Bijna een jaar na het onverwachte overlijden van Avicii, ofwel Tim Bergling, is er nieuwe muziek van de Zweedse dj. Eerder deze maand verscheen de single met de veelzeggende titel SOS, en 6 juni wordt een album genaamd TIM uitgebracht.

Bergling schreef de lyrics in de laatste maanden voordat hij een einde aan zijn leven maakte. Niet alleen de titel is verontrustend, ook in de rest van de songtekst staan zinnen die nu als een noodkreet geïnterpreteerd kunnen worden. Hoe kijken zijn naasten hier nu naar?

Onverwacht einde

Een vraag die wellicht in je opkomt; heeft zijn omgeving het overlijden van Tim zien aankomen? Nee, uit een exclusief interview van The New York Times met onder andere zijn vader, 12 vrienden en muzikale partners blijkt dat zijn zelfdoding niet alleen compleet onverwacht voor hen kwam, maar dat ze de maanden voorafgaand aan zijn overlijden juist als een goede periode van hem zagen.

Dit staat in schril contrast met het beeld dat in de Netflix documentaire Avicii: True Stories wordt weergegeven (en volgens naasten enthousiast is goedgekeurd door Tim). In de documentaire is te zien dat het succes en het leven in de spotlight behoorlijk destructief voor Tim waren en dat hij worstelde met angsten en overmatig alcoholgebruik. Om die reden besloot hij eind 2016 te stoppen met toeren en zich volledig te richten op zijn grote liefde: het produceren van muziek in de studio.

Hij huurde een personal trainer in, startte met mediteren en begon een ‘writing renaissance’. Eén van zijn creatieve partners, Vincent Pontare, zegt dat dit hem goed leek te doen: He was looking super good. We said, ‘the fire is back in him.”

Lyrics met een donkere twist

Toch hebben de lyrics die hij in deze periode schreef, een donkere kant:

Wat vinden Avicii’s naasten van de boodschap van SOS?

Volgens Per Sundin, een Executive van Universal Music Nordics die hem al aan het begin van zijn carrière een platencontract aanbood, waren lyrics met een donkere boodschap geen uitzondering: “Tim always mixed the dark and the light.” De nieuwste lyrics zetten hem wel aan het denken. In het eerder genoemde interview zegt hij: “You go, ‘Oh, is this a metaphor?’ You can interpret the songs in different ways.”

90% van het materiaal voor het nieuwe album TIM was afgerond toen Bergling een einde aan zijn leven maakte. De producers waarmee hij aan het album werkte, legden er de laatste hand aan. Eén van hen, Carl Falk, hoort een duidelijke boodschap in de songtekst:

“Now, when I listen, I hear a lonely person with a lot of big emotions that he didn’t have enough people to talk to about. (…) I feel this music was his way of getting some of that out. That makes this a really important record. Whatever Tim wanted to say is here.”

Bergling had voor zijn dood aangegeven opnieuw met Aloe Blacc, de soulzanger die ook de vocals van de monsterhit Wake Me Up verzorgde, te willen werken. Blacc zong de lyrics van SOS in en hoopt dat de boodschap anderen kan helpen:

“I feel like ‘SOS’ was a song that was probably ahead of its time for when he wrote it. He wrote these lyrics obviously about some of his battles and I think it’s a really important topic to approach and to share, especially with his visibility and his access to ears and hearts. To give people the words to be able to say ’I need help.”


Praten over zelfdoding kan bij de landelijke hulplijn 113 Zelfmoordpreventie. Telefoon 0900-0113 of www.113.nl.


Verder lezen

Dance muziek staat over het algemeen niet bekend om zijn diepe betekenis. Toch zijn er nog veel meer dance hits die iets belangrijks te vertellen hebben, wij maakten eerder een playlist van dance hits met een belangrijke boodschap.

Volg ons!

Vaker dit soort artikelen lezen? Volg ons op FacebookInstagram of schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief! (No worries, no spam! 😇)


– SOS is written by Kristoffer Fogelmark / Kandi L. Burruss / Tameka Harris / Kevin Briggs / Albin Nedler / Tim Bergling / Egbert Nathaniel Dawkins © Sony/ATV Music Publishing LLC, 2019.