Nog een paar nachten slapen en het Landgraafse Megaland zal weer roze kleuren tijdens Pinkpop 2018. De podia zijn opgebouwd, de biertjes staan koud en er staat een killer line-up klaar om bijna 90.000 bezoekers een onvergetelijk weekend te bezorgen.

Iedereen die weleens bij het Limburgse festival aanwezig is geweest, zal beamen dat alle benodigde ingrediënten voor een geslaagd weekend hiermee aanwezig zijn, maar wij denken dat je er dit jaar nog een schepje bovenop kunt doen! Want wist je dat een concert of festival nog onvergetelijker wordt wanneer je weet wat de artiest eigenlijk met zijn muziek wil vertellen?

Aangezien onderzoek laat zien dat 2/3 van de mensen niet naar lyrics luistert (en wij verwachten dat dit onder Pinkpop-bezoekers niet anders is), hebben we 5 verhalen die het verdienen gehoord te worden op Pinkpop op een rijtje gezet. Ze hebben het lijstje allemaal om een andere reden gehaald..

Welk liedje wordt vaak verkeerd begrepen? En welke bespreekt een heel heftig, maar super relevant, thema? En welk nummer bevat het perfecte Pinkpop-mantra?

5. Marry You – Bruno Mars

Op nummer 5 in dit lijstje staat de headliner van zondag; Bruno Mars. Je kunt de vele hits van de uit Hawaii afkomstige hitman waarschijnlijk woord voor woord (al dan niet fonetisch 😉) meezingen en misschien verwacht je dat de onderwerpen die hij bespreekt niet veel verder gaan dan ladies & money.

Nou, deze onderwerpen zijn met mierzoete lyrics als ‘I’d catch a grenade for you’ en liedjes als 24K Magic goed vertegenwoordigd, maar wist je dat hij naast al deze romantiek en bling bling, ook heel grappig kan zijn? Er zit vaak een enorme knipoog in zijn muziek!

Het beste voorbeeld hiervan is misschien wel Marry You. Dit liedje groeide de afgelopen jaren uit tot wereldwijd trouw-anthem, maar als je de lyrics goed leest, is dit liedje eigenlijk helemaal niet zo geschikt als wedding classic..

‘Cause it’s a beautiful night
We’re looking for something dumb to do
Hey baby I think I wanna marry you
Is it the look in your eyes
Or is it this dancing juice?
Who cares, baby I think I wanna marry you
Marry You – Bruno Mars

Bruno beschrijft in Marry You de ultieme impulsieve actie; samen te diep in het glaasje dancing juice kijken en dan in een wedding chapel in Las Vegas ‘iets doms doen’; getrouwd worden door een reïncarnatie van Elvis. Niet bepaald een beeld dat past bij eeuwige trouw, tot de dood jullie scheidt.

Philip Lawrence (één van de mannen met wie Bruno dit liedje schreef), zei hierover in een interview:

“When we were coming up with that song, we had this image of a slow-mo video in Vegas of a couple running, and she’s in her gown and he’s in his tux, the wedding party is behind them and everyone’s raging. This sort of crazy, daring, wedding feeling. It was more of a racy kind of idea, as opposed to this classic marriage tune it has become.”

Grappig! Dit was dus niet helemáál de bedoeling van de schrijvers. Ik ben benieuwd welke onverwachte betekenissen of grappige woordspelingen je zondag nog meer gaat ontdekken!

4. If You Could See Me Now – The Script

Een heel persoonlijk en kwetsbaar liedje dat je zeer waarschijnlijk op Pinkpop kunt horen, is If You Could See Me Now van de Ierse band The Script. Als je de sound hoort, verwacht je waarschijnlijk niet dat het een behoorlijk triest onderwerp bespreekt.

Het liedje is een eerbetoon aan de ouders van gitarist Mark Sheehan en de vader van Danny O’Donoghue (zanger). Toen Mark 14 jaar was, overleed zijn vader en jaren later stierf ook zijn moeder plotseling.

Vlak daarna moest ook Danny afscheid nemen van één van zijn ouders. Op Valentijnsdag kreeg zijn vader een aneurysma dat hem fataal werd. Danny heeft een tattoo van een roos op zijn arm om de herinnering aan zijn vader altijd bij zich te dragen en hoopt met dit liedje andere mensen in soortgelijke situaties te helpen.

It was February fourteen, Valentine’s Day
The roses came, but they took you away
Tattooed on my arm is a charm to disarm all the harm
Gotta keep myself calm but the truth is you’re gone

De vader van Danny was ook muzikant en ze hadden een warme band. “I idolised my dad,” zegt Danny in een interview“I would always bring my songs home to him like a paycheck. We’d talk about it, the chorus or whatever, and he was really encouraging.”

De volgende passage laat zien hoe wrang het voelt dat dit dus nooit meer mogelijk is;

And I’ll never get to show you these songs
Dad, you should see the tours that I’m on
I see you standing there next to Mom
Both singing along, yeah arm in arm

Dat besef gaat hem niet in de koude kleren zitten, maar ook nu weet zijn vader hem nog te steunen;

And there are days when I’m losing my faith
Because the man wasn’t good, he was great
He’d say, “music was the home for your pain”
And explain, I was young, he would say
“Take that rage, put it on a page
Take the page to the stage
Blow the roof off the place”

En daar slaagt hij in:

I’m tryna make you proud
Do everything you did
I hope you’re up there with God
Saying “that’s my kid”

Maar het blijft natuurlijk de vraag wat zijn vader er écht van had gevonden als hij er nog was geweest;

I still look for your face in the crowd
Oh if you could see me now
Would you stand in disgrace or take a bow?
Oh if you could see me now
If You Could See Me Now – The Script

Bizar idee dat dit misschien wel door Danny’s hoofd gaat als hij zaterdag op main stage staat.. Wie is er voor om de mannen wat extra liefde te geven door middel van een heel hard applaus?

3. Lose It – Oh Wonder

Een minder bekende, maar zeker niet minder interessante act in de line-up is Oh Wonder. De muziek van het uit Londen afkomstige duo lijkt een beetje op The XX, London Grammar en James Blake, maar heeft toch een heel eigen geluid.

De thema’s die ze bespreken zijn uit het leven gegrepen; ambitie, destructieve liefde, gokverslaving, vechten tegen kanker, maar ook geloven in jezelf en een betere wereld.

Eén liedje is het aandachtig luisteren waard als ze vrijdag op de North Stage staan. Dit zou namelijk weleens precies kunnen beschrijven wat je dan voelt..

Downtown we let it go
Sunset high and our bodies low
Blood rush in the hazy glow
My hands, your bones

Loose up we break the scene
One step deep as you fall to me
Heart clap, we skip a beat
Count one, two, three

And don’t you stop the music
Get into it
Won’t you dance with me?
Find a place and lose it
You can do it
Won’t you dance with me?
Move your feet and feel it in the space between
You gotta give yourself a moment, let your body be
We gotta lose it
Lose It – Oh Wonder

Lose It is geïnspireerd op een 24 uur durend huisfeestje in Melbourne, Australië waar het duo bij aanwezig was. Vroeg in de morgen, toen het feestje eigenlijk al een beetje over was, sloot zangeres Josephine zichzelf op in de kamer waar de DJ-booth stond en zette ze Destiny’s Child op. Ze trok haar kleren uit en heeft een uur lang, in haar eentje, staan dansen.

“Lose It is about that untethering of yourself from life, and being totally immersed in a single moment rather than the wider landscape of reality. Sometimes you’ve gotta’ give yourself a moment and let your body be” – zegt ze in een interview.

Dat is misschien wel het ultieme mantra voor Pinkpop; even helemaal opgaan in het moment en de wereld om je heen vergeten!

2. Energie – Ronnie Flex ft. Frenna

Hard opgaan in het nu kan waarschijnlijk ook tijdens het optreden van Ronnie Flex & Deuxperience.

De echte liefhebber van Ronnie, zal uitkijken naar de rauwe trap-beats van de in maart uitgebrachte mix-tape NORI. Maar gezien het veelzijdige karakter van het Pinkpop-publiek, verwacht ik dat het spreekwoordelijke dak er echt af gaat als hij de aanstekelijke melodieën van voorganger Rémi laat horen.

De monsterhit Energie eindigt op nummer 2 in dit lijstje, omdat dit ook wel eens heel toepasselijk zou kunnen zijn tijdens het fijne festival. Staat jouw Mr./Mrs. Right (Now) voor je neus, maar heb je nog niet de moed hebt weten te verzamelen om op hem/haar af te stappen? Learn from the best…

Normaal doe ik dit niet
Ik hoop dat jij dit ziet
Ik voel je energie
Het is okey-ey-ey-ey
Normaal praat ik niet veel
Nee meestal ben ik stil
En ik wil niet vervelend zijn
Kan ik even in je leven zijn?
Energie – Ronnie Flex ft. Frenna

Als Ronnie hiermee zondagmiddag bij de Mainstage niet de juiste energie creëert om een soepele move te maken..

1. Jeremy – Pearl Jam

De nummer 1 uit dit lijstje komt van één van de grootste rockbands allertijden en vrijdags headliner. Pearl Jam maakte vele liedjes met bijzondere verhalen, maar Jeremy is misschien wel de meest indrukwekkende.

Jeremy is geïnspireerd op twee verhalen. In de eerste plaats gaat het over Jeremy Delle, een 15-jarige Amerikaanse jongen die zich in 1991 voor zijn klas door het hoofd schoot. Eddie Vedder, leadzanger en gitarist, las erover in de krant en besloot dat dit kleine artikeltje meer aandacht verdiende.

Vedder was op zijn middelbare school in San Diego zelf ook getuige van een schietpartij. Brian, een jongen met wie hij het jaar ervoor nog ruzie had gehad, schoot een aquarium in de aardrijkskunde-klas aan diggelen. Er vielen bij deze schietpartij geen gewonden, maar het feit dat de frontman het vanaf de gang kon horen, maakte grote indruk op hem. Hij schreef het van zich af in een liedje dat een wereldhit werd.

In het eerste couplet beschrijft Vedder Jeremy’s droom van een gelukkiger leven. De ‘v’ zou staan voor ‘victory’, overwinning.

At home drawin’ pictures of mountain tops
With him on top, lemon yellow sun
Arms raised in a ‘v’

Jeremy zou gepest worden door zijn klasgenootjes en in de laatste zin neemt zijn droom behoorlijk heftige vormen aan; hij wenst ze dood.

And the dead lay in pools of maroon below

In de bridge krijgen we een idee hoe het zo ver heeft kunnen komen:

Daddy didn’t give attention
To the fact that mommy didn’t care

Jeremy’s ouders waren gescheiden en hij woonde bij zijn vader. Om dat hij zich niet gehoord voelde, trok hij zich terug in zijn eigen wereld, waar hij zich een koning voelde:

King Jeremy the wicked
Ruled his world

Op de bewuste ochtend in 1991 was hij te laat en moest hij een briefje halen. Toen hij terugkwam in de klas zei hij: “Miss, I got what I really went for”. Het bleek een .357-caliber Magnum gun te zijn waarmee hij zichzelf voorin de klas van het leven beroofde voordat de lerares en zijn klas ook maar konden reageren. Zijn klasgenoten beschreven hem toentertijd in een interview als heel stil, maar deze dag liet hij heel duidelijk van zich horen.

Jeremy spoke in class today
Jeremy spoke in class today

Er is weinig bekend over Jeremy’s motieven voor de zelfdoding, maar er wordt gezegd dat hij het in het bijzijn van zijn klasgenoten deed om hen te traumatiseren.

Het tweede couplet gaat niet over Jeremy, maar over Vedders’ eigen ervaring met zijn klasgenoot Brian:

Clearly I remember picking on the boy
Seemed a harmless little f*ck
But we unleashed a lion
Gnashed his teeth and bit the recess lady’s breast
How could I forget?
And he hit me with a surprise left
My jaw left hurting, dropped wide open
Just like the day, oh, like the day I heard

Daddy didn’t give affection, no
And the boy was something that mommy wouldn’t wear
King Jeremy the wicked
Oh, ruled his world
Jeremy – Pearl Jam

In een interview vertelt Vedder welke boodschap hij met die liedje wil uitdragen:

“It came from a small paragraph in a paper which means you kill yourself and you make a big old sacrifice and try to get your revenge. That all you’re gonna end up with is a paragraph in a newspaper. (…) The world goes on and you’re gone. The best revenge is to live on and prove yourself. Be stronger then those people.”

Je staat er misschien niet bij stil als je met je biertje in de hand van het concert staat te genieten, maar dit soort maatschappelijk relevante thema’s en belangrijke boodschappen worden dus ook besproken!

Veul plezeer!

Ben je er dit weekend bij in Landgraaf? Dan kan ik alleen maar zeggen: Heul veul plezeer! Hopelijk voegt dit lijstje inderdaad iets extra’s toe aan je festival ervaring! Ken jij een ander liedje met een mooi verhaal? Laat het ons weten in een comment!

Verder lezen

Een aantal van bovenstaande liedjes kwamen ook naar voren in lijstjes die we eerder deelden, benieuwd naar andere opvallende liedjes van deze of andere artiesten uit de line-up? Check de Top 5’s van Bruno Mars, The Script en BLØF! Ook schreven we over Jessie J’s Burnout Burnerhet liedje van Snow Patrol dat werkelijk briljant paste bij een scene in een bekende doktersserie en de hit van Lil Kleine & Ronnie Flex die natuurlijk niet mag ontbreken in de Top 5 Beste liedjes over drank.. (deze is misschien sowieso wel fijn in de voorbereiding 😉). Of zin in een tripje down memory lane naar Pinkpop 2016? Ik was er ook bij en pikte deze 5 liedjes eruit als de beste verhalen van dat jaar..

Vaker dit soort artikelen lezen?

Like ons op FacebookInstagram of schrijf je in voor de maandelijkse News Flash! (No worries, no spam! 😇)


Marry You is written by: The Smeezingtons & Bruno Mars, 2011.
If You Could See Me Now is written by: Andrew Frampton, Steve Kipner, Mark Sheehan & Danny O’Donoghue, 2013.
Lose It is written by: Josephine Vander Gucht & Anthony West, 2015.
Energie is written by: Francis Junior Edusei, Ronald Lapread, Lionel B. Jr. Richie, Ronell Plasschaert, Boaz de Jong, Giordano M.S. Dano Ashruf, Rashid M.S. Badloe, Shareef Badloe, Robin Anthony P. Francesco, 2016.
Jeremy is written by: Jeff Ament & Eddie Vedder, 1991.

📸: Ben Houdijk