Wist je dat vrouwen nog altijd minder betaald krijgen voor hetzelfde werk dan mannen? En dat vrouwen in Nederland 2x zoveel tijd aan zorgtaken en onbetaald werk besteden dan hun mannelijke wederhelften? Hoewel er al decennialang hard voor gestreden wordt, is er nog altijd geen volledige gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen.

En daarin is Nederland geen uitzondering, dit is een internationale kwestie. Om hier aandacht voor te vragen, is het aanstaande zondag International Women’s Day, een initiatief dat de prestaties van vrouwen zichtbaar maakt, aandacht vestigt op vooroordelen en oproept tot actie.

Wie al eerder tot actie over gingen, zijn artiesten als Lily Allen, Shakira, Merol, Kesha en Anouk. Zij schreven duidelijke, grappige en dappere liedjes over de plek van vrouwen in de maatschappij, vooroordelen en #MeToo.

Speciaal voor onze vrienden van Muziek Werkt, een initiatief van Buma Stemra en Sena, maakten wij een playlist van deze powersongs. Zet ‘m op en laat je inspireren!

5. Hard Out Here – Lily Allen

Lily Allen laat regelmatig in haar muziek zien dat zij geen genoegen neemt met de ouderwetse norm. Ze is een stoere chick die zeker gelijkwaardig is aan haar mannelijke collega’s en dat kun je wel horen in Hard Out Here.

In de eerste plaats is ze niet achter het aanrecht te vinden:

I suppose I should tell you
What this bitch is thinking
You’ll find me in the studio
And not in the kitchen

Anders dan haar mannelijke collega’s hoeft zij niet op te scheppen over uiterlijk vertoon. Ook zal ze je niet proberen te imponeren met sexy moves. Lily maakt het verschil met.. haar intelligentie!

I won’t be bragging ’bout my cars
Or talking ’bout my chains
Don’t need to shake my ass for you
‘Cause I’ve got a brain

Toch verwacht ze niet dat dit genoeg is voor een gelijkwaardige behandeling. Er is nog altijd sprake van een dubbele moraal:

If I told you ’bout my sex life
You’d call me a slut
When boys be talking ’bout their bitches
No one’s making a fuss

Maar ze gaat dat glazen plafond breken, en snel ook:

There’s a glass ceiling to break, uh huh
There’s money to make
And now it’s time to speed it up
‘Cause I can’t move at this pace
Hard Out Here – Lily Allen

Bam! Duidelijke taal, Lily!

4. She Wolf – Shakira

Als je aan Shakira denkt, denk je waarschijnlijk eerder aan sensuele dansmoves en zwoele latin feestjes dan aan activisme. Toch vraagt ze in haar hit She Wolf aandacht voor een serieuze zaak.

Ze beschrijft in de songtekst een vrouwelijke wolf die ‘gevangen’ zit. Dit is een metafoor voor de druk en beperkingen die vrouwen voelen in een door mannen gedomineerde maatschappij.

There’s a she wolf in the closet
Open up and set it free
There’s a she wolf in your closet
Let it out, so it can breathe

In een interview met Sunday Independent legt ze uit wat ze hiermee bedoelt:

“We deal with so many pressures: the pressure of aesthetics, and how society wants us to deliver our performances as mothers, daughters and wives. And then, on top of it, we must sweat it out at the gym trying to get rid of cellulite.”

Hoe haar dat doet voelen?

I’ve been devoting myself to you Monday to Monday and Friday to Friday
Not getting enough retribution or decent incentives to keep me at it
I’m starting to feel just a little abused like a coffee machine in an office
So I’m gonna go somewhere cozy to get me a lover and tell you all about it
She Wolf – Shakira

Soms kun je een serieus punt het beste met wat humor maken, want wees eerlijk; deze vergelijking met een koffiezetapparaat in een kantoor vergeet je toch nooit meer?

3. Lekker Met De Meiden – Merol

Iemand die ook met humor aandacht vestigt op man-vrouw verhoudingen in haar muziek is de Nederlandse Merol. Ze doet heel wat wenkbrauwen optrekken met liedjes als Ik Wil Een Kind Van Jou en Hou Je Bek En Bef Me.

In Lekker Met De Meiden steekt ze de draak met het tuttige imago dat vrouwen toch wel hebben:

Lekker met de meiden koffie
Lekker met de meiden worteltaart
Lekker met de meiden zitzak
Vroeger wilde ik een paard

Lekker met de meiden mode
Lekker met de meiden aan de lijn
Lekker online bestellen
Wat is het toch fijn een meid te zijn

Lekker met de meiden lullen
Lekker met de meiden in het rood
Lekker met de meiden keta
Wij gaan nog lang niet dood

Lekker met de meiden knotje
Lekker even alles aan de kant
Lekker met de meiden masker op
Niets aan de hand
Lekker Met De Meiden – Merol

Het over the top beeld dat Merol schetst, is niet alleen lachwekkend, maar zet je ook aan het denken. Wat is er waar van deze stereotypes? En bestaan er ook zulke vooroordelen over mannen?

Toch zijn haar ondubbelzinnige liedjes niet per se feministisch bedoeld. Ze zegt in een interview met BNNVARA:

“Ik hoop dat iedereen feminist is. Iedereen is toch voor gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen? En tegen de orgasmekloof, en de loonkloof?”

2. Praying – Kesha

Wie het anno 2020 over feminisme heeft, kan niet om #MeToo heen. Sinds in 2017 aan het licht kwam dat heel veel vrouwen te maken hebben (gehad) met seksueel grensoverschrijdend gedrag, kon dit onderwerp wereldwijd op veel aandacht rekenen. Een artieste die hier ervaring mee heeft en zo dapper was om het er niet bij te laten zitten, is zangeres Kesha.

Al in 2016 klaagde ze haar producer Dr. Luke aan voor jarenlang seksueel, verbaal en emotioneel misbruik. Deze rechtszaak verloor ze, maar in die tijd kreeg ze wel al openlijk steun van collega-artiesten als Lady Gaga, Miley Cyrus, Adele en Taylor Swift.

Begin 2018 rekent ze alsnog op haar manier af met het verleden, en doet dat op een behoorlijk krachtige manier. Tijdens de uitreiking van de Grammy Awards zingt ze samen met Cyndi Lauper, Camila Cabello, Julia Michaels, Bebe Rexha en Andra Day haar emotioneel beladen liedje Praying:

Well, you almost had me fooled
Told me that I was nothing without you
Oh, but after everything you’ve done
I can thank you for how strong I have become

‘Cause you brought the flames and you put me through hell
I had to learn how to fight for myself
And we both know all the truth I could tell

I’ll just say this is “I wish you farewell”

In het refrein laat ze zich van haar sterkste kant zien. Ze is niet wraaklustig, wrokkig of bitter, ze gaat boven de situatie staan, zet Dr. Luke op zijn plek en wenst hem het beste:

I hope you’re somewhere prayin’, prayin’
I hope your soul is changin’, changin’
I hope you find your peace

Falling on your knees, prayin’
Praying – Kesha

Tijdens de Grammy uitreiking krijgt ze een staande ovatie en het liedje wordt een grote hit. Misschien is succes ook wel de best mogelijke wraak.

1. It’s A New Day – Anouk

Het kan behoorlijk uitdagend zijn om de strijd aan te gaan met de ongelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen. Heb je hierbij wat inspiratie of een steuntje in de rug nodig, luister dan naar It’s A New Day van powervrouw Anouk:

From mother to son
From father to daughter
We’re climbing the staircase
It’s what life’s about
This journey provides
Rooms without carpets
Just go on and reach for what you want in life

‘Cause it’s a new day
It’s a new day
It’s a new day for us
It’s A New Day – Anouk

Wat je hierbij ook echt niet mag missen, is de videoclip die ze erbij heeft gemaakt; het is een ware ode aan vrouwen die het verschil hebben gemaakt. Van Michelle Obama tot Jeanne d’Arc, van Moeder Theresa tot Margaret Thatcher.

Anouks boodschap: neem een voorbeeld aan deze vrouwen en ga ervoor!

Verder lezen

Wat zeggen Beyoncé en Christina Aguilera over de positie van de vrouw? Check het hier

Volg ons!

👍 ons op FacebookInstagram of schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief! (no worries, no spam 😇!)

 


– Hard Out Here is written by Greg Kurstin / Lily Rose Beatrice Cooper © Universal Music Publishing Group, Sony/ATV Music Publishing LLC, 2013.
– Praying is written by Andrew Joslyn / Benjamin Manusama / Kesha Sebert / Ryan Lewis © Warner Chappell Music, Inc, Sony/ATV Music Publishing LLC, BMG Rights Management, Kobalt Music Publishing Ltd, 2017.
– Lekker Met De Meiden is written by Merel Baldé, 2018.
– She Wolf is written by Sam Andicott, John Hill & Shakira © Sony/ATV Music Publishing LLC, Universal Music Publishing Group, BMG Rights Management, 2009.
– It’s A New Day is written by Anouk Teeuwe / Martin Gjerstad / Thomas Azier © Hylas Publishing, 2019.