Waarschijnlijk hadden ze nooit de intentie om een paas-anthem te schrijven, maar wat mij betreft kunnen de volgende liedjes van David Guetta, Bruno Mars, Ed Sheeran, Fred Astaire en Lady Gaga er zo voor door! Vind jij alle typische Paas-zaken in hun lyrics? Dit is Paaseieren zoeken 2.0!

5. Wie is dat kuiken?

Eerder begreep ik nooit helemaal waarom kuikens bij Pasen hoorden (we eten die eieren toch juist op?), maar na wat research blijkt dat ze vanwege hun associatie met het voorjaar gerelateerd worden aan (zon)licht en nieuw leven.

Of David Guetta en Rihanna het in Who’s That Chick ook over donzige baby vogeltjes hebben is de vraag, maar ze raken in ieder geval ook in de war van haar verschijning..

Too cold for you to keep her
Too hot for you to leave her
Who’s that chick? Who’s that chick?
Who’s That Chick? – David Guetta ft. Rihanna

4. Eager (Easter) bunnies

Bruno Mars loopt ook warm voor iets dat onlosmakelijk verbonden wordt met Pasen; een (paas)haas! In zijn geval ziet ze er alleen iets anders uit dan we gewend zijn en komt ze ook niet alleen..

Well let me think, let me think, ah what should I do?
So many eager young bunnies that I’d like to pursue

Deze dames brengen geen eieren, maar maken hem op een andere manier blij..

Now even though they’re eating out the palm of my hand
There’s only one carrot and they all gotta share it
Runaway Baby – Bruno Mars

Dus… 😉

3. Vuurtje?

In grote delen van Europa worden tijdens het heilige feest Paasvuren gehouden. Verondersteld wordt dat het ritueel al bestond voordat Europa bekeerd werd door het Christendom en er werd geloofd dat het ontsteken van een groot vuur voor vruchtbaarheid zou zorgen.

Na de kerstening werd het geassocieerd met de overwinning op de dood door Christus’ verrijzenis en werd het daarmee een symbool voor het nieuwe begin.

Ed Sheeran ziet in I See Fire ook vuur, maar de vlammen slaan iets verder om zich heen dan bij een standaard paasvuurtje..

Now I see fire, inside the mountain
I see fire, burning the trees
And I see fire, hollowing souls
I see fire, blood in the breeze
And I hope that you remember me
I See Fire – Ed Sheeran

Niet bepaald een hymne over nieuw leven(sgeluk), maar als je alleen naar de sound luistert, doet dit liedje het waarschijnlijk toch wel goed tijdens het verbranden van die berg sprokkelhout.

2. Het ei (van Columbus)

Waar de Paashaas de eieren soms té goed verstopt waardoor die vrolijk gekleurde jongens pas maanden later worden teruggevonden, lijkt hetzelfde te gelden voor hedendaagse hits over eieren. Ik heb Google urenlang afgestruind, maar konden geen recent liedje over eieren ontdekken.

Wel vond ik deze toepasselijke klassieker uit 1936:

I’m puttin’ all my eggs in one basket
I’m betting everything I’ve got on you
I’m giving all my love to one baby
Heaven help me if my baby don’t come true
I’m Putting All My Eggs In One Basket – Fred Astaire

Ken jij een liedje uit de 00s of 10s waarin eieren voorkomen? Deel dit ei van Columbus dan in een comment!

1. Verliefd op Bijbelse bad boy

In een lijstje over Pasen kunnen de hoofdrolspelers uit het verhaal over het laatste avondmaal, de kruisiging en de wederopstanding natuurlijk niet ontbreken! Het zou misschien voor de hand liggen om een liedje over Jezus op te nemen, maar zonder apostel Judas zou de paasviering er überhaupt nooit geweest zijn. Vandaar de keuze voor de hit Judas van Lady Gaga.

Gaga liet zich inspireren door het Bijbelse figuur en Gaga zou Gaga niet zijn als ze hier geen twist aan zou geven. In Judas bespreekt ze niet alleen de slechte kanten van de bekendste verrader aller tijden, maar voelt ze zich ook tot hem aangetrokken. En niet zo’n klein beetje; ze is verliefd!

When he calls to me, I am ready
I’ll wash his feet with my hair if he needs
Forgive him when his tongue lies through his brain
Even after three times he betrays me

I’ll bring him down
Bring him down, down
A king with no crown
King with no crown

I’m just a Holy Fool, oh baby
It’s so cruel, but I’m still in love with Judas, baby
Judas – Lady Gaga

In een interview met Google legt Lady Gaga uit wat de moraal van het liedje is:

“The song is about honoring your darkness in order to bring yourself into the light. (…) You have to look into what’s haunting you and need to learn to forgive yourself in order to move on.”

Als dat geen mooie Paas-gedachte is..?

Fijne Paasdagen en ken jij nog meer liedjes met verstopte Easter eggs in de songtekst? Laat het weten in een comment!

Verder lezen

In Vrolijk Pasen! Maar niet heus.. behandelde ik het (bloederige!) Paaslied dat ik als kind moest meezingen in de kerk – ik vind het nog steeds schokkend.. Heb jij wel even genoeg van alle Paas-zaken en heb jij zin om het hele weekend filmpjes op de bank te kijken? In deze scenes is de muziek wat ons betreft briljant gekozen.. Of wil je weten welke (activistische) boodschappen Lady Gaga nog meer in haar lyrics verstopte? En welke grapjes Bruno Mars in zijn muziek maakt? Check de links!

Volg ons!

Vaker dit soort lijstjes lezen? Volg ons op FacebookInstagram of schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief(No worries, no spam! 😇).

Volg deze playlist ook op Spotify.

 


– Who’s That Chick? is written by Madonna . / Patrick Leonard / David Guetta / Kinda Vivianne Hamid / Frederic Riesterer / Giorgio Tuinfort © Sony/ATV Music Publishing LLC, Warner/Chappell Music, Inc, Ole Media Management Lp, Shapiro Bernstein & Co. Inc., Kobalt Music Publishing Ltd., 2010.
– Runaway Baby is written by Ari Levine / Chris Brown / Peter Hernandez / Philip Lawrence © Warner/Chappell Music, Inc, Round Hill Music Big Loud Songs, BMG Rights Management, Kobalt Music Publishing Ltd., 2010.
– I See Fire is written by Ed Sheeran © Sony/ATV Music Publishing LLC, 2013.
– I’m Putting All My Eggs in One Basket is written by Irving Berlin © Universal Music Publishing Group, 1936
– Judas is written by Nadir Khayat / Stefani Germanotta © Sony/ATV Music Publishing LLC, 2011.

📸: Mathew Schwartz