Wow wow wow! Er komen gróte veranderingen aan voor My Life is a Music Video. Tijd om terug te blikken op de afgelopen 3 jaar en je alvast een kleine sneak peek te geven in al ’t moois dat komen gaat..

In the beginning…

In mei is het alweer 3 jaar geleden dat ik mijn vaste baan opzegde om aan mijn grote ondernemersavontuur te beginnen. Ik werkte bij een Merkactivatie-/Eventbureau en kreeg op een dag een ingeving; hoe mooi zou het zijn als je (heel veel) muziek zou kennen die perfect bij de situatie waar je in zit of bij jou als persoon past? En dan niet alleen perfect qua sound of gevoel, maar ook qua betekenis.

Ik luisterde in die tijd zelden naar lyrics, maar kende een paar liedjes die heel goed pasten bij iets dat ik had meegemaakt. Van die liedjes die voor jou geschreven zouden kunnen zijn. Dat vond ik zó tof!

In mijn vrije uurtjes werkte ik het idee verder uit en maakte ik voorzichtig wat eerste schetsen; ik zou een app gaan bouwen! Ik werd steeds enthousiaster en op vakantie in Barcelona hakte ik de knoop door; ik ging mijn baan opzeggen om mijn droom een serieuze kans te geven.

Where to, where do I go?
If you never try, then you’ll never know

Euforie meets doodsangst

1 juli 2015 was het zo ver, mijn eerste dag als ondernemer. Een mix van euforie en doodsangst zorgden voor een golf van adrenaline waar ik een paar maanden op heb kunnen teren.

Ik las zo’n beetje elk boek over innovatie, start-ups en ondernemerschap dat ik kon vinden, ging met vrienden en familie in gesprek over wat muziek nou eigenlijk voor hen betekent en vroeg mensen met allerlei achtergronden feedback over het concept. Het waren maanden van onderzoeken, netwerken, mooie ontmoetingen, harde teleurstellingen, kleine succesjes, vele aanpassingen en vooral heel hard doorgaan.

How long do I have to climb
Up on the side of this mountain of mine?

Uiteindelijk kwam ik bij mijn voormalige scriptiebegeleider van de Erasmus Universiteit terecht en samen wisten wij Celeste te motiveren om haar masterscriptie te schrijven over de vraag of millennials purpose in muziek vinden. In de maanden die volgden, kreeg ze ontzettend interessante en relevante informatie boven tafel.

Mijn Moonshot

Zo vond Celeste een wetenschappelijk artikel dat aangaf dat maar 1/3 van de muziekluisteraars kan navertellen waar de muziek die ze luisteren over gaat. En dat was ook nog eens een Amerikaans onderzoek! Ik schatte zo in dat dit percentage voor Nederlanders nog veel lager ligt. En dat terwijl de ‘lyrics-luisteraars’ die ik gesproken had, aangaven dat de betekenis voor hun júist waardevol is.

Ik realiseerde me dat er daardoor ook een grote kans was; de muziekbeleving van 2/3 van de mensen kon worden verbeterd! Ik wist inmiddels uit eigen ervaring hoeveel meerwaarde de bewustwording van de betekenis van muziek kon bieden, maar nu bleek er (in theorie) ook een (grote) markt voor te zijn.

YES, mijn ambitie – a.k.a. mijn persoonlijke moonshot – had officieel vorm gekregen; ik ging de muziekbeleving van 2/3 van de mensen verbeteren!

Look up, I look up at night
Planets are moving at the speed of light
Climb up, up in the trees
Every chance that you get
Is a chance you seize

Earth calling, Marjolijn! Eerst maar eens ontdekken of hier ook wel echt iemand op zit te wachten. Aangezien ik een marketingachtergrond heb en Programmeren voor Dummies’ nog niet eens helemaal uitgelezen heb, leek het mij verstandig om bij mijn leest te blijven en niet zelf één of andere test-app in elkaar te flansen. Schrijven vond ik altijd al leuk en ik kon al overweg met WordPress, dus mijn volgende stap was snel bepaald: ik ging kijken of mensen interesse hadden in mijn idee door middel van een blog.

My Life is a Music Video

11 maart 2016 zag My Life is a Music het levenslicht. Oeh, wat was dit spannend! Een periode van heel veel schrijven, uitproberen en vooral heel veel nieuwe muziek ontdekken volgde.

Mijn one-woman-redactie werd uitgebreid met Celeste, Lucia en Amber. In januari van dit jaar mocht ik Carlijn verwelkomen, mijn eerste full time stagiaire. Ziggo Dome, &C, Sena en Buma-Stemra spraken hun vertrouwen in ons uit en gingen super waardevolle partnerships met ons aan. Ook stuurden we persberichten uit, werden we gefeatured door media als Telegraaf en LINDA Nieuws en had ik mijn eerste nationale TV optreden bij Koffietijd.

Als ik het zo achter elkaar opteken, klinkt het bijna als een easy succesverhaal. Maar zo zou ik het nou ook weer niet willen noemen.. het was niet altijd een walk in the park. Lang niet alles dat we probeerden lukte, lang niet iedereen geloofde erin. Tegen de stroom inzwemmen is goed voor de conditie, maar kan ook heel zwaar zijn.

Stroomversnelling

Maar sinds begin dit jaar lijkt My Life is a Music Video in een stroomversnelling te zitten. Bezoekersrecords worden verbroken, reacties vanuit media worden steeds positiever, de interesse vanuit de muziekindustrie neemt toe en dit brengt voor mooie nieuwe kansen met zich mee.

Ook hebben we een traject doorlopen om de next steps in de ontwikkeling van de app te bepalen. Vorige week heb ik een conclusie getrokken: voorlopig komt de focus op het blog te liggen om zo een gedegen basis voor een app te leggen.

Van blog naar online journal

Hiermee is het ook tijd voor de volgende stap. Waar we begonnen als blog met persoonlijke content, zijn we (zonder dat we het echt door hadden) veranderd in een online journal met (voornamelijk) achtergrondartikelen. De content die je van ons gewend bent zal niet veranderen, maar er staan wel een aantal andere grote aanpassingen op de agenda.

What’s new?

Wat kun je vanaf 3 mei van ons verwachten?

  • My Life is a Music Video krijgt om te beginnen een nieuwe naam. Ja ja ja, je hoort het goed! En daar hoort ook een aangepaste huisstijl bij! Via Facebook en Instagram geven we de komende weken al een aantal hints, dus mocht je nieuwsgierig zijn.. houd ze in de gaten!
  • Achter de schermen wordt daarnaast hard gewerkt aan een nieuwe website. Er moet nog één en ander gebeuren, maar ik word er nu al zó enthousiast van onze nieuwe look 🤗🤗🤗)
  • En.. we gaan beginnen met video. Geen idee of jullie op bewegende beelden van mij zitten te wachten, maar we gaan ’t zien 😅

Grote stappen, grote zenuwen

Grote stappen gaan gepaard met grote zenuwen en ik hoop heel erg dat je er net zo enthousiast van wordt als ik. Hopelijk blijf je ons volgen in onze ontdekkingstocht naar de betekenis van muziek, voel je dezelfde verwondering als wij wanneer je de betekenis van een tekst of het verhaal achter een liedje leert kennen en raak je net zo geïnspireerd van alle persoonlijke verhalen die we mogen delen.

All that noise, and all that sound
All those places I got found
And birds go flying at the speed of sound
To show you how it all began
Birds came flying from the underground
If you could see it then you’d understand
Speed Of Sound – Coldplay

Een hele dikke SO naar iedereen die op zijn/haar manier heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van My Life is a Music Video in de afgelopen jaren én natuurlijk aan iedereen die ons volgt! Zonder jullie zou dit alles niet mogelijk zijn ❤

Mijn Moonshot is nog mijlenver verwijderd, maar klaar voor de volgende stap zijn we wel!

Stay tuned!

Verder lezen?

Eerder schreef ik ook Waar haal je het lef vandaan…? over wat mij ertoe bracht om de grote sprong in ‘t diepe te wagen.