Over een paar dagen is het eindelijk zo ver: een nieuwe editie van Lowlands! Met een killer line-up belooft de stijf uitverkochte 26e editie weer een onvergetelijke te worden, maar deze crème-de-la-crème programmering brengt ook uitdaging met zich mee; welke acts zet je op je persoonlijke blokkenschema? Wij maakten een lijstje van de 5 optredens die je volgens ons niet mag missen – en niet alleen omdat de muziek goed is.

Laat de voorpret beginnen

Bij Nolala geloven we dat je concertbeleving nóg beter wordt wanneer je weet waar die topper op het podium eigenlijk over zingt. Wist je dat er op Lowlands 2 acts staan die op een compleet andere manier hun visie op de huidige Amerikaanse maatschappij uiten? Of dat de Jeugd van Tegenwoordig inmiddels zeer volwassen is geworden? En dat er een dappere Singer-songwriter zal optreden die een heel heftige persoonlijke herinnering deelt? En dat er een virtuele band optreedt wiens teksten eigenlijk best wel spiritueel zijn.. Nee? Check hieronder de facts en laat de voorpret beginnen!

5. KITTY KITTY – De Staat

Wie van het stevigere werk houdt, mag De Staat niet missen. De Nijmegenaren hebben een bijzonder sterke live reputatie dankzij hun energieke shows waarin kolkende circle pits tijdens het liedje Witch Doctor niet vaak ontbreken. Afgelopen donderdag brachten ze de nieuwe single KITTY KITTY uit en deze kakelverse track heeft alles in zich om het tentzeil van de Alpha te doen klapperen.

KITTY KITTY is niet alleen een fijne festivaltrack door de killing baslijnen, krachtige beat en indrukwekkende sound effects, maar ook de lyrics zijn buitengewoon. In een interview met Wijnand Speelman van 3FM legt frontman Torre Florim uit dat hij het liedje schreef in de tijd van de presidentscampagne van Donald Trump. Waar het precies over gaat, wil hij niet delen:

“Soms is het ook vet om niet alles uit te leggen, maar ik speel gewoon een beetje met de woorden die toen zijn gebruikt. En KITTY KITTY is daar ook weer op geïnspireerd. En ik vind het gewoon een vette titel, dat is ook belangrijk.”

Dit zijn mijn favoriete fragmenten met de betekenis die ik eruit haal:

Big deal maker
Orange entertainer
Swamp it up gator

Ginger Trump maakte naam met zijn vastgoed-imperium en al vanaf het begin van zijn carrière was hij een koning in het genereren van PR – je kunt veel over zijn campagnes zeggen, maar vermakelijk zijn ze altijd geweest. ‘Entertainer’ kan ook doelen op de TV show die hij eerder heeft gehad; The Apprentice.

‘Gator’ kan verschillende betekenissen hebben, maar die van ‘best pimp in the game’ lijkt het meest toepasselijk aangezien ‘swamp’ ook vaak in seksuele context wordt gebruikt.

Gang of undertakers
Make the new-news faker
Swear me in, hater

Yes, ‘fake news’ mag natuurlijk ook niet ontbreken! En de volgende vondst vind ik ook briljant:

Follow the tweeter
The red red noosed leader

The great white white white preacher

Verder wordt Trumps bijzondere reactie op tegenstand(ers) aangehaald en natuurlijk is er een verwijzing naar ‘Grab them by the pussy’:

Long live the enemy,
Here kitty kitty, the fantasy
Make it feel, make it feel real 

Kitty cat catch up reality
KITTY KITTY – De Staat

Wil jij deze (in Torre’s woorden) “maniakale track” ook live meemaken, meld je dan zaterdag om 17.45u in de Alpha. Het belooft great, absolutely great te worden.

4. Clint Eastwood – Gorillaz

Hoe bijzonder is het om een virtuele band live te zien optreden? Op vrijdagavond kun je Gorillaz, de creatie van Blur-zanger Damon Albarn en Britse striptekenaar Jamie Hewlett, dan toch echt in levenden lijve meemaken. Nou ja, voor zover ik weet komen de imaginaire bandleden 2-D, Murdoc, Russel Hobbs en Noodle niet écht tot leven, maar hun muziek wel!

In een interview met The Guardian geven Albarn en Hewlett aan in 1998 op het idee van Gorillaz te zijn gekomen toen ze samen naar MTV keken. Ze vroegen zich na heel wat uurtjes bingewatchen af waarom alles dat ze daar zagen zo slecht was en waarom interviews met bands zo saai waren. Als tegenreactie besloten ze de nep-band Gorillaz te starten en ze creëerden er een wereld omheen die alles behalve saai is..

De sound van Gorillaz is een unieke combinatie van hiphop, pop, dance en rock. Het kan haast niet anders dan dat deze headliner er vrijdag een onvergetelijk optreden van maakt en het zou mij niks verbazen als het ultieme hoogtepunt het liedje Clint Eastwood zal zijn.

Clint Eastwood was niet alleen de eerste single en grootste hit van de band, maar in de autobiografie Rise Of The Orge wordt het ook de ‘signature song’ van de band genoemd. De lyrics zijn behoorlijk abstract en online worden verhitte discussies gevoerd over de betekenis.

Wat in ieder geval zeker is, is dat het liedje vernoemd is naar de acteur uit de 60s-western The Good, the Bad and the Ugly. De mannen hebben zich niet alleen voor de sound laten inspireren door Ennio Morricone’s legendarische muziek die hij voor de film schreef, maar ook in de lyrics is een duidelijke referentie naar de klassieker te vinden:

I ain’t happy, I’m feeling glad
I got sunshine in a bag

Deze lyrics zijn een letterlijke quote van Eastwood in de film:

Kid: Hey Mister, where ya heading?
Clint: Don’t know.

Kid: You gonna be alright?
Clint: Yeah kid, I got sunshine in a bag.

Eastwood zou hiermee doelen op een grote zak geld. Maar er wordt online ook wel gezegd dat het in dit liedje een referentie is naar de ziel die in je lichaam woont. Een andere theorie zegt dat het naar drugs zou verwijzen.

Het is niet duidelijk welke van deze drie interpretaties correct is, maar ze geven de volgende zinnen in ieder geval allemaal een andere betekenis:

I’m useless, but not for long
The future is coming on

In de coupletten komt Del (tha Ghost Rapper) aan het woord. Del is de geest van één van de vrienden van drummer Russel die omkwamen in een drive by shooting. Toen Del nog leefde, was hij underground rapper Del tha Funkee Homosapien. Nu blijft zijn geest in contact met Russel en ontfermt hij zich over hem als een soort mentor. In het tweede couplet beschrijft hij zijn positie:

Through Russel, not his muscles
But the percussion he provides with me as a guide
Y’all can see me now, ’cause you don’t see with your eye
You perceive with your mind; that’s the inner
So I’ma stick around with Russ and be a mentor
Bust a few rhymes so motherfuckers remember

Eerder in datzelfde couplet zegt hij het volgende:

The essence, the basics, without it, you naked
Allow me to make this, childlike in nature
Rhythm, you have it or you don’t, that’s a fallacy
I’m in them, every sprouting tree, every child of peace
Every cloud and sea, you see with your eyes
I see destruction and demise, corruption in disguise

From this fucking enterprise, now I’m sucked into your lies
Clint Eastwood – Gorillaz

Ik maak hieruit op dat hij onderscheid maakt tussen een spirituele- en aardse wereld en dat die bovennatuurlijke macht overal om je heen is. Als je je ervoor openstelt en ernaar luistert, kan het je veel brengen. De referentie met de onverschrokken badass Clint Eastwood zou een grote (innerlijke) kracht en enorm zelfvertrouwen kunnen representeren.

Maar eerlijk gezegd durf ik mijn hand er niet voor in het vuur te steken dat dit ook daadwerkelijk zo bedoeld is. Sommige fans beweren online dat het zou kunnen gaan over het schrijven van muziek of het gebruiken van drugs. Mocht jij de verlossende verklaring hebben, laat het vooral weten in een comment! 👇

Hoe dan ook, waar het hele Gorillaz project is ontstaan uit onvrede over de kwaliteit van de content op MTV, won het duo in 2001 een MTV Europe Music Award voor ‘Best Song’. Missie geslaagd, dacht ik zo.

3. Gemist – De Jeugd van Tegenwoordig

De meest creatieve lyrics in dit lijstje zijn wat mij betreft van De Jeugd van Tegenwoordig. De Nederlandse rap-formatie behaalt al sinds 2005 de hoogste regionen van de hitlijsten met liedjes als Watskeburt?!, Sterrenstof en Get Spanish. Hun lyrics zijn uniek dankzij de vindingrijke taalcreaties, doordenkertjes en vooral de enorme dosis humor.

Sinds het vorige album Manon uit 2015 zijn Vjeze Fur, Willie Wartaal en Faberyayo serieus gesetteld en werden ze alle drie vader. De mannen zijn volwassen geworden – iets wat ze 13 jaar geleden waarschijnlijk als het einde der tijden beschreven hadden. Maar op het album Luek dat begin dit jaar uitkwam, kun je horen dat dat allemaal wel meevalt.

De eerste single Gemist klinkt als een reünie die lekker uit de hand loopt:

Geile beer, geile flikker, ouwe pik, ouwe pijp
Ik heb je veels te lang niet gezien, kom dichterbij
Wat moet je drinken?

Ik schenk wat in voor je
Laat me als de sodemieter een paar van je verhalen horen
Hoe zit het met die dingen? Hoe gaat het met die spullen?

Geen gelazer, geef die glazen, laat ze vullen
Gaan vanavond per raket naar de sterren
Tot en met geen stem, praten we verder
Laat me foto’s van de kinderen zien
Godverdomme, die zijn goed gelukt

Zin om de hele boel in brand te steken hier
Goddamn gap, het is goed om je te zien

Er blijkt weinig veranderd te zijn:

We hebben allebei een kleine, ‘k zie je veel te weinig
Ook al weten we allebei de liefde is oneindig
Jij.. houdt van je kindje, ikke van de mijne
Maar wanneer we samenkomen, de kindjes dat zijn wij dan

En de volgende passage geeft waarschijnlijk een goed beeld van wat we aanstaande vrijdag kunnen verwachten:

Gaan we gek doen?
Het voelt alsof we gek gaan doen

Een beetje gek, niet als toen
Gaan we gek doen?
Het voelt alsof we gek gaan doen
Of wel een beetje, een beetje gek als toen
Een beetje gek dat bestaat niet, het is helemaal of niks
Een beetje gek dat bestaat niet, ik steek die hele stad in de fik
Let’s go! (go)
Gemist – De Jeugd van Tegenwoordig

Bam! Je krijgt hier toch spontaan zin van om helemaal loesoe te gaan?

http://https://youtu.be/gz9tJhdSK2Q

2. 22 – Gavin James

Op zaterdag om 13.45u staat de Ierse Singer-songwriter Gavin James in de Alpha. Je kunt hem kennen van zijn cover van The Book Of Love waarmee hij in 2014 een hit scoorde, maar ook de rest van zijn repertoire is een must listen voor Singer songwriter-lovers.

In Get over it (with) Gavin James, beschreef ik al waarom Gavin zich de koning van de break-up song mag noemen. Bijna het gehele repertoire dat hij tot nu toe heeft uitgebracht, gaat over het loslaten van een verloren liefde – hij belicht zo’n beetje elk mogelijke invalshoek.

Maar er is meer! In 22 bespreekt hij een heel ander onderwerp en stelt zich daarbij heel kwetsbaar op:

You cut me down
Into little pieces
Before I could stand up
So I built a wall
Out of all my secrets
And now it’s opened up

And I remember the cold, cold morning
And I remember the rainy afternoons

When I was dreaming
That I was 22
22 – Gavin James

Deze lyrics zijn vrij abstract en misschien niet direct duidelijk, maar als je de videoclip kijkt, zie je dat Gavin hier een behoorlijk beladen onderwerp bespreekt: pesten. Bij de lancering van het liedje, deelde hij in een Facebook bericht dat het geïnspireerd is op zijn eigen ervaringen uit het verleden.

“This song really means a lot to me, I wrote it about my experience of bullying in school. Wishing pretty much that I was 22 and could be out of school and out of that time of my life.”

Maar de clip geeft geen eenzijdig goed/fout-beeld. Gavin licht in de caption toe:

I realised later on that no one should let any situation or people make you want to wish your time away and there’s always two sides to bullying.”

Heel bijzonder dat hij zijn pijnlijke ervaringen en harde levenslessen zo openlijk met ons deelt. Go Gav & laten we hem dit weekend heel veel LowLove geven!

1. Alright – Kendrick Lamar

De onbetwiste nummer 1 in dit lijstje is van Kendrick Lamar. In Dit maakt Kendrick Lamar ‘the greatest rapper alive’ beschreef ik al wat de uit Compton afkomstige rapper nou eigenlijk zo bijzonder maakt. Een verklaring hiervoor ligt grotendeels in zijn unieke, rauwe en vooral impactvolle lyrics. Een goed voorbeeld hiervan, is het liedje Alright.

Het album To Pimp A Butterfly dat Alright voortbracht, wordt wel vergeleken met de Guernica van Picasso. Waar de meesterschilder een kritische optekening maakte van Spanje ten tijde van de Burgeroorlog, houdt Lamar de Verenigde Staten een muzikale spiegel voor. Hij kaart de ondergeschikte positie van de Afro-Amerikanen en bizarre rol die de politie hierin speelt aan.

Uh, and when I wake up
I recognize you’re looking at me for the pay cut
But homicide be looking at you from the face down
What MAC-11 even boom with the bass down?

(…)

Wouldn’t you know
We been hurt, been down before
Nigga, when our pride was low

Lookin’ at the world like, “Where do we go?”

Ni**a, and we hate po-po
Wanna kill us dead in the street fo sho’

Ni**a, I’m at the preacher’s door
My knees getting’ weak and my gun might blow
But we gon’ be alright

Het refrein wordt regelmatig in Black Lives Matter-demonstraties gebruikt en maakte Alright hiermee tot een internationaal strijdlied of anthem:

Nigga, we gon’ be alright
Nigga, we gon’ be alright
We gon’ be alright
Do you hear me, do you feel me? We gon’ be alright
Alright – Kendrick Lamar

Lamar gebruikt zijn muziek als middel om de roerige tijden waarin Amerika zich bevindt te veranderen. Met zijn meest recente album DAMN. doet hij dit niet door kritiek te uiten of aandacht te vragen, maar hij kiest voor zelfreflectie. Hij zegt hierover in een interview:

“It’s like beating a dead horse. We already know what it is. Are we gonna keep talking about it or are we gonna take action? (…) Speak on self; reflection of self first. That’s where the initial change will start from.”

Hopelijk lukt het je zondagavond in de Alpha om niet alleen op te gaan in Lamars unieke flow, maar ook wat van de veelzeggende lyrics op te pikken. Het is tenslotte ook maar de vraag of Picasso’s werk zo beroemd was geworden als alleen de verschillende grijstinten waren gezien en de gevallen soldaat, de stier en de moeder met het kind nooit ontdekt waren..

http://https://youtu.be/Z-48u_uWMHY

Nog verder voorbereiden?

Check dan even het hele verhaal over wat Kendrick Lamar ‘the greatest rapper alive’ maakt en waarom de liefdesliedjes van Gavin James zo hartverscheurend zijn. Ook ontrafelden we de betekenissen van het nieuwste album Electric Light van James Bay en onderzochten we wat de Rag ‘n’ Bone Man met zijn liedje over wolven bedoelde. Tenslotte stond Trein Vuur Dageraad van Spinvis eerder bij onze redacteur Lucia op repeat, lees hier waarom.

Vaker dit soort artikelen lezen?

Like ons op FacebookInstagram of schrijf je in voor de maandelijkse News Flash! (No worries, no spam! 😇).

 


– KITTY KITTY is written by De Staat © Under exclusive license to Caroline Benelux, 2018.
– Clint Eastwood is written by Damon Albarn / Jamie Christopher Hewlett / Teren Delvon Jones © Sony/ATV Music Publishing LLC, Universal Music Publishing Group, 2001.
– Gemist is written by Faberyayo, Bas Bron, Willie Wartaal & Vjèze Fur, 2017.
– 22 is written by Gavin Wigglesworth © Kobalt Music Publishing Ltd, 2015.
– Alright is written by Kendrick Lamar / Kawan Prather / Pharrell Williams / Mark Spears © Sony/ATV Music Publishing LLC, Warner/Chappell Music, Inc, BMG Rights Management, 2015.

📸Bart Heemskerk