Wat doe je als iemand ervoor heeft gezorgd dat je door een diep dal bent gegaan en dat dit onrecht na een zware strijd ook nog eens niet erkend wordt? Waarschijnlijk vraagt dit gevoel van vernedering en gekwetst zijn om actie, vergelding. Maar kies je dan voor wraak of ga je voor een chiquere vorm van revanche? Zangeres Kesha koos het laatste en tijdens haar optreden bij de Grammys vorige week bleek dat dat een zeer wijs besluit was..

Aangezien dit een week later dit nog steeds in mijn hoofd zit, vind ik dat dat ik dit verhaal gewoon móet vertellen!

De rechtszaak

Laten we beginnen bij het begin. Van 2014 tot 2016 was Kesha, die vijf jaar eerder wereldwijd doorbrak met hits als Right Round, Tik Tok en Timber, verwikkeld in een rechtszaak met haar voormalig producer Lukasz Gottwald, beter bekend als Dr. Luke.

Tien jaar lang zou hij haar seksueel, verbaal en emotioneel misbruikt hebben en dat ging zo ver, dat het haar bijna fataal werd. Ze klaagt hem aan met als doel om onder het platencontract uit te komen dat ze ooit bij Kemosabe Records tekende (het aan Sony gelieerde label van Dr. Luke).

Begin 2016 doet de rechter uitspraak tegen Kesha; het contract mag niet ontbonden worden omdat Sony haar de mogelijkheid biedt albums op te nemen zonder betrokkenheid van Gottwald. In een statement op haar Facebook reageert de zangeres als volgt:

‘Helaas denk ik niet dat mijn zaak mensen die misbruikt zijn het zelfvertrouwen geeft zich uit te spreken – en dat is een probleem.’

#KeshaFirst

Kesha was haar tijd ver vooruit, Harvey Weinstein kon in deze tijd nog rustig zijn gang gaan en de #MeToo-klok was nog lang niet geluid. Toch blijkt uit de reacties van collega-zangeressen dat dit toen al een relevant en aangrijpend topic was in de muziekindustrie.

Artiesten als Lady Gaga, Miley Cyrus en Kelly Clarkson spraken hun steun uit op social media, Adele gaf haar een betekenisvolle shout out in haar acceptance speech tijdens de Brit Awards 2016 en Taylor Swift doneerde maar liefst $250.000 aan Kesha om haar de zware tijd door te helpen.

Na regen komt.. Rainbow

En Kesha? De zangeres rechtte haar rug en bracht afgelopen augustus een nieuw album uit: Rainbow. Ze vertaalde de turbulente periode naar haar beste werk tot nu toe. Het album werd (met name in Amerika) goed ontvangen en kwam niet alleen op nummer 1 binnen in de Billboard 200, maar ze ontving er ook een Grammy-nominatie voor Best Pop Vocal Album voor.

Het Grammy-beeldje mocht ze vorige week niet in ontvangst nemen, maar ze won deze avond wel iets anders; respect.

She comes in peace, but she means business

Het optreden werd op (wat mij betreft) indrukwekkende wijze ingeleid door zangeres Janelle Monáe. Met haar spot on speech maakt ze een duidelijk statement:

“Tonight, I am proud to stand in solidarity as not just an artist but a young woman with my fellow sisters in this room who make up the music industry. (…) We are also daughters, wives, sisters, mothers and human beings.

We come in peace, but we mean business.

Later vervolgt ze:

“Just as we have the power to shape culture, we also have the power to undo the culture that does not serve us well.”

En dat is precíes was Kesha doet! Ze verschijnt op het podium, bijgestaan door mede powervrouwen Cyndi Lauper, Camila Cabello, Julia Michaels, Bebe Rexha en Andra Day en samen zingen ze het liedje Praying.

Well, you almost had me fooled
Told me that I was nothing without you
Oh, but after everything you’ve done
I can thank you for how strong I have become

‘Cause you brought the flames and you put me through hell
I had to learn how to fight for myself
And we both know all the truth I could tell
I’ll just say this is “I wish you farewell”

In het refrein laat ze zich van haar sterkste kant zien. Ze is niet wraaklustig, wrokkig of bitter, ze gaat boven de (afschuwelijke) situatie staan, zet Dr. Luke op zijn plek en wenst hem het beste:

I hope you’re somewhere prayin’, prayin’
I hope your soul is changin’, changin’
I hope you find your peace
Falling on your knees, prayin’
Praying – Kesha

Na deze prachtige en sterke live vertolking van Praying krijgt Kesha een staande ovatie van John Legend, Chrissy Teigen, Bruno Mars, een geëmotioneerde Hailee Steinfeld en de rest van het publiek in de Madison Square Garden.

Is succes niet de best mogelijke vergelding? Go Kesha! 💪

Verder lezen

Wist je dat Lady Gaga ook een liedje schreef over haar persoonlijke #MeToo-ervaring? Lees in Dit is de (verborgen) boodschap van Lady Gaga zie je hoe heftig het voor haar was! Of wil je verder lezen over een iets minder geciviliseerde manier van wraak nemen? Dan is dit liedje van George Ezra iets voor jou!

Volg ons!

👍 ons op FacebookInstagram of schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief! (no worries, no spam 😇!)


– Praying is written by Andrew Joslyn / Benjamin Manusama / Kesha Sebert / Ryan Lewis © Warner Chappell Music, Inc, Sony/ATV Music Publishing LLC, BMG Rights Management, Kobalt Music Publishing Ltd., 2017