Dat de betekenis van een nummer geen gegeven is, bewijst Home van Dotan. Het nummer dat werd uitgeroepen tot Song van het Jaar 2014, veranderde van nationale soundtrack van overwinning in nationale soundtrack van verslagenheid. En dat in twee weken.

The sound of the wind is whispering in your head
Can you feel it coming back?
Through the warmth, through the cold, keep running till we’re there.
We’re coming home now, we’re coming home now.
Home – Dotan

Home was al een hit op het moment dat ‘onze jongens’ op het WK in Brazilië veel beter presteerden dan vriend en vijand hadden verwacht. Toen zelfs voormalig wereldkampioen en gedoodverfde winnaar Spanje (met 5-1!) werd verslagen, raakten zelfs de meest nuchtere Hollanders besmet met oranjekoorts. Het hele land stond in het teken van volkssport nummer 1.

Oranjekoorts

De samenvattingen van de wedstrijden werden op 3FM begeleid door het almaar populairder wordende Home. Ondanks dat het nummer van Dotan ‘naar huis gaan’ als thema heeft, overtuigden de bombastische trommels de gehele natie dat we samen ten strijde konden trekken. De leeuw hoefde helemaal niet in z’n hempie te staan.

Collectief respect

Maar twee weken later gebeurde er iets dat niemand voor mogelijk achtte. Op 17 juli voltrok zich de ramp met de MH17. Opmerkelijk genoeg werd het nummer dat zelfs al ‘alternatief volkslied’ werd genoemd en wekenlang symbool stond voor overwinning, opnieuw gebruikt ter ondersteuning van nieuwsbeelden. Deze keer ter begeleiding van de laatste reis van de stoffelijke resten van de slachtoffers naar de kazerne in Hilversum. Het werd een indrukwekkend eerbetoon waarbij duizenden Nederlanders een erehaag door het hele land vormen en daarmee collectief respect toonden aan de slachtoffers.

7 Layers

Waarschijnlijk had Dotan dit niet kunnen voorzien toen hij zijn album 7 Layers noemde, maar met de verschillende lagen van zijn nummer wist hij zowel euforie als verbijstering, hoop en wanhoop, kracht en kwetsbaarheid, maar bovenal verbroedering te voeden.

Home is het bewijs dat de betekenis van een nummer soms nog veranderlijker kan zijn dan het Hollandse weer.

Nog meer liedjes met het thema ‘thuis (komen)’ vind je hier.