Het is bijna vaderdag! Wat hebben artiesten allemaal van hun oudeheer meegekregen? Aangezien Beyoncé volgende week samen met manlief Jay-Z de Johan Cruijff Arena twee keer plat zal spelen, ben ik haar repertoire gedoken. En wat blijkt? Ze schreef maar liefst twee liedjes over (de veelbesproken relatie met) haar vader!

Daddy vs. Daddy Lessons

In 2003 bracht ze het liedje Daddy uit; een mierzoete lofzang over haar vader Mathew Knowles. Met teksten als

I want my unborn son to be like my daddy
I want my husband to be like my daddy

There is no one else like my daddy
And I thank you for loving me
Daddy – Beyoncé

is dit een ware tearjerker. Grappig te weten, haar wens ‘I want my husband to be like my daddy’ ook is jaren na het uitbrengen van dit liedje uitgekomen, maar of dit ook echt goed voor haar heeft uitgepakt? Daar komen we zo op.

“This is my life”

Het tweede liedje over papa Knowles, Daddy Lessons, bracht Bey in 2016 uit op het album Lemonade. Het is grotendeels geschreven door zangeres/songwriter Wynter Jordan. Zij groeide zonder vader op en liet zich bij het schrijven inspireren door de relatie van Queen Bey en haar vader, zoals ze die uit de media kende.

Toen ze het liedje aan Beyoncé liet horen, bleek het inderdaad spot-on bij hun relatie te passen, Bey zei erover: “This is my life”.

Daddy Lessons heeft een onmiskenbare country-vibe en het is niet verwonderlijk dat Bey juist dit genre koos om de band met de meest invloedrijke man uit haar jeugd te beschrijven; ze groeide op in Texas en werd op jonge leeftijd waarschijnlijk al veelvuldig door het genre omringd.

Tough cookie

In het eerste couplet beschrijft Beyoncé haar herinneringen aan zijn opvoeding;

Came into this world, daddy’s little girl
And daddy made a soldier out of me
Oh, oh, oh
Daddy made me dance and daddy held my hand
Oh, oh, oh
And daddy liked his whiskey with his tea

And we rode motorcycles
Blackjack, classic vinyl

Hij gaf haar ook een opdracht mee:

Tough girl is what I had to be
He said, “Take care of your mother
Watch out for your sister”

Oh, and that’s when he gave to me…

En als je zo’n taak goed wil uitvoeren, moet je soms doortastend handelen..

With his gun and his head held high, he told me not to cry
Oh, my daddy said shoot

Oh, my daddy said shoot
With his right hand on his rifle, he swore it on the bible

In het volgende stukje waarschuwt daddy Knowles Beyoncé voor mannen als hemzelf. Zelfs als klein meisje moet ze zichzelf beschermen;

 He held me in his arms and he taught me to be strong
He told me when he’s gone, “Here’s what you do
When trouble comes in town and men like me come around
Oh, my daddy said shoot

Zo vader, zo schoonzoon

Maar al die mooie herinneringen en het goede advies ten spijt, zou de relatie van Beyoncé met haar vader gecompliceerd zijn. Mathew was de gehele Destiny’s Child-tijd en het begin van haar solocarrière haar manager, maar in 2011 ontsloeg ze hem. Naar verluid zou een reden hiervoor zijn dat hij (meerdere malen) ontrouw was geweest aan Beyoncé’s moeder.

Als je weet dat Lemonade volledig over het ontdekken, verwerken en vergeven van het vreemdgaan van Jay-Z gaat, lijkt de zin ‘When trouble comes in town and men like me come around’ een autobiografische zin. En dan is de wens uit het eerste liedje Daddy dus ook uitgekomen; haar husband is inderdaad net als haar daddy. Dat het op deze manier zou uitpakken had ze natuurlijk nooit kunnen voorspellen..

Ode aan wapenbezit?

Wie denkt dat Daddy Lessons een ode aan de omstreden Amerikaanse wapenwet en NRA is, heeft het mis! In 2012 nam Beyoncé zelfs een duidelijke positie in tégen wapengeweld door te verschijnen in een TV spot van de ‘Demand A Plan’ anti-wapenbezit-campagne.

Daddy made me fight, it wasn’t always right
But he said, “Girl, it’s your second amendment

Of haar vader in het echte leven voorstander is van wapenbezit is niet bekend, maar aangezien geschat wordt dat maar liefst 35,7% van de inwoners van de Amerikaanse staat Texas een gun in huis heeft, zou het zomaar kunnen.

He always played it cool, but daddy was no fool
And right before he died he said, “Remember…”
Daddy Lessons – Beyoncé*

Aangezien Mathew Knowles nog leeft, lijkt deze zin geïnterpreteerd te moeten worden als metafoor voor hun relatie, welke behoorlijk bekoelde na de beëindiging van de werkrelatie.

Wat zou de volgende fase in de relatie van Beyoncé en Mathew zijn? Als ze hetzelfde tempo aanhoudt, kunnen we in 2029 weer een liedje over haar vader verwachten. Nog even geduld dus!

Ken jij nog meer liedjes over vaders? Laat het ons weten in een comment!

Verder lezen

Mom knows best! Dat blijkt uit deze 5 liedjes. Meer over Beyoncé’s Lemonade lees je in Let Queen Bey rule. Aanstaande zondag plaatsen we weer een uitgebreid artikel over het Koningskoppel van de huidige muziekwereld: Beyoncé en Jay-Z. Stay tuned!

Vaker dit soort artikelen lezen?

Like ons op FacebookInstagram of schrijf je in voor de maandelijkse News Flash(No worries, no spam! 😇)


– Daddy is written by Mark Batson & Beyoncé, 2003.
– Daddy Lessons is written by Kevin Cossom, Alex Delicata, Beyoncé & Wynter Gordon, 2016.