen pas echt meer duidelijkheid als de Pilots de eerste twee singles uitbrengen.

Eén van de twee nieuwe liedjes, Jumpsuit, wordt begeleid door een betekenisvolle videoclip. Hierin zie je Tyler met vallen en opstaan door een uitgestrekt landschap lopen en komt een man in een rode mantel op een wit paard hem galopperend tegemoet.

De lyrics lijken Tylers struggle met zijn plek in de muziekwereld te beschrijven:

I can’t believe how much I hate
Pressures of a new place roll my way
Jumpsuit, jumpsuit, cover me

‘Jumpsuits’ werden ooit ontwikkeld als pakken om te dragen tijdens het parachute springen. Ze bieden niet alleen goede bescherming, maar zijn ook erg geschikt voor een grote sprong of.. ontsnapping.

Ook lijkt Tyler in deze lyrics zijn mentale staat te beschrijven:

Spirits in my room, friend or foe?
Felt it in my youth, feel it when I’m old
Jumpsuit, jumpsuit (cover me)

Hierna zien we in de videoclip een confrontatie tussen Tyler en de man in de rode mantel. Deze angstaanjagende man wrijft zwart smeer in zijn hals, is dit Blurryface, ofwel de oude state-of-mind van Tyler? Of misschien één van de bisschoppen?

Even lijkt Tyler (weer) door hem te worden overmeesterd, hij volgt de man op het paard. Maar dan horen we de bridge:

I’ll be right there
But you’ll have to grab my throat and lift me in the air
If you need anyone, I’ll stop my plans

But you’ll have to tie me down and then break both my hands
If you need anyone, I’ll be right there
Jumpsuit – Twenty One Pilots

Ze kunnen hem wel overmeesteren, maar hij zal veel tegentand bieden! Hoe? Waarschijnlijk ligt de aanwijzing hiervoor in Tylers verwijzing naar zijn keel en handen. Deze gebruikt hij om muziek te maken, voor hem hét wapen tegen Blurryface of Dema.

Kleurcode FCE300

In de video zie je dat Tyler hulp krijgt in de weerstand tegen Dema. Dit wordt uitgebeeld door een groep mensen die gele bloemblaadjes vanaf een rots naar beneden gooien. Om de betekenis hiervan te ontcijferen, moeten we terug naar het volgende gifje met de titel ‘they can’t see FCE300’, welke op 6 juli werd gepost:

FCE300 is de kleurcode voor de kleur geel, welke staat voor zonneschijn en warmte – iets dat moeilijk te zien of voelen is wanneer je aan een depressie lijdt. De kleur geel, welke in veel van de tot nu toe gedeelde hints en in het nieuwe logo voorkomt, lijkt een verdediging tegen de mannen die achter Clancy aan zitten.

In de video raakt het paard van de man in de rode mantel door de blaadjes in paniek en daardoor krijgt Tyler de kans om te vluchten.

Nico And The Niners

De lyrics van de tweede uitgebrachte single Nico And The Niners, geven verdieping aan de boodschap van het vechten tegen depressie.

Allereerst kunnen we meer informatie halen over Dema uit de titel ‘Nico And The Niners’. Deze wordt uitgelegd in het volgende gifje dat eerder op Dmaorg werd gepost.

Als je de letters achter elkaar zet, krijg je de volgende zin:

U N STILL I DONT C KNOW O HIS N REAL I NAME C DO O U?

Wanneer je de losse letters tussen de woorden weghaalt, krijg je:

U STILL DON’T KNOW HIS REAL NAME DO U?

En de losse letters bij elkaar vormen twee keer NICO.

De ‘Niners’ zouden staan voor de negen eerdergenoemde bisschoppen, Nico is één van hen. De namen van de bisschoppen zouden zijn samengesteld uit de titels van de negen tracks van Blurryface, welke allen een metafoor zijn voor verschillende interne struggles.

Banditos

In de intro van het liedje, maken we voor het eerst kennis met de ‘banditos’. Dit zou een groep mensen zijn die helpt bij ontsnappingen uit Dema. Clancy sluit zich hierbij aan.

We are banditos
You will leave Dema and head true east
We renounce Vialism

Vialism’ wordt genoemd in één van de eerdere brieven op DMAorg. Het zou staan voor een mandaat, ofwel bevel, van de bisschoppen waarmee ze de bewoners van Dema alle hoop ontnemen.

In de hook wordt duidelijk dat Nico And The Niners echt een strijdlied is:

East is up, I’m fearless when I hear this on the low
East is up, I’m careless when I wear my rebel clothes
East is up, when Bishops come together they will know that
Dema don’t control us, Dema don’t control
East is up
Nico And The Niners – Twenty One Pilots

‘East is up’ omdat het oosten de plek is waar de zon opkomt. Een symbool voor betere tijden. Of Tyler het oosten inderdaad ook gaat bereiken, wordt in deze clip niet duidelijk.

En nu?

Had jij al deze boodschappen uit de nieuwe liedjes van Twenty One Pilots gehaald? Volgens mij is het echt uniek dat ze hun krachtige boodschap over dit relevante en zware onderwerp zo bijzonder verpakt hebben! En een extra shout out naar Tyler omdat hij zich zo kwetsbaar opstelt en deze super persoonlijke struggle met depressie met de wereld deelt. En hopelijk geeft dit ook fans die met hun eigen Dema worstelen een steuntje in de rug.

Zou de speurtocht hiermee zijn opgelost? Of kunnen we nog meer aanwijzingen verwachten in aanloop naar de release van het album Trench en de start Bandito World Tour? Om collega Holmes aan te halen: “Never theorize before you have the data” – we wachten even af!


[UPDATE 26-7-2018]

Zojuist is ook de video van Nico And The Niners verschenen. Wat haal jij hier allemaal uit? Laat het weten in een comment 👇


Hebben wij iets gemist of denk je dat we iets verkeerd geïnterpreteerd hebben? Je helpt ons enorm als je het laat weten in een comment!

Twenty One Pilots live zien?

Dat kan! Op 12 maart 2019 staan ze in de Ziggo Dome en de kaartverkoop is gestart! Bestel je tickets hier.

Verder lezen

Wij pluizen vaker de betekenis van zulke bijzondere liedjes uit! Als je dit artikel leuk vond om te lezen, wil je waarschijnlijk ook wel weten waar This Is America van Childish Gambino over gaat en waarom Apeshit van The Carters de shit is! Meer lezen over mentale struggles? Deze burn-out burners kunnen misschien wel een beetje verlichting geven in zware tijden.

Voor de liefhebber ❤

Op zoek naar een mooi cadeau voor een echte Twenty One Pilots-liefhebber? Of wil je Trench zelf (letterlijk!) grijs draaien? Dan is dit album op vinyl misschien wel iets voor jou..

Volg ons

Like ons op FacebookInstagram of schrijf je in voor de maandelijkse News Flash(No worries, no spam! 😇).


– Jumpsuit is written by Josh Dun & Tyler Joseph – Fueled By Ramen, 2018.
– Nico And The Niners is written by Josh Dun & Tyler Joseph – Fueled By Ramen, 2018.